Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите, които се добавят, също са част от тях. И макар "с вкус на ягода" да звучи много безобидно за ума ни, за тялото ни въобще не е така. За това на децата ни да не говорим.

Ползите от това да забъркаш собственоръчно домашен сладкиш, най-малкото, защото със сигурност знаеш какво има вътре, са, надявам се, известни. Ще обърна внимание, че често слагаме по една ванилия (която е синтетична) в същите тези домашни сладкиши. Разбира се, това е малкото зло, но защо да не я заменим с бурбонска ванилия. Или да използваме корите на портокалите.


Но Био Портокали. Или защо да не използваме корите на конвенционалните портокали.

Ами защото освен всичко друго, техните кори са обработени с химия. Вероятно ви се е случвало, след като сте направили фреш от портокал, ръцете ви да се оцветят. Браните, най-често зелени, портокали, узряват по време на транспорта. Видът им не всеки път е достатъчно привлекателен, затова се обработват с оцветител. Не е тайна, че до преди години един от вече забранените оцветители в ЕС, който най-често се е ползвал за целта, е бил Е121. Днес той има доказани карцерогенни свойства, а опитите с животни са завършили с тумори в черния им дроб. Този червен оцветител се е използвал, разбира се, и при други цитруси - мандарини, грейпфрути, помело и т.н. Какво точно се използва за оцветяването им към днешна дата, не знам. И докога то, както много други оцветители и овкусители, ще се смята за безвредно, също. Но смятам, че с оглед горното, да ги използваме за кулинарни цели е повече от неразумно.


Как да си направим подправка от портокалови корички за сладкиши

Тази година успях да закупя по-голямо количество био портокали, което намали значително цената им. Да използвам безвредната им кора като подправка за сладкиши ми се стори добра идея, която дооползотвори по-високата им цена.

Портокалите се измиват добре под течаща вода, кората се отстранява.

С помощта на ножче изтъняваме вътрешната част на кората, като целта е максимално да махнем бялата й част.

Когато сме готови, нарязваме портокала на тънки ивички, а после на малки квадратчета.

В буркан слагаме захар (кафява или бяла), да покрие дъното 1 пръст, слагаме коричките, посипваме ги със захар.

И така всеки път, когато ядем портокали, почистваме и добавяме в бурканчето, слагайки още захар да ги покрие, а след това разбъркваме. Захарта ги консервира чудесно.


Една чаена лъжичка от тази смес използвам за доза от 6 малки мъфина - мечета, като най-често даже не слагам повече захар, тъй като в портокаловите корички има достатъчно. Разбира се, може да се ползва за всякакви кексове и сладкиши. Ако ви притеснява, че е по-едро (мен лично даже ми харесва), настържете коричките на ситно ренде. Не съм опитвала да съхраня коричките в мед, но мисля, че няма да е проблем, ако искате да избегнете захарта.

Слънчевият аромат си заслужава. А здравето, нашето и на децата - още повече.

Коментари
2019-02-11 #5
Цвети
Чудесна идея е това с алкохола, Кити! Много си отиват вкусовете, а после в сладкиш например комбинацията е магическа
2019-02-07 #4
Кити
В хладилника имам бурканчета с портокалови, мандаринови и лимонови корички. Освен захар, наливам в бурканчето малко коняк, ром или друг силен, ароматен алкохол. Преди да ги сложа в бурканчетата добре ги попарвам във вряла вода.
2015-02-01 #3
Pepa Kala
Винаги в хладилника имам портокалови корички, използвам ги за сладки и сладкиши!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Салата с портокалов дресинг
· Сладки хапки с фурми
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Какво да похапваме пред телевизора
· Как да: Да сушим плодове без химия
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Неделя
28
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook