Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сиренето или кашкавалът? И двете


Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за вредни за организма, не са изключение от правилото, че всяка полезна храна може да се превърне във вредна, когато прекалим с нея. Или когато сами забележим, че не ни действа добре, но игнорираме знаците.

Млякото и млечните продукти никога не са ми били сред най-любимите, но не мога да отрека полезността им. Но вместо да избираме, не е никак вредно да обичаме и двете - и сиренето, и кашкавала.

Колкото до сравняването им според състава, той е твърде относителен. Зависи от вида на млякото, масленият състав, сезона, технологията. Има сирена, които превъзхождат по съдържание на мазнини кашкавала. Като цяло, обаче и двата продукта са чудесен източник на аминокиселини, протеини, калций, фосфор, холин, витамините А, D и E, B1 и B12. И въпреки това, съществуват разлики, които правят единия продукт по-полезен в едно отношение и другия - в друго:

Казват, че сиренето всъщност е мляко в концентриран вид. Да, но обработката му е тази, която го лишава от голяма част от витамините, съдържащи се в млякото. И все пак можем да кажем, че то е малко по- полезното, сравнено с жълтия си „събрат”.

Кашкавалът има по-ниско водно съдържание, което го прави по- засищащата храна.

"Жълтото сирене", както наричат някои кашкавала, определено превъзхожда по хранителност бялото такова. В голяма част от диетите сиренето заема почетно място като диетичен продукт. И все пак не забравяйте, че всичко зависи от вида му. Кравето сирене има по- малко калории от овчето.

Около 100 грама сирене дневно са ни абсолютно достатъчни, за да са осигурим необходимите аминокиселини.

Сто грама кашкавал пък покрива нуждата ни от мастни киселини.

Няма как да пропуснем и показанията за наличието на калций - сиренето води с не малка преднина.

Всички вещества в състава на сиренето се усвояват напълно от организма, докато при кашкавала може да имаме излишък на мазнини, не особено благоприятни за храносмилателната ни система. Някои меки сирена също могат да предизвикат дискомфорт, причинявайки ни киселини.

Като цяло и двата продукта натоварват до известна степен обмяната на веществата. Сиренето малко повече, поради по-високото съдържание на сол в него.

В сравнение със сиренето, кашкавалът е още по-лишен от витамини, но пък съдържа повече белтъчини.

Най-добрият източник на белтъчини, обаче си остава изварата - тя почти не съдържа мазнини и се усвоява много по- лесно и бързо от организма.

И въпреки разликите, нека запомним най-важното за сиренето и кашкавала:

Осигуряват ни калций за здрави кости и зъби. Особено при нас жените това е особено важно, поради „дебнещата” остеопороза. Съдържанието на калций обаче не ги прави съществен източник, тъй като има зеленчуци и ядки, които съдържат също много калций - сусам, зрял боб, овесени ядки, броколи, и са далеч по- полезни.

Млечнокиселите бактерии помагат на имунната система, понижават нивата на лошия холестерол в кръвта.

Фосфорът е важен за сърдечната дейност и функционирането на бъбреците.

Холинът ( витамин от В групата ) е необходим за нервните импулси, нормалната функция на жлъчния мехур и черния дроб. Без него функцията на паметта се нарушава. Недостигът му може да предизвика сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Тези храни са особено важни за деца, подрастващи, бременни и хора с диабет, анемия, наднормено тегло, сърдечни и ставни проблеми. Твърди се, че французите са на последно място в Европа по инфаркти заради тяхната любов към "жълтото сирене".

И това, което споменахме в началото - една храна винаги може да стане вредна, ако не спазваме определени правила. Тук е добре да знаем, че е препоръчително да обезсоляваме сиренето, както и да следим етикетите на тези продукти за наличие на твърде много сол или мазнини и с какъв произход са мазнините. Иначе казано - да съчетаем определеното количество с необходимото качество, за да след това не се чудим защо полезен продукт се оказва не до там благоприятен за нашия организъм.
Коментари
2016-11-08 #2
К.Колев
Иванова, 1960г. ли ?
От как свят светува, се консумират мляко и млечни продукти!!!
Балканите сме известни в цял сват с богатият си асортимент от млечни продукти.
Ако беше вредно, защо хора като мен и много други го изучават от години.
Поне недей да пишеш такива работи,ако не си запозната, Драга!!!
2016-10-27 #1
иванова
Дрън дрън ,това са пълни глупости От 1960 г ни лъжеха до сега, че млякото е полезно Млякото е най вредният продукт ,който вкарваме в организма ни .Млякото е полезно само за малките на животните ,т.е телета ,крави ,овце ,кози итн итн Човешкият организъм не е в състояние да обработва този животински продукт Всички болести на белите дробове се придобиват от консумацията на мляко То е вредно и абсолютно никак полезно, запомнете това хора ,не вярвайте сляпо на подобни статии
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Сряда
16
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хамамът – релакс от Ориента
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна...
От здравия зъб до кариеса
Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Вашият начин да влезете във форма -II
Тенис Ако физическата ви подготовка е слаба, не се насочвайте директно към този спорт, защото съществува...
Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Работилница за реалност
“Твоят фокус определя реалността ти” казва Куай-Гон Джин, учителят на Оби Уан Каноби в “Епизод І - Невидима...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Касисът събира най-много витамини на едно място
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook