Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шампионите на суровите ядки - I


"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше надписът, който баща ми закачи на вратата в кухнята преди много години. И до ден днешен виси там, защото е самата истина.

Няма съмнение, че суровите ядки, когато са наистина сурови, спадат към „живите храни“. Те дълго носят зародиша на живота в себе си, макар и откъснати. А когато попаднат в организма ни, можете да си представите какво благотворно въздействие оказват върху нашия тонус и жизнена енергия. Ядките са безценни носители на важните за здравето растителни мазнини и, разбира се - на нито грам "лош" холестерол. Още праисторическият човек е посегнал към тях, но днес вече знаем защо те са толкова ценни за хората.

Ето ги и трите шампиона на суровите ядки:

Орехът – отличник в енергията

Орехът се радва на завидните 654kcal на 100 г ядки. Това число не бива да ни плаши, тъй като зад него стоят невероятните свойства на букет от хранителни вещества, витамини (витамин А, С, Е, P, B-групата) и минерали (магнезий, йод, мед, калий, калций, желязо, манган, фосфор, цинк и селен), които укрепват здравето и имунната система. Белтъчините (15 г), въглехидратите (14 г) и мазнините (65 г) са в перфектна комбинация, която е изключителен източник на енергия, без да натоварва и вреди на тялото. Освен това орехът ни набавя антиоксиданти като елагова киселина, фибри и микроелементи, които гарантират дълголетие.

Богати на мононенаситени мастни киселини омега-3 (алфа линоленова киселина), както и полиненаситените омега-6 и омега-9 мастни киселини. Приемайки 25 г орехи на ден, снабдяваме организма си с около 90% от препоръчания дневен прием на „добрите“ мазнини. Това помага за намалянето на нивото на „лошия холестерол“ едновременно с повишаването на „добрия холестерол“ в кръвта. С антивъзпалителното действие на омега-3 мастните киселини ядката помага за превенцията на исхемична болест на сърцето и атеросклероза, оказва полезно действие на черния дроб и доказано намлява растежа на туморните клетки, както и риска от рак на гърдата. Наличието на алфа линоленова киселина прави орехът незаменим за тези, които не употребяват рибни продукти.

Орехите мощно стимулурат мозъчната активност, укрепват костите, повишават сексуалната активност, предпазват от анемия и камъни в бъбреците, както и от заболяване на щитовидната жлеза. Ядката е естествен антиоксидант и източник на хормона мелатонин, подпомагащ регулацията на съня.

Масло от орех - в епохите се е ползвало за лечение на стомашни и кожни проблеми, косопад и диабет, за лекуване на синини, напуквания и екземи. И неслучайно- алфа линоленовата киселина има противовъзпалителни и антисептични свойства, а омега-6 мастните киселини са полезни за кожата и репродуктивната система. Маслото има стягащо действие и предпазва от изсушаване. Служи за основа в маслата за масажи в ароматерапията, фармацевтиката и козметичната индустрия. В кулинарията се използва по-скоро студено. Гранясва бързо, затова трябва да се държи добре затворено в хладилник.

Бадем - здравият съветник на сърцето


В 100г бадемови ядки можем да се насладим на приблизително равно количество белтъчини и въглехидрати (по 21 г), а мазнините съставляват 49 г. Калориите са само 575, а фибрите- повече от 11 г. Ядката на бадемовото дърво има действително чудотворни свойства. Тя е универсален лек за сума болежки и неизменен спътник на дневното ни пълноценно меню.



Бадемите оказват благотворно влияние върху възпаление на стомаха, подобряват храносмилането като успокояват лигавицата и понижават киселините в стомаха. Те са добре балансирана храна, осигуряваща предпазване от болести на сърцето, диабет и ракови образувания.

Богат източник на енергия и хранителни вещества. Обилието от мононенаситени мастни киселини спомагат за намаляването на „лошия холестерол“ и повишават „добрия“.

Най-голямо количество витамин Е сред ядките- около 26 г на 100 г. Той е мастноразтворим мощен антиоксидант, необходим за поддържането на клетъчната мембрана. Заедно с важните витамини от групата B, бадемът успешно забавя процесите на стареене.

Шампион сред ядките по съдържание на минералите калий (минералът на сърцето), калций, фосфор и магнезий. Шепа бадеми донасят 25% от дневния прием на магнезий, както и укрепващия костната система калций, който е в същото количество, както в краве млякото. Благодарение на аминокиселината тирозин, консумацията на бадеми повишава производството на допамин в организма, който активира центъра на удоволствието в главния мозък.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Камелия - една истинска източна красавица
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
Неделя
24
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-важното умение, на което никой не ни учи
„Всички проблеми на човечеството произлизат от неспособността на човек да стои тихо сам в стая." - Блез...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава...
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Бъди автор на всеки ден от живота си
Имаш ли чувството, че не си част от собствения си живот? Че нещата се случват без твоя контрол и не по...
Грешките на жените около 30-те им години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Нощното напикаване при децата
Нощното напикаване при децата е проблем, свързан предимно със съзряването на нервната им система. Той...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Защо вървенето е най-добрата медитация
За преодоляването на стреса се изисква пълно изключване на съзнанието, съсредоточаване върху вътрешния...
Тайните на истинското женско приятелство
Често се спори за женското приятелство, всеки е готов да предложи дефиниции, да сравнява, да обвинява....
3 нестандартни подхода за сваляне на тегло
Повечето от нас, които имат проблем с излишните килограми, обикновено се сблъскват с трудни за спазване...
Воинът в нас – имунната система
На прага сме на сезона на грипните щамове с животински имена, вечно течащите носове и покашляне от всички...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
Д-р Татяна Брежнева, главен детски диетолог в Московския департамент по здравеопазване, посочва, че прекомерната...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook