Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя, но изключително съм доволна от резултата ( ще видиш от снимките защо ). Тя зае специално място на нашата трапезата за Бъдни вечер, защото й бе отредена честта да сгуши паричката.

250 г бяло брашно
250 г пълнозърнесто брашно
1 пакетче от 7 г суха мая
1 ч.л. сол
300 мл топла вода
2 с.л. мед

Приготовление:

Пресяваш пълнозърнестото брашно,а едрите частици събираш в купичка. С тях ще поръсиш питката преди да я сложиш да се пече.

В съд за месене - аз използвах дълбока тава, смесваш двете брашна, маята и солта. Правиш кладенче.

Слагаш меда във водата и тогава затопляш. По този начин меда най- добре се смесва.

Изсипваш течността при брашното и бъркаш с дървена лъжица или силиконова шпатулка.

Замесваш тесто точно за 5 минути, колкото да се поеме всичкото брашно.

Оставяш да втасва в тавата, в която ще се пече.

Поръсваш с брашно и покриваш с фолио. Оставяш на топло за 30 - 40 мин.

Загряваш фурната на 180 - 200 градуса, ако е с вентилатор. Ако е без - на 200 - 220 градуса.

Като поставиш питката във фурната, най - отдолу изсипваш 15 -20 големи кубчета лед. Това е самата тънкост на цялата питка. Когато ледът се изпарява, създава влага във фурната. И понеже питката е постна, т.е. не е мазана с масло или жълтък, така запазваш коричката мека. Пак става хрупкава, защото се запича, но и мека.

Постепенно се вдига, преди да е хванала коричка.

Поръсваш с едрите частици, така тя изглежда като излязла от фурната на баба.

Печеш за 30 -40 минути.

Исках да снимам цялата питка, но докато търсех химикалка и лист хартия, каката разчупила питката и дала на братчето си. От нея остана само това парче. Ядосах се, но нима това не е най- хубавия комплимент за една майка!

Напълно ви препоръчвам тази рецепта, защото така даваме на най- ценното - хляба - най - здравословна роля.

Весела Коледа!

Силвия

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.

Коментари
2015-12-11 #2
Лейди
Къде точно се слега леда
2015-12-11 #1
Лейди
Къде точно се слега леда
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Прасоризо - ризото с праз
· Меломакарона
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Понеделник
6
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook