Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пилаф "Трите зърна"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира посвоему, затова ще срещнете много разновидности на основната рецепта за пилаф. Общото между всички е, че се прави с ориз ( или друго зърно ), който се задушава на бавен огън с масло и накрая задължително се запарва поне 10 минути. Оттам нататък – добавките му са според вкуса – може с фиде, с булгур, с патладжан, кайма – оризът търпи всичко.

Аз сложих в моя пилаф, освен ориз, още булгур и нахут, затова го кръстих „Трите зърна”. Имах и праз и така може би побългарих ястието, но нима в това има нещо лошо?



Рецептата е подходяща за гарнитура, но и за основно ястие, а ако постите в момента – заменете кравето масло с растително по свой вкус.

Още две думи и за ориза – за тази рецепта подходящи сортове са балдо или камолино – кръгли зърна, които са по-устойчиви на варенето. Нахутът, оризът и булгурът имат различно време на сваряване и трябва да предвидите това.

Пилафът трябва да е лепкав, защото по традиция се е яде с ръце. Но ако си държите оризът да не се слепва, както и аз, ( не трябва и да разбърквате при готвенето ), можете да ползвате и дългозърнест, но предвидете по- кратко време за варене. Съответно, ако държите ястието да е по- здравословно, можете да сложите и кафяв ориз, който е далеч по- полезен. Неговото време за варене е по- дълго от всеки сорт бял ориз.

Нахута накиснах предната вечер в студена вода. Сложете му достатъчно вода за накисване, защото увеличава обема си 3 пъти.

1 к. ч. ориз ( балдо )
1 к. ч. булгур
1 ч. ч. накиснат нахут или от консерва
ок 150 гр. праз
200 гр домати от консерва
150 гр масло
Черен пипер, сол
Подправки по вкуса

Приготовление:

Измиваме много добре ориза под течаща вода, докато не започне да пуска бистра водичка. Измиваме и булгура по същия начин. Така пада излишното нишесте и те няма да се разкашкват.

На не много силен огън разтопяваме маслото и леко запържваме праза под капак.

Слагаме нахута и заливаме с вода, колкото да го покрие.

Като заври, добавяме ориза и булгура и доливаме с гореща вода. Подправяме със сол и черен пипер, тук е моментът и да се сложат подправките. Разбъркваме.

Намаляваме огъня дотам, че да не се появяват балончета.

Покриваме с капак тенеджерата и оставяме за 10- 15 мин.

Ако видите, че водата свършва, разтръскайте хубаво тенджерата, за да се смесят отново и долейте по малко гореща вода.

Добавяме доматите и поклащаме тенджерата, за да се разбърка.

Когато сметнете, че ястието е почти готово, изключете котлона и отстранете тенджерата. Захлупете плътно, някои дори покриват съда с пилаф с кърпа, и го оставете поне 10 минути на спокойствие. Той ще изпръхне и ще е далеч по- вкусен.

Гарнирах моя пилаф с пръчици препечен с масло хляб и свежа краставица за контраст на богатия вкус.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ориз с гъби кладница
· Ориз - за гарнитура
· Печени зеленчуци на грил
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Хумус с цвекло
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни лозови сарми с булгур
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Палачинки (катми) с мая
· Любими есенни супи с тиква
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Четвъртък
25
Април 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook