Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Празнична торта - Великденско гнездо


Участва в конкурса "Пролет с Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много ефектна торта по рецепта на Йоли.

Този десерт е изключително красив, не много труден за изпълнение, а настроението, което би доставил на празничната великденска трапеза просто незаменимо!"

Торта - Великденско гнездо

За блата:

5 яйца
120 г захар
80 г брашно
60 г течно масло
2 ванилии
1с. л. коняк


Приготовление:

Първо се разбиват белтъците, а после се добавя постепенно захарта.

Към целувчения крем последователно се добавят останалите продукти.

Пресятото брашно е последно, като се смесва с бавно бъркане с лъжица.

Сместа се изсипва във форма за торта с поставена на дъното хартия за печене.

Блатът се изпича в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20-25 минути.

За основния крем:

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
2 ванилии
12 с. л. захар
8 с. л. брашно
100 гр бял шоколад
100 гр фин млечен шоколад
100 гр натурален шоколад
настъргана лимонова кора

Още:

1 ч. ч. разбита бяла сметана
черен шоколад за "сламата"


Приготовление:

След като яйчения крем се свари по обичайния начин, той се разделя на три равни части и, докато е още топъл, се добавят по 100 г шоколад: в първата купа се добавя бял, във втората - млечен, а в третата - черен. Оставят се напълно да изстинат.

От охладените три вида крем се отделят в купички по няколко лъжици.

Добавя се по равно желатин ( 20г ), стопен на водна баня с малко вода и добре се разбърква с отделените няколко лъжици крем, съответно по цветове.

Разбива се 1 ч. ч. бяла сметана на сняг и също по равно се смесва с кремовете. Отново се разбърква.

В около 7-10 почти цели черупки от яйца с отворите на горе се напълва кремът.

След това напълнените яйца се оставят в хладилника, за да се желират добре.

В една черупка се побират 3-4 с. л. крем. За да се напълнят по- лесно и по- плътно черупките, кремовете се сипват в найлонови торбички или в пошове.

Блатът се издълбава в средата, а трохите се смесват с тъмния крем. С него се оформя борда на тортата, а останалият крем се използва, за да се напълни центъра.

Желираните яйца се обелват внимателно. Поставят се в средата на тортата.

За декорацията:

На водна баня се стопява черен шоколад ( 50-100г ).

Върху хартия за печене се оформят с него линии, крилца на пеперуда и се оставят да стегнат.

С тях се оформя сламата в гнездото.

Аз използвах и цветни бонбони, които налепих допълнително по борда, защото тортата направих за имения ден на моята дъщеря в неделя( Цветница).


Пожелавам на Вас и вашите читатели вдъхновение и светли, споделени с любими хора, великденски празници!

Благодарим на всички, които участваха. На 20 април 2014 г. конкурсът приключи.
Коментари
2014-04-14 #1
Ivanka
Много е красива, браво!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Край на играта ни "Пролет с Hera.bg"
· Макарони със спанак и гъби на фурна
· "Дантелени" декоративни яйца
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Похвално слово за Пасха
· Какво се случва на Велики понеделник?
· Смисълът на християнските пости
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Понеделник
23
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook