Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво да похапваме пред телевизора


Някои по- здравословни идеи


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта в стомаха, непреработените вещества и неоползотворимите калории, освен всичко това, съвсем машинално сме склонни да поглъщаме наистина много храна в един крайно неподходящ час.

Навиците – втора природа. Не знам откъде идва този навик – да се яде пред телевизора, защо точно там, и то определени неща, като пуканки от пакетче в микровълнова или печени семки със обилно количество сол. Това са може би най- разпространените варианти. Следват чипс, царевични пръчици, солети и т.н. Всичко се движи по ръба на здравословното хранене, а някои от тях, като чипса и пуканките, откровено са нездравословни.
И все пак, ако навикът е твърде силен – какви опции имаме.

Пуканки – добре, но какви. Потърсете източник на истинска „пуклива”царевица или поне ако е от магазините, не от село, да са зърна царевица за пукане. Излизат два пъти по- скъпо, но поне вие контролирате добавките, мазнините и солта. Нима си мислите, че в „Пуканки с екстра масло” има краве масло? С тенджерка с прозрачен капак и 10 минути свободно време преди филма си набавяте една огромна порция пуканки. Необходимо е, като почнат да пукат, да намалите малко котлона и да разтръсквате по- енергично.

Ако сте истински чревоугодник и държите да се глезите дори и пред телевизора, можете да отделите малко повече време и да си приготвите домашни брускети. Ако сте харесали нашата идея за подправени масълца, става още по- полезно и вкусно. Нужно е само да нарежете франзелата на тънки шайби и да ги изсушите на решетката на фурната, колкото да добият лек загар. Докато са топли, ги натъркайте с масълцата или просто с чесън и зехтин. Ароматът, ще привлече семейството ви първо в кухнята, после пред телевизора.

Домашните крутони също са една идея за хапване пред телевизора. Още по- вкусни стават, ако ползвате стар хляб. Оваляйте кубчетата в зехтин, чесън на прах, шарена сол и изпечете на вентилатор за 10- 15 минути, да хванат златист загар. Експериментирайте смело с хляба и подправките. Предимството – за разлика от купените крутони или хлебни кубчета – знаете какво ядете.



Ядки и семена. Печеният слънчоглед, овалян в сол и брашно, е класика за нашия бит. Дори сме сред малкото народи, за които е обичайно. Да, ядките и семената, са полезни, но в суров вид. Слънчогледовото семе има малко по- полезен братовчед – тиквените семки, но каквато и ядка да обичате, обичайте ги в суров вид. Не се препоръчват единствено фъстъците. Те са значително по- мазни и тежки, особено за по- късните часове. Белени сурови семена и ядки, без сол и добавки са една добра алтернатива на печения слънчоглед. И не прекалявайте, ядките и семената са доста калорични и съдържат много мазнини, може да ви стане лошо.

Сушени плодове. Отново полезна алтернатива. Сушените плодове, освен, че са здравословни, могат да повлияват на много болестни състояния. Трябва да внимаваме, ако имаме диабет, защото имат твърде много захари. Купените от магазина могат да бъдат обработвани с различни химични вещества, затова е по- добре да купуваме домашни или сами да сушим плодове. Не бъркайте сушените със захаросаните. Разликата е огромна.




Сварен нахут – накиснете рано сутринта нахута и довечера, за пред телевизора, ще имате какво да похапвате. Само трябва да го кипнете за 10- 20 минути. Да не забравяме, че, ако го изпечете, това си е направо леблебия. И все пак – свареният нахут е далеч по- полезен. Към сварения нахут можем да добавим сварена царевица, както е популярна по градските тротоари напоследък. Да й добавим масло или истински пармезан за вкус, а не палмова мазнина и нещо, което далеч е минало покрай пармезана.



Най- лесното и най- здравословното - пресни плодове и зеленчуци. Нарежете си обичайните плодове и зеленчуци на малки, необичайни форми - моркови, пипер и краставици на солети, на шайбички, гроздето махнете от чепките и сложете в голяма купа, подобна на тези за чипс и пуканки. А какво ще кажете за добрата стара плодова салата или плодови шишчета. Децата ги обичат - знаете за тях видът на храната тежи повече от вкуса и качествата й. Просто да е нещо, което е ново за ръцете, в миниатюрни количества.

Днес много от нас, просто искат да седнат след дългия работен ден пред огромния екран, да се отърсят от стреса и грижите и да допълнят чувството за отмора с някаква храна. Която някой друг е приготвил за нас, опаковал я в атрактивна шумоляща обвивка и я е натъпкал с химии да запази цената й ниска, а срока на годност - по- дълъг. Но ако сме от този тип, който прекарва вечерта пред телевизора, нека поне тази храна е малко по- здравословна.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лазаня "Болонезе"
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Пармиджано Реджано
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Родопска салата
· Откриването на Америка като кулинарна революция - II
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Амарантът – събуден за нов живот
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Как да: Да сушим плодове без химия
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
Петък
23
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вземи си една гореща вана!
„Сигурно има неща, които една топла вана не би могла да излекува, но те не са ми известни.” – „Стъкленият...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Завистта - чистата отрова в отношенията
Неоспорим факт е, че ние жените обичаме да споделяме много повече и по-често за разлика от мъжете. Понякога...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
СЗО включва играта на видео игри в списъка с психични разстройства
Заниманията с видео игри, т. нар. "гейминг", ще бъдат включени в списъка с психичните разстройства. Това...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Как да не съсипем косата си по време на диета
Когато започваме поредната диета, вдъхновени от идеята, че ще изглеждаме зашеметяващо в новия си бански...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
14 съвета за по- енергичен ден
"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо Забелязали ли сте, че в съвременното...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Изневярата като диета
Някои казват, че семейният живот е като вечеря в ресторант – доволен си от него, докато не видиш, какво...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана
Кейлът е поредната обявена за „супер” храна. Богатото семейство на Зелеви е дала не е един и двама видни...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook