Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя, но изключително съм доволна от резултата ( ще видиш от снимките защо ). Тя зае специално място на нашата трапезата за Бъдни вечер, защото й бе отредена честта да сгуши паричката.

250 г бяло брашно
250 г пълнозърнесто брашно
1 пакетче от 7 г суха мая
1 ч.л. сол
300 мл топла вода
2 с.л. мед

Приготовление:

Пресяваш пълнозърнестото брашно,а едрите частици събираш в купичка. С тях ще поръсиш питката преди да я сложиш да се пече.

В съд за месене - аз използвах дълбока тава, смесваш двете брашна, маята и солта. Правиш кладенче.

Слагаш меда във водата и тогава затопляш. По този начин меда най- добре се смесва.

Изсипваш течността при брашното и бъркаш с дървена лъжица или силиконова шпатулка.

Замесваш тесто точно за 5 минути, колкото да се поеме всичкото брашно.

Оставяш да втасва в тавата, в която ще се пече.

Поръсваш с брашно и покриваш с фолио. Оставяш на топло за 30 - 40 мин.

Загряваш фурната на 180 - 200 градуса, ако е с вентилатор. Ако е без - на 200 - 220 градуса.

Като поставиш питката във фурната, най - отдолу изсипваш 15 -20 големи кубчета лед. Това е самата тънкост на цялата питка. Когато ледът се изпарява, създава влага във фурната. И понеже питката е постна, т.е. не е мазана с масло или жълтък, така запазваш коричката мека. Пак става хрупкава, защото се запича, но и мека.

Постепенно се вдига, преди да е хванала коричка.

Поръсваш с едрите частици, така тя изглежда като излязла от фурната на баба.

Печеш за 30 -40 минути.

Исках да снимам цялата питка, но докато търсех химикалка и лист хартия, каката разчупила питката и дала на братчето си. От нея остана само това парче. Ядосах се, но нима това не е най- хубавия комплимент за една майка!

Напълно ви препоръчвам тази рецепта, защото така даваме на най- ценното - хляба - най - здравословна роля.

Весела Коледа!

Силвия

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.

Коментари
2015-12-11 #2
Лейди
Къде точно се слега леда
2015-12-11 #1
Лейди
Къде точно се слега леда
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Прасоризо - ризото с праз
· Меломакарона
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
· "Бъди звезда и сияй!" - коледното послание на Чарли Чаплин към дъщеря му Джералдин
· Сама на Коледа? Не е толкова страшно - идеи от нас за една несамотна Коледа
Неделя
17
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook