Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Спанакът - шампионът на пролетта


Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през пролетта той показва своите мускули. И не само заради ролята му в „Попай моряка”. Популярността на филмчето кара Асоциацията на производителите на спанак в САЩ да издигнат статуя в чест на анимационния герой, който повишава потреблението на спанак в САЩ с 33 %. Не, данните за съдържанието на желязо в спанака, което дълго време се е смятало за рекордно, се оказали фалшиви и грешката в стойностите се дължат на неправилно поставена от изследователя му десетична запетайка.

Спанакът обаче е много повече от това - той е универсална храна. Непретенциозен е и може да се сее от ранна пролет до есента, но най- хубав и полезен за нас е именно през пролетта. Той се приготвя по десетки начини и не са много зеленчуците, които влизат в толкова много рецепти – салати, супи, разядки и пастети, баници и всякакви тестени изделия, паста, основни, гарнитури, сосове, очевидно всичко без десерти, но и това не е много сигурно. При термичната му обработка вкусът му се променя, но ако е правилна, не и хранителните му качества. Спанакът е характерен за повечето национални кухни по света. От родината си Персия походът му е дълъг и славен. Днес е в състава на паста и пици, на ориенталски ястия, френска гурме кухня, пайове и суфлета, но и на обикновени крем супи или още по- добре – направо накъсан на салата.

Спанакът е необятна вселена от полезни свойства, които се крият в непретенциозен характер и неповторимо кулинарно разнообразие.

Както казахме, желязото далеч не е най- основното му здравословно качество. Като всеки зеленолистен зеленчук в спанака има хлорофил и фолиева киселина. Съдържанието на желязо също е внушително, и макар да има продукти с много повече желязо - като гъшият дроб или мидите, съотношението желязо - калории е в полза на спанака. Много по- внушително е обаче количеството витамин С, както и присъствието на обичайното зеленчуково трио – магнезий, калий, натрий, но още и калций и цинк. Растителните фибри подобряват храносмилането и е добре да консумираме спанака пресен, директно.

Той е богат на почти всички витамини и е особено подходящ за бебешката кухня под формата на крем супи и пюренца, а за менюто на вегетарианците той е направо задължителен, заради високото съдържание на растителни протеини. Освен общоукрепващото и тонизиращо действие, през пролетта особено, той помага на дейността на стомашно чревния тракт и след зимната по- тежка храна с него можете да си проведете истински очистителен режим. За хората на диети, спанакът също е много полезен, защото има много малко калории и под формата на сокове добре се приема от организма, особено в съчетание със сок от морков и целина. С него се преодолява и рискът от анемия през пролетта, при бременните и децата, след физическо изтощение и боледуване.

Единственият му недостатък е наличието на оксалова киселина, заради която не се препоръчва на склонните към образуване на камъни в бъбреците или жлъчката.

Когато избирате спанак е добре той да бъде пресен от пазара, не в найлонови торбички от магазина. Другият вариант е замразен. Най- полезни са малките листенца с наситено зелен цвят и без дебели ципи. Листата трябва да са цели, без тъмни петна и накъсвания.

Как да приготвяме спанак – на салата, това е ясно. За да се оптимизира абсорбацията на желязото, е добре спанакът да се комбинира с лимонов сок ( вит. С ), затова подправяйте салатата не с оцет, а с лимон. Когато обаче искаме термично да го обработим, трябва да знаем следното: при термичната обработка се намалява оксаловата киселина. За разлика от много зеленчуци, спанакът не губи от полезните си свойства с термичната обработка - трябва наистина много дълго да го готвите, че да намалеят. Най- добре е спанакът да не бъде задушаван, а само бланширан.

Как се бланшира спанак:

Потапяме количеството в голям съд вряща вода и оставяме 3-4 мин., докато омекне. С решетъчна лъжица го вадим и до пускаме в ледено студена вода. Така се спира процеса на готвене и той запазва ярко зеления си цвят. Колкото по- дълго се обработва, толкова повече губи полезните си свойства. Затова го добавяйте накрая на ястието и имайте предвид, че намалява значително обема си при обработка – от пълна тенджера свежи листа се получава една скромна купчинка.

Спанакът е героят на пролетната кухня, не непременно като Попай, но универсалността му и наборът полезни свойства го правят наистина незаменим за пролетното ни меню.

Ако имате интересна, изпробвана рецепта със спанак или друг пролетен зеленолистен зеленчук, можете да участвате с нея в нашата нова игра - "Пролет с Hera.bg"
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Магданозени кюфтенца
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Супа от коприва и пащърнак
· 12 красиви цитата за цветята
· Март
· Честита Баба Марта!
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
Четвъртък
22
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
Законите на съдбата
Вярвате ли в съдбата или сте привърженици на твърдението, че само ние отговаряме за собствените си решения...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Как да изчисляваме калориите
Вече на повечето хранителни опаковки не само в магазините, но дори и в заведенията за бързо хранене,...
Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
Нощното напикаване при децата
Нощното напикаване при децата е проблем, свързан предимно със съзряването на нервната им система. Той...
Хиперактивното и мудното дете - как да им помогнем
Сигурно сте виждали някое от тези деца, за които казват, че са като „на пружина“ - те просто не спират...
Наопаки
Мисленето в точно определени рамки ни помага да се справяме по-лесно, машинално, с ежедневните задачи....
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Водите ли си календарче за "онези дни"?
Преди години майка ми ме учеше да си водя календарче за "онзи" период от месеца. Тя имаше едно в портмонето...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
5 типа приятели, от които да се отървем незабавно
Намирането на добър приятел е като влюбването. Душа, с която да се свържеш. Душа, която е близка до твоята,...
Болки в гърлото
Рязък спад на температурите, ветровито и дъждовно време – това са клопките на иначе красивата и щедра...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Здравословният егоизъм
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза....
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook