Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите, които се добавят, също са част от тях. И макар "с вкус на ягода" да звучи много безобидно за ума ни, за тялото ни въобще не е така. За това на децата ни да не говорим.

Ползите от това да забъркаш собственоръчно домашен сладкиш, най-малкото, защото със сигурност знаеш какво има вътре, са, надявам се, известни. Ще обърна внимание, че често слагаме по една ванилия (която е синтетична) в същите тези домашни сладкиши. Разбира се, това е малкото зло, но защо да не я заменим с бурбонска ванилия. Или да използваме корите на портокалите.


Но Био Портокали. Или защо да не използваме корите на конвенционалните портокали.

Ами защото освен всичко друго, техните кори са обработени с химия. Вероятно ви се е случвало, след като сте направили фреш от портокал, ръцете ви да се оцветят. Браните, най-често зелени, портокали, узряват по време на транспорта. Видът им не всеки път е достатъчно привлекателен, затова се обработват с оцветител. Не е тайна, че до преди години един от вече забранените оцветители в ЕС, който най-често се е ползвал за целта, е бил Е121. Днес той има доказани карцерогенни свойства, а опитите с животни са завършили с тумори в черния им дроб. Този червен оцветител се е използвал, разбира се, и при други цитруси - мандарини, грейпфрути, помело и т.н. Какво точно се използва за оцветяването им към днешна дата, не знам. И докога то, както много други оцветители и овкусители, ще се смята за безвредно, също. Но смятам, че с оглед горното, да ги използваме за кулинарни цели е повече от неразумно.


Как да си направим подправка от портокалови корички за сладкиши

Тази година успях да закупя по-голямо количество био портокали, което намали значително цената им. Да използвам безвредната им кора като подправка за сладкиши ми се стори добра идея, която дооползотвори по-високата им цена.

Портокалите се измиват добре под течаща вода, кората се отстранява.

С помощта на ножче изтъняваме вътрешната част на кората, като целта е максимално да махнем бялата й част.

Когато сме готови, нарязваме портокала на тънки ивички, а после на малки квадратчета.

В буркан слагаме захар (кафява или бяла), да покрие дъното 1 пръст, слагаме коричките, посипваме ги със захар.

И така всеки път, когато ядем портокали, почистваме и добавяме в бурканчето, слагайки още захар да ги покрие, а след това разбъркваме. Захарта ги консервира чудесно.


Една чаена лъжичка от тази смес използвам за доза от 6 малки мъфина - мечета, като най-често даже не слагам повече захар, тъй като в портокаловите корички има достатъчно. Разбира се, може да се ползва за всякакви кексове и сладкиши. Ако ви притеснява, че е по-едро (мен лично даже ми харесва), настържете коричките на ситно ренде. Не съм опитвала да съхраня коричките в мед, но мисля, че няма да е проблем, ако искате да избегнете захарта.

Слънчевият аромат си заслужава. А здравето, нашето и на децата - още повече.

Коментари
2019-02-11 #5
Цвети
Чудесна идея е това с алкохола, Кити! Много си отиват вкусовете, а после в сладкиш например комбинацията е магическа
2019-02-07 #4
Кити
В хладилника имам бурканчета с портокалови, мандаринови и лимонови корички. Освен захар, наливам в бурканчето малко коняк, ром или друг силен, ароматен алкохол. Преди да ги сложа в бурканчетата добре ги попарвам във вряла вода.
2015-02-01 #3
Pepa Kala
Винаги в хладилника имам портокалови корички, използвам ги за сладки и сладкиши!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Салата с портокалов дресинг
· Сладки хапки с фурми
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Какво да похапваме пред телевизора
· Как да: Да сушим плодове без химия
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Четвъртък
29
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да направим плато сирена?
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook