Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка и мармалади под формата на екстракт. Сега се предпочита прахообразният му вид, тъй като е по-лесен за съхранение. Световното му годишно производство възлиза на 40 000 тона. Може да го откриете в ябълките, кайсиите, сливите, дюлите, касиса, цитрусите. В по-малко количество се съдържа в черешите, гроздето, ягодите.

Корите на цитрусовите плодове са рекордьори по съдържанието му - около 30%. Млякото и хлябът също се включват в продуктите, в които ще го срещнете. Всъщност той е много важен структурен полизахарид, съдържащ се основно в първичната клетъчна стена на сухоземните растения. Всички знаем колко са полезни ябълките и това се дължи особено на пектина, който е способен да върши чудеса за тялото ни.

Пектинът в ябълките е съсредоточен главно около семките им, заради това не бива да ги махаме, когато ги варим. Те са плодът, който най-успешно ни отървава от лошия холестерол като не намаляват нивата на полезния такъв.

Но нека видим как още действа пектинът върху тялото ни:

Както вече споменахме – понижава концентрацията на холестерол в кръвта до 20%;

Намалява нивата на кръвната захар, много препоръчван при диабет;

Подобрява функцията на дебелото черво - забавя процеса на храносмилане и изпразване на стомаха, поради което създава по-дълготрайно усещане за ситост, без да предизвиква запек;

Помага при сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания;

Предотвратява образуването на жлъчни камъни и изхвърля жлъчните киселини;

“Улавя” тежките метали и детоксицира организма - ефективен при работа в среда с вредни вещества;

По никакъв начин не намалява всмукването на витамините, съдържащи се в храната;

Изключително полезен за укрепване на кръвоносните съдове, зъбите и ноктите;

Около 15 грама пектин на ден са достатъчни на възрастен човек, за да противодейства ефективно на атеросклерозата;

Препоръчва се при отслабване и за нуждите на диетотерапията;

Установено е, че е много ценен при „транспортирането” на противотуморните препарати до поразените тъкани, което пък предотвратява образуването на метастази;

Други изследвания показват, че подобрява прогнозата при рак на простатата;

Благотворният му ефект се наблюдава и при приема на антибиотици – тушира страничните им ефекти.

И сега лошата новина. Плодовете няма да ви осигурят необходимото ви количество, тъй като в половин килограм ябълки например се съдържат само около 0,5 грама пектин. Затова най-често се използва пектин на прах, който се продава в магазините. Което изобщо не ни пречи да изядем една ябълка, нали? Цялата ябълка.
Коментари
2015-03-26 #1
Ния
То това добре,но скоро четох,че ябълките са с най-много пестициди ,а oтделно от това още преди 20 год роднина -агроном ни беше казал ,че винаги бели коритe...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Събота
24
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Да се предпазим от първите вирусни атаки
Имунната система ни помага да се преборим с външни вредители, с различни бактериални атаки и лоши климатични...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Как да съхраним красотата на бюста - II част
Дори при най-добрата защита на нежната кожа на гърдите, тази най-съблазнителна част от тялото ни, остава...
Нарцисистите около нас
Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Какво се промени за жените и момичетата за последните 25 години?
Преди 25 години лидерите от цял свят поеха ангажимента за предоставяне на повече права и власт на жените...
"Жена ми не работи, тя е домакиня"
Майка и татуист, Райшел Кастълбъри (Ryshell Castleberry) от Флорида написала пост във фейсбук, хипотетичен...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Минералната вода - употреба в определени граници
Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка...
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook