Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зелената салата - хит на пролетта



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов другар на трапезата – зелената пролетна салата. Но дори и тези, които не спазват обичая на вечерния аперитив с подходяща компания, признават зелената салата за хита на сезона.

Но за коя точно салата говорим?

Под понятието „зелена салата” имаме предвид маруля ( градинска салата или айберг ), пресен лук, магданоз, репички, краставица и варени яйца. За да е още по- здравословна, дресингът е от зехтин или друго растително масло и лимонов сок или балсамико, ябълков оцет.

Някои добавят към марулята пресен спанак, кълнове, сирена, кротони, риба тон, поръски като ленено семе, сусам, семена от чия – можете да експериментирате по свой вкус до безкрай.

Да разгледаме под лупа „класическата” комбинация.

Маруля, зелена салата, салата айсберг – Те принадлежат към едно семейство, но има разлика. Марулята е с по- дълги и твърди листа, салатата е оформена като топка и листата са прибрани, айсбергът е подобен на малка зелка и е значително по- хрупкав, но и по- безвкусен. Марулята и всеки зеленолистен зеленчук е богата на хлорофил, фолиева киселина, желязо. Тя е богата още на фосфор, магнезий, по- малко калций, растителни фибри, витамин С. Фибрите се борят с лениви черва и запек. А останалите микроелементи дават общ тонус и бодрост. Ниската калорийна стойност на марулите ги прави подходящи за диети, а с оформените си листа айбергът е предпочитан за канапе на много други салати и предястия. С повечко марули на трапезата през пролетта надвиваме прословутата пролетна умора.

Когато избирате марули и салатки, гледайте да се пресни, най- добре е да са направо от пазара, откъснати сутринта от градината. Избягвайте тези в пакети или с поизсъхнали външни листа. Чарът на зеленолистните зеленчуци се помрачава от свойството им да образуват много нитрати. Измивайте обилно под течаща вода и ги оставяйте да се отцедят, за да попият после дресинга оптимално.

Пресен лук. Както и марулята впрочем, така и зеленият лук има дълговековна история. От Египет, през Елада и Рим, те винаги са поставяни на почит. Зеленият лук, както може да се очаква, съдържа повече полезни свойства от всичките разновидности на лука изобщо – кромид, праз и воден. Перата му съдържат гореспоменатите хлорофил, желязо и фолиева киселина, витамин С, още витамини от В групата. Той е богат на калий, полезен за сърцето, но най- ценното му качество е наличието на фитонциди – естествени антибиотични вещества, подобни на тези в чесъна, хряна. Има и много повече лесноусвояеми захари от крушите да речем, което прави калориите му истински полезни. С повечко зелен лук напролет се борим и с вирусните инфекции, събудени отново от смяната на сезоните.

Когато избираме пресен лук, трябва да се ръководим от ярко зеления цвят на перата, светлите корени. Колкото са по- тънки стеблата, толкова е по- млад и сладък.

Магданозът е истинска бомба, заредена до дупка с витамин С. Само в няколко стръка е необходимата доза от този витамин за един възрастен човек. От корена до върха на листенцата му, той е полезен и само полезен. А участието му в тази салата може да е повече от символична поръска. Магданозът се бори със свободните радикали, помага функцията на бъбреците, жлъчката, зрението, възпалителните процеси в ставите. Облекчава трудно уриниране, породено от възпаление или увеличена простата при мъжете. Изобщо – за магданоза само добро или нищо.

Когато избираме магданоз, той трябва да е ярко зелен, свеж и по възможност потопен във вода, която е чиста.

Какво е зелената салата без репички? Купчина зелении. Репичките принадлежат към семейство Кръстоцветни, братовчеди са й алабашът, зелето, карфиолът, хрянът, ряпата, белият и черният синап. Синапеното масло в тях пречи на образуването на камъни в жлъчката, то има очистителен ефект върху нея. Те са богати на калий, калций и магнезий, натрий. Понижават кръвното, подобряват метаболизма, някои ги смятат за подходящи за профилактика на рака, най- вече на дебелото черво. Имат нисък гликемичен индекс и са подходящи много за хора с диабет. Благодарение на репичките можем бързо да освежим организма си от натрупването на шлаки и лош холестерол през зимата. Те помагат и при борбата с теглото, която се ожесточава през пролетта.

Когато избираме репички, те трябва да са наистина свежи, неслучайно идва от там изразът, нали? Не трябва да са набръчкани или с тъмни петна, а да имат ярко розов цвят.

Краставиците са още един елемент на зелената салата. Както знаем, те са водни резервоари и организмът ни винаги ще има нужда от хидратация. Особено в началото на пролетта детоксикацията е обезателна. Ако имате пък източник на домашни краставици, консумирайте с кората – тя съдържа силициев двуокис, който е съществена част от съединителната тъкан – сухожилия, хрущяли и т.н. А ако не обичате кората, обтрийте лицето си с нея, но отново – само, ако краставицата е домашна. Кората също има свойството да трупа нитрати. Иначе самата краставица не е особено богата на полезни микроелементи и витамини, но около 95 % от нея е вода, а с това водно съдържание може да се конкурира единствено динята.

Когато избираме краставици, те трябва да са твърди, а не меки и отпуснати. Кората им трябва да е тъмнозелена. Краищата не трябва да са сбръчкани.

За да бъде още по- полезна, но и засищаща, тази зелена салата, понякога добавяме в нея и варени яйца. Особено честа практика е това около Великден, когато те изобилстват. Яйцата дават пълен завършек на тази симфония от полезно и вкусно. Спокойно можем да кажем, че те са една съвършена храна. Омега мастни киселини, желязо, йод, на 100% усвояеми белтъци, витамини от В групата, А, D, Е.

Когато избираме яйца, трябва да следим срока им на годност, да не е нарушена целостта им. Винаги се измиват със сапун и гъба пред ползване. Добре е да намирате домашни яйца от, както е вече обичайно да се казва, свободни кокошки.

Съвети:

Препоръчваме ви да пазарувате всички зеленчуци в сезона им и да е от някой градски или селски пазар. Така не само ще имате пресни и полезни продукти, но ще стимулирате местното производство.

Можете да нарежете салатата предварително, важното е да не я солите, защото солта отнема от соковете на зеленчуците и салатата ще се спаружи много бързо.

По- добре е да късате салатата, особено айсберга. Така тя стои по- пухкава и свежа.

Правете дресинга отделно, добре смесете съставките и полейте измитата, но подсушена, салата с него. Така той ще се разпредели равномерно и ще попие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Палачинки (катми) с мая
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Магданозени кюфтенца
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· 12 красиви цитата за цветята
· Март
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Понеделник
14
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
Първите констатации, получени в резултат на сътрудничество между Сиатълския детски изследователски институт...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Как да се справим със задържането на вода в организма?
Водата е от решаващо значение за здравето и представлява много голяма част от тялото ни. Всъщност, човешкото...
Как да се научим да контролираме тревожността си
Тревожността е състояние, което лесно може да се превърне в голям проблем, когато се свърже с други психологични...
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Твоите силни страни
Минавало ли ви е през ума, че сте твърде слаби, че не можете да понасяте повече несправедливости, че...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Дали и на 60 не ни се танцува
Замисляли ли сте се над това какво всъщност означава да си стар и кога в действителност настъпва старостта?...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook