Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лесен кекс с орехи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не се амбицирах, освен да ям хубаво кексове, да започна и да ги правя. Момичетата ми приемат великодушно всеки мой несполучлив опит, но голямата хич не намеква тънко: „Мамо, я прави мъфини по- добре. Кексовете ти нещо не се получават”

Това, разбира се, ме довърши и аз се заех със задачата. След като изчетох каквото можах, гледах клипчета и изслушах всякакви съвети, взех, че направих именно този кекс, а новопридобитите ми знания обобщих в "Съвети за хубав кекс".

Този тук кекс е без никакви добавки, освен шепа смлени орехи, във вътрешността му и поръсени отгоре, колкото да има все нещо. Това е умишлено, защото исках да се добера до основите на хубави кекс, до есенцията.

3 яйца
1½ ч. ч. захар
6 с. л. олио
7 - 8 с. л. хладка вода
1½ ч. ч. пресято брашно + 1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
150 гр смлени орехи
100 гр по- едно начукани за поръска


Приготовление:

Отделяме внимателно белтъците от жълтъците.

Разбиваме белтъците на сняг с ¾ от захарта, докато те не станат на сняг. Първо на ниска, после на висока степен.

Включваме фурната на долните реотани или, ако не се разделят, на горни и долни – цялата фурна на 180 градуса.

В друга купа разбиваме жълъците с останалата захар, докато сместа не започне да образува бразди в купата.

Смесваме съдържанието на двете купи в по- голямата с пластмасова, силиконова или друга шпатулка в една посока, бавно, докато не се смесят. Това ще познаете, когато цветът стане един и същ.

На нискатата степен на миксера изсипваме олиото и на лека струя – хладката вода.

Малко по малко добавяме брашното с бакпулвера, докато сместа не се сгъсти. Тук можете да добавите към няколко лъжици от сместа какао и да направите мраморен кекс.

Накрая добавяме ванилията и орехите и разбъркваме с шпатула отново в една посока. Изсипваме във формата, уверяваме се, че фурната е достигнала температура и слагаме по средата на печката – на средата на решетката, на средната релса.

Първите 15 минути не отваряме фурната. След това включваме и горните реотани.

Когато кексът започне да се надига и образува коричка горе, намаляваме фурната на 160 градуса.

Пече се около 30- 40 минути, но проверяваме с клечка за зъби за готовност.

Изключваме фурната и изчакваме кексът да изстине както си е във формата, така ще се отдели по- лесно. Като поизстине, го прехвърляме във кутия за кекс, но не захлупваме, докато не е изстинал напълно. Тогава можем и да поръсим с пудра захар.



Разбира се, има много, много рецепти за кекс – с мляко, без да се разделят яйцата, с най- различни добавки, но този трябва да ви кажа, стана страхотен. Оцеля само няколко часа – следобед го правих, докато си легнаха децата вечерта, успех да отделя две- три парчета за училище на по- голямата и толкова – свърши.

Дано да ви е бил вкусен, както беше на нас.
Виж още статии за:   Рецепти · Десертите · Тестени рецепти · Ядките ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Виж още статии за:   Рецепти · Десертите · Тестени рецепти · Ядките ·
Четвъртък
25
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook