Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Титоле - традиционен сладък италиански хляб
Титоле - традиционен сладък италиански хляб

Как се празнува Великден по света - I


Всяка година милиони хора по света празнуват Великден. За православните християни това е най-светлият християнски празник. За католиците Великден е вторият най-голям религиозен празник след Коледа.

Тази година всички християни /католици и православни/ ще отбележат Възкресение Христово на една и съща дата – 20 април.

Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета, това са символите на светлия празник. Но както с всеки друг обичай, всяка страна отбелязва деня по свой начин. В някои страни ритуалите са чисто религиозни и следват притчата за Възкресението на Христос. На други места традициите излизат извън религиозния ритуал и носят спецификата на мястото, където се празнува.

Ето какво правят на Великден хората в някои страни по света.

Традиционното ястия на трапезата в Полша е бял колбас, който се подправя със сол, мускатово орехче, чесън пипер, растението със специфичен аромат майорана и се поднася с цвекло. За десерт се сервира щрудел от мак и агне, направено от разтопена захар. Поставя се специален великденски хляб „пасха”, приготвен от ръжено брашно и намазан със свинска мас, украсен с кръст от тесто най-отгоре.

Великден в съседна Румъния се отбелязва подобно на нас. Яйцата се боядисват в четвъртък, като най-използваният цвят е червеният. На този ден се приготвя и специален великденски козунак, известен като „пасха”, чиято форма символизира гроба на Исус. Според популярен ритуал в реката се хвърлят черупки на яйца и така се призовава празника „да дойде”. В петък се отбелязва Разпети петък и се посещава църква, подобно на нашия ритуал за преминаване под масата. В събота през нощта се ходи на църква за великденската литургия. Според обичая в Румъния, в събота вечерта се носят боядисани яйца и храна в специална купа, които трябва да бъде благословена от свещеника. Благословената храна се носи вкъщи, най-напред се яде от нея и чак тогава се яде от другата храна в дома, която не е благословена.

В САЩ всяко семейство отива на църква преди обяд, след което се събира на празнична трапеза. Основните великденски ястия са шунка, картофи и ананас. Децата вярват, че „великденското зайче” им е изпратило кошница с боядисани яйца и лакомства. На този празник се играе популярната игра с надпреварване с цветни яйца по наклонена ливада. Всяко година на поляната пред Белия дом се играе най-голямата такава игра, за което идват стотици деца и родители от страната.

В далечната ни Австралия много популярни са захарните яйца. Символ на Великден в Австралия е шоколадово или захарно яйце във формата на билби. Билби е малко торбесто животно, което прилича на мишка. Захарните зайци също са разпространени както и в повечето католически страни по света. Главните ястия на празничната трапеза са печено агнешко, пилешко със зеленчуци на скара. Традиционният австралийски великденски десерт е сладкиш „Павлова” от целувчено тесто с ягоди, киви, ананас и мандарини. Преди да отидат на църква, австралийците закусват с горещи кифлички.

В Италия на трапезата задължително присъства агнешко с печен артишок. Все още е популярна традицията в някои италиански села да се разиграват сцени от Христовите мъки. Във всеки дом задължително присъстват огромни яйца от шоколад, в които се поставят изненади и опаковани подаръци.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
· Златоград – градът на Дельо Войвода
· Разходка в Родопа - из околностите на Пампорово
· 1 май - Ирминден
· Житото - в самите корени на живота
· Направете Коледата си различна
· Торта със стар козунак без печене
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· КАНАПЕ-19 - дизайнерът Tobia Zamboti с провокация (снимки)
· Малко познатата история на "V for Victory"
· Кой е най-модерният цвят през 2021 година
Четвъртък
25
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Екатерина Каравелова - една силна жена в крак с времето си
Екатерина Каравелова е учителка, преводачка, активистка за правата на жените, обществена деятелка и основателка...
Стъпките към новото начало
1. Започни да прекарваш времето си с правилните хора. 2. Изправи се с лице пред проблемите си. Осъзнай...
Човек не се променя, когато го критикуват, а когато го обичат
Човек не се променя, когато го критикуват, а когато го обичат. ...
Древната душа на виното
Едва ли има друго питие, което да носи толкова символика, колкото червеното вино. Още от древността виното...
Воинът на Светлината
Откъси: А. „Воинът на светлината знае, че някои моменти се повтарят. Често пъти се оказва пред...
Непреходната женственост на София Лорен
На 20 септември, през 1934 г. в сърцето на Италия, Рим, се ражда София Вилани Шиколоне. Не след дълго...
Збигнев Херберт: "Пожелавам ви труден живот. Само той е достоен за артиста."
"Скъпи непознати, представляваме доста особена, малка, съкратена групичка, без която многоуважаемото...
Меморандум на едно дете
Не ме разглезвайте. Зная много добре, че не мога да получа всичко, което искам. Аз само ви изпитвам. Не...
Хипермаркетът срещу кварталното магазинче
Колко много сантимент се крие зад фразата „кварталното магазинче”. Всички там се познаваме, обменяме...
Баба Тонка Обретенова - несломимата сила на българската жена
"Четирима сина загубих! Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак ще ги накарам...
Почина Лаура Биаджоти - "Кралицата на кашмира"
На 73-годишна възраст почина "Кралицата на кашмира" - италианската дизайнерка Лаура Биаджоти. Приносът...
Победителите може също да се провалят
Победителите може също да се провалят, но никога не се предават! ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook