Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зелената салата - хит на пролетта



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов другар на трапезата – зелената пролетна салата. Но дори и тези, които не спазват обичая на вечерния аперитив с подходяща компания, признават зелената салата за хита на сезона.

Но за коя точно салата говорим?

Под понятието „зелена салата” имаме предвид маруля ( градинска салата или айберг ), пресен лук, магданоз, репички, краставица и варени яйца. За да е още по- здравословна, дресингът е от зехтин или друго растително масло и лимонов сок или балсамико, ябълков оцет.

Някои добавят към марулята пресен спанак, кълнове, сирена, кротони, риба тон, поръски като ленено семе, сусам, семена от чия – можете да експериментирате по свой вкус до безкрай.

Да разгледаме под лупа „класическата” комбинация.

Маруля, зелена салата, салата айсберг – Те принадлежат към едно семейство, но има разлика. Марулята е с по- дълги и твърди листа, салатата е оформена като топка и листата са прибрани, айсбергът е подобен на малка зелка и е значително по- хрупкав, но и по- безвкусен. Марулята и всеки зеленолистен зеленчук е богата на хлорофил, фолиева киселина, желязо. Тя е богата още на фосфор, магнезий, по- малко калций, растителни фибри, витамин С. Фибрите се борят с лениви черва и запек. А останалите микроелементи дават общ тонус и бодрост. Ниската калорийна стойност на марулите ги прави подходящи за диети, а с оформените си листа айбергът е предпочитан за канапе на много други салати и предястия. С повечко марули на трапезата през пролетта надвиваме прословутата пролетна умора.

Когато избирате марули и салатки, гледайте да се пресни, най- добре е да са направо от пазара, откъснати сутринта от градината. Избягвайте тези в пакети или с поизсъхнали външни листа. Чарът на зеленолистните зеленчуци се помрачава от свойството им да образуват много нитрати. Измивайте обилно под течаща вода и ги оставяйте да се отцедят, за да попият после дресинга оптимално.

Пресен лук. Както и марулята впрочем, така и зеленият лук има дълговековна история. От Египет, през Елада и Рим, те винаги са поставяни на почит. Зеленият лук, както може да се очаква, съдържа повече полезни свойства от всичките разновидности на лука изобщо – кромид, праз и воден. Перата му съдържат гореспоменатите хлорофил, желязо и фолиева киселина, витамин С, още витамини от В групата. Той е богат на калий, полезен за сърцето, но най- ценното му качество е наличието на фитонциди – естествени антибиотични вещества, подобни на тези в чесъна, хряна. Има и много повече лесноусвояеми захари от крушите да речем, което прави калориите му истински полезни. С повечко зелен лук напролет се борим и с вирусните инфекции, събудени отново от смяната на сезоните.

Когато избираме пресен лук, трябва да се ръководим от ярко зеления цвят на перата, светлите корени. Колкото са по- тънки стеблата, толкова е по- млад и сладък.

Магданозът е истинска бомба, заредена до дупка с витамин С. Само в няколко стръка е необходимата доза от този витамин за един възрастен човек. От корена до върха на листенцата му, той е полезен и само полезен. А участието му в тази салата може да е повече от символична поръска. Магданозът се бори със свободните радикали, помага функцията на бъбреците, жлъчката, зрението, възпалителните процеси в ставите. Облекчава трудно уриниране, породено от възпаление или увеличена простата при мъжете. Изобщо – за магданоза само добро или нищо.

Когато избираме магданоз, той трябва да е ярко зелен, свеж и по възможност потопен във вода, която е чиста.

Какво е зелената салата без репички? Купчина зелении. Репичките принадлежат към семейство Кръстоцветни, братовчеди са й алабашът, зелето, карфиолът, хрянът, ряпата, белият и черният синап. Синапеното масло в тях пречи на образуването на камъни в жлъчката, то има очистителен ефект върху нея. Те са богати на калий, калций и магнезий, натрий. Понижават кръвното, подобряват метаболизма, някои ги смятат за подходящи за профилактика на рака, най- вече на дебелото черво. Имат нисък гликемичен индекс и са подходящи много за хора с диабет. Благодарение на репичките можем бързо да освежим организма си от натрупването на шлаки и лош холестерол през зимата. Те помагат и при борбата с теглото, която се ожесточава през пролетта.

Когато избираме репички, те трябва да са наистина свежи, неслучайно идва от там изразът, нали? Не трябва да са набръчкани или с тъмни петна, а да имат ярко розов цвят.

Краставиците са още един елемент на зелената салата. Както знаем, те са водни резервоари и организмът ни винаги ще има нужда от хидратация. Особено в началото на пролетта детоксикацията е обезателна. Ако имате пък източник на домашни краставици, консумирайте с кората – тя съдържа силициев двуокис, който е съществена част от съединителната тъкан – сухожилия, хрущяли и т.н. А ако не обичате кората, обтрийте лицето си с нея, но отново – само, ако краставицата е домашна. Кората също има свойството да трупа нитрати. Иначе самата краставица не е особено богата на полезни микроелементи и витамини, но около 95 % от нея е вода, а с това водно съдържание може да се конкурира единствено динята.

Когато избираме краставици, те трябва да са твърди, а не меки и отпуснати. Кората им трябва да е тъмнозелена. Краищата не трябва да са сбръчкани.

За да бъде още по- полезна, но и засищаща, тази зелена салата, понякога добавяме в нея и варени яйца. Особено честа практика е това около Великден, когато те изобилстват. Яйцата дават пълен завършек на тази симфония от полезно и вкусно. Спокойно можем да кажем, че те са една съвършена храна. Омега мастни киселини, желязо, йод, на 100% усвояеми белтъци, витамини от В групата, А, D, Е.

Когато избираме яйца, трябва да следим срока им на годност, да не е нарушена целостта им. Винаги се измиват със сапун и гъба пред ползване. Добре е да намирате домашни яйца от, както е вече обичайно да се казва, свободни кокошки.

Съвети:

Препоръчваме ви да пазарувате всички зеленчуци в сезона им и да е от някой градски или селски пазар. Така не само ще имате пресни и полезни продукти, но ще стимулирате местното производство.

Можете да нарежете салатата предварително, важното е да не я солите, защото солта отнема от соковете на зеленчуците и салатата ще се спаружи много бързо.

По- добре е да късате салатата, особено айсберга. Така тя стои по- пухкава и свежа.

Правете дресинга отделно, добре смесете съставките и полейте измитата, но подсушена, салата с него. Така той ще се разпредели равномерно и ще попие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Сряда
14
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
Италиански учени установиха, че пробиотиците в киселото мляко могат да намалят затлъстяването при децата...
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Всеки от нас е нараняван и сам наранява, волно или неволно. Общуването стои на принципа на намиране,...
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
НЗОК напомня, че целият месец юни е периодът, в който можем да сменим личния си лекар, респективно -...
Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
Занимания за деца в снега
Ето го! Снегът е вече на перваза на прозореца. До вчера всичко беше мрачно, тъжно и грозно, а тази сутрин...
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Порасни косице!
Косата често става жертва на внезапно обладалото ни желание за кардинална промяна. Защото какво по-бързо...
Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
Детоксикиращата плодова вода е един от най-популярните инструменти за загуба на тегло, премахване на...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
Къде още може да намерим екологично чиста храна
Идеята за среща между клиентите и земеделските производители на фермерските пазари несъмнено е чудесна....
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook