Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кои сирена с кои вина си подхождат



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно най-добрата, всеизвестен факт е, че със сигурност е най- обичайната. Ако можеш да оцениш нотките на дъб, лешник, зелен фасул или праскова във виното, надали ще можеш да го направиш след порция пикантна заигравка Камембер, Горгонзола или козе сирене. Но щом четете това, има голяма вероятност и вие като мен да сте на много крачки (направо километри) от обученото небце на винените експерти. Да отдъхнем и да продължим напред.

Вярно, в миналото си отрязвахме по парченце българско краве саламурено сирене или кашкавал към винцето, но сега по-големите хипермаркети предлагат голямо разнообразие от сирена. В първото няма нищо лошо, но вероятно има защо в света да съществуват над 650 вида сирена и за поне десетина от тях ми звучи добра идея да познаваме отблизо.

Качествата им зависят от различни неща - вида на млякото, бактериалната култура, маслеността, технологията, мястото на производство и не на последно място - вида и метода на зреене. Доста сходно с виното, нали? Кои сирена с кое вино си подхождат зависи не само от изброените, а и от различни добавки и вариации на сирената. Започва да звучи доста сложно, сигурно защото и сирената и вината са нещо не особено еднопластово. Все пак искам да съкратя всички относителности и да изведа нещо наистина полезно и близо до добрия вкус при поднасяне на сирена и вино.

Няколко съвета от купуването до консумирането

Най-добре да консумирате сиренето непосредствено след закупуването му.

Сложете го в хладилник в не най-студената му част.

Не го съхранявайте в кутия с капак, ако е нужно да остане повече време в хладилника ви - увийте го във фолио.

Един час преди консумация го извадете от хладилника и опаковката, в която е закупено. През по-топлия сезон и по-малко време е достатъчно.

Подреждайте сирената в плато посока часовниковата стрелка. Оставяйте известно разстояние помежду различните сирена, като следвате правилото първо по-меките, после по- ароматни, следвани от пикантните. По този начин се и консумират.

Можете да сервирате към платото със сирена и пълнозърнест хляб, круши, грозде, смокини, орехи, сладко от боровинки.



С какви вина да комбинирате някои от по-известните сирена


Бри - Пино Блан, Мерло, Ризлинг, Шампанско

Моцарела - Кианти, Шардоне, Совиньон блан

Камaмбер - Пино Блан, Шенин Блан, Траминер, Мерло, Шампанско

Сини сирена - Ризлинг, Порт, Зинфандел, Каберне Совиньон, Грюнер Велтлинер, Десертни вина

Козе сирене - Грюнер Велтлинер, Пино Гри, Зинфандел, Шенин Блан

Гауда - Пино Гри, Ризлинг, Шираз, Зинфандел, Мерло

Проволоне - Канти, Санджовезе, Мерло

Маскарпоне и Creme Fraiche - Десертни вина

Горгонзола - Пoрт, Зинфандел, Мерло

Чедър - Риоха, Шираз, Шампанско, Мерло

Фета - Пино Блан, Пино Ноар, Зинфандел

Едам - Пино Гри, Ризлинг, Шираз, Шампанско

Грюер - Пино Ноар, Совиньоньон Блан, Кабербе Совиньон

Ементал - Пино гри, Пино ноар, Пино блан, Траминер

Асиаго - Пино Гри, Риоха, Совиньон Блан, Зинфандел, Каберне Совиньон.

Халуми - Пино Гриджо, Шираз


И все пак какво отива на нашенското си бяло краве саламурено сирене и кашкавал? Едно младо, българско Мерло е чудесен избор.

А ето на тази схема онагледихме най- важното за сирената и подходящите вина:





Сигурно ще ви е интересно да прочете и как да съчетаваме виното с храната, а и как да дегустираме виното.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тофу – да похапнем здравословно
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Пармиджано Реджано
· Аранчини - италиански оризови топки
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Ухажването - игра на инстинкти
· Как се празнува Свети Валентин по света
· Любовните филми с незабравими саундтраци
· Свежи летни коктейли с розе
· С какво още да поднесем виното?
· "Жени и вино! Вино и жени!"
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
Неделя
15
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook