Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Празнична торта - Великденско гнездо


Участва в конкурса "Пролет с Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много ефектна торта по рецепта на Йоли.

Този десерт е изключително красив, не много труден за изпълнение, а настроението, което би доставил на празничната великденска трапеза просто незаменимо!"

Торта - Великденско гнездо

За блата:

5 яйца
120 г захар
80 г брашно
60 г течно масло
2 ванилии
1с. л. коняк


Приготовление:

Първо се разбиват белтъците, а после се добавя постепенно захарта.

Към целувчения крем последователно се добавят останалите продукти.

Пресятото брашно е последно, като се смесва с бавно бъркане с лъжица.

Сместа се изсипва във форма за торта с поставена на дъното хартия за печене.

Блатът се изпича в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20-25 минути.

За основния крем:

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
2 ванилии
12 с. л. захар
8 с. л. брашно
100 гр бял шоколад
100 гр фин млечен шоколад
100 гр натурален шоколад
настъргана лимонова кора

Още:

1 ч. ч. разбита бяла сметана
черен шоколад за "сламата"


Приготовление:

След като яйчения крем се свари по обичайния начин, той се разделя на три равни части и, докато е още топъл, се добавят по 100 г шоколад: в първата купа се добавя бял, във втората - млечен, а в третата - черен. Оставят се напълно да изстинат.

От охладените три вида крем се отделят в купички по няколко лъжици.

Добавя се по равно желатин ( 20г ), стопен на водна баня с малко вода и добре се разбърква с отделените няколко лъжици крем, съответно по цветове.

Разбива се 1 ч. ч. бяла сметана на сняг и също по равно се смесва с кремовете. Отново се разбърква.

В около 7-10 почти цели черупки от яйца с отворите на горе се напълва кремът.

След това напълнените яйца се оставят в хладилника, за да се желират добре.

В една черупка се побират 3-4 с. л. крем. За да се напълнят по- лесно и по- плътно черупките, кремовете се сипват в найлонови торбички или в пошове.

Блатът се издълбава в средата, а трохите се смесват с тъмния крем. С него се оформя борда на тортата, а останалият крем се използва, за да се напълни центъра.

Желираните яйца се обелват внимателно. Поставят се в средата на тортата.

За декорацията:

На водна баня се стопява черен шоколад ( 50-100г ).

Върху хартия за печене се оформят с него линии, крилца на пеперуда и се оставят да стегнат.

С тях се оформя сламата в гнездото.

Аз използвах и цветни бонбони, които налепих допълнително по борда, защото тортата направих за имения ден на моята дъщеря в неделя( Цветница).


Пожелавам на Вас и вашите читатели вдъхновение и светли, споделени с любими хора, великденски празници!

Благодарим на всички, които участваха. На 20 април 2014 г. конкурсът приключи.
Коментари
2014-04-14 #1
Ivanka
Много е красива, браво!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Край на играта ни "Пролет с Hera.bg"
· Макарони със спанак и гъби на фурна
· "Дантелени" декоративни яйца
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Торта със стар козунак без печене
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
Сряда
14
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook