Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Виното и неговите аксесоари


Виното е безспорно напитка, към която има силен култ. То присъства във всяка култура, за него има легенди, специални празници, има си дори цял древногръцки бог. Професията 'сомелиер" е една от най- изтънчените, а да не говорим за цените на някои бутилки вино, които нерядко се продават на търгове за баснословни суми.

И след като то е толкова безценно питие, такова трябва да е всичко, свързано с него. За различните видове - бяло, червено, десертно, газирано, розе, портвайни и т.н. има различни чаши и маниер на поднасяне. А за съчетаването на вино с храна може да се говори безкрайно – несъмнено е цяло изкуство.

Още нещо, свързано с виното, заслужава нашето внимание – аксесоарите за вино. Може би дори за него има най- голямо разнообразие, даже пурите не могат да догонят всички тирбушони, тапи, кани, кърпи, кофи за шампанско, стелажи, подаръчни кутии и какво ли още не.

Ако държим да отвърнем на класата на тази божествена напитка и да впечатлим докрай гости и близки приятели, обезателно трябва да ги познаваме.

Най- основните аксесоари за вино

Чаши за вино.
Цяла наука е да изберем чаши за вино. Бургундско, портвайн, шардоне – те си имат своя форма на чашката. Класическият избор, минимумът, който всеки трябва да познава, е чаша с по- тясна и малка чашка за бяло вино и по- разлята и тумбеста за червено, защото то е по- богат букет от аромати и им трябва време да се развият. Би трябвало да имаме и чаши за шампанско, които са по- високи и с много тясна чашка, да не се разгазира бързо. А и казват, надигането на чаша за шампанско изпъва елегантно шията на една дама и тя е още по- красива.



Тирбушон
Първото оръдие на труда за отваряне на бутилка вино е изобретено още в средата на 18ти век в Англия. Оттогава досега този инструмент остава ключов. Днес се е запазил принципът на металната спирала, макар и да има нововъведения. Спиралата не е задължително да е от метал, но добрият тирбушон се познава по дългата, широка, но и тънка спирала. Идеята е колкото се може по- малко от него да влиза в корка, така че той да не се разтроши. Другото важно качество е да изисква възможно най- малко усилия, за да не пръсне виното и да не изглеждаме твърде комично, докато се потим над една обикновена коркова тапа.



Тапа за съхранение на вино
Представете си, че обичате вино, но не обичате да се наливате и една чаша ви е достатъчна. С какво да затворите вече отворена бутилка, така че да запазите качествата на питието. Обратно с оригиналната му коркова тапа не винаги е добра идея. Корковата тапа се вкарва по механичен път и понеже е податлив на влияния материал - той променя формата си, като уплътнява гърлото на бутилката. Но веднъж извадена, корковата тапа отново променя формата си. В магазините продават специални за тази цел тапи, а някои модели дори изкарват кислорода от бутилката. Именно той е най- големият враг на виното.



Гарафи, декантери и обикновени кани за вино.
Всеки уважаващ себе си домакин ще пресипе виното от бутилката в друг съд, преди да го поднесе на трапезата. Да не говорим, че за специалистите декантирането в специален съд е необходимо, за да „подиша” виното и да разтвори в кислорода всичките си аромати. За някои вина с утайка това пресипване е необходимо, за да се отдели утайката от питието, годно за консумация. Можем да намерим такъв съд отделно, може и като комплект с чаши. Съдовете за съхранение на вино обикновено имат запушалки, за да не изветрява виното. В кана и декантер сипваме, когато ще консумираме непосредствено след сипване.


Какво трябва да имаме още:


Кофа за шампанско и бяло вино, която да пълним с лед, за да запазим температурата ниска – и двете вина се пият студени.

Ако се радваме на колекция от вина, стелажът за съхранение е повече от задължителен. В него бутилките трябва да са под наклон и да го поставим на хладно и тъмно, при не висока влажност на въздуха – най- добрите условия за съхранение на вина и дърво, от което е направен стелажа.

Стойката за вина заменя кофата понякога и е чудесна за поднасяне на червено вино на масата, тъй като то трябва да има стайна температура.

Кутията за вино е прекрасна опаковка и подарък за ценители, както е и всеки дотук споменат аксесоар.


А ако сме истински ценители трябва да се оборудваме и със специален термометър, лиек за вино и ринг за вино.

Уважавайте виното и неговите потребности и ще успеете да изпитате пълна наслада от това божествено питие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ухажването - игра на инстинкти
· Как се празнува Свети Валентин по света
· Любовните филми с незабравими саундтраци
· С какво още да поднесем виното?
· "Жени и вино! Вино и жени!"
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Още 12 креативни начини как да вържем шала си (видео)
· Вдигнете якички за показ
· Модни тенденции Пролет 2016
· Лятно безвремие с акварелите на Лоран Парселие
· Как Лъжата обикаля света, облечена като Истина
· На тази дата: Човекът стъпва на Луната
Сряда
22
Август 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
В ден 24 на Коледните пости установяваме, че, макар да не се лишаваме от храна, сме свалили с по около...
Децата творят Коледа с нас: Коледен венец
Когато закачих нашия коледен венец преди седмица на външната врата, децата настояха и те да има свой...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
Ден 8 на Коледните пости, днес е последният ден от строгия пост. От утре, 23 ноември, е позволено риба...
Тайните на семейното пътуване за коледните празници
С наближаването на декемврийските празнични дни, много хора избират да пътуват (дали ще е при роднини,...
Защо и как да пестим храната?
На всички ни са известни потресаващите снимки на бедни, гладни чернокожи деца, чиито вид понякога губи...
Мартенички - помпони
Винаги съм правила лично мартениците за близките ми хора. Самото усукване на белия и червения конец и...
Мратинци, Вълчи празници
На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци, Мратиньок - останали от езическата...
Еко съвети за дома – I
В настоящия икономически климат да намалите сметките си за потребление е още по – важно отпреди. Но какво...
Как да се справим с мравките
Обикновено срещата с насекоми в дома ни предизвиква писъци и суматоха. И това е съвсем естествено – природата...
Есента в градината
Смяната на сезоните никъде не се усеща толкова ясно и безапелационно, отколкото в градината. В градовете,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Великденски зайчета
Заекът е свързан с плодородието, прекрасен символ, с който да поканим прераждащата се Природа да изпълни...
Последователните стъпки на ремонта - II
4. Ел. инсталация От качественото окабеляване зависи безпроблемната работа на всички електроуреди в...
Двуетажното легло в детската стая
Да има собствено жилище е мечтата на всяко семейство. Тенденция в последните месеци ( 2014 г. ) е търсенето...
Поливане на растенията по време на отпуската
Обичайният и най-надежден начин да се погрижим за любимите растения, когато сме далеч от дома е просто...
Честита Баба Марта! - I
Предполага се, че след като идва от обагреното в ханска кръв кълбо на прабългарите, червено-бялата нишка...
Свети Валентин – какво да подарим?
Свети Валентин е ден, който позволява цветята да бъдат изпратени от таен обожател, картичките да казват...
Велика събота
Велика събота е шестият ден от Страстната седмица - денят, в който е погребан Исус Христос. През...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Боядисване на яйца с восък и с естествени боички
Харесах тази идея за боядисване на великденски яйца, защото техниката с восък не е нова за нас, а тук...
Системата FLY LADY – щастие и чист дом
След напрегнатия работен ден всеки иска да се прибере в дома си и да се отдаде на заслужен релакс. Често...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Вълшебното килимче
В съвременните домове с топли подови настилки килимът отдавна не е необходимост, а подробност, акцент,...
Ремонт у дома - II
Правило 4: Предложете на бригадата да направи малко тестово задание. Например, да постави плочки на някое...
Най-красивите увивни цветя за градината и дома
Всички обичаме цветята – дали в градинката или на балкона, усещането да си обграден с цветове и аромат...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook