Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пататник



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова и начини на приготвяне на пататника има. Затова много харесвам домашната кухня - зад старото и познатото се крие нещо, което може да те изненада. Заради индивидуалността на този, който я приготвя.

Всякакви видове пататници ще опитате в Родопите - някои ги правят на тиган, други във фурната или пък на сач, или в тава върху старите печки на дърва. Някои добавят много сирене, лук - доста често, пресен джоджен. Има и варианти за пататник с точени кори - в Смолянско съм го срещала най-често. Най-важното, според мен, е да не се разстила дебело, макар че вариантът с кори става доста дебел ( но определено и пълнежът е по-скоро като задушен)

Наша приятелка ни донесе един чувал картофи от Смолян и една дамаджанка с червено вино. Честно казано, отдавна не бях опитвала такива картофи. Дълги години търпях разочарованието на някакви български сортове, подходящи за хранене на прасета и колкото и да искам да подкрепя българското, ако не мога да си намеря чрез познат картофи, предпочитам да си купя някой от френските сортове (тези с тънки кори, които приличат на пресни картофи). Това за мен винаги е било мистерия: Какво се случи с хубавите български картофи?

Та тези картофи, които ми донесоха, нямат нищо общо с френските си събратя. Със сигурност имат леко сладникав вкус, но носят в себе си и някакъв стабилен земен вкус. Някак си - български. Когато ги опитах, в главата ми босоного притича детски спомен. Защото знаете, вкусът, освен рецептори, е и нашите спомени :)

И така - имах си смолянски картофи, а също и истинско домашно краве масло от момчилградския край, само джодженът ми беше от лозето над варненския Аладжа манастир, но реших, че е простимо :)


Как се приготвя пататник в тиган
за 1 пататник
700 грама картофи
1 яйце
20 грама сирене
1/2 с. л. непълна сух джоджен
1/2 к. л. непълна хималайска сол
60 грама масло


Моята идея бе да опитам как ще се получи пататника в керамичен тиган с дебелина около 5 мм и в по-тънък метален тиган, (той се води за палачинки) който е не повече от 2-3 мм дебелина.
От раз прецених, че ще сложа много малко сирене и няма да сложа лук. За второто се колебах много, но най-автентично ми е без него. Исках максимално да се запази вкусът на картофа и да се допълни от маслото и джоджена. Нищо претенциозно.


Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. Объркват се със солта, оставят се за пет минути, след което с длани, шепа по шепа, се изстисква водата от тях.


Към изстисканите картофи се добавят двете яйца, нароненото сирене, джоджена.

Маслото се разделя на две. Половината се слага в тигана. Когато се разтопи, с помощта на лъжица изсипваме сместа в него, леко я притискаме и оформяме.

Целта е дебелината да е до около 2 см. Аз направих два - един в керамичния съд с дебелина около 2 см, а в по-тънкия тиган - още един с дебелина 1,5 см.

След около 8-10 минути пържене слагаме върху тигана чиния, която да може да поеме размера на пататника. Поставяме ръка върху дъното на чинията и обръщаме тигана върху нея.

Слагаме другото парченце масло в тигана, изчакваме да се разтопи и приплъзваме към него суровата страна на пататника. Пържим до готовност.

Сервира се топъл и най-често с кисело мляко. Нямах заквасено, така че пропуснах.

И в двата тигана пататниците според мен бяха чудесни. Все пак половинката хареса повече този, който бе с дебелина 1,5 см. А момченцето ни на почти 2 години - и двата :)
Коментари
2017-10-21 #3
Жени
Без сирене, с лук. Любимите мъже - единият, опитвал го веднъж в живота си , а другият - ял го стотици пъти - и двамата - в Родопите, казаха: тийнейджъра: "Признах те!", милото: "Ставаш Родопчанка!" :-)
2014-02-02 #2
Инна Георгиева
Светла, сподели и твоята рецепта. Ще се радвам
2014-02-01 #1
Svetla
Наистина има много рецепти за пататник, но тази, без кори е моят фаворит. Мога да предложа и изцяло постен вариант - без яйце и сирене, и с олио, вместо масло, но в този случай е необходим лук, и картофите не се отцеждат от водата. (Аз и по принцип не ги отцеждам.)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Родопска салата
· Родопска яхния с овнешко
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Скорбялата - енергия за тялото
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Вкусни десерти с тиква
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
Понеделник
21
Януари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook