Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво да похапваме пред телевизора


Някои по- здравословни идеи


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта в стомаха, непреработените вещества и неоползотворимите калории, освен всичко това, съвсем машинално сме склонни да поглъщаме наистина много храна в един крайно неподходящ час.

Навиците – втора природа. Не знам откъде идва този навик – да се яде пред телевизора, защо точно там, и то определени неща, като пуканки от пакетче в микровълнова или печени семки със обилно количество сол. Това са може би най- разпространените варианти. Следват чипс, царевични пръчици, солети и т.н. Всичко се движи по ръба на здравословното хранене, а някои от тях, като чипса и пуканките, откровено са нездравословни.
И все пак, ако навикът е твърде силен – какви опции имаме.

Пуканки – добре, но какви. Потърсете източник на истинска „пуклива”царевица или поне ако е от магазините, не от село, да са зърна царевица за пукане. Излизат два пъти по- скъпо, но поне вие контролирате добавките, мазнините и солта. Нима си мислите, че в „Пуканки с екстра масло” има краве масло? С тенджерка с прозрачен капак и 10 минути свободно време преди филма си набавяте една огромна порция пуканки. Необходимо е, като почнат да пукат, да намалите малко котлона и да разтръсквате по- енергично.

Ако сте истински чревоугодник и държите да се глезите дори и пред телевизора, можете да отделите малко повече време и да си приготвите домашни брускети. Ако сте харесали нашата идея за подправени масълца, става още по- полезно и вкусно. Нужно е само да нарежете франзелата на тънки шайби и да ги изсушите на решетката на фурната, колкото да добият лек загар. Докато са топли, ги натъркайте с масълцата или просто с чесън и зехтин. Ароматът, ще привлече семейството ви първо в кухнята, после пред телевизора.

Домашните крутони също са една идея за хапване пред телевизора. Още по- вкусни стават, ако ползвате стар хляб. Оваляйте кубчетата в зехтин, чесън на прах, шарена сол и изпечете на вентилатор за 10- 15 минути, да хванат златист загар. Експериментирайте смело с хляба и подправките. Предимството – за разлика от купените крутони или хлебни кубчета – знаете какво ядете.



Ядки и семена. Печеният слънчоглед, овалян в сол и брашно, е класика за нашия бит. Дори сме сред малкото народи, за които е обичайно. Да, ядките и семената, са полезни, но в суров вид. Слънчогледовото семе има малко по- полезен братовчед – тиквените семки, но каквато и ядка да обичате, обичайте ги в суров вид. Не се препоръчват единствено фъстъците. Те са значително по- мазни и тежки, особено за по- късните часове. Белени сурови семена и ядки, без сол и добавки са една добра алтернатива на печения слънчоглед. И не прекалявайте, ядките и семената са доста калорични и съдържат много мазнини, може да ви стане лошо.

Сушени плодове. Отново полезна алтернатива. Сушените плодове, освен, че са здравословни, могат да повлияват на много болестни състояния. Трябва да внимаваме, ако имаме диабет, защото имат твърде много захари. Купените от магазина могат да бъдат обработвани с различни химични вещества, затова е по- добре да купуваме домашни или сами да сушим плодове. Не бъркайте сушените със захаросаните. Разликата е огромна.




Сварен нахут – накиснете рано сутринта нахута и довечера, за пред телевизора, ще имате какво да похапвате. Само трябва да го кипнете за 10- 20 минути. Да не забравяме, че, ако го изпечете, това си е направо леблебия. И все пак – свареният нахут е далеч по- полезен. Към сварения нахут можем да добавим сварена царевица, както е популярна по градските тротоари напоследък. Да й добавим масло или истински пармезан за вкус, а не палмова мазнина и нещо, което далеч е минало покрай пармезана.



Най- лесното и най- здравословното - пресни плодове и зеленчуци. Нарежете си обичайните плодове и зеленчуци на малки, необичайни форми - моркови, пипер и краставици на солети, на шайбички, гроздето махнете от чепките и сложете в голяма купа, подобна на тези за чипс и пуканки. А какво ще кажете за добрата стара плодова салата или плодови шишчета. Децата ги обичат - знаете за тях видът на храната тежи повече от вкуса и качествата й. Просто да е нещо, което е ново за ръцете, в миниатюрни количества.

Днес много от нас, просто искат да седнат след дългия работен ден пред огромния екран, да се отърсят от стреса и грижите и да допълнят чувството за отмора с някаква храна. Която някой друг е приготвил за нас, опаковал я в атрактивна шумоляща обвивка и я е натъпкал с химии да запази цената й ниска, а срока на годност - по- дълъг. Но ако сме от този тип, който прекарва вечерта пред телевизора, нека поне тази храна е малко по- здравословна.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лазаня "Болонезе"
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Пармиджано Реджано
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Родопска салата
· Откриването на Америка като кулинарна революция - II
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Амарантът – събуден за нов живот
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Как да: Да сушим плодове без химия
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
Вторник
31
Март 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Тайната на нормалния живот
Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Митичните диети – да вярваме ли на обещания?
„Отслабни с 10 кг. за 10 дни!”, „Яж и отслабвай!”, „Диета за бързо изгаряне на мазнините!, „Как да отслабнем...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Емоционалните нужди, за които не трябва да се извиняваме
Нуждаете ли се от повече разбиране или внимание? Усещате ли, че нещо не ви достига, а някак нямате смелост...
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Остаряването не е само от възрастта
Замисляте ли се защо остарявате с различен темп от вашата съученичка от гимназията? Явно проблемът не...
Как да премахнем ефективно гъбичките по ноктите с Масло от чаено дърво
Маслото от чаеното дърво е едно от най-ефикасните антибактериални средства от природната медицина. Познато...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Здравословният егоизъм
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза....
Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
Пържени, печени, задушени, на студена лятна супа, в кюфтенца, дори сурови на салата, тиквичките имат...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
"Жена ми не работи, тя е домакиня"
Майка и татуист, Райшел Кастълбъри (Ryshell Castleberry) от Флорида написала пост във фейсбук, хипотетичен...
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
Планкът - наистина ли това е съвършеното упражнение и защо е толкова ефективно?
Понеже пролетта все по-ясно се вижда, а след нея идва ред и на лятото, време е и ние да се видим в огледалото...
Бързай бавно
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат?
Носили ли сте някога от онези магнитни гривни, за които се твърди, че поддържат кръвното ви налягане...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич ...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - I
Колко често казвате: „Мисля, че...“? А колко често казвате: „Чувствам, че...“? „Много често“ на първия...
Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook