Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Виното и неговите аксесоари


Виното е безспорно напитка, към която има силен култ. То присъства във всяка култура, за него има легенди, специални празници, има си дори цял древногръцки бог. Професията 'сомелиер" е една от най- изтънчените, а да не говорим за цените на някои бутилки вино, които нерядко се продават на търгове за баснословни суми.

И след като то е толкова безценно питие, такова трябва да е всичко, свързано с него. За различните видове - бяло, червено, десертно, газирано, розе, портвайни и т.н. има различни чаши и маниер на поднасяне. А за съчетаването на вино с храна може да се говори безкрайно – несъмнено е цяло изкуство.

Още нещо, свързано с виното, заслужава нашето внимание – аксесоарите за вино. Може би дори за него има най- голямо разнообразие, даже пурите не могат да догонят всички тирбушони, тапи, кани, кърпи, кофи за шампанско, стелажи, подаръчни кутии и какво ли още не.

Ако държим да отвърнем на класата на тази божествена напитка и да впечатлим докрай гости и близки приятели, обезателно трябва да ги познаваме.

Най- основните аксесоари за вино

Чаши за вино.
Цяла наука е да изберем чаши за вино. Бургундско, портвайн, шардоне – те си имат своя форма на чашката. Класическият избор, минимумът, който всеки трябва да познава, е чаша с по- тясна и малка чашка за бяло вино и по- разлята и тумбеста за червено, защото то е по- богат букет от аромати и им трябва време да се развият. Би трябвало да имаме и чаши за шампанско, които са по- високи и с много тясна чашка, да не се разгазира бързо. А и казват, надигането на чаша за шампанско изпъва елегантно шията на една дама и тя е още по- красива.



Тирбушон
Първото оръдие на труда за отваряне на бутилка вино е изобретено още в средата на 18ти век в Англия. Оттогава досега този инструмент остава ключов. Днес се е запазил принципът на металната спирала, макар и да има нововъведения. Спиралата не е задължително да е от метал, но добрият тирбушон се познава по дългата, широка, но и тънка спирала. Идеята е колкото се може по- малко от него да влиза в корка, така че той да не се разтроши. Другото важно качество е да изисква възможно най- малко усилия, за да не пръсне виното и да не изглеждаме твърде комично, докато се потим над една обикновена коркова тапа.



Тапа за съхранение на вино
Представете си, че обичате вино, но не обичате да се наливате и една чаша ви е достатъчна. С какво да затворите вече отворена бутилка, така че да запазите качествата на питието. Обратно с оригиналната му коркова тапа не винаги е добра идея. Корковата тапа се вкарва по механичен път и понеже е податлив на влияния материал - той променя формата си, като уплътнява гърлото на бутилката. Но веднъж извадена, корковата тапа отново променя формата си. В магазините продават специални за тази цел тапи, а някои модели дори изкарват кислорода от бутилката. Именно той е най- големият враг на виното.



Гарафи, декантери и обикновени кани за вино.
Всеки уважаващ себе си домакин ще пресипе виното от бутилката в друг съд, преди да го поднесе на трапезата. Да не говорим, че за специалистите декантирането в специален съд е необходимо, за да „подиша” виното и да разтвори в кислорода всичките си аромати. За някои вина с утайка това пресипване е необходимо, за да се отдели утайката от питието, годно за консумация. Можем да намерим такъв съд отделно, може и като комплект с чаши. Съдовете за съхранение на вино обикновено имат запушалки, за да не изветрява виното. В кана и декантер сипваме, когато ще консумираме непосредствено след сипване.


Какво трябва да имаме още:


Кофа за шампанско и бяло вино, която да пълним с лед, за да запазим температурата ниска – и двете вина се пият студени.

Ако се радваме на колекция от вина, стелажът за съхранение е повече от задължителен. В него бутилките трябва да са под наклон и да го поставим на хладно и тъмно, при не висока влажност на въздуха – най- добрите условия за съхранение на вина и дърво, от което е направен стелажа.

Стойката за вина заменя кофата понякога и е чудесна за поднасяне на червено вино на масата, тъй като то трябва да има стайна температура.

Кутията за вино е прекрасна опаковка и подарък за ценители, както е и всеки дотук споменат аксесоар.


А ако сме истински ценители трябва да се оборудваме и със специален термометър, лиек за вино и ринг за вино.

Уважавайте виното и неговите потребности и ще успеете да изпитате пълна наслада от това божествено питие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ухажването - игра на инстинкти
· Как се празнува Свети Валентин по света
· Любовните филми с незабравими саундтраци
· С какво още да поднесем виното?
· "Жени и вино! Вино и жени!"
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Още 12 креативни начини как да вържем шала си (видео)
· Вдигнете якички за показ
· Модни тенденции Пролет 2016
· Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Кои са най-популярните имена за новородени през 2018 г. в България
Понеделник
21
Януари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Гергьовден - 6 май
На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите български празници. Името Георги е най-често...
Съдомиялнята - лукс или инвестиция
Да наречеш някой домакински уред инвестиция може и да звучи пресилено, но не и неточно. Ако въпросният...
Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
Краят на лятото винаги носи тъга. Опитваме се да запазим колкото се може по-дълго настроението, голите...
Във фризера – какво и как?
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато...
Мратинци, Вълчи празници
На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци, Мратиньок - останали от езическата...
По-дълъг живот за откъснатите цветя
Не помня какъв беше повода, но колегите в офиса ми бяха подарили огромен букет с любимите ми хризантеми....
Коледни пости - седмица 3
Третата седмица от постите е седмицата на Никулден. Значи според традицията задължително ще има риба...
Успение Богородично
На 15 август (28 август, по стар стил) по стара българска традиция се празнува Голяма Богородица или...
По- различните коледни подаръци
Никой вече не може да отрече, че Коледа се е превърнал в комерсиализиран празник по цял свят. Въпреки...
Последователните стъпки на ремонта - II
4. Ел. инсталация От качественото окабеляване зависи безпроблемната работа на всички електроуреди в...
Децата творят Коледа с нас: Рециклирана елхичка за най-малките
След 3D снежинката и коледния венец, това е занимание за най-малките. То развива фината моторика, естетическото...
Голяма задушница преди Великия пост
В съботата преди Месни заговезни се прави задушница. С нея почитаме паметта на близките, които сме загубили,...
Св. мъченици Дария и Хрисант - 19 март
На 19 март празнуваме имения ден на Дария, Дарина, Дарин, Найден. Св. мъченици Дария и Хрисант са светци...
Как да направим: Мартеница - подкова
Представям ви една идея за мартеничка - подкова. Тя е голяма и затова е подходяща за закачане в дома...
Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е празник, разпространен в цяла България. Наричан е с различни имена - Сирници, Сирни...
Как да: Сварим яйца за Великден без напукване
Наближава Голямото великденско боядисване на яйца. Може би ви се се случвало да сложите 20- 30 яйца и...
Коледни картички за родители и деца
Картичките, които сега ще ви покажем, са много лесни за изработка. Толкова лесни, че се правят и с деца....
Бабинден
По традиция на 8 януари се отбелязва Бабинден. По стар стил се е празнувал на 21 януари. Ден, обявен...
Моята първа Коледа
„Нещо странно се случва през последните дни. Мама и татко прекарват с мен целия си ден, гушкат ме и ми...
Кокосова палма у дома
Кокосовата палма носи екзотиката на непреходното лято и тропически ширини. Това е и нейната естествена...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Истината за Дядо Коледа
Всички деца вярват в Дядо Коледа – за тях той е свързан с най-големите вълшебства на празника – чудесата,...
На Еньовден за лекове и имане
В нощта на 23 срещу 24 юни в народната традиция се отбелязва Еньовден – стар езически празник в чест...
Оригинални и свежи късметчета за новогодишната баница
Когато наближат Коледа и Нова година, ние слагаме (буквално) всички традиции на масата. А традицията...
Снежен човек и Ежко Бежко от глина
Моделирайки глината с ръце, можете да направите обемни фигурки, които да сложите на по-дебелите клони...
Истинска храна за нашата котка
Факт е, че в магазините вече можеш да закупиш всякаква храна за котки. Гранулирани, в консерва, с вкус...
Как да се справим с хранителните молци
Ако от известно време сте забелязали неидентифицирани летящи обекти из вашата кухня, най-вероятно сте...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook