Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на хубавия кекс



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски Талант, зад което се крие моето его, разбира се, всичко ми е простено. Не спазвах рецепта, не мерех продукти, а „на око” и с две думи – пълна липса на дисциплина. Нищо чудно, че кексовете никакви ми ги нямаше. Говоря точно за кекс – не мъфини, не сладкиши, а истински бухнал кекс.

Все нещо им куцаше – я глетливи, я не бухват, я някакъв неочакван вкус придобиват. Това направо ме фрустрира – знаеш къде се корени причината на твоя гняв, но не знаеш как да се справиш с него и това ти докарва още яд. Драмата е голяма, защото реално и неопровержимо обожавам кексове.

Споделях тегобите си с Инна, тя казва: „Цвети, мериш ли продуктите?”, „Цвети на колко пускаш фурната предварително?”, „Цвети, в сладкарството винаги се готви точно...” и така, и така нататък. Ами колкото и да е добронамерен един човек в старанието си да помогне, то би било напразно, ако човекът отсреща му е толкова ужасно твърдоглав ( или с голямо его ). Зачетох се аз, гледах, търсих, клипчета гледах. Бърках кексове, о, колко кексове забърках... И накрая мога да се похваля с резултати. Защото се научих да спазвам няколко задължителни условия за един добър кекс, независимо какво се слага в него – какао, сладко, ядки, сушени плодове.

Съвети за хубав кекс

Основни положения:

Както стана ясно – спазвайте стриктно рецептата. В сладкарството резултатите много зависят от химически взаимодействия между продуктите. Малко повече или по- малко от някоя съставка, особено пък за по- амбициозните проекти – гаранция за провал.

Мерете точно съставките – чаени чаши, кафени чаши, различни размери лъжици – всичко е от значение. Харесайте си една чаша чаена, кафена и си мерете с нея. Така резултатите ви ще са еднакви всеки път. Моята баба много жалеше една порцеланова чаша, която счупих - това й беше мярката, сега разбирам колко голяма е трагедията всъщност.

Брашното винаги трябва да е пресято, щом се касае за изделие, което трябва да бухва – кекс, питка и т.н.. Между прашинките брашно влиза въздух, който остава в тестото, колкото и да не ви се вярва, че е възможно след миксера или месенето на ръка.

Всички продукти трябва да са със стайна температура – особено яйцата, маслото, прясното мляко, ако слагате такова. Ако слагате вода, тя трябва да е хладка.


Сега конкретно за кекса:

Всички съдове, в които ще се бърка трябва да със сухи стени.

Бъркането е в една посока – това за мен е непонятна магия все още, но факт!

Ако бъркаме с миксер ( силно препоръчително е за кекс! ), е добре той да е с тези въртящи купи, защото, за да стане пухкав кексът – той трябва да се бърка дълго ( влизането на въздух ). Ръцете ви няма да се уморят, а ще са ви и нужни да сипвате разни неща.

Фурната се загрява задължително предварително. Тя е готова, когато лампичката й изгасне – значи е постигната зададената температура.

Самото приготовление вече е според рецептата и вашия вкус. За мен златното правило за един хубав кекс ( вече ) е да се разбиват отделно белтъците от жълтъците.

Как става това?

С около ¾ от захарта първо на ниска, а след 2-3 минути на по- висока скорост в един съд ( най- добре с въртящата купа ). Те са готови, когато внимателно обърнете купата и разбитите белтъци не падат.

Жълтъците разбиваме отделно с останалата захар. Отново по същия начин, но чак толкова гъсти те няма да станат. Трябва да побелеят и да се образуват бразди при бъркането.

Жълтъците смесваме при белтъците на ръка, като бъркаме с дървена или силиконова шпатула. Бъркаме в една посока, бавно, докато се смесят окончателно.


После продължаваме с миксера, но на ниска скорост. По- нататък е ясно – според рецептата.

Формата за кекс е суха – намазнена и набрашнена, силиконова или керамична. Кексът е готов за печене. Слага се в средата на фурната и по вертикалата, и по хоризонталата.

Може първите 10 минути когато сложите кекса дори само долната част на фурната да работи. После включвате и горната. Градусите са 180 първите 15- 20 минути и фурната през това време не се отваря.

Когато той започне да се вдига и да понамирисва на кекс, намаляваме градусите на 160. Още 20 минути и можем да проверим за готовност с познатия метод с клечката за зъби – ако полепва по нея нещо, суров е още.

Когато е готов, изключваме и го оставяме във формата, във фурната. Той ще изстине там.

Прехвърляме го едва когато е изстинал. Топъл кекс не се покрива в съд за кексове и не се ръси с пудра захар.

Добре е, ако изобщо оцелее нашия невероятен кекс повече от няколко часа, все пак да бъде съхраняван напълно покрит във форма, не с кърпа.

Ами това е, не е толкова сложно, колкото изглеждаше за мен. За някои опитни домакини може би не казвам нищо ново. Но няма как да се съгласите, че за да научиш нещо ново, трябва вътрешно да си готов да учиш. Независимо дали е един обикновен съботен кекс.
Коментари
2014-10-17 #2
Весела
Аз освен рецептата, мога ли и кекса да поискам?
2014-04-12 #1
Инна Георгиева
хехехе
Бих добавила към това "със спазването на рецептата", че особено от непроверени източници трябва с едно наум.

И дай я тази рецепта за кекс де
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Джинджифилова торта с портокали
· Галет със смокини
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Обновете дома си с лято
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Можем да си улесним живота и да спечелим повече време за себе си
· Перем ли правилно?
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
· Минимализмът и възрастта
· Съвети за повече хладнокръвие преди първия учебен ден
Неделя
15
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook