Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сиренето или кашкавалът? И двете


Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за вредни за организма, не са изключение от правилото, че всяка полезна храна може да се превърне във вредна, когато прекалим с нея. Или когато сами забележим, че не ни действа добре, но игнорираме знаците.

Млякото и млечните продукти никога не са ми били сред най-любимите, но не мога да отрека полезността им. Но вместо да избираме, не е никак вредно да обичаме и двете - и сиренето, и кашкавала.

Колкото до сравняването им според състава, той е твърде относителен. Зависи от вида на млякото, масленият състав, сезона, технологията. Има сирена, които превъзхождат по съдържание на мазнини кашкавала. Като цяло, обаче и двата продукта са чудесен източник на аминокиселини, протеини, калций, фосфор, холин, витамините А, D и E, B1 и B12. И въпреки това, съществуват разлики, които правят единия продукт по-полезен в едно отношение и другия - в друго:

Казват, че сиренето всъщност е мляко в концентриран вид. Да, но обработката му е тази, която го лишава от голяма част от витамините, съдържащи се в млякото. И все пак можем да кажем, че то е малко по- полезното, сравнено с жълтия си „събрат”.

Кашкавалът има по-ниско водно съдържание, което го прави по- засищащата храна.

"Жълтото сирене", както наричат някои кашкавала, определено превъзхожда по хранителност бялото такова. В голяма част от диетите сиренето заема почетно място като диетичен продукт. И все пак не забравяйте, че всичко зависи от вида му. Кравето сирене има по- малко калории от овчето.

Около 100 грама сирене дневно са ни абсолютно достатъчни, за да са осигурим необходимите аминокиселини.

Сто грама кашкавал пък покрива нуждата ни от мастни киселини.

Няма как да пропуснем и показанията за наличието на калций - сиренето води с не малка преднина.

Всички вещества в състава на сиренето се усвояват напълно от организма, докато при кашкавала може да имаме излишък на мазнини, не особено благоприятни за храносмилателната ни система. Някои меки сирена също могат да предизвикат дискомфорт, причинявайки ни киселини.

Като цяло и двата продукта натоварват до известна степен обмяната на веществата. Сиренето малко повече, поради по-високото съдържание на сол в него.

В сравнение със сиренето, кашкавалът е още по-лишен от витамини, но пък съдържа повече белтъчини.

Най-добрият източник на белтъчини, обаче си остава изварата - тя почти не съдържа мазнини и се усвоява много по- лесно и бързо от организма.

И въпреки разликите, нека запомним най-важното за сиренето и кашкавала:

Осигуряват ни калций за здрави кости и зъби. Особено при нас жените това е особено важно, поради „дебнещата” остеопороза. Съдържанието на калций обаче не ги прави съществен източник, тъй като има зеленчуци и ядки, които съдържат също много калций - сусам, зрял боб, овесени ядки, броколи, и са далеч по- полезни.

Млечнокиселите бактерии помагат на имунната система, понижават нивата на лошия холестерол в кръвта.

Фосфорът е важен за сърдечната дейност и функционирането на бъбреците.

Холинът ( витамин от В групата ) е необходим за нервните импулси, нормалната функция на жлъчния мехур и черния дроб. Без него функцията на паметта се нарушава. Недостигът му може да предизвика сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Тези храни са особено важни за деца, подрастващи, бременни и хора с диабет, анемия, наднормено тегло, сърдечни и ставни проблеми. Твърди се, че французите са на последно място в Европа по инфаркти заради тяхната любов към "жълтото сирене".

И това, което споменахме в началото - една храна винаги може да стане вредна, ако не спазваме определени правила. Тук е добре да знаем, че е препоръчително да обезсоляваме сиренето, както и да следим етикетите на тези продукти за наличие на твърде много сол или мазнини и с какъв произход са мазнините. Иначе казано - да съчетаем определеното количество с необходимото качество, за да след това не се чудим защо полезен продукт се оказва не до там благоприятен за нашия организъм.
Коментари
2016-11-08 #2
К.Колев
Иванова, 1960г. ли ?
От как свят светува, се консумират мляко и млечни продукти!!!
Балканите сме известни в цял сват с богатият си асортимент от млечни продукти.
Ако беше вредно, защо хора като мен и много други го изучават от години.
Поне недей да пишеш такива работи,ако не си запозната, Драга!!!
2016-10-27 #1
иванова
Дрън дрън ,това са пълни глупости От 1960 г ни лъжеха до сега, че млякото е полезно Млякото е най вредният продукт ,който вкарваме в организма ни .Млякото е полезно само за малките на животните ,т.е телета ,крави ,овце ,кози итн итн Човешкият организъм не е в състояние да обработва този животински продукт Всички болести на белите дробове се придобиват от консумацията на мляко То е вредно и абсолютно никак полезно, запомнете това хора ,не вярвайте сляпо на подобни статии
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Ползите от тренировките в студено време
Сряда
16
Януари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В плен на емоциите - II
Техники за справяне с емоциите (за самопомощ) Медитация - йогите отдавна я практикуват като средство...
13 май - Европейски ден без асансьори
Европейската инициатива Ден без асансьори ще се проведе за втора поредна година на 13 май 2016 г.. Проектът...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Видовете шарки при децата - да ги разпознаваме и да реагираме адекватно
Зимата традиционно е сезонът, в който избухват епидемиите от шарка. Особено разпространени са те в детските...
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Как да се научим да контролираме тревожността си
Тревожността е състояние, което лесно може да се превърне в голям проблем, когато се свърже с други психологични...
Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook