Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Динозавърът на цитрусите - помело



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато за пръв път видях помело, не можах да реша, дали е пъпеш или грейпфрут. Беше сложено до цитрусите и реших, че е второто. След като си купих, се борих доста време с чистенето му, но крайният резултат компенсира усилията ми. Както тогава, така и сега, мога да кажа – „Помелото е божествено!”

Дърво помело с неузрял плод
Родината на този гигант сред цитрусите е Китай и свидетелства за съществуването му има отпреди 4000 години. Древните, а и съвременните китайци го подаряват помежду си на Нова година като символ на благополучие и късмет през новата година. Днес плантации с помело, освен в Китай, има и във Виетнам, Тайланд, Индонезия, Израел, Тайван, Япония. Популярността му расте с всеки ден, дори и у нас. В Азия го предпочитат по- кисело и тамошното помело се доближава до представата ни за грейпфрут, в Европа и САЩ е по- сладък, затова го наричат още "меден грейпфрут".

Помелото ( citrus grandis ) е дърво, което ражда големи плодове с много дебели кора и вътрешна ципа. Незрелите плодове са зелени, а узрелите – с бледо лимонов цвят. Големината му може да достигне 15-20 см в диаметър, а самият плод да тежи до 8 кг.

Помелото отвътре
Горчивината на плода, както е отглеждан в Азия, е премахната с генна селекция и сега той е сладък, сочен, с големи клетки, пълни със сок. Ципата му не може да се яде и се отстранява, не е сочен като грейпфрута да се гребе с лъжица, така че всеки сегмент трябва да се чисти отделно и се яде по този начин.

Помелото като всеки цитрус е богат на витамин С, А и антиоксиданти. Съдържанието му е 90% вода и соковете от помело са много предпочитани, заради количеството и сладостта си.

В него се съдържат микроелементи – калий, фосфор, калций, желязо. Той има и ефект на разграждащ белтъчините.

Биофлавоноидите в помелото са естествен имуностимулатор и в момента се правят изследвания за влиянието му над излишния естроген и, ако действително го премахва, да повлияе върху болни с рак на гърдата.

Полезно е за профилактика на артеросклероза и хипертония.

То подпомага храносмилането, функцията на бъбреците, освобождаването от токсините.

Нискокалорично е и е идеално за всякакви диети и очистителни режими. На Запад вече заместват култовия сок от грейпфрут на гладно със сок от помело.

Етеричното масло от помело е ефикасно в борбата с вирусните и простудни заболявания, особено през зимата.

Помелото стимулира производството на бели кръвни телца и така укрепва имунната система.

В кулинарията то участва в плодови салати, но и като гарнитура в ястия с морски дарове и риба – типични комбинации за тайландската и индонезийската кухня.

Този екзотичен все още за нас плод е много широко застъпен в източната култура. В Китай организират надяждане с помело ( сравнете само с американското надяждане с хот дог и наденици ), част е от празничната митология. А тайландците, „най- усмихнатите хора на света” твърдят, че ако консумираш плода поне три години, ще станеш по- добър човек – загрижен, благороден и любящ. Мисля, че по- добър мотив да обичаме помело просто няма.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 4 юни - Международен ден за защита на децата, жертви на агресия
· 28 май - Национален ден на парковете
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Световен ден на редките болести
· Край с оплакването веднъж завинаги!
Събота
6
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Аспержите - изтънчено удоволствие
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и...
Чакрите - колелата на живота - II
Четвърта чакра Нарича се още сърдечната чакра или чакрата на любовта. Пулсира в областта на сърцето...
Повече приятели или повече родители?
Често, когато говорим за родителството, използваме думи като "забранявам", "карам се", "изисквам", "нареждам"....
Къде да се скрием от жегата в големия град?
Напечени тротоари и фасади на сгради, хиляди климатици, които бълват огнен въздух от металните си тела....
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Семената от чиа - суперхрана без глутен
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Когато искаме да качим няколко килограма, но не знаем как
Непрекъснато и навсякъде слушаме и четем за диети за отслабване. Дали обаче се замисляме за жените, които...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
Колко вида кураж има и как да го развием, за да бъдем успешни?
„Кураж е необходим не само за смелите дела, но също така и за продуктивните дейности и мислене.“ - Фридрих...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
Според направени проучвания, средностатистическият човек взима около 35, 000 решения на ден – от...
Как чрез думите сами си причиняваме нещастие и болести?
Не знам дали вярвате в силата на положителното и съответно отрицателното мислене и в това, че само ние...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook