Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Самардала - много повече от шарена сол



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус, който съвършено допълва другите подправки в един, вкоренен в гените ни, вкус.

Използването й е ограничено предимно на територията на нашата страна, макар и да се среща диворастяща още в Кавказ, на полуостров Крим, както и в Румъния, Молдова, Турция и най-южните части на Италия и Франция.

В България самардалата е разпространена основно в източната част на Стара планина, Сливенска, Старозагорска и Странджанска област. Доста популярна е сред турскоговорящото население в Омурташко и Върбишко. В северозападната част на страната пък я смятат за разновидност на дивия лук и й казват кучи лук. На други места- основно в Южна и Югозападна България се среща под името стрижак. Може да се сблъскате още и с наименованието самаришка трева или зелена сол (главно в Сливенския регион).

Английското и име е honey garlic – в превод меден чесън. Разпространението й е твърде ограничено, затова е и малко позната като подправка, дори често липсва в специализираните справочници по ароматни и медицински растения. И все пак - тя е точно това: една изключително уханна и в същото време полезна „трева”.

Билката самардала

Самардалата (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum, принадлежи към семейство Лукови) е многогодишно, непретенциозно тревисто растение, което расте от луковици. Луковицата достига 2-3 см в диаметър и е покрита с тъмнокафяви люспи. Лесно разпознаваема е по специфичното си трискатово стебло, чиято височина е средно 70-100 см. През месеците май и юни стеблото се сдобива с красиво съцветие, съставено от 30-40 дребни зеленикави камбанки. Вкусът й е силен, нагарчащ и лют, особено, когато растението е в прясно състояние. Напомня повече на хрян, тъй като свежите и листа са значително по-люти от лука и чесъна.

Самардалата е част от списъка с лечебни растения, които се намират под Закона за лечебните растения. Съставът и напълно оправдава това. Тя съдържа етерично масло, множество стероли, танини и флавоноиди. За последните знаем не малко относно противовъзпалителните им свойства - използват се за превенция на редица сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, атеросклероза, дори рак.

Сред най- изявените и доказани здравословни ползи от това растение са способността му да сваля вредния холестерол ( особено ако не се смесва със сол ), да повишава апетита и да улеснява храносмилането. Самардала на чай помага още при стомашни болки и запек, успешно се използва при хронична кашлица и псориазис. Друго нейно свойство е да стимулира уринирането, като по този начин пречиства бъбреците и пикочния мехур. Само няколко капки от листата и са чудесен мехлем при различни кожни болести и трудно зарастващи рани.

Самардала за шарена сол

Тази подправка се използва основно сушена с добавена в нея сол, тъй като вече споменахме, че прясна е особено люта. За целта, преди да цъфне, се изрязват стъблата й, накълцват се и се смилат. След това се смесват със сол на вкус, получената смес се суши на сянка. Като изсъхне напълно, се съхранява в добре затворени съдове. Препоръчително е да не подлагате самардалата на топлинна обработка, тъй като значително се променя ароматът й. Може да я добавяте към зелена салата, домати и краставици, коприва, картофи, пилешко и агнешко месо, гъби, ориз, сирене, сварени яйца или просто да си наръсите препечена филийка с масло. Вкусът й е завладяващ. Освен това, се оказва, че това растение, поради съставките си, е доста полезно.


Дали билка или смляна в шарената сол, качествата й са неоспорими, а неповторимия й вкус се съчетава и с много полезни свойства - идеалната комбинация.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Понеделник
30
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
Напоследък почти навсякъде четем, че за да бъдем щастливи, трябва да сме малко егоисти, да обръщаме повече...
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Занимания за деца в снега
Ето го! Снегът е вече на перваза на прозореца. До вчера всичко беше мрачно, тъжно и грозно, а тази сутрин...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
На какво може да ни научат интровертите?
Понякога попадаме в ситуации, които сами не знаем как точно сме създали. Отговаряме на някого по начин,...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
Кои отровни мисли ни правят нещастни
Тук няма да стане дума за необоснования позитивизъм и препоръки как да живеем. Тук става дума за призраците...
Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
Растението чобанка (Petasites hybridus) е вид храст, от семейство Сложноцветни, който обикновено...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook