Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Сварим яйца за Великден без напукване



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Наближава Голямото великденско боядисване на яйца. Може би ви се се случвало да сложите 20- 30 яйца и една значителна част от тях да се напукат или белтъкът им да изтече във водата. Е, все ще ги използвате за нещо, но не това е целта – оптимален брой шарени яйца за Великден.

Яйцето е уникален природен продукт. Освен че има в себе си всичко необходимо, за да се зароди живот, обвивката му е някакво своеобразно физично чудо – формата, която не позволява то да застане право, съвършеният му овал, както и структурата на черупката. Знаете за факта, че не можете да счупите яйце в юмрук, както и категоричната забрана да приготвяте яйце в микровълнова печка. Херметическата цялост му позволява да генерира вътрешно налягане, което пък създава проблеми при варенето, защото температурата допълнително го усилва.

Тъй като 20- 30 яйца за Великден не са малка инвестиция, ще ви споделя няколко съвета как да варите яйца без да се напукат.

Измийте и хубаво прегледайте яйцата, преди да решите кои ще ползвате. Ако са домашни, могат да имат кал, тор и какво ли не. По възможност изберете светли или бели яйца.

Не ползвайте наистина пресни яйца, нека да са на поне 3 дни до 10 дни най- добре. Ако имате възможност, взимайте от едно и също място ( най- добре домашни, разбира се ), така ще знаете колко е дебела черупката и дали 8 минути варене не са твърде много.

Много, много важно е, яйцата да имат стайна температура преди да ги сложите в тенджерата. Разликата в температурата непременно ще причини напукване, дори и да ги сложите в студена вода.

Сложете яйцата в съд, който може да ги побере напълно, без да се кандилкат вътре. Наредете ги плътно, без да се притискат. Добре е съдът да с по- дебело дъно, което разпределя температурата по- равномерно.

На дъното сложете тензух, но ако нямате – по- тънка памучна кърпа.. Имайте това предвид, защото всеки удар директно в дъното ще причини пукнатина, която на 100 градуса вряща вода може да прерасне в Гранд Каньон . Ако имате повечко яйца, сложете втора кърпа над единия ред яйца и наредете втория ред. Но като цяло е добре да са на един ред.

Хитра идея: Сложете яйцата в памучна торбичка, завържете леко дръжките. Така яйцата ще бъдат прибрани и няма много да се клатят в тенджерата


Налейте върху яйцата студена вода колкото да има 2 см вода над тях.

Сложете ги на котлона, но не на най- силната степен. Трябва нагряването на водата и на сърцевината на яйцето да става едновременно.

Когато заврят, намалете още малко котлона, така че яйцата вътре да стоят спокойно, а не да танцуват под напора на балончетата. Те ще се сварят така или иначе.

Когато водата заври – засечете с часовник точната минута. За добре сварени яйца правилото е 8 минути. 4 минути са достатъчни да се втвърди белтъкът, а жълтъка да остане рохък, а за 5 минути имаме течна сърцевина на жълтъка.

Минат ли 8 минути, отделете тенджерата от котлона, за да спре процеса на варене. Горещата вода използвам да разтворя боите в съд с дебели стени, буркан или купа. Самите яйца изваждам с лъжица от тенджерата и ги оставям настрана – да не стоят в горещата вода, но не ги и потапям в студена, както бих направила за яйца, които няма да боядисвам. Те ще запазят топлината си още доста време. Тук е и моментът да прочетете инструкциите на боите.

Запретвате ръкави и нека боядисването започне!

Чувала съм още да се слага сол във водата, оцет, но за мен това е непроверена и недоказана практика против напукване. Четох по- задълбочено, че солта ще попречи на белтъка да изтече, но така или иначе, ако се напукат, пак ще отидат брак. За да се намали вътрешното налягане, още четох, може да се направи дупчица с игла на „дупето” на яйцето, но не съм правила такова нещо.

Истината е, че няма гаранция при варенето на яйца, всяко от тях е уникално различно, но варени по гореописания начин през времето съм намалила щетите до статистическия минимум и съм достигнала празничния максимум.
Коментари
2014-06-16 #1
Костадинова
Г-жо Цанева,
доста време сте отделила за статията си, искам да Ви кажа,че само 2 супени лъжици сол в горещата вода изключва проблемътт с начупването... Всичко което сте писали не е излишно, но не гарантира нарушаване на черупката.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· На Велики четвъртък е била Тайната вечеря и боядисваме яйцата
· Боядисване на великденски яйца с ориз
· Боядисване на яйца с восък и с естествени боички
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Торта със стар козунак без печене
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
Вторник
20
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Децата творят Коледа с нас: Коледен венец
Когато закачих нашия коледен венец преди седмица на външната врата, децата настояха и те да има свой...
Смисълът на християнските пости
Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден не се отвръщай от него,...
10 август - св. Лаврентий, покровител на готвачите
На 10 август честваме Свети Лаврентий, който е патрон и закрилник на готвачите. За първи път празникът...
Св. Валентина - защитник на вярата
Св. Валентина е малко известна светица, особено покрай католическия си съименник, но тя е тази, която...
Гергьовден - 6 май
На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите български празници. Името Георги е най-често...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Декорации с миди, раковини и други морски съкровища
На плажа мидените черупчици са навсякъде около нас – даже не ги забелязваме. Децата ги събират с неутолима...
Неканените гости – как да ги избегнем
Обичате ли неочакваните гости? Не става дума за приятелки, които се отбиват за по чашка кафе, а за гостите...
Когато мъжът не е романтичен
Наближава Св. Валентин и вие сте от тези, които имат с кого да споделят празника. Вечеря, подарък, страстна...
Кокосова палма у дома
Кокосовата палма носи екзотиката на непреходното лято и тропически ширини. Това е и нейната естествена...
Есента като игра
Жълто, оранжево, кафяво, червено това са багрите на ранната есен. Слънцето не топли толкова, но придава...
Съвети за по-топъл дом през зимата
Отново сме в началото на поредния отоплителен сезон и би било полезно да помислим преди големите студове...
На Велика сряда Юда уговорил да предаде Исус
На този ден Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил да предаде Христос за тридесет сребърника. На...
Петседмична система за чистене - II
Как да превърнем хаоса в ред? Запитайте се: Колко чиста искам да бъде къщата ми, за да се чувства...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
1 май - Ирминден
Ирминден (или още: Йеремия, Еремия, Зъмски ден, Ирима) се празнува в чест на змиите и гущерите и на него...
10 неща от бита, които трябва да сменяме често
За да следим живота на някои неща от домакинството, ни помага срокът на годност, изписан върху опаковката....
"Синеока теменужке, теменужке, мила дружке"
Тя е едно от най-нежните и прекрасни цветя, което с настъпване на пролетта веднага се появява по градини...
Няколко идеи за малка детска книжка
Приказката за лека нощ е стара традиция. Вероятно кратки чудновати историйки преди лягане са слушали...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook