Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Самардала - много повече от шарена сол



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус, който съвършено допълва другите подправки в един, вкоренен в гените ни, вкус.

Използването й е ограничено предимно на територията на нашата страна, макар и да се среща диворастяща още в Кавказ, на полуостров Крим, както и в Румъния, Молдова, Турция и най-южните части на Италия и Франция.

В България самардалата е разпространена основно в източната част на Стара планина, Сливенска, Старозагорска и Странджанска област. Доста популярна е сред турскоговорящото население в Омурташко и Върбишко. В северозападната част на страната пък я смятат за разновидност на дивия лук и й казват кучи лук. На други места- основно в Южна и Югозападна България се среща под името стрижак. Може да се сблъскате още и с наименованието самаришка трева или зелена сол (главно в Сливенския регион).

Английското и име е honey garlic – в превод меден чесън. Разпространението й е твърде ограничено, затова е и малко позната като подправка, дори често липсва в специализираните справочници по ароматни и медицински растения. И все пак - тя е точно това: една изключително уханна и в същото време полезна „трева”.

Билката самардала

Самардалата (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum, принадлежи към семейство Лукови) е многогодишно, непретенциозно тревисто растение, което расте от луковици. Луковицата достига 2-3 см в диаметър и е покрита с тъмнокафяви люспи. Лесно разпознаваема е по специфичното си трискатово стебло, чиято височина е средно 70-100 см. През месеците май и юни стеблото се сдобива с красиво съцветие, съставено от 30-40 дребни зеленикави камбанки. Вкусът й е силен, нагарчащ и лют, особено, когато растението е в прясно състояние. Напомня повече на хрян, тъй като свежите и листа са значително по-люти от лука и чесъна.

Самардалата е част от списъка с лечебни растения, които се намират под Закона за лечебните растения. Съставът и напълно оправдава това. Тя съдържа етерично масло, множество стероли, танини и флавоноиди. За последните знаем не малко относно противовъзпалителните им свойства - използват се за превенция на редица сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, атеросклероза, дори рак.

Сред най- изявените и доказани здравословни ползи от това растение са способността му да сваля вредния холестерол ( особено ако не се смесва със сол ), да повишава апетита и да улеснява храносмилането. Самардала на чай помага още при стомашни болки и запек, успешно се използва при хронична кашлица и псориазис. Друго нейно свойство е да стимулира уринирането, като по този начин пречиства бъбреците и пикочния мехур. Само няколко капки от листата и са чудесен мехлем при различни кожни болести и трудно зарастващи рани.

Самардала за шарена сол

Тази подправка се използва основно сушена с добавена в нея сол, тъй като вече споменахме, че прясна е особено люта. За целта, преди да цъфне, се изрязват стъблата й, накълцват се и се смилат. След това се смесват със сол на вкус, получената смес се суши на сянка. Като изсъхне напълно, се съхранява в добре затворени съдове. Препоръчително е да не подлагате самардалата на топлинна обработка, тъй като значително се променя ароматът й. Може да я добавяте към зелена салата, домати и краставици, коприва, картофи, пилешко и агнешко месо, гъби, ориз, сирене, сварени яйца или просто да си наръсите препечена филийка с масло. Вкусът й е завладяващ. Освен това, се оказва, че това растение, поради съставките си, е доста полезно.


Дали билка или смляна в шарената сол, качествата й са неоспорими, а неповторимия й вкус се съчетава и с много полезни свойства - идеалната комбинация.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Сряда
20
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Хроничната болка се определя и от емоциите
Ново проучване установява, че емоциите могат да бъдат причината за продължителната хронична болка при...
Водите ли си календарче за "онези дни"?
Преди години майка ми ме учеше да си водя календарче за "онзи" период от месеца. Тя имаше едно в портмонето...
На моето силно момиче
Имам момиче и тя не играе с кукли, не харесва рокли и обноските й никак не са мили, колкото и да се старая....
Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
Как да отстояваме себе си по-ясно?
Какво означава да бъдем решителни и да отстояваме себе си? Ако погледнем дефинициите в речниците, то...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Да преодолеем стреса с творчество
Думичката "стрес" е навсякъде. В наши дни всеки втори обяснява колко е напрегнат и стресиран. Все по-често...
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Безконтролното ползване на смарт устройства поврежда гръбначния стълб
Смарт устройствата са неделима част от ежедневието на всеки от нас. Но удобствата и възможностите, които...
7 стъпки към успеха
Попаднали сте в задънена улица. И сякаш в нищо не ви върви. Бизнесът ви е рухнал или просто тъпчете на...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Сироп от смокинови листа
Сиропът от смокинови листа е много обичан в моето семейство. Той носи лек дъх на смокиня, на лято и южна...
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook