Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сиренето или кашкавалът? И двете


Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за вредни за организма, не са изключение от правилото, че всяка полезна храна може да се превърне във вредна, когато прекалим с нея. Или когато сами забележим, че не ни действа добре, но игнорираме знаците.

Млякото и млечните продукти никога не са ми били сред най-любимите, но не мога да отрека полезността им. Но вместо да избираме, не е никак вредно да обичаме и двете - и сиренето, и кашкавала.

Колкото до сравняването им според състава, той е твърде относителен. Зависи от вида на млякото, масленият състав, сезона, технологията. Има сирена, които превъзхождат по съдържание на мазнини кашкавала. Като цяло, обаче и двата продукта са чудесен източник на аминокиселини, протеини, калций, фосфор, холин, витамините А, D и E, B1 и B12. И въпреки това, съществуват разлики, които правят единия продукт по-полезен в едно отношение и другия - в друго:

Казват, че сиренето всъщност е мляко в концентриран вид. Да, но обработката му е тази, която го лишава от голяма част от витамините, съдържащи се в млякото. И все пак можем да кажем, че то е малко по- полезното, сравнено с жълтия си „събрат”.

Кашкавалът има по-ниско водно съдържание, което го прави по- засищащата храна.

"Жълтото сирене", както наричат някои кашкавала, определено превъзхожда по хранителност бялото такова. В голяма част от диетите сиренето заема почетно място като диетичен продукт. И все пак не забравяйте, че всичко зависи от вида му. Кравето сирене има по- малко калории от овчето.

Около 100 грама сирене дневно са ни абсолютно достатъчни, за да са осигурим необходимите аминокиселини.

Сто грама кашкавал пък покрива нуждата ни от мастни киселини.

Няма как да пропуснем и показанията за наличието на калций - сиренето води с не малка преднина.

Всички вещества в състава на сиренето се усвояват напълно от организма, докато при кашкавала може да имаме излишък на мазнини, не особено благоприятни за храносмилателната ни система. Някои меки сирена също могат да предизвикат дискомфорт, причинявайки ни киселини.

Като цяло и двата продукта натоварват до известна степен обмяната на веществата. Сиренето малко повече, поради по-високото съдържание на сол в него.

В сравнение със сиренето, кашкавалът е още по-лишен от витамини, но пък съдържа повече белтъчини.

Най-добрият източник на белтъчини, обаче си остава изварата - тя почти не съдържа мазнини и се усвоява много по- лесно и бързо от организма.

И въпреки разликите, нека запомним най-важното за сиренето и кашкавала:

Осигуряват ни калций за здрави кости и зъби. Особено при нас жените това е особено важно, поради „дебнещата” остеопороза. Съдържанието на калций обаче не ги прави съществен източник, тъй като има зеленчуци и ядки, които съдържат също много калций - сусам, зрял боб, овесени ядки, броколи, и са далеч по- полезни.

Млечнокиселите бактерии помагат на имунната система, понижават нивата на лошия холестерол в кръвта.

Фосфорът е важен за сърдечната дейност и функционирането на бъбреците.

Холинът ( витамин от В групата ) е необходим за нервните импулси, нормалната функция на жлъчния мехур и черния дроб. Без него функцията на паметта се нарушава. Недостигът му може да предизвика сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Тези храни са особено важни за деца, подрастващи, бременни и хора с диабет, анемия, наднормено тегло, сърдечни и ставни проблеми. Твърди се, че французите са на последно място в Европа по инфаркти заради тяхната любов към "жълтото сирене".

И това, което споменахме в началото - една храна винаги може да стане вредна, ако не спазваме определени правила. Тук е добре да знаем, че е препоръчително да обезсоляваме сиренето, както и да следим етикетите на тези продукти за наличие на твърде много сол или мазнини и с какъв произход са мазнините. Иначе казано - да съчетаем определеното количество с необходимото качество, за да след това не се чудим защо полезен продукт се оказва не до там благоприятен за нашия организъм.
Коментари
2016-11-08 #2
К.Колев
Иванова, 1960г. ли ?
От как свят светува, се консумират мляко и млечни продукти!!!
Балканите сме известни в цял сват с богатият си асортимент от млечни продукти.
Ако беше вредно, защо хора като мен и много други го изучават от години.
Поне недей да пишеш такива работи,ако не си запозната, Драга!!!
2016-10-27 #1
иванова
Дрън дрън ,това са пълни глупости От 1960 г ни лъжеха до сега, че млякото е полезно Млякото е най вредният продукт ,който вкарваме в организма ни .Млякото е полезно само за малките на животните ,т.е телета ,крави ,овце ,кози итн итн Човешкият организъм не е в състояние да обработва този животински продукт Всички болести на белите дробове се придобиват от консумацията на мляко То е вредно и абсолютно никак полезно, запомнете това хора ,не вярвайте сляпо на подобни статии
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
Вторник
25
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с досада, понякога със страх, доза нежелание и...
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Неща, които вече не ме впечатляват
Дали с времето, дали с годините, които трупаме, но списъкът с неща, които ме впечатляват, много се е...
Джанките
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които...
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook