Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледните пости



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости. Те са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост - сряда и петък.

Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе, особено от днешна гледна точка, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си.

В тази статия съвсем обобщено ще споделя какво се смята за разрешено и забранено по време на Коледните пости, както и идея за това какви продукти може да консумирате.

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

Ето и постите по дати:

15-22 ноември - спазва се строг пост
23 ноември - 19 декември - позволено е вино, риба и морски дарове - с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.
20- 24 декември - отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.
25 декември - вече може да се блажи - т.е хапва месо и млечни продукти

Какво да хапваме по време на постите?


В Био магазинчето на Хера имаме чудесни предложения за храни без яйца и мляко, подходящи за коледни пости. Вижте ги тук: Био Магазинчето на Хера

Организмът ни има нужда от белтъчини, така че изключвайки месото и млечните продукти е нужно да ги заместим с такива от друг произход. Това са ястия с :
боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут, киноа, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, соеви продукти - тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Добавете също ядки и семена в менюто си - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други

По време на постите е нужно да хапваме и повече плодове и зеленчуци, който да донесат на организма ценни витамини и минерали - не забравяйте да включите в менюто ябълки, портокали, киви.

По време на коледните пости е сезона на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата, все още има патладжани. Освен това можете да хапвате и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, боб, които могат да се намерят замразени в повечето магазини.

Почти всички видове макаронени изделия са подходящи за пости. Все пак обърнете внимание на етикета, дали не е отбелязано наличието на яйца или други животински продукти.
Зехтинът както знаете има свойствата да изчиства организма от натрупаните мазнини, така, че използването му ще спомогне още повече за прочистването на организма от токсините.

Майонеза без яйца, Постни сладки, постен кашквал и още много други Постни храни за Коледните пости, вижте тук Био Магазинчето на Хера

Както стана ясно има дни, в които да се яде риба е позволено (на Никулден даже задължително). Това важи само за миряните - служителите на манастири и църкви, спазват строг пост. Ето и някои от рибите, които са с най-високо съдържание на белтъчни: риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва. Не забравяйте и разнообразието от безгръбначни мекотели, който в дните, когато не се спазва строг пост са разрешени: октоподи, калмари, рапани и миди.

Важно: От постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Проследете Коледните пости на Цвети - ден по ден
Коментари
2016-11-04 #29
Nadia
Много хубав сайт - благодаря!
2014-12-22 #28
asen.denev
благодарим за този саит много
2014-12-12 #27
стела
благодаря за съвета
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С повишено внимание към морските дарове
· Миди с бяло вино и лимони
· Миди с ориз
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Какво да похапваме пред телевизора
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
· Коледни пости - Ден 3:
Отново на пазар, една бърза пица и малко за смисъла на храната
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Нестинарството - силата на вярата
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Даровете на влъхвите
· 5 страхотни коледни плейлисти
· Да обичаш на Коледа
· Как да разпознаем фалшивите приятели?
· "Жена ми не работи, тя е домакиня"
· Цели, намерения и желания
· Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
· Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
· Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Вторник
16
Октомври 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Избор на тиган: в какво да пържим - I
Достатъчно е да надникнем само в някой по-голям магазин за битови потреби, за да се удивим от големия...
Последователните стъпки на ремонта - II
4. Ел. инсталация От качественото окабеляване зависи безпроблемната работа на всички електроуреди в...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Пролетно пресаждане на стайните растения
Пролетта е време за съживяване не само на градинските растения, но и за нашите домашни питомници в саксии....
Томина неделя - Великден на покойниците
Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на Светлата седмица след възкресението...
Истината за Дядо Коледа
Всички деца вярват в Дядо Коледа – за тях той е свързан с най-големите вълшебства на празника – чудесата,...
За нашия еко дом - пролетНо без химия
Искаш домът ти да бъде чист, да ухае на свежо и да е безопасно за теб и за природата, докато се грижиш...
Тодоровден
Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Отбелязва се в първата събота след...
Замърсителите, които не съобразяваме в бита
Всички знаем за големите замърсители на околната среда - промишлеността, транспортът, неразумната консумация...
Как да: Ушием гоблен
Шиенето на гоблени е като рисуване с конци. Почти от нищото – една панама и разноцветни нишки, из-под...
Рециклирана играчка за елха с брокат - бляскаво цвете
Винаги съм харесвала идеята за рециклиране на старите неща, "от нищо нещо" и оползотворяване на непотребното....
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Да излезем на терасата
Пролетта дойде, дълго чакана и пак – малко неочаквана. Нямаме търпение да разтворим широко прозорците,...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
Страстната седмица
След Лазаровден и Цветница, дните до Великден носят в себе си дълбок смисъл и припомнят последната седмица...
Велика събота
Велика събота е шестият ден от Страстната седмица - денят, в който е погребан Исус Христос. През...
2 май - св. равноапостолен цар Борис-Михаил - Покръстител на българите
На 2 май българската Църква чества паметта на цар Борис-Михаил – покръстителя на българския народ. Той...
През 2017 година датите на източния и западния Великден съвпадат - 16 април
Различните дати в празнуването на Великден е едно от нещата, които разделят християнството. По правило,...
Лов на Вещи - II
А и Б на подредеността Не отлагайте. Много е лесно да си кажете утре ще оправя това, но когато дойде...
Благовещение - 25 март
Благовещение е празник, който обединява всички християни, без значение дали православни, католици или...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Практична идея за цип
Ако и вие имате някой чифт дънки, чиято машинка на ципа не държи и постоянно го отваря, ето една практична...
Светът през чисти стъкла
Какво повдига настроението ви, когато се събудите сутрин? Вероятно слънчевите лъчи, които струят през...
Когато прегръщаме наранените си деца, прегръщаме детето в себе си
Когато вдъхваме надежда на децата си, получаваме надежда за себе си. Когато утешаваме децата си, ...
Как да пестим пари
„Много” и „малко” са относителни понятия, щом става дума за пари. За бедняка са много 10 лева, ако може...
Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш
Първи опит с квас равносилно на първи провал с квас. Започнах кваса и уж всичко беше както трябва. Живна,...
Как да: Премахнем варовика от електроуредите
Като чуем варовик, обикновено си правим асоциации само с неприятни неща от рода на твърда вода, повредени...
Идеалната прахосмукачка
Във всеки дом има прахосмукачка, но не всяка прахосмукачка ефективно изпълнява основната си мисия – да...
Лалето - чаровното лице на пролетта и символ на свежата романтика
Те не са сред най-трайните цветя, но красотата им е безспорна. Толкова обикновени и традиционни и в същото...
Да създадем бонсай - II част
Другата ви задача е да придадете характерна живописна форма на джуджето. Това може да стане като изкривите...
Св. пророк Самуил - 20 август
На 20 август църквата почита св. пророк Самуил и св. 38 мъченици Пловдивски. Празнуват всички, които...
Европейският съюз забранява мощните прахосмукачки
От днес във всички страни членки на Европейския съюз се забранява продажбата на прахосмукачки с мощност...
Мратинци, Вълчи празници
На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци, Мратиньок - останали от езическата...
Вълнистите папагали - верни приятели у дома II
Грижи За да се чувстват щастливи вашите пернати любимци, трябва да им осигурите достатъчно пространство...
Живата елхичка - покупка и грижи
Все повече хора купуват жива елха за Коледните празници. Цената й е по-висока, но целта е идеална – няма...
Черешова задушница
В събота преди Петдесетница църквата извършва заупокойна панихида за душите на умрелите. Този ден народът...
Гардероб по мярка
Той просто отказва да ви е в помощ, изнервя ви до краен предел и отношенията ви се изчерпват с фразата...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Когато нямаше Коледа
А имаше време, когато нямаше Коледа … Не съвсем, но поне не официално. Православната църква си отбелязваше...
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
В днешно време сме отрупани с вещи. Хората са схващани като консуматори, на които им се продават разни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook