Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Соята – идеалната храна или опасност


В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои от тях явно – като например соевото мляко и тофуто, но в повечето случаи като добавка към месните продукти, сладкишите или готовите сосове. Тъй като се оказва, че соята е вече неизбежна част от менюто ни, логично изниква въпросът доколко са основателни както широко афишираните й полезни качества, така и предупрежденията за опасностите от прекомерната й употреба.

Освен често срещани минерали и витамини, соята съдържа и някои редки, дори уникални вещества. Мненията за въздействието им върху човешкият организъм са крайни – от обявяването им за панацея до категоричното им отричане.

Растителни белтъчини
Соята съдържа голямо количества протеини, което е основание да се твърди, че изцяло може да замени животинските продукти в храненето ни. Това, което обаче се пропуска е, че соята съдържа и много трипсин инхибитори – това са вещества, които възпрепятстват разграждането на протеините от организма. Вследствие на това соевите протеини не само се усвояват изключително трудно, но могат и да причинят сериозни стомашно-чревни оплаквания.

От соята се произвежда и сиренето тофу
Изофлавоните
В соята има големи количества вещества, подобни на женския полов хормон естроген. Установено е, че при жени в менопауза изофлавоните действат като хормонозаместителна терапия и неутрализират неприятните симптоми, които се появяват в климактериума – рязко стареене на кожата, горещи вълни, емоционална нестабилност. Има доказателства, че същите вещества спират и развитието на раковите клетки при онкологични заболявания на гърдата, матката и простата. Но въпреки тези положителните ефекти и растителният им произход, с използването на изофлавоните трябва да се внимава, както при всяка една намеса в хормоналният баланс на човека.

Фитохормоните са особено опасни за бебетата и децата, тъй като водят до преждевременно полово съзряване на момичетата и забавено на момчетата. Затова най-добре соята да бъде изключена от менюто им. На мъжете също съвсем не са им нужни вещества, подобни на женските хормони. Изофлавоните не само намаляват либидото, но и влошават качеството на спермата, което пък води до безплодие. Този факт от векове е известен в Азия, родината на соята, където монасите я консумират в големи количества, за да подтиснат сексуалният си нагон.

Оказва се, че редовната консумация на соя е полезна единствено за жените, и то за една малка част от тях, които са в периода на менопауза. При останалите изофлавоните блокират както естественото производство на естроген, така и функцията на щитовидната жлеза.

Фитинова киселина
Макар да се счита за антиоксидант, фитиновата киселина извлича от организма важни минерали като калций, магнезий, манган, цинк и желязо. Затова при вегетарианци, които приемат голямо количество соеви продукти често се забелязва минерален дефицит. За да се разруши фитиновата киселина и да се освободят минералите в нея, е необходимо зърната да преминат през процес на ферментация или покълване, катонапример соевите кълнове, които широко присъстват в храненето на азиатските народи. Изобщо що се отнася до соята като цяло, най-добре е да вземем пример от тях, тъй като присъства в кухнята им от хилядолетия – да я консумираме най-вече като подправка (паста мисо, соев сос), а не като основна храна. Също така процесът на ферментация, който използват разрушава токсините в соята, за разлика от промишленото производство под формата на концентрирани протеини и изолати.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да не съсипем косата си по време на диета
· Отслабване, а не слабоумие
· Най-фертилните храни - I
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Лептинът - "хормонът на отслабването"
· Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
· Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Еко съвети в очакване на бебето
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
Събота
31
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
Напоследък почти навсякъде четем, че за да бъдем щастливи, трябва да сме малко егоисти, да обръщаме повече...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
Овес за здраве и красота
Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт...
Как да се научим да контролираме тревожността си
Тревожността е състояние, което лесно може да се превърне в голям проблем, когато се свърже с други психологични...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook