Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Свинско месо с бамя


Рецепта за Атанасовден


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция и е вкусно разнообразие за зимната ни кухня.

700 гр. свинско месо от плешка
400 гр. бамя ( замразена или бланширана )
200 гр. моркови
5 супени лъжици доматено пюре
3 средно големи глави лук
дафинов лист,
бахар,червен пипер,
черен пипер, сол


Приготовление:

Нарязвам месото на средно едри късчета. Почиствам от жили, ако има. За зимните ястия като гювечи, рецепти с кисело зеле е хубаво месото да е от гърдите или от плешката. По- мазно е и става по- вкусно.

Моята бамя е бланширана и замразена в сезона си. Преди готвене я поливам със студена вода, колкото да падне ледът. Всяка друга обработка би отнела от вкусовите й качества и витамини.



Нарязвам морковите и лука.

В тиган сипвам олио да покрие добре дъното с поне половин сантиметър. Запържвам месото за кратко, колкото да смени цвета си от всички страни. Така то се запечатва и сосовете му остават вътре.

Отцеждам месото и го отделям в тавата, в която ще пека. А в същия тиган изсипвам лука и след малко морковите. Слагам червения пипер.

Като поомекнат морковите, слагам доматеното пюре, дафиновия лист и бахара, черния пипер, оставям 5 минути да покъкри и изключвам котлона. Включвам фурната на 180 градуса.

Чак тогава добавям бамята. Разбърквам и захлупвам да се задуши за 5 минути. Бамята е крехък зеленчук и ако я оставим за по- дълго на котлона, ще се приготви за съвсем кратко време, разделя се шушулката и изпуска един малко лигав сок. Затова трябва да я обработваме за кратко.



Изсипвам съдържанието на тигана при месото и добре, но внимателно разбърквам, посолявам в същото време на вкус.

Доливам вода да покрие ястието до половина и слагам във фурната.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Овнешки гювеч
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Винен кебап с месо
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Баница с праз, гъби и амарант
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· Как да направим плато сирена?
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
Четвъртък
27
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
15 декември - Международен ден на чая
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 г. насам от страните производителки на...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook