Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бамя - древният позабравен зеленчук



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз лично я обожавам от малка и до ден днешен не спира да ме радва с вкуса си, но в България сякаш не е чак толкова обичан зеленчук. И дори да не сте сред почитателите й, мисля, че ще ви е интересно да узнаете защо е хубаво да я хапвате. А и има доста рецепти с нейно участие, които почти съм сигурна, че няма как да не разнообразят трапезата ви. Една от тях - по- долу. А сега - научете малко повече за един от най-древните зеленчуци - бамята.

“Възрастта” й надхвърля 3000 години. Първи свидетелства за отглеждане на бамя са открити в Етиопия, а към днешна дата най-големите и световни производители са Индия, Нигерия и Пакистан.


Бамята е традиционен за Индия и Пакистан зеленчук

В азиатската и африканската кухня тя е предпочитан зеленчук в много видове ястия, а в турската варят кафе от семената й. У нас най-разпространен вид е Цариградската бамя, която узрява в средата на юли.


Кулинарна употреба и особености

Сурова, на туршия, пържена, сготвена на яхния или добавена в салата или ястие - вариантите са много. Лекият й, ненатрапчив вкус успешно се съчетава с ориз, картофи, месо и зеленчуци. Съществуват обаче няколко нейни особености, които трябва да имаме предвид, когато я купуваме и готвим:

Хубаво е след закупуването и направо да преминем към готвенето. Престоят в хладилник не бива да е повече от три дни, като е необходимо бамята да бъде увита в хартия, а не оставена в найлонова торба.

Прясната бамя има мъх, който е добре да премахнем преди да я сготвим. За целта са ни нужни вода, сол и оцет - след измиването й, я разтриваме със солта и оцета и мъхът моментално пада.

За някои от нас проблем при този зеленчук е хлъзгавото и лепкаво вещество, което отделя при рязане - точно тази слуз сгъстява яденето. И ако все пак не се нуждаете от нея и искате да я премахнете, накиснете бамята в лимонов сок за около два часа.

Състав

В 100 грама от нея, ще откриете само около 20 калории, 90г вода и над 50 мг витамин C. Също така е богата на витамини от B групата, както и А, Е и К. В нея ще намерите още значителни количества калий, калций, магнезий, желязо, цинк, натрий, манган. Семената и съдържат около 20% масло.


10 здравословни ползи от бамята


Много лесно смилаем зеленчук - подходяща за хора с болен стомах;

Препоръчва се при диабет;

Предпазва от преждевременно стареене;

Ускорява метаболизма;

Слизестите вещества в състава й успешно се включват при лечението на различни заболявания на стомаха и червата, язви и гастрити;

Помага при проблеми с бъбреците и чернодробни заболявания;

Помощно средство при бронхити и ангини;

Понижава кръвното налягане - подходяща при сърдечни смущения;

От шушулките й се получава растителен екстракт, който притежава ефекта на ботокса - намалява свиването на мускулите;

Съставките й ще ви осигурят здрава кожа, очи, кости и зъби.


Вкусно!

Рецепти с бамя ще откриете в изобилие. И все пак, за мен онази бамя, която баба приготвяше едно време на село си остава най-вкусна - бамята с домати. Не знам защо, но сякаш с доматите вкусът й най-добре се съчетава. Да си направите изключително леката и вкусна нашенска бамя с домати е елементарно. Аз обаче ще ви предложа една малко по- засукана, която наскоро пробвах и която също ужасно ми хареса:

Бамя по индийски.
500г. бамя
3 домата
половин чаша вода
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 глава лук, почистен и нарязан на тънки ивици
1ч.л. лютив червен пипер
1ч.л. куркума
сол


Изчиствате бамята от дръжките и нарязвате на малки парченца.
Доматите, лука и чесъна също нарязвате на дребно.
В дълбок тиган загрявате мазнината.
Добавяте лука и чесъна и задушавате за 4-5 минути.
Към тях слагате червения пипер и куркумата и разбърквате добре.
Добавяте бамята. Накрая и доматите. Изсипвате и водата и покривате с капак.
След около максимум 15-тина минути ще имате вкусна индийска бамя.
Поръсете и малко сол и... да ви е сладко!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Свинско месо с бамя
· Овнешки гювеч
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Как да направим плато сирена?
· Любимите сладки на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
Петък
28
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
Скритите опасности на споделянето в социалните мрежи
Темата за и против социалните мрежи сякаш отдавна не стои вече на дневен ред. Очевидно, че всеки е направил...
Аврамово дърво (витекс) за женско здраве и хормонален баланс
Екстрактът от това растение отдавна се използва за лечението на женски болести. Дори се твърди, че той...
Когато сексът е източник на тревога
Когато става дума за секс, ние жените винаги сме много по-емоционални. За нас сексът е изява на чувства,...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Воинът в нас – имунната система
На прага сме на сезона на грипните щамове с животински имена, вечно течащите носове и покашляне от всички...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
Жасминът - повелителят на нежността
Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш...
Как да разпознаем фалшивите приятели?
Все по-трудно се ориентираме за хората около нас - маските стават все по-сложни, нямаме време и енергия...
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
Много от нас изпуитват понякога копнеж да започнат нещо изцяло ново - да тръгнат на фитнес, да шият гоблени,...
Умеем ли да се "продаваме"?
Странни са времената, в които живеем…Обществото ни е меркантилно, силно ориентирано към материалните...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
Вече над 10 хиляди години спиртните напитки са особено предпочитани от хората. Релаксиращият им ефект,...
Как да се научим да контролираме тревожността си
Тревожността е състояние, което лесно може да се превърне в голям проблем, когато се свърже с други психологични...
Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно това заболяване. Сърбеж, сълзене, зачервяване...
Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
Зимната почивка в планината - добра алтернатива за спорт и релакс
Макар че повечето хора имат афинитет към топлите летни дни и нощи и забавленията, които предлага хубавото...
Ден 3 - Постове и пости: Нашите навици не ни определят, само ни ограничават
Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни на комфорт. Навикът, който ни обезличава и...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook