Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Името ми е "Червен" - Нарът



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни за укрепване на съдовете, както и в борбата с вредните свободни радикали. Нарът е един от силните представители в тази група.

Ботаническо име на червения плод е Punica granatum и той е сред най-старите известни плодове, споменавани от дълбока древност в традициите на много култури и религии.

Земите, дали вкусния плод на света, са Иран, Хималаите и Северна Индия. Днес той се среща в много региони от топлата част на Земното кълбо - Испания, Италия, Гърция, Афганистан, Португалия, Южна Франция и др.

Червеното изкушение е изключително богато на полезни вещества и е сред основните храни, препоръчвани за укрепване на общото състояние на организма и засилване на имунната система.

Нарът може да се намери по магазините целогодишно, но сезонът му в северното полукълбо на света е между септември и януари, а в южното - в периода между март и май.

В нара се съдържат така наречените пуникалгини (punicalagins), които влияят много добре на сърцето и на кръвоносните съдове. Тези вещества не само намаляват холестерола и кръвното налягане, но и ускоряват освобождаването от плаките, натрупани по кръвоносните съдове (т.нар. атеросклероза).

Сред големите предимства на нара е и съдържанието му на полифеноли - основна група антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни заболявания и могат да спомогнат за забавяне на процесите на стареене на клетките.

Огърлица от сочни и полезни мъниста

Нарът е от онези плодове, чиито полезни свойства се съдържат във всяка тяхна част - от месестата до твърдата и дори в самата кора.

Най-важните съставки в нара нара са желязото и манганът. Благодарение на наличието им, плодът е изключително полезен при анемия и недохранване. Като добър източник на желязо, плодът е подходящ по време на бременност.


Нарът съдържа още витамините К, C и E. Месестата част от семената на нара съдържат витамин РР и по тази причина яденето му е много полезно за укрепване стените на кръвоносните съдове и предотвратява развитието на атеросклероза. Калият, който също присъства в месестата част, помага при високо кръвно налягане.

Семената на нара са известни с благоприятния си ефект за облекчаване на болката в критичните дни, по време на менопауза. Сушената кора от нар също се използва за редица оплаквания. Сварена като чай, тя действа укрепващо на нервната система и подобрява съня. Изсушените и сварени кори регулират и работа на червата. Напитката се препоръчва при диария, като трябва да се внимава с количеството приеми, за да няма усложнения. Идеално средство против диария, дисбактериоза и колити е и сокът от нар.

При приема на сок обаче, подобно на приема на всякакви плодове, които съдържат киселини, е важно да се знае, че киселините (при нара те са лимонена, оксалова, винена и др.) увреждат емайла на зъбите. Затова сокът трябва да се приема със сламка или след изпиване, устата да се изплаква.

По отношение на кулинарните употреби на нара, има множество рецепти, в които му е отредена подобаваща роля. Заслужава си да се спомене и че освен в салати, сосове, екзотични ястия с месо, както и десерти, малките здравословни мънистенца от нара можем да използваме и за приятни напитки с мартини или водка.

Съдържание на полезни вещества в 100 гр нар:



Източник на информацията в таблицата: USDA
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· 13 февруари - Световен ден на радиото
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· Роалд Дал: "Престъпление е да оставите детето си да си отиде неваксинирано."
Събота
16
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Ароматът на щастието
Отдавна е установено, че ароматите имат огромна власт над нашата психика и здраве. Посредством обонянието...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Нос Страх
Понякога толкова ни е страх, че не виждаме по-далеч от носа си. Застиваме в отбранителна позиция физически...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Сърцето не трябва да мечтае за нищо, което не е вътре в него
Ушите не трябва да слушат приказките на другите. Устата не трябва да говори това, което останалите...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Чакрите - колелата на живота - I
В днешно време думата чакра присъства както в шеговити изрази от типа на: „Отиди да ти наместят чакрите!“,...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Сериозно за остеопорозата
В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
17 април - Световен ден на болните от хемофилия
На 17 април отбелязваме Световния ден на болните от хемофилия. В България засегнатите са 700 души, от...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Алтернативни терапии за успокоение
Ако не сте си открили специален финансов фонд „При нужда психолог”, то когато имате спешна нужда от успокояване...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook