Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Жасминът - повелителят на нежността


Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш чай. Но и не знам как ми беше убягнал до сега. Много особен, леко горчив и в същото време изтънчен и интересен аромат и вкус - свеж и тръпчив вкус и едновременно с това - ухание, което трудно се забравя. Не случайно е наречен кралят на ароматите. Познат още на древните перси, жасминът е не просто красиво наименование на ароматно растение.

Произход и разпространение

Увивно храстовидно растение, принадлежащо към семейство Маслинови. Изключително красиво със своите дребни цветчета, наподобяващи бели звездички. Предполага се, че води началото си от Индия или Персия. В Индия все още има статут на свещено растение. Китайците го сочат като символ на женската нежност. Филипинците пък са го приели като свой национален символ. За тях той е синоним на чистота и любов. В Индонезия е официално цвете на сватбените церемонии. Гърците го славят като храст на мъдростта. В продължение на векове жасминовото масло е било достъпно само за висшите класи в Близкия изток, Индия и Египет. Към днешна дата култивиран жасмин се отглежда във Франция, Италия, Алжир, Индия, Египет, Мароко, Китай, като най-големите му производители са Индия и Египет.

Видове

Съществуват около 45 разновидности на жасмина, като само два от тях се използват за добив на етерични масла. Няма как да не споменем факта, че за производството на литър и половина етерично масло са необходими около един тон цветчета.

Самбак се нарича най-разпространеният жасмин, който се отглежда основно в домашни условия. По- известни още са многоцветният жасмин, чийто пъпки са оцветени в розово, а разцъфналите цветчета са изцяло бели, както и лекарственият жасмин, който се отличава с едри цветни пъпки. Кралският жасмин също се характеризира с големи цветове, цъфтящи през зимата.

Отглеждане

Жасминът цъфти от края на зимата до началото на пролетта. Събирането на цветчетата му става основно през нощта или в много ранните утринни часове - тогава слънцето извежда аромата от цвета.
Няма да имате особени проблеми, ако желаете да си гледате жасмин у дома. Той не е капризен. Необходимо е само да му осигурите слънце и светлина и нормална стайна температура- около 17 градуса. С водата трябва да внимавате - по-добре да го оставите на сухо за малко, отколкото да го наводните. Февруари - март е препоръчително да скъсите клонките му наполовина. През пролетта е добре да смените почвата му и докато е още млад, да го пресаждате всяка година. И не забравяйте, че младите листа са чудесна подправка за различни видове салати. Но не и за чай - жасминът, който гледате у дома, не бива да се ползва за чай. Истинският жасминов чай представлява зелен чай, който е държан в съд с цветове на жасмин.

Употреба и здравословни ползи

В съчетание с уханието на розата е основна съставка на множество парфюми. Използван много често в ароматерапията и производството на чай, жасминът всъщност крие още не една и две здравословни тайни.

Етеричното масло от жасмин:

Притежава болкоуспокояващо, противовъзпалително и отхрачващо действие

Лекува главоболие

Укрепва имунитета

Силен афродизиак - помага при потентност

Отличен лек при депресия и лоши мисли

Помага на 100 % при безпокойство, умора и безсъние - учени са доказали, че е по-силен от лекарство дори и най-важното- няма странични ефекти

А чаят с жасмин:

Има свойството да нормализира водния баланс на организма в горещините;

Увеличава млякото при кърмачките;

Нормализира менструалния цикъл;

Поддържа в норма функциите на щитовидната жлеза;

Помага при конюнктивит;

Твърди се, че е превантивна мярка при рак на гърдата и лимфните възли


Маслото от жасмин не случайно е доста скъпо. Виждате, че определено има защо. И, ако все пак не сте привърженик на инхалациите и втриванията, тогава се осмелете да посегнете към чая.

Помнете, обаче едно златно правило при него – не оставяйте пликчето чай във водата повече от три минути - след това се появява не особено приятен тревист вкус...

И още нещо- препоръчително е водата да не е кипнала, т.е. да е завряла до около 70 градуса.

И едно предупреждение - към жасмина също може да проявите алергия, така че бъдете внимателни!

Приятен, завладяващ и успокояващ сетивата аромат....Уверявам ви, ще харесате този завършек на тежкия ви работен ден. Пробвайте!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Етеричното масло от мащерка
· Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Първият български химн "Шуми Марица"
· Месец на Жената в Hera.bg
· Честита Баба Марта!
Неделя
24
Март 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Всяка ефективна тренировка трябва да започне с разтягане на тялото. Тя е начин тялото да бъде подготвено...
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Събуди се! - II
Трети ден: 45 минути йога и пилатес Степен на събуждане: 3,50 Енергия и тонус: 5,50 Чувствам се освежена...
Емоционалните нужди, за които не трябва да се извиняваме
Нуждаете ли се от повече разбиране или внимание? Усещате ли, че нещо не ви достига, а някак нямате смелост...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Целулитът и храненето - I
Темата целулит е неизчерпаема и се актуализира всяка година с настъпването на първите топли дни. Мненията...
Когато вещите се превърнат в цел
„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Вярно, облеклото и вещите говорят много за нас. Те са първото...
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Стресът при децата - тихата заплаха
Вече толкова сме свикнали да живеем под напрежение, че често не обръщаме внимание на симптомите, приемаме...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
Флорънс Найтингейл - милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа
"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания" – Флорънс Найтингейл Флорънс...
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Ако искате щастливи старини, инвестирайте в приятелствата си, сочи проучване
Общоприето е схващането, че човек остарява щастливо, ако има щастливо семеен живот. Но две скорошни изследвания...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook