Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да се насладим на живота по график



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че да успеем да свършим всичко навреме, често забравяме, че добрата организация е нещо, което правим, за да свършим работата бързо, лесно и да ни остане време за нас. Вместо това започваме почти съзнателно да вървим срещу организацията, отлагайки и натрупвайки задълженията „за после”.

Истината е, че организираното по график ежедневие не е нещо страшно, нито нещо, присъщо само на работохолиците, и може да ни бъде от огромна полза, стига да се научим как да го правим. Към сухия списък със задачи трябва да прибавим свои лични „екстри”, които да ни мотивират за работа, да ни накарат да прескочим бариерата на нежеланието, да си спомним защо именно вършим всички тези неща.

Да се съсредоточим върху постижимото. Много хора имат навика при писане на дневния или седмичния си график да се увличат и да включват в него много излишни неща, до вършенето на които така и не успяват да стигнат. Така няколко седмици поред можете да влачите в графика си едни и същи пет несвършени неща, които стоят там само за да ви напомнят, че не са свършени. Това създава чувство за неудовлетвореност и ни кара да подхождаме с нежелание и към останалите си задължения. Можем да направим отделен списък само на задачите, които все отлагаме (например „Да върна книгите от библиотеката, които стоят в мен от четири месеца”) и да ги разпределим по едно на седмица, като вземем твърдо решение кога и как ще ги направим. В противен случай натрупването им в един и същи списък с неотложните ангажименти само ни разконцентрира и от много чудене откъде да започнем, изпадаме в отчаяние.

Ритуал за начало на работа. Добър начин да преборим автоматичното отлагане на началото на дългия списък със задачи, е да си установим традиция винаги да правим едно и също нещо преди да започнем: то може да бъде нещо приятно, например чаша чай или кафе, пускане на музика, или дори нещо съвсем малко, като да си вържем косата, да си махнем пръстените или да навием ръкави. Важното е да сме постоянни и да извършваме един и същ „ритуал” всеки път преди да започнем работа. По същата логика, по която се случва експериментът с кучето на Павлов, умът ни ще започне да разпознава това като сигнал, че трябва да се настрои на работна вълна.

Само очите ги е страх от работа. Показали сме на ума си, че сега ще се работи. Трябва обаче да го накараме да спре да шари по всички точки от списъка с неща за правене и да се съсредоточи върху онова, от което ще започнем. Най-добре е да си създадем алгоритъм на работа, така че да започваме с една и съща или поне подобна дейност всеки път, без да мислим, преди да започнем. Например в домакинската работа винаги да започваме от миенето на чинии и да продължаваме с другите домакински задължения в определен ред. Знаете как купчина дрехи може да изглежда огромна, когато са просто нахвърляни, а щом ги сгънем, изведнъж изглеждат спретнато и прилично малко. Същото е и със задачите в главите ни. Щом ги подредим, те вече изглеждат напълно ясни, възможни и постижими.

Да си спомним защо вършим това. Когато имаме пред себе си тежка или неприятна задача, често гледаме само в нея, без да виждаме отвъд. Когато ни предстои основно пролетно почистване, нека се замислим за усещането, което ще изпитаме накрая, когато домът ни грейне от чистота. Та в крайна сметка това е нещо, което правим за себе си, и го правим, защото го искаме – и по един или друг начин, това трябва да важи за всяко нещо, което вършим. Работата не е цел, а средство, за да се почувстваме щастливи.

Малки награди. След всяка отметната точка от графика можем да се награждаваме с нещо малко за пет или десет минутки – нещо сладко, разговор с приятел по телефона, разглеждане на любимо списание. Нека си дадем време да се зарадваме, че сме свършили добра работа, да почувстваме удовлетворение. По този начин умът ни се концентрира върху онова, което е вече зад нас, и се чувства по-уверен, че ще се справи и занапред.

Свършете работа и забравете. Когато денят свърши, няма смисъл да започваме веднага да мислим за утрешните си ангажименти. Времето за почивка си е време за почивка и ако го използваме, за да се тревожим за работата си, го обезсмисляме напълно. Ако обаче сме действали спокойно и последователно през деня, награждавайки се за добре изпълнените задачи, вярвайки, че това, което правим, е за нас и е смислено, не би трябвало да имаме проблем на края на деня да се успокоим, като си спомним колко добре сме се справили. Заслужаваме почивка. Заслужаваме и забавления. За утре ще се мисли чак утре, след като отново запретнем ръкави.
Коментари
2014-06-29 #1
mirka
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Петък – ден на майстора
· За ползите от вредните неща
· Леност или липса на смисъл
· Вредните офис навици, които да промените от веднага
· Само още 5 минути!
· Обяд в кутия
· Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
· Как да се справим с тираничен шеф?
· Можем ли да се научим на женственост?
· Типове поведение, които вредят на увереността
· 10 начина да бъдем по-добри към себе си
· От къде идва чувството на несигурност?
· Работа от вкъщи и малко дете? Мисията е трудна, но възможна
· Полезни ли са конфликтите на работното място?
· Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
· Професиите, в които жените са най- добри
· Как да вържем мъжка вратовръзка
· Коледа - работен ден
· Въображаемите ни врагове
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· Повече увереност в епохата на социалните мрежи
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
· Класация: Златни хитове, песни които ни правят щастливи
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Събота
17
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Есенно пречистване на организма със сезонни храни
През есента природата навлиза във фаза на оттегляне, жизнените сокове на растенията се връщат обратно...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността
Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните микроелементи, витамини и хранителни вещества,...
Водораслите - новото 3 в 1
В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
Жасминът - повелителят на нежността
Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook