Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кои сирена с кои вина си подхождат



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно най-добрата, всеизвестен факт е, че със сигурност е най- обичайната. Ако можеш да оцениш нотките на дъб, лешник, зелен фасул или праскова във виното, надали ще можеш да го направиш след порция пикантна заигравка Камембер, Горгонзола или козе сирене. Но щом четете това, има голяма вероятност и вие като мен да сте на много крачки (направо километри) от обученото небце на винените експерти. Да отдъхнем и да продължим напред.

Вярно, в миналото си отрязвахме по парченце българско краве саламурено сирене или кашкавал към винцето, но сега по-големите хипермаркети предлагат голямо разнообразие от сирена. В първото няма нищо лошо, но вероятно има защо в света да съществуват над 650 вида сирена и за поне десетина от тях ми звучи добра идея да познаваме отблизо.

Качествата им зависят от различни неща - вида на млякото, бактериалната култура, маслеността, технологията, мястото на производство и не на последно място - вида и метода на зреене. Доста сходно с виното, нали? Кои сирена с кое вино си подхождат зависи не само от изброените, а и от различни добавки и вариации на сирената. Започва да звучи доста сложно, сигурно защото и сирената и вината са нещо не особено еднопластово. Все пак искам да съкратя всички относителности и да изведа нещо наистина полезно и близо до добрия вкус при поднасяне на сирена и вино.

Няколко съвета от купуването до консумирането

Най-добре да консумирате сиренето непосредствено след закупуването му.

Сложете го в хладилник в не най-студената му част.

Не го съхранявайте в кутия с капак, ако е нужно да остане повече време в хладилника ви - увийте го във фолио.

Един час преди консумация го извадете от хладилника и опаковката, в която е закупено. През по-топлия сезон и по-малко време е достатъчно.

Подреждайте сирената в плато посока часовниковата стрелка. Оставяйте известно разстояние помежду различните сирена, като следвате правилото първо по-меките, после по- ароматни, следвани от пикантните. По този начин се и консумират.

Можете да сервирате към платото със сирена и пълнозърнест хляб, круши, грозде, смокини, орехи, сладко от боровинки.



С какви вина да комбинирате някои от по-известните сирена


Бри - Пино Блан, Мерло, Ризлинг, Шампанско

Моцарела - Кианти, Шардоне, Совиньон блан

Камaмбер - Пино Блан, Шенин Блан, Траминер, Мерло, Шампанско

Сини сирена - Ризлинг, Порт, Зинфандел, Каберне Совиньон, Грюнер Велтлинер, Десертни вина

Козе сирене - Грюнер Велтлинер, Пино Гри, Зинфандел, Шенин Блан

Гауда - Пино Гри, Ризлинг, Шираз, Зинфандел, Мерло

Проволоне - Канти, Санджовезе, Мерло

Маскарпоне и Creme Fraiche - Десертни вина

Горгонзола - Пoрт, Зинфандел, Мерло

Чедър - Риоха, Шираз, Шампанско, Мерло

Фета - Пино Блан, Пино Ноар, Зинфандел

Едам - Пино Гри, Ризлинг, Шираз, Шампанско

Грюер - Пино Ноар, Совиньоньон Блан, Кабербе Совиньон

Ементал - Пино гри, Пино ноар, Пино блан, Траминер

Асиаго - Пино Гри, Риоха, Совиньон Блан, Зинфандел, Каберне Совиньон.

Халуми - Пино Гриджо, Шираз


И все пак какво отива на нашенското си бяло краве саламурено сирене и кашкавал? Едно младо, българско Мерло е чудесен избор.

А ето на тази схема онагледихме най- важното за сирената и подходящите вина:





Сигурно ще ви е интересно да прочете и как да съчетаваме виното с храната, а и как да дегустираме виното.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тофу – да похапнем здравословно
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Пармиджано Реджано
· Аранчини - италиански оризови топки
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Ухажването - игра на инстинкти
· Как се празнува Свети Валентин по света
· Любовните филми с незабравими саундтраци
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена?
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Как да защитим колата си от автокрадци?
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
Вторник
30
Ноември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
На Петковден (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват ястията с праз. В миналото овчарите...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook