Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Титоле - традиционен сладък италиански хляб
Титоле - традиционен сладък италиански хляб

Как се празнува Великден по света - I


Всяка година милиони хора по света празнуват Великден. За православните християни това е най-светлият християнски празник. За католиците Великден е вторият най-голям религиозен празник след Коледа.

Тази година всички християни /католици и православни/ ще отбележат Възкресение Христово на една и съща дата – 20 април.

Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета, това са символите на светлия празник. Но както с всеки друг обичай, всяка страна отбелязва деня по свой начин. В някои страни ритуалите са чисто религиозни и следват притчата за Възкресението на Христос. На други места традициите излизат извън религиозния ритуал и носят спецификата на мястото, където се празнува.

Ето какво правят на Великден хората в някои страни по света.

Традиционното ястия на трапезата в Полша е бял колбас, който се подправя със сол, мускатово орехче, чесън пипер, растението със специфичен аромат майорана и се поднася с цвекло. За десерт се сервира щрудел от мак и агне, направено от разтопена захар. Поставя се специален великденски хляб „пасха”, приготвен от ръжено брашно и намазан със свинска мас, украсен с кръст от тесто най-отгоре.

Великден в съседна Румъния се отбелязва подобно на нас. Яйцата се боядисват в четвъртък, като най-използваният цвят е червеният. На този ден се приготвя и специален великденски козунак, известен като „пасха”, чиято форма символизира гроба на Исус. Според популярен ритуал в реката се хвърлят черупки на яйца и така се призовава празника „да дойде”. В петък се отбелязва Разпети петък и се посещава църква, подобно на нашия ритуал за преминаване под масата. В събота през нощта се ходи на църква за великденската литургия. Според обичая в Румъния, в събота вечерта се носят боядисани яйца и храна в специална купа, които трябва да бъде благословена от свещеника. Благословената храна се носи вкъщи, най-напред се яде от нея и чак тогава се яде от другата храна в дома, която не е благословена.

В САЩ всяко семейство отива на църква преди обяд, след което се събира на празнична трапеза. Основните великденски ястия са шунка, картофи и ананас. Децата вярват, че „великденското зайче” им е изпратило кошница с боядисани яйца и лакомства. На този празник се играе популярната игра с надпреварване с цветни яйца по наклонена ливада. Всяко година на поляната пред Белия дом се играе най-голямата такава игра, за което идват стотици деца и родители от страната.

В далечната ни Австралия много популярни са захарните яйца. Символ на Великден в Австралия е шоколадово или захарно яйце във формата на билби. Билби е малко торбесто животно, което прилича на мишка. Захарните зайци също са разпространени както и в повечето католически страни по света. Главните ястия на празничната трапеза са печено агнешко, пилешко със зеленчуци на скара. Традиционният австралийски великденски десерт е сладкиш „Павлова” от целувчено тесто с ягоди, киви, ананас и мандарини. Преди да отидат на църква, австралийците закусват с горещи кифлички.

В Италия на трапезата задължително присъства агнешко с печен артишок. Все още е популярна традицията в някои италиански села да се разиграват сцени от Христовите мъки. Във всеки дом задължително присъстват огромни яйца от шоколад, в които се поставят изненади и опаковани подаръци.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
· Златоград – градът на Дельо Войвода
· Разходка в Родопа - из околностите на Пампорово
· 1 май - Ирминден
· Житото - в самите корени на живота
· Направете Коледата си различна
· Торта със стар козунак без печене
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· 5 от най-великите произведения на Антони Гауди
· Стоян и самодиви
· 23 юни - Международен ден на SOS детските селища
Петък
10
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Джек Лондон – “Никой не може да насилва своята природа, без тя да си отмъсти"
…Ограниченият ум забелязва ограничеността само в другите Джек Лондон е американски романист,...
Бледата синя точка - нашата Земя (видео)
От тази далечна гледна точка Земята може да не изглежда особено интересна. Но за нас тя е различна. Помислете...
5 декември - Международен ден на доброволеца
Днес отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива...
Джовани Бокачо: „В този свят само страданието е спасено от завистта.”
„Един покварен ум никога не може да разбере думите по здрав начин. „Да поиска съвет е най-висшето...
На тази дата: Роден е Чудомир
"Не обичам, как’Сийке, и не съм от тия, дето се бъркат в хорските работи, ама има едни жени, като Тана...
Поръчение - Пеньо Пенев
Когато вече някой ден решиш към нов бряг да отплуваш; недей си взема сбогом с мен - отплувай, без...
Пикасо в акварели: цвят, изщество, лекота
Масовата публика, че дори и любителите на изобразителното изкуство, са свикнали да свързват Пабло Пикасо...
Да имаш кураж не е липса на страх, а да опиташ въпреки него
Да имаш кураж не е липса на страх, а да опиташ въпреки него....
Къде живее Бог
- Дали Бог живее тъкмо в тези красиви планини наоколо? - Бог живее там, където му позволят да влезе...
Започни където си, използвай каквото имаш, направи каквото можеш
Започни където си, използвай каквото имаш, направи каквото можеш! ...
Труман Капоти: „Провалът е подправката, която дава вкуса на успеха.”
Труман Капоти: За писането: „За мен най-голямото удоволствие от писането не е това за какво е,...
Ръка, протегната в трудна минута, се помни цял живот
Ръка, протегната в трудна минута, се помни цял живот....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook