Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сиренето или кашкавалът? И двете


Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за вредни за организма, не са изключение от правилото, че всяка полезна храна може да се превърне във вредна, когато прекалим с нея. Или когато сами забележим, че не ни действа добре, но игнорираме знаците.

Млякото и млечните продукти никога не са ми били сред най-любимите, но не мога да отрека полезността им. Но вместо да избираме, не е никак вредно да обичаме и двете - и сиренето, и кашкавала.

Колкото до сравняването им според състава, той е твърде относителен. Зависи от вида на млякото, масленият състав, сезона, технологията. Има сирена, които превъзхождат по съдържание на мазнини кашкавала. Като цяло, обаче и двата продукта са чудесен източник на аминокиселини, протеини, калций, фосфор, холин, витамините А, D и E, B1 и B12. И въпреки това, съществуват разлики, които правят единия продукт по-полезен в едно отношение и другия - в друго:

Казват, че сиренето всъщност е мляко в концентриран вид. Да, но обработката му е тази, която го лишава от голяма част от витамините, съдържащи се в млякото. И все пак можем да кажем, че то е малко по- полезното, сравнено с жълтия си „събрат”.

Кашкавалът има по-ниско водно съдържание, което го прави по- засищащата храна.

"Жълтото сирене", както наричат някои кашкавала, определено превъзхожда по хранителност бялото такова. В голяма част от диетите сиренето заема почетно място като диетичен продукт. И все пак не забравяйте, че всичко зависи от вида му. Кравето сирене има по- малко калории от овчето.

Около 100 грама сирене дневно са ни абсолютно достатъчни, за да са осигурим необходимите аминокиселини.

Сто грама кашкавал пък покрива нуждата ни от мастни киселини.

Няма как да пропуснем и показанията за наличието на калций - сиренето води с не малка преднина.

Всички вещества в състава на сиренето се усвояват напълно от организма, докато при кашкавала може да имаме излишък на мазнини, не особено благоприятни за храносмилателната ни система. Някои меки сирена също могат да предизвикат дискомфорт, причинявайки ни киселини.

Като цяло и двата продукта натоварват до известна степен обмяната на веществата. Сиренето малко повече, поради по-високото съдържание на сол в него.

В сравнение със сиренето, кашкавалът е още по-лишен от витамини, но пък съдържа повече белтъчини.

Най-добрият източник на белтъчини, обаче си остава изварата - тя почти не съдържа мазнини и се усвоява много по- лесно и бързо от организма.

И въпреки разликите, нека запомним най-важното за сиренето и кашкавала:

Осигуряват ни калций за здрави кости и зъби. Особено при нас жените това е особено важно, поради „дебнещата” остеопороза. Съдържанието на калций обаче не ги прави съществен източник, тъй като има зеленчуци и ядки, които съдържат също много калций - сусам, зрял боб, овесени ядки, броколи, и са далеч по- полезни.

Млечнокиселите бактерии помагат на имунната система, понижават нивата на лошия холестерол в кръвта.

Фосфорът е важен за сърдечната дейност и функционирането на бъбреците.

Холинът ( витамин от В групата ) е необходим за нервните импулси, нормалната функция на жлъчния мехур и черния дроб. Без него функцията на паметта се нарушава. Недостигът му може да предизвика сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Тези храни са особено важни за деца, подрастващи, бременни и хора с диабет, анемия, наднормено тегло, сърдечни и ставни проблеми. Твърди се, че французите са на последно място в Европа по инфаркти заради тяхната любов към "жълтото сирене".

И това, което споменахме в началото - една храна винаги може да стане вредна, ако не спазваме определени правила. Тук е добре да знаем, че е препоръчително да обезсоляваме сиренето, както и да следим етикетите на тези продукти за наличие на твърде много сол или мазнини и с какъв произход са мазнините. Иначе казано - да съчетаем определеното количество с необходимото качество, за да след това не се чудим защо полезен продукт се оказва не до там благоприятен за нашия организъм.
Коментари
2016-11-08 #2
К.Колев
Иванова, 1960г. ли ?
От как свят светува, се консумират мляко и млечни продукти!!!
Балканите сме известни в цял сват с богатият си асортимент от млечни продукти.
Ако беше вредно, защо хора като мен и много други го изучават от години.
Поне недей да пишеш такива работи,ако не си запозната, Драга!!!
2016-10-27 #1
иванова
Дрън дрън ,това са пълни глупости От 1960 г ни лъжеха до сега, че млякото е полезно Млякото е най вредният продукт ,който вкарваме в организма ни .Млякото е полезно само за малките на животните ,т.е телета ,крави ,овце ,кози итн итн Човешкият организъм не е в състояние да обработва този животински продукт Всички болести на белите дробове се придобиват от консумацията на мляко То е вредно и абсолютно никак полезно, запомнете това хора ,не вярвайте сляпо на подобни статии
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Необичайни признаци за дехидратация
· Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
Вторник
20
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Сироп от смокинови листа
Сиропът от смокинови листа е много обичан в моето семейство. Той носи лек дъх на смокиня, на лято и южна...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Ябълката на раздора
Легендата разказва как богинята на раздора Ерида не била поканена на сватбата на Пелей и Тетида и от...
Безопасни ли са дамските тампони
Първият тампон е създаден преди 80 г., но и до днес не е открито по-удобно средство за интимна хигиена...
В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
Заболявания и лекарства, от които се пълнее
Често сме чували хора с наднормено тегло, да „оправдават” излишните си килограми с реални или мними заболявания....
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook