Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шампионите на суровите ядки - II


Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо и хидратиращо действие, като предпазва кожата от последващо изсушаване. Витамин Е и антиоксидантите на бадема го правят едно от най-добрите средства срещу стареене на кожата, изсушаване и бръчки. Борбата със свободните радикали осигурява възстановяване и подхранване на кожата. Бадемовото масло много добре се абсорбира от кожата, затова намира широко приложение в масажите. В ароматерапията, фармацията и козметиката често се използва за база, към която се добавят различни ароматични етерични масла като пачули и иланг- иланг.

Бадемовото масло е универсално козметично средство за всички видове кожа, особено благотворно за сухата или възпалена. Освен това то има изсветляващи и избистрящи петната свойства като подобрява тена, а в комбинация с мед премахва кръговете под очите. Кожата става мека и еластична. Препоръчва се използването му и за косата. При сърбежи и възпаления на скалпа облекчава и подпомага възстановителните процеси. Укрепва кожата и косъма, косата расте по-силна, по-гъста и по-лъскава. Помага при косопад.

В кулинарията маслото широко се използва за готвене в Иран и Турция. В нашите ширини то по-скоро се консумира в малки количества за подобряване на храносмилането като има лек разхлабителен ефект. Хубавият му аромат се предава на вкуса на храната, но е добре да се избягва употребата на сурово бадемово масло.

Лешник – за бъдещите майки

На 100 г лешникови ядки се падат приблизително 15 г белтъчини, 61 г мазнини (от които 45 г мононенаситени), 16 г въглехидрати, общо 628 kcal. Лешникът дава висока енергия и е източник на укрепващи здравето хранителни вещества. Повишава функциите на мозъка, укрепва сърцето, когнитивните умения, както и кожата и костите. Особено богат е на елагова киселина, бореща над шестнадесет болести.


Лешниковите ядки са отличен източник на витамините Е, В1, В6, В9 и С, както и на диетични фибри. От минералите е най-голям процентът на калий, калций, желязо, мед, манган, а съдържащият се в лешника йод е особено полезен при хора страдащи от ендемична гуша. Употребата на лешникови ядки помага при проблеми с костната система и кръвообращението.

Изключително богат на фолиева киселина, което прави лешника уникална ядка. 100г пресни ядки съдържат 113µg или 28% от препоръчителния дневен прием. Фолиевата киселина е необходима за образуването на червените кръвни телца. Тя предпазва от анемия, подобрява психическото здраве и съдейства за правилното изграждане на нервната система на новороденото. Това превръща лешника в неизменна съставка от менюто на бременните жени. Препоръчва се консумацията им също след операции и инфекциозни заболявания.

88% от мазнините на лешника са ненаситени. Омега-3 мононенаситена, омега-6 (линолова/линоленова) и омега-9 (олеинова) полиненаситени мастни киселини са ключови за функционирането на централната и периферната нервна система, съдречно-съдовата система, регенерацията на кожата. Помагат за справяне с депресивните състояния.

Съдействат обмяната на мазнините, предпазват от атеросклероза и високо кръвно налягане. Олеиновата мастна киселина намалява нивата на холестерола, подбрява имунните функции и способства синтеза на антиоксиданти. Лешникът е един от най-богатите й източници след зехтина, гроздовото семе и рапицата. Линоленовата мастна киселина от своя страна съставлява 5-6 % от енергията на майчиното мляко, осигуряваща правилното развитие на кърмачетата. Човешкият организъм не може да я синтезира самостоятелно, затова трябва да се набавя чрез балансирано и пълноценно хранене.

Лешникът има и широко приложение в сладкарството. Цели или счукани подобряват вкуса на овесените ядки или плодовите салати.

Маслото от лешник регулира мастната секреция на кожата и свива порите. Подходящо е за чувствителна кожа и кожа, предразположена към зачервяване. Съхранява се в опаковка от тъмно стъкло, предпазващо го от окисляване. Вкусовите му качества и полезно действие се запазват и при топлинна обработка. Най-широко се използва във френската и италианската кухня най-вече заради неповторимия си аромат. Маслото оказва чудотворно влияние на кожата, тъй като линоленовата мастна киселина в лешника е от изключителна важност за защитните функции на кожата. Тя предпазва и от рентгеново и ултравиолетово облъчване.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Етеричното масло от мащерка
· Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Камелия - една истинска източна красавица
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Еко съвети в очакване на бебето
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Понеделник
24
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нещастието, което сами си навличаме
Мислите ли за щастието? Дали го познавате, дали някога изобщо сте го срещали? Казват, че ако си задавате...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
Посади си оптимизъм
Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - II
Как да тълкуваме знаците, които тялото ни дава, и да вникнем в същинските си емоции? Безпокойството,...
Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
Къпината е храст, принадлежащ към семейство Розоцветни. Разпространена е в Европа, Северна Америка и...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
НЗОК напомня, че целият месец юни е периодът, в който можем да сменим личния си лекар, респективно -...
Овесените трици
Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на...
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Тъмните кръгове под очите – как да се избавим от тези „украшения”?
Тъмните кръгове под очите могат да състарят лицето ви с няколко години. Не стига това, ами изпод тях...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Уроците на разбитото сърце
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем реален физиологичен процес. Лекарите биха го нарекли...
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook