Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка и мармалади под формата на екстракт. Сега се предпочита прахообразният му вид, тъй като е по-лесен за съхранение. Световното му годишно производство възлиза на 40 000 тона. Може да го откриете в ябълките, кайсиите, сливите, дюлите, касиса, цитрусите. В по-малко количество се съдържа в черешите, гроздето, ягодите.

Корите на цитрусовите плодове са рекордьори по съдържанието му - около 30%. Млякото и хлябът също се включват в продуктите, в които ще го срещнете. Всъщност той е много важен структурен полизахарид, съдържащ се основно в първичната клетъчна стена на сухоземните растения. Всички знаем колко са полезни ябълките и това се дължи особено на пектина, който е способен да върши чудеса за тялото ни.

Пектинът в ябълките е съсредоточен главно около семките им, заради това не бива да ги махаме, когато ги варим. Те са плодът, който най-успешно ни отървава от лошия холестерол като не намаляват нивата на полезния такъв.

Но нека видим как още действа пектинът върху тялото ни:

Както вече споменахме – понижава концентрацията на холестерол в кръвта до 20%;

Намалява нивата на кръвната захар, много препоръчван при диабет;

Подобрява функцията на дебелото черво - забавя процеса на храносмилане и изпразване на стомаха, поради което създава по-дълготрайно усещане за ситост, без да предизвиква запек;

Помага при сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания;

Предотвратява образуването на жлъчни камъни и изхвърля жлъчните киселини;

“Улавя” тежките метали и детоксицира организма - ефективен при работа в среда с вредни вещества;

По никакъв начин не намалява всмукването на витамините, съдържащи се в храната;

Изключително полезен за укрепване на кръвоносните съдове, зъбите и ноктите;

Около 15 грама пектин на ден са достатъчни на възрастен човек, за да противодейства ефективно на атеросклерозата;

Препоръчва се при отслабване и за нуждите на диетотерапията;

Установено е, че е много ценен при „транспортирането” на противотуморните препарати до поразените тъкани, което пък предотвратява образуването на метастази;

Други изследвания показват, че подобрява прогнозата при рак на простатата;

Благотворният му ефект се наблюдава и при приема на антибиотици – тушира страничните им ефекти.

И сега лошата новина. Плодовете няма да ви осигурят необходимото ви количество, тъй като в половин килограм ябълки например се съдържат само около 0,5 грама пектин. Затова най-често се използва пектин на прах, който се продава в магазините. Което изобщо не ни пречи да изядем една ябълка, нали? Цялата ябълка.
Коментари
2015-03-26 #1
Ния
То това добре,но скоро четох,че ябълките са с най-много пестициди ,а oтделно от това още преди 20 год роднина -агроном ни беше казал ,че винаги бели коритe...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
Сряда
27
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Сложната простота на майчиното мляко
Майчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити...
Рисковете от системното недоспиване
Някога, преди доста години, дядо ми казваше: „Сънят лекува!“ Бях малка, но се отнасях с недоверие към...
Наопаки
Мисленето в точно определени рамки ни помага да се справяме по-лесно, машинално, с ежедневните задачи....
Орехови листа за цяр
Безспорно орехът е една от най-ценните ядки. Като един от чудодейните дарове на природата, той ни е доказал...
Овес за здраве и красота
Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
Спирулина - срещу пролетна умора и не само
Пролетта е в разгара си. Но понякога телата ни отказват да се пренастроят - по-високата и най-вече, твърде...
Бъди!
Иди си купи онези обувки, животът е твърде кратък. Редовно си прави цитонамазка и мамография. Пътувай....
Подарете си здраве с червено цвекло
Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро...
10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
Ходенето е в основата на нормалната човешка активност, твърди кардиологът Лидия Йонова. За добро здраве...
Да преодолеем стреса с творчество
Думичката "стрес" е навсякъде. В наши дни всеки втори обяснява колко е напрегнат и стресиран. Все по-често...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook