Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Името ми е "Червен" - Нарът



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни за укрепване на съдовете, както и в борбата с вредните свободни радикали. Нарът е един от силните представители в тази група.

Ботаническо име на червения плод е Punica granatum и той е сред най-старите известни плодове, споменавани от дълбока древност в традициите на много култури и религии.

Земите, дали вкусния плод на света, са Иран, Хималаите и Северна Индия. Днес той се среща в много региони от топлата част на Земното кълбо - Испания, Италия, Гърция, Афганистан, Португалия, Южна Франция и др.

Червеното изкушение е изключително богато на полезни вещества и е сред основните храни, препоръчвани за укрепване на общото състояние на организма и засилване на имунната система.

Нарът може да се намери по магазините целогодишно, но сезонът му в северното полукълбо на света е между септември и януари, а в южното - в периода между март и май.

В нара се съдържат така наречените пуникалгини (punicalagins), които влияят много добре на сърцето и на кръвоносните съдове. Тези вещества не само намаляват холестерола и кръвното налягане, но и ускоряват освобождаването от плаките, натрупани по кръвоносните съдове (т.нар. атеросклероза).

Сред големите предимства на нара е и съдържанието му на полифеноли - основна група антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни заболявания и могат да спомогнат за забавяне на процесите на стареене на клетките.

Огърлица от сочни и полезни мъниста

Нарът е от онези плодове, чиито полезни свойства се съдържат във всяка тяхна част - от месестата до твърдата и дори в самата кора.

Най-важните съставки в нара нара са желязото и манганът. Благодарение на наличието им, плодът е изключително полезен при анемия и недохранване. Като добър източник на желязо, плодът е подходящ по време на бременност.


Нарът съдържа още витамините К, C и E. Месестата част от семената на нара съдържат витамин РР и по тази причина яденето му е много полезно за укрепване стените на кръвоносните съдове и предотвратява развитието на атеросклероза. Калият, който също присъства в месестата част, помага при високо кръвно налягане.

Семената на нара са известни с благоприятния си ефект за облекчаване на болката в критичните дни, по време на менопауза. Сушената кора от нар също се използва за редица оплаквания. Сварена като чай, тя действа укрепващо на нервната система и подобрява съня. Изсушените и сварени кори регулират и работа на червата. Напитката се препоръчва при диария, като трябва да се внимава с количеството приеми, за да няма усложнения. Идеално средство против диария, дисбактериоза и колити е и сокът от нар.

При приема на сок обаче, подобно на приема на всякакви плодове, които съдържат киселини, е важно да се знае, че киселините (при нара те са лимонена, оксалова, винена и др.) увреждат емайла на зъбите. Затова сокът трябва да се приема със сламка или след изпиване, устата да се изплаква.

По отношение на кулинарните употреби на нара, има множество рецепти, в които му е отредена подобаваща роля. Заслужава си да се спомене и че освен в салати, сосове, екзотични ястия с месо, както и десерти, малките здравословни мънистенца от нара можем да използваме и за приятни напитки с мартини или водка.

Съдържание на полезни вещества в 100 гр нар:



Източник на информацията в таблицата: USDA
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· 19 август - Световен ден на фотографията
· Чрез вградени живи бактерии дреха спира миризмата от изпотяване
· 13 август - Международен ден на леворъките
Вторник
20
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Професия "Домакиня"
Имало времена, когато никой не се е замислял над това – „Професия – домакиня”. И че жената изобщо може...
Колаген за сияйна кожа и здраве отвътре
Колагенът е от изключителна важност за човешкия организъм – както за неговото здраве отвътре, така и...
Анти-ейдж характер
Да си призная, словосъчетанието „анти-ейдж” е в противоречие със собствените ми разбирания. Смисълът...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Да овладеем сами паническата атака
Чувствате се така, сякаш сърцето ви ще се пръсне и животът ви всеки момент ще свърши. Завладява ви внезапен...
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Антиоксидантите – шепа несинтетично здраве!
Списания, телевизия, радио ни заливат ежедневно с реклами за фармацевтични лекарства. "Излекувай болката",...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
Вдъхновяващите неща, на които сме способни
Всеки ден от годината е вдъхновяващ, всеки ден от годината е безценен дар. Ако смятаме, че живеем напразно,...
Най-странните фобии, които хората развиват
Страхът е една от най-интересните и влиятелни части на човешката природа - това е най-мощният вътрешен...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Да отслабнем или да не отслабнем?
Всички ние прекрасно знаем как се отразяват излишните килограми на здравето ни, външния вид, самочувствието...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Упоритост, но с мярка
Знаете ли кое е най-важното качество, от което се нуждаете, за да гоните целите си докрай и да не се...
Устните, които заразяват...
Когато някой вкъщи е болен, се нуждае от нашите грижи (особено ако става дума за дете или възрастен човек),...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook