Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на хубавия кекс



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски Талант, зад което се крие моето его, разбира се, всичко ми е простено. Не спазвах рецепта, не мерех продукти, а „на око” и с две думи – пълна липса на дисциплина. Нищо чудно, че кексовете никакви ми ги нямаше. Говоря точно за кекс – не мъфини, не сладкиши, а истински бухнал кекс.

Все нещо им куцаше – я глетливи, я не бухват, я някакъв неочакван вкус придобиват. Това направо ме фрустрира – знаеш къде се корени причината на твоя гняв, но не знаеш как да се справиш с него и това ти докарва още яд. Драмата е голяма, защото реално и неопровержимо обожавам кексове.

Споделях тегобите си с Инна, тя казва: „Цвети, мериш ли продуктите?”, „Цвети на колко пускаш фурната предварително?”, „Цвети, в сладкарството винаги се готви точно...” и така, и така нататък. Ами колкото и да е добронамерен един човек в старанието си да помогне, то би било напразно, ако човекът отсреща му е толкова ужасно твърдоглав ( или с голямо его ). Зачетох се аз, гледах, търсих, клипчета гледах. Бърках кексове, о, колко кексове забърках... И накрая мога да се похваля с резултати. Защото се научих да спазвам няколко задължителни условия за един добър кекс, независимо какво се слага в него – какао, сладко, ядки, сушени плодове.

Съвети за хубав кекс

Основни положения:

Както стана ясно – спазвайте стриктно рецептата. В сладкарството резултатите много зависят от химически взаимодействия между продуктите. Малко повече или по- малко от някоя съставка, особено пък за по- амбициозните проекти – гаранция за провал.

Мерете точно съставките – чаени чаши, кафени чаши, различни размери лъжици – всичко е от значение. Харесайте си една чаша чаена, кафена и си мерете с нея. Така резултатите ви ще са еднакви всеки път. Моята баба много жалеше една порцеланова чаша, която счупих - това й беше мярката, сега разбирам колко голяма е трагедията всъщност.

Брашното винаги трябва да е пресято, щом се касае за изделие, което трябва да бухва – кекс, питка и т.н.. Между прашинките брашно влиза въздух, който остава в тестото, колкото и да не ви се вярва, че е възможно след миксера или месенето на ръка.

Всички продукти трябва да са със стайна температура – особено яйцата, маслото, прясното мляко, ако слагате такова. Ако слагате вода, тя трябва да е хладка.


Сега конкретно за кекса:

Всички съдове, в които ще се бърка трябва да със сухи стени.

Бъркането е в една посока – това за мен е непонятна магия все още, но факт!

Ако бъркаме с миксер ( силно препоръчително е за кекс! ), е добре той да е с тези въртящи купи, защото, за да стане пухкав кексът – той трябва да се бърка дълго ( влизането на въздух ). Ръцете ви няма да се уморят, а ще са ви и нужни да сипвате разни неща.

Фурната се загрява задължително предварително. Тя е готова, когато лампичката й изгасне – значи е постигната зададената температура.

Самото приготовление вече е според рецептата и вашия вкус. За мен златното правило за един хубав кекс ( вече ) е да се разбиват отделно белтъците от жълтъците.

Как става това?

С около ¾ от захарта първо на ниска, а след 2-3 минути на по- висока скорост в един съд ( най- добре с въртящата купа ). Те са готови, когато внимателно обърнете купата и разбитите белтъци не падат.

Жълтъците разбиваме отделно с останалата захар. Отново по същия начин, но чак толкова гъсти те няма да станат. Трябва да побелеят и да се образуват бразди при бъркането.

Жълтъците смесваме при белтъците на ръка, като бъркаме с дървена или силиконова шпатула. Бъркаме в една посока, бавно, докато се смесят окончателно.


После продължаваме с миксера, но на ниска скорост. По- нататък е ясно – според рецептата.

Формата за кекс е суха – намазнена и набрашнена, силиконова или керамична. Кексът е готов за печене. Слага се в средата на фурната и по вертикалата, и по хоризонталата.

Може първите 10 минути когато сложите кекса дори само долната част на фурната да работи. После включвате и горната. Градусите са 180 първите 15- 20 минути и фурната през това време не се отваря.

Когато той започне да се вдига и да понамирисва на кекс, намаляваме градусите на 160. Още 20 минути и можем да проверим за готовност с познатия метод с клечката за зъби – ако полепва по нея нещо, суров е още.

Когато е готов, изключваме и го оставяме във формата, във фурната. Той ще изстине там.

Прехвърляме го едва когато е изстинал. Топъл кекс не се покрива в съд за кексове и не се ръси с пудра захар.

Добре е, ако изобщо оцелее нашия невероятен кекс повече от няколко часа, все пак да бъде съхраняван напълно покрит във форма, не с кърпа.

Ами това е, не е толкова сложно, колкото изглеждаше за мен. За някои опитни домакини може би не казвам нищо ново. Но няма как да се съгласите, че за да научиш нещо ново, трябва вътрешно да си готов да учиш. Независимо дали е един обикновен съботен кекс.
Коментари
2014-10-17 #2
Весела
Аз освен рецептата, мога ли и кекса да поискам?
2014-04-12 #1
Инна Георгиева
хехехе
Бих добавила към това "със спазването на рецептата", че особено от непроверени източници трябва с едно наум.

И дай я тази рецепта за кекс де
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Джинджифилова торта с портокали
· Галет със смокини
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Обновете дома си с лято
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Можем да си улесним живота и да спечелим повече време за себе си
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Вторник
31
Март 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook