Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Спанакът - шампионът на пролетта


Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през пролетта той показва своите мускули. И не само заради ролята му в „Попай моряка”. Популярността на филмчето кара Асоциацията на производителите на спанак в САЩ да издигнат статуя в чест на анимационния герой, който повишава потреблението на спанак в САЩ с 33 %. Не, данните за съдържанието на желязо в спанака, което дълго време се е смятало за рекордно, се оказали фалшиви и грешката в стойностите се дължат на неправилно поставена от изследователя му десетична запетайка.

Спанакът обаче е много повече от това - той е универсална храна. Непретенциозен е и може да се сее от ранна пролет до есента, но най- хубав и полезен за нас е именно през пролетта. Той се приготвя по десетки начини и не са много зеленчуците, които влизат в толкова много рецепти – салати, супи, разядки и пастети, баници и всякакви тестени изделия, паста, основни, гарнитури, сосове, очевидно всичко без десерти, но и това не е много сигурно. При термичната му обработка вкусът му се променя, но ако е правилна, не и хранителните му качества. Спанакът е характерен за повечето национални кухни по света. От родината си Персия походът му е дълъг и славен. Днес е в състава на паста и пици, на ориенталски ястия, френска гурме кухня, пайове и суфлета, но и на обикновени крем супи или още по- добре – направо накъсан на салата.

Спанакът е необятна вселена от полезни свойства, които се крият в непретенциозен характер и неповторимо кулинарно разнообразие.

Както казахме, желязото далеч не е най- основното му здравословно качество. Като всеки зеленолистен зеленчук в спанака има хлорофил и фолиева киселина. Съдържанието на желязо също е внушително, и макар да има продукти с много повече желязо - като гъшият дроб или мидите, съотношението желязо - калории е в полза на спанака. Много по- внушително е обаче количеството витамин С, както и присъствието на обичайното зеленчуково трио – магнезий, калий, натрий, но още и калций и цинк. Растителните фибри подобряват храносмилането и е добре да консумираме спанака пресен, директно.

Той е богат на почти всички витамини и е особено подходящ за бебешката кухня под формата на крем супи и пюренца, а за менюто на вегетарианците той е направо задължителен, заради високото съдържание на растителни протеини. Освен общоукрепващото и тонизиращо действие, през пролетта особено, той помага на дейността на стомашно чревния тракт и след зимната по- тежка храна с него можете да си проведете истински очистителен режим. За хората на диети, спанакът също е много полезен, защото има много малко калории и под формата на сокове добре се приема от организма, особено в съчетание със сок от морков и целина. С него се преодолява и рискът от анемия през пролетта, при бременните и децата, след физическо изтощение и боледуване.

Единственият му недостатък е наличието на оксалова киселина, заради която не се препоръчва на склонните към образуване на камъни в бъбреците или жлъчката.

Когато избирате спанак е добре той да бъде пресен от пазара, не в найлонови торбички от магазина. Другият вариант е замразен. Най- полезни са малките листенца с наситено зелен цвят и без дебели ципи. Листата трябва да са цели, без тъмни петна и накъсвания.

Как да приготвяме спанак – на салата, това е ясно. За да се оптимизира абсорбацията на желязото, е добре спанакът да се комбинира с лимонов сок ( вит. С ), затова подправяйте салатата не с оцет, а с лимон. Когато обаче искаме термично да го обработим, трябва да знаем следното: при термичната обработка се намалява оксаловата киселина. За разлика от много зеленчуци, спанакът не губи от полезните си свойства с термичната обработка - трябва наистина много дълго да го готвите, че да намалеят. Най- добре е спанакът да не бъде задушаван, а само бланширан.

Как се бланшира спанак:

Потапяме количеството в голям съд вряща вода и оставяме 3-4 мин., докато омекне. С решетъчна лъжица го вадим и до пускаме в ледено студена вода. Така се спира процеса на готвене и той запазва ярко зеления си цвят. Колкото по- дълго се обработва, толкова повече губи полезните си свойства. Затова го добавяйте накрая на ястието и имайте предвид, че намалява значително обема си при обработка – от пълна тенджера свежи листа се получава една скромна купчинка.

Спанакът е героят на пролетната кухня, не непременно като Попай, но универсалността му и наборът полезни свойства го правят наистина незаменим за пролетното ни меню.

Ако имате интересна, изпробвана рецепта със спанак или друг пролетен зеленолистен зеленчук, можете да участвате с нея в нашата нова игра - "Пролет с Hera.bg"
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Магданозени кюфтенца
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Супа от коприва и пащърнак
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· 12 красиви цитата за цветята
· Март
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
Понеделник
21
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Есенно настроение в ежедневието
Преходът от лято към есен за повечето хора е доста по-труден, от колкото е преходът от студен към топъл...
Куклата Барби посреща промени в имиджа си и стъпва здраво на земята
Куклата Барби вече десетилетия е в дома на почти всяко момиче. Тя изразява съвършената жена, която всяко...
Събуди се!
Да се излежаваме, да спим до късно, да си почиваме в леглото – за тези неща май на никого не са му нужни...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Е-е-е, и замирисва на… свобода. Монокините
Личният избор и това да си готов на всичко свързано с него са важни. Както се казва в една руска поговорка...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Аеробните занимания
Днес все повече фитнес и танцови клубове предлагат разнообразие от дейности и лутайки се из списъка трудно...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Универсалната сребърна вода
Среброто отдавна е използвано с лечебни цели. Известни са методи за оздравяване на рани с покриването...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Ден 3 - Постове и пости: Нашите навици не ни определят, само ни ограничават
Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни на комфорт. Навикът, който ни обезличава и...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
Ползите от тренировките в студено време
За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, предпочитат да трвнират на...
Женският алкохолизъм
Пиян, почти в безсъзнание мъж се търкаля под пейката в парка. Към този пейзаж вече сме привикнали. Той...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Рисковете от системното недоспиване
Някога, преди доста години, дядо ми казваше: „Сънят лекува!“ Бях малка, но се отнасях с недоверие към...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook