Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледните пости


След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости. Те са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост - сряда и петък.

Личните причините за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе, особено от днешна гледна точка, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си.

В тази статия съвсем обобщено ще споделя какво се смята за разрешено и забранено по време на Коледните пости, както и идея за това какви продукти може да консумирате.

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

Ето и постите по дати:

15-22 ноември - спазва се строг пост
23 ноември - 19 декември - позволено е вино, риба и морски дарове - с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.
20- 24 декември - отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.
25 декември - вече може да се блажи - т.е хапва месо и млечни продукти
.
Какво да хапваме по време на постите?

Организмът ни има нужда от белтъчини, така че изключвайки месото и млечните продукти е нужно да ги заместим с такива от друг произход. Това са ястия с :
боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут, киноа, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, соеви продукти - тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Добавете също ядки и семена в менюто си - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други

По време на постите е нужно да хапваме и повече плодове и зеленчуци, който да донесат на организма ценни витамини и минерали - не забравяйте да включите в менюто ябълки, портокали, киви.

По време на коледните пости е сезона на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата, все още има патладжани. Освен това можете да хапвате и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, боб, които могат да се намерят замразени в повечето магазини.

Почти всички видове макаронени изделия са подходящи за пости. Все пак обърнете внимание на етикета, дали не е отбелязано наличието на яйца или други животински продукти.
Зехтинът както знаете има свойствата да изчиства организма от натрупаните мазнини, така, че използването му ще спомогне още повече за прочистването на организма от токсините.

Както стана ясно има дни, в които да се яде риба е позволено (на Никулден даже задължително). Това важи само за миряните - служителите на манастири и църкви, спазват строг пост. Ето и някои от рибите, които са с най-високо съдържание на белтъчни: риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва. Не забравяйте и разнообразието от безгръбначни мекотели, който в дните, когато не се спазва строг пост са разрешени: октоподи, калмари, рапани и миди.

Важно: От постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Проследете Коледните пости на Цвети - ден по ден
Коментари
2013-11-19 #15
Слави
поста не е диета има и други процедури.Много пъти съм постил без да спазвам другите неща,Накрая когато направих всичко както трябва същата година ми се струпаха големи проблеми , затова не постя , когато ми трябва очистителна диета си правя.Но който иска нека си пости, ще се отърси от вредни токсини от съвременните полуфабрикати и т.н.
2010-11-24 #14
Tanq
Днес е 10 ден от постите, а аз постя за първи път. Чувствам се страхотно. Дано да изкарам до 24.12.10.
2010-11-17 #13
зара
вече постя ,за пръв път ,да видя до кога ще издържа .
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Миди с бяло вино и лимони
· Миди с ориз
· Полезните морски дарове
· Ошав
· Как да приготвим: Броколи
· Коледни Заговезни и Свети Апостол Филип
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Какво да похапваме пред телевизора
· Спаначена крем супа
· Ориз с гъби кладница
· Постен какаов сладкиш
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Платерина плакия по Варненски
· Коледни пости - Ден 39 и 40:
Край на Коледните пости. Равносметката.
· Коледни пости - Ден 38:
Кога семейният кръговрат се завърта. Коледа - крайно необходима.
· Коледни пости - Ден 37:
В доброволното ограничение се крие път към свобода. А към какво води тя?
· Да си направим карта на желанията
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Играчките на децата по света
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
· Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Спаначени "мъфини" с готови кори
· Тайните на шарената сол
· Не изхвърляйте семките на гроздето
· Глогът - още здраве от есента
· Медицината на бъдещето
· Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи
· Глупакът също е част от живота
· Да се предпазим от първите вирусни атаки
· Обикновен (конски) кестен за здраве
· Децата и водата
Вторник
23
Септември 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Огледалото като декор
Обикновено ние жените купуваме огледало с една-единствена цел – за да съзерцаваме в него собственото...
Как да изберем блендер
За доста хора блендерът не влиза в графата на задължителните кухненски уреди. На домакинствата обаче,...
Гергьовден
На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите български празници. Името Георги е най-често...
Куче - пазач за детската стая
Не, не тук не става дума да си вземете някой огромен страховит звяр да опази вашите деца от някой лош...
Първите цветя у дома - мисията възможна!
Помня как с почуда в младежките си години, неразбираемо наблюдавах как мама с неистово усилие и желание...
Коледна м/Истерия
Да спрем коледната Истерия, за да се появи отново коледната Мистерия. Кой и защо превръща празника в...
Европейският съюз забранява мощните прахосмукачки
От днес във всички страни членки на Европейския съюз се забранява продажбата на прахосмукачки с мощност...
Петседмична система за чистене - I
Когато не живеете сами и има кой да разхвърля, е много трудно да ходите след всеки и постоянно да разтребвате....
Как да си направим: Традиционна мартеница
Да спазим традицията за Баба Марта, не означава непременно да се окичим с Пижо и Пенда. Истинският смисъл...
Постите - пречистване на душата и тялото
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или...
Избор на тиган: в какво да пържим - I
Достатъчно е да надникнем само в някой по-голям магазин за битови потреби, за да се удивим от големия...
Сухият въздух у дома
Гърлото ви е пресъхнало, устните напукани, носът ви има корички, кашляте, кожата ви е зачервена и ви...
Боядисване на яйца - техника щампа с листенце
Здравейте, пак съм Людмила от Хасково. Бих искала да участвам и с още една идея - за шарени великденски...
„Климатът” у дома
Почти 90% от денонощието, а през зимата дори повече, прекарваме в затворено помещение. Затова качеството...
Мебелите от ратан
Изделията от ратан, най-често масички, кресла и дивани са леки, красиви и вече много години не губят...
Пролетни цветя на масата
Пролетните празници наближават: Цветница, Лазаровден, Великден, Гергьовден - дни, в който се събираме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook