Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пролетна салата с кълнове и авокадо


Участва в конкурса "Пролет с Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни “Пролетна салата с кълнове”. Освен вкусна, тя е и много здравословна – предоставя пълен набор от витамини, минерали, микроелементи, фибри и ензими. Съдържа малко калории, но заради фибрите засища за дълго време.




Купа, пълна със свежа салата – маруля, рукола, цикория
( при нас е от градината и затова няма точна мярка );
5, 6 стръка зелен лук;
1 авокадо – обелено и нарязано на парчета;
5, 6 грозда замразено червено френско грозде
( само зърната, може и шепа зърна от нар);
Шепа орехи - на четвъртинки;
Кълнове боб мунг
( може да се купят готови, но всеки може да си ги направи * ).


Приготовление:



В голяма купа накъсайте или нарежете салатите.

Нарежете лука и го прибавете в купата.

Прибавете кълновете – ако са дълги, ги начупете на 2, 3 части.

Смесете и разбъркайте всички съставки на дресинга до хомогенност.

Залейте салатата с дресинга и разбъркайте добре.

За дресинга:
3 с.л. зехтин – екстра върджин;
1 ч.л. хималайска сол;
½ ч.л. мед;
½ ч.л. семена мак;
1 с.л. сок от лайм, лимон или ябълков оцет;
1/3 настъргана кора от един грейпфурт.


Авокадото, орехите и френското грозде прехвърлете в купата от дресинга и разбъркайте, за да се овкусят.


Нахвърляйте ги върху салатата, без да разбърквате, в противен случай те ще паднат на дъното.


Поднесете с топла усмивка и студена ракия.



* Кълнове боб мунг – как да си ги направим:

Какво е необходимо:

• 25 гр. боб мунг ( Вземи от магазинчето на Хера );
• 1 буркан с вместимост 720 – 800мл.;
• парче марля с един ластик.



Отглеждане на кълновете:

• Слагаме боба в буркана и го накисваме за 12 часа.
• Изливаме водата, изплакваме и покриваме гърлото с марлята – закрепяме с ластик. Обръщаме буркана с гърлото надолу и го накланяме под ъгъл 45 градуса. Може да се постави в купичка за крем – така бурканът няма да се клати и водата ще се стича в купичката.
• Бурканът се слага на тъмно и всяка сутрин и вечер бобът се промива с вода. От време на време се обират зелените люспи. Това трае около седмица.
• Преди да сложим кълновете в салатата, може само да отстраним коренчетата.



Пожелавам на всички много слънчево и пролетно настроение за предстоящите празници.

С най – топли чувства:
Христина Христова

Благодарим на всички, които участваха. На 20 април 2014 г. конкурсът приключи.
Коментари
2014-04-08 #1
Инна Георгиева
Впечатлена съм от тази салата, благодаря ти Христина за идеята!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Суровоядски бонбони със сушени сливи
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
· Салата с кълнове и риба тон
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Край на играта ни "Пролет с Hera.bg"
· Макарони със спанак и гъби на фурна
· "Дантелени" декоративни яйца
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Събота
6
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook