Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да се насладим на живота по график


Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че да успеем да свършим всичко навреме, често забравяме, че добрата организация е нещо, което правим, за да свършим работата бързо, лесно и да ни остане време за нас. Вместо това започваме почти съзнателно да вървим срещу организацията, отлагайки и натрупвайки задълженията „за после”.

Истината е, че организираното по график ежедневие не е нещо страшно, нито нещо, присъщо само на работохолиците, и може да ни бъде от огромна полза, стига да се научим как да го правим. Към сухия списък със задачи трябва да прибавим свои лични „екстри”, които да ни мотивират за работа, да ни накарат да прескочим бариерата на нежеланието, да си спомним защо именно вършим всички тези неща.

Да се съсредоточим върху постижимото. Много хора имат навика при писане на дневния или седмичния си график да се увличат и да включват в него много излишни неща, до вършенето на които така и не успяват да стигнат. Така няколко седмици поред можете да влачите в графика си едни и същи пет несвършени неща, които стоят там само за да ви напомнят, че не са свършени. Това създава чувство за неудовлетвореност и ни кара да подхождаме с нежелание и към останалите си задължения. Можем да направим отделен списък само на задачите, които все отлагаме (например „Да върна книгите от библиотеката, които стоят в мен от четири месеца”) и да ги разпределим по едно на седмица, като вземем твърдо решение кога и как ще ги направим. В противен случай натрупването им в един и същи списък с неотложните ангажименти само ни разконцентрира и от много чудене откъде да започнем, изпадаме в отчаяние.

Ритуал за начало на работа. Добър начин да преборим автоматичното отлагане на началото на дългия списък със задачи, е да си установим традиция винаги да правим едно и също нещо преди да започнем: то може да бъде нещо приятно, например чаша чай или кафе, пускане на музика, или дори нещо съвсем малко, като да си вържем косата, да си махнем пръстените или да навием ръкави. Важното е да сме постоянни и да извършваме един и същ „ритуал” всеки път преди да започнем работа. По същата логика, по която се случва експериментът с кучето на Павлов, умът ни ще започне да разпознава това като сигнал, че трябва да се настрои на работна вълна.

Само очите ги е страх от работа. Показали сме на ума си, че сега ще се работи. Трябва обаче да го накараме да спре да шари по всички точки от списъка с неща за правене и да се съсредоточи върху онова, от което ще започнем. Най-добре е да си създадем алгоритъм на работа, така че да започваме с една и съща или поне подобна дейност всеки път, без да мислим, преди да започнем. Например в домакинската работа винаги да започваме от миенето на чинии и да продължаваме с другите домакински задължения в определен ред. Знаете как купчина дрехи може да изглежда огромна, когато са просто нахвърляни, а щом ги сгънем, изведнъж изглеждат спретнато и прилично малко. Същото е и със задачите в главите ни. Щом ги подредим, те вече изглеждат напълно ясни, възможни и постижими.

Да си спомним защо вършим това. Когато имаме пред себе си тежка или неприятна задача, често гледаме само в нея, без да виждаме отвъд. Когато ни предстои основно пролетно почистване, нека се замислим за усещането, което ще изпитаме накрая, когато домът ни грейне от чистота. Та в крайна сметка това е нещо, което правим за себе си, и го правим, защото го искаме – и по един или друг начин, това трябва да важи за всяко нещо, което вършим. Работата не е цел, а средство, за да се почувстваме щастливи.

Малки награди. След всяка отметната точка от графика можем да се награждаваме с нещо малко за пет или десет минутки – нещо сладко, разговор с приятел по телефона, разглеждане на любимо списание. Нека си дадем време да се зарадваме, че сме свършили добра работа, да почувстваме удовлетворение. По този начин умът ни се концентрира върху онова, което е вече зад нас, и се чувства по-уверен, че ще се справи и занапред.

Свършете работа и забравете. Когато денят свърши, няма смисъл да започваме веднага да мислим за утрешните си ангажименти. Времето за почивка си е време за почивка и ако го използваме, за да се тревожим за работата си, го обезсмисляме напълно. Ако обаче сме действали спокойно и последователно през деня, награждавайки се за добре изпълнените задачи, вярвайки, че това, което правим, е за нас и е смислено, не би трябвало да имаме проблем на края на деня да се успокоим, като си спомним колко добре сме се справили. Заслужаваме почивка. Заслужаваме и забавления. За утре ще се мисли чак утре, след като отново запретнем ръкави.
Коментари
2014-06-29 #1
mirka
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Петък – ден на майстора
· За ползите от вредните неща
· Леност или липса на смисъл
· Вредните офис навици, които да промените от веднага
· Само още 5 минути!
· Обяд в кутия
· Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
· Как да се справим с тираничен шеф?
· Можем ли да се научим на женственост?
· Ти си всичко това
· Когато щастието ти зависи само от теб
· Смелостта, без която не можем
· Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
· Как да станем незаменими на работното място?
· Мисия: "Аз обичам работата си"
· Професиите, в които жените са най- добри
· Как да вържем мъжка вратовръзка
· Коледа - работен ден
· Въображаемите ни врагове
· Ако искате щастливи старини, инвестирайте в приятелствата си, сочи проучване
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Сънят и възрастта
· Разсъни се!
· Трупате ли ненужни вещи?
Вторник
26
Март 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Петър Димков - българският народен лечител
Бъдете весели, бодри и с ведри мисли, за да живеете в радост и щастие. Петър Димков е най-известното...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Как да разпознаем фалшивите приятели?
Все по-трудно се ориентираме за хората около нас - маските стават все по-сложни, нямаме време и енергия...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Защо от загубата на домашен любимец толкова ни боли?
Хората, които нямат домашен любимец, често не разбират мъката на другите, когато се случи тяхната животинка...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Сушените плодове лекуват- I част
Ако често сте гостували на вашата баба, сигурно си спомняте нанизаните на конец тънки шайби круши, ябълки...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook