Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лесен кекс с орехи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не се амбицирах, освен да ям хубаво кексове, да започна и да ги правя. Момичетата ми приемат великодушно всеки мой несполучлив опит, но голямата хич не намеква тънко: „Мамо, я прави мъфини по- добре. Кексовете ти нещо не се получават”

Това, разбира се, ме довърши и аз се заех със задачата. След като изчетох каквото можах, гледах клипчета и изслушах всякакви съвети, взех, че направих именно този кекс, а новопридобитите ми знания обобщих в "Съвети за хубав кекс".

Този тук кекс е без никакви добавки, освен шепа смлени орехи, във вътрешността му и поръсени отгоре, колкото да има все нещо. Това е умишлено, защото исках да се добера до основите на хубави кекс, до есенцията.

3 яйца
1½ ч. ч. захар
6 с. л. олио
7 - 8 с. л. хладка вода
1½ ч. ч. пресято брашно + 1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
150 гр смлени орехи
100 гр по- едно начукани за поръска


Приготовление:

Отделяме внимателно белтъците от жълтъците.

Разбиваме белтъците на сняг с ¾ от захарта, докато те не станат на сняг. Първо на ниска, после на висока степен.

Включваме фурната на долните реотани или, ако не се разделят, на горни и долни – цялата фурна на 180 градуса.

В друга купа разбиваме жълъците с останалата захар, докато сместа не започне да образува бразди в купата.

Смесваме съдържанието на двете купи в по- голямата с пластмасова, силиконова или друга шпатулка в една посока, бавно, докато не се смесят. Това ще познаете, когато цветът стане един и същ.

На нискатата степен на миксера изсипваме олиото и на лека струя – хладката вода.

Малко по малко добавяме брашното с бакпулвера, докато сместа не се сгъсти. Тук можете да добавите към няколко лъжици от сместа какао и да направите мраморен кекс.

Накрая добавяме ванилията и орехите и разбъркваме с шпатула отново в една посока. Изсипваме във формата, уверяваме се, че фурната е достигнала температура и слагаме по средата на печката – на средата на решетката, на средната релса.

Първите 15 минути не отваряме фурната. След това включваме и горните реотани.

Когато кексът започне да се надига и образува коричка горе, намаляваме фурната на 160 градуса.

Пече се около 30- 40 минути, но проверяваме с клечка за зъби за готовност.

Изключваме фурната и изчакваме кексът да изстине както си е във формата, така ще се отдели по- лесно. Като поизстине, го прехвърляме във кутия за кекс, но не захлупваме, докато не е изстинал напълно. Тогава можем и да поръсим с пудра захар.



Разбира се, има много, много рецепти за кекс – с мляко, без да се разделят яйцата, с най- различни добавки, но този трябва да ви кажа, стана страхотен. Оцеля само няколко часа – следобед го правих, докато си легнаха децата вечерта, успех да отделя две- три парчета за училище на по- голямата и толкова – свърши.

Дано да ви е бил вкусен, както беше на нас.
Виж още статии за:   Рецепти · Десертите · Тестени рецепти · Ядките ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Постен кокосов кекс с какао
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
Виж още статии за:   Рецепти · Десертите · Тестени рецепти · Ядките ·
Вторник
20
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook