Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Динозавърът на цитрусите - помело



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато за пръв път видях помело, не можах да реша, дали е пъпеш или грейпфрут. Беше сложено до цитрусите и реших, че е второто. След като си купих, се борих доста време с чистенето му, но крайният резултат компенсира усилията ми. Както тогава, така и сега, мога да кажа – „Помелото е божествено!”

Дърво помело с неузрял плод
Родината на този гигант сред цитрусите е Китай и свидетелства за съществуването му има отпреди 4000 години. Древните, а и съвременните китайци го подаряват помежду си на Нова година като символ на благополучие и късмет през новата година. Днес плантации с помело, освен в Китай, има и във Виетнам, Тайланд, Индонезия, Израел, Тайван, Япония. Популярността му расте с всеки ден, дори и у нас. В Азия го предпочитат по- кисело и тамошното помело се доближава до представата ни за грейпфрут, в Европа и САЩ е по- сладък, затова го наричат още "меден грейпфрут".

Помелото ( citrus grandis ) е дърво, което ражда големи плодове с много дебели кора и вътрешна ципа. Незрелите плодове са зелени, а узрелите – с бледо лимонов цвят. Големината му може да достигне 15-20 см в диаметър, а самият плод да тежи до 8 кг.

Помелото отвътре
Горчивината на плода, както е отглеждан в Азия, е премахната с генна селекция и сега той е сладък, сочен, с големи клетки, пълни със сок. Ципата му не може да се яде и се отстранява, не е сочен като грейпфрута да се гребе с лъжица, така че всеки сегмент трябва да се чисти отделно и се яде по този начин.

Помелото като всеки цитрус е богат на витамин С, А и антиоксиданти. Съдържанието му е 90% вода и соковете от помело са много предпочитани, заради количеството и сладостта си.

В него се съдържат микроелементи – калий, фосфор, калций, желязо. Той има и ефект на разграждащ белтъчините.

Биофлавоноидите в помелото са естествен имуностимулатор и в момента се правят изследвания за влиянието му над излишния естроген и, ако действително го премахва, да повлияе върху болни с рак на гърдата.

Полезно е за профилактика на артеросклероза и хипертония.

То подпомага храносмилането, функцията на бъбреците, освобождаването от токсините.

Нискокалорично е и е идеално за всякакви диети и очистителни режими. На Запад вече заместват култовия сок от грейпфрут на гладно със сок от помело.

Етеричното масло от помело е ефикасно в борбата с вирусните и простудни заболявания, особено през зимата.

Помелото стимулира производството на бели кръвни телца и така укрепва имунната система.

В кулинарията то участва в плодови салати, но и като гарнитура в ястия с морски дарове и риба – типични комбинации за тайландската и индонезийската кухня.

Този екзотичен все още за нас плод е много широко застъпен в източната култура. В Китай организират надяждане с помело ( сравнете само с американското надяждане с хот дог и наденици ), част е от празничната митология. А тайландците, „най- усмихнатите хора на света” твърдят, че ако консумираш плода поне три години, ще станеш по- добър човек – загрижен, благороден и любящ. Мисля, че по- добър мотив да обичаме помело просто няма.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Магия и емоция в илюстрациите на Хелена Перез Гарсия
· На тази дата: 30 години от падането на Берлинската стена
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Да извикаме интуицията на помощ
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
Събота
16
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Пътуването като терапия
Нещата, които са полезни за физическото ни здраве и благополучие, невинаги ни доставят вътрешно удовлетворение...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
Уморените крака
Изящните пантофки, с които излизате сутрин за работа до вечерта се превръщат в „испанско ботушче” (средновековен...
Как да запазим вкуса към живота?
Чувствате сетивата си изморени и изхабени? Нищо не ви радва, всичко ви е равно и еднообразно, животът...
Да придадем на зимата душа и топлина
Зимата е всяка година по едно и също време, но някак винаги успява хем да ни изненада, хем очаквано -...
На закрито - какъв въздух дишаме?
Съгласете се, че прекарваме значително време на закрито. В офиса, където отвсякъде дебнат зиморничави...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook