Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сиренето или кашкавалът? И двете


Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за вредни за организма, не са изключение от правилото, че всяка полезна храна може да се превърне във вредна, когато прекалим с нея. Или когато сами забележим, че не ни действа добре, но игнорираме знаците.

Млякото и млечните продукти никога не са ми били сред най-любимите, но не мога да отрека полезността им. Но вместо да избираме, не е никак вредно да обичаме и двете - и сиренето, и кашкавала.

Колкото до сравняването им според състава, той е твърде относителен. Зависи от вида на млякото, масленият състав, сезона, технологията. Има сирена, които превъзхождат по съдържание на мазнини кашкавала. Като цяло, обаче и двата продукта са чудесен източник на аминокиселини, протеини, калций, фосфор, холин, витамините А, D и E, B1 и B12. И въпреки това, съществуват разлики, които правят единия продукт по-полезен в едно отношение и другия - в друго:

Казват, че сиренето всъщност е мляко в концентриран вид. Да, но обработката му е тази, която го лишава от голяма част от витамините, съдържащи се в млякото. И все пак можем да кажем, че то е малко по- полезното, сравнено с жълтия си „събрат”.

Кашкавалът има по-ниско водно съдържание, което го прави по- засищащата храна.

"Жълтото сирене", както наричат някои кашкавала, определено превъзхожда по хранителност бялото такова. В голяма част от диетите сиренето заема почетно място като диетичен продукт. И все пак не забравяйте, че всичко зависи от вида му. Кравето сирене има по- малко калории от овчето.

Около 100 грама сирене дневно са ни абсолютно достатъчни, за да са осигурим необходимите аминокиселини.

Сто грама кашкавал пък покрива нуждата ни от мастни киселини.

Няма как да пропуснем и показанията за наличието на калций - сиренето води с не малка преднина.

Всички вещества в състава на сиренето се усвояват напълно от организма, докато при кашкавала може да имаме излишък на мазнини, не особено благоприятни за храносмилателната ни система. Някои меки сирена също могат да предизвикат дискомфорт, причинявайки ни киселини.

Като цяло и двата продукта натоварват до известна степен обмяната на веществата. Сиренето малко повече, поради по-високото съдържание на сол в него.

В сравнение със сиренето, кашкавалът е още по-лишен от витамини, но пък съдържа повече белтъчини.

Най-добрият източник на белтъчини, обаче си остава изварата - тя почти не съдържа мазнини и се усвоява много по- лесно и бързо от организма.

И въпреки разликите, нека запомним най-важното за сиренето и кашкавала:

Осигуряват ни калций за здрави кости и зъби. Особено при нас жените това е особено важно, поради „дебнещата” остеопороза. Съдържанието на калций обаче не ги прави съществен източник, тъй като има зеленчуци и ядки, които съдържат също много калций - сусам, зрял боб, овесени ядки, броколи, и са далеч по- полезни.

Млечнокиселите бактерии помагат на имунната система, понижават нивата на лошия холестерол в кръвта.

Фосфорът е важен за сърдечната дейност и функционирането на бъбреците.

Холинът ( витамин от В групата ) е необходим за нервните импулси, нормалната функция на жлъчния мехур и черния дроб. Без него функцията на паметта се нарушава. Недостигът му може да предизвика сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Тези храни са особено важни за деца, подрастващи, бременни и хора с диабет, анемия, наднормено тегло, сърдечни и ставни проблеми. Твърди се, че французите са на последно място в Европа по инфаркти заради тяхната любов към "жълтото сирене".

И това, което споменахме в началото - една храна винаги може да стане вредна, ако не спазваме определени правила. Тук е добре да знаем, че е препоръчително да обезсоляваме сиренето, както и да следим етикетите на тези продукти за наличие на твърде много сол или мазнини и с какъв произход са мазнините. Иначе казано - да съчетаем определеното количество с необходимото качество, за да след това не се чудим защо полезен продукт се оказва не до там благоприятен за нашия организъм.
Коментари
2016-11-08 #2
К.Колев
Иванова, 1960г. ли ?
От как свят светува, се консумират мляко и млечни продукти!!!
Балканите сме известни в цял сват с богатият си асортимент от млечни продукти.
Ако беше вредно, защо хора като мен и много други го изучават от години.
Поне недей да пишеш такива работи,ако не си запозната, Драга!!!
2016-10-27 #1
иванова
Дрън дрън ,това са пълни глупости От 1960 г ни лъжеха до сега, че млякото е полезно Млякото е най вредният продукт ,който вкарваме в организма ни .Млякото е полезно само за малките на животните ,т.е телета ,крави ,овце ,кози итн итн Човешкият организъм не е в състояние да обработва този животински продукт Всички болести на белите дробове се придобиват от консумацията на мляко То е вредно и абсолютно никак полезно, запомнете това хора ,не вярвайте сляпо на подобни статии
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Понеделник
1
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Можем ли да загърбим миналото?
„Минало – заминало”, казват старите хора. „Гледай напред” – чуваме от другите, когато си припомним с...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Безконтролното ползване на смарт устройства поврежда гръбначния стълб
Смарт устройствата са неделима част от ежедневието на всеки от нас. Но удобствата и възможностите, които...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
Начините да избягаш
Когато не живее добре, човек използва заместители. Те са неговите бягства от липсващите му хармония и...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Как веганството започва да променя живота ти
Ако се замисляш за това, как веганстстово би променило живота ти, значи той вече се променя. Това е повече...
Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
Изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко. Някои сутрини се чувствате като пребити, без мотивация...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook