Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пилаф "Трите зърна"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира посвоему, затова ще срещнете много разновидности на основната рецепта за пилаф. Общото между всички е, че се прави с ориз ( или друго зърно ), който се задушава на бавен огън с масло и накрая задължително се запарва поне 10 минути. Оттам нататък – добавките му са според вкуса – може с фиде, с булгур, с патладжан, кайма – оризът търпи всичко.

Аз сложих в моя пилаф, освен ориз, още булгур и нахут, затова го кръстих „Трите зърна”. Имах и праз и така може би побългарих ястието, но нима в това има нещо лошо?



Рецептата е подходяща за гарнитура, но и за основно ястие, а ако постите в момента – заменете кравето масло с растително по свой вкус.

Още две думи и за ориза – за тази рецепта подходящи сортове са балдо или камолино – кръгли зърна, които са по-устойчиви на варенето. Нахутът, оризът и булгурът имат различно време на сваряване и трябва да предвидите това.

Пилафът трябва да е лепкав, защото по традиция се е яде с ръце. Но ако си държите оризът да не се слепва, както и аз, ( не трябва и да разбърквате при готвенето ), можете да ползвате и дългозърнест, но предвидете по- кратко време за варене. Съответно, ако държите ястието да е по- здравословно, можете да сложите и кафяв ориз, който е далеч по- полезен. Неговото време за варене е по- дълго от всеки сорт бял ориз.

Нахута накиснах предната вечер в студена вода. Сложете му достатъчно вода за накисване, защото увеличава обема си 3 пъти.

1 к. ч. ориз ( балдо )
1 к. ч. булгур
1 ч. ч. накиснат нахут или от консерва
ок 150 гр. праз
200 гр домати от консерва
150 гр масло
Черен пипер, сол
Подправки по вкуса

Приготовление:

Измиваме много добре ориза под течаща вода, докато не започне да пуска бистра водичка. Измиваме и булгура по същия начин. Така пада излишното нишесте и те няма да се разкашкват.

На не много силен огън разтопяваме маслото и леко запържваме праза под капак.

Слагаме нахута и заливаме с вода, колкото да го покрие.

Като заври, добавяме ориза и булгура и доливаме с гореща вода. Подправяме със сол и черен пипер, тук е моментът и да се сложат подправките. Разбъркваме.

Намаляваме огъня дотам, че да не се появяват балончета.

Покриваме с капак тенеджерата и оставяме за 10- 15 мин.

Ако видите, че водата свършва, разтръскайте хубаво тенджерата, за да се смесят отново и долейте по малко гореща вода.

Добавяме доматите и поклащаме тенджерата, за да се разбърка.

Когато сметнете, че ястието е почти готово, изключете котлона и отстранете тенджерата. Захлупете плътно, някои дори покриват съда с пилаф с кърпа, и го оставете поне 10 минути на спокойствие. Той ще изпръхне и ще е далеч по- вкусен.

Гарнирах моя пилаф с пръчици препечен с масло хляб и свежа краставица за контраст на богатия вкус.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ориз с гъби кладница
· Ориз - за гарнитура
· Печени зеленчуци на грил
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Хумус с цвекло
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни лозови сарми с булгур
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пикантни чили догс
· Как да направим плато сирена?
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
Сряда
23
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Oвнешка яхния с праз
Овнешката яхния с праз е характерна рецепта за Петковден 1 кг овнешко месо 1 кг праз 2 домата 100...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook