Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледните пости


След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости. Те са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост - сряда и петък.

Личните причините за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе, особено от днешна гледна точка, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си.

В тази статия съвсем обобщено ще споделя какво се смята за разрешено и забранено по време на Коледните пости, както и идея за това какви продукти може да консумирате.

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

Ето и постите по дати:

15-22 ноември - спазва се строг пост
23 ноември - 19 декември - позволено е вино, риба и морски дарове - с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.
20- 24 декември - отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.
25 декември - вече може да се блажи - т.е хапва месо и млечни продукти
.
Какво да хапваме по време на постите?

Организмът ни има нужда от белтъчини, така че изключвайки месото и млечните продукти е нужно да ги заместим с такива от друг произход. Това са ястия с :
боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут, киноа, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, соеви продукти - тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Добавете също ядки и семена в менюто си - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други

По време на постите е нужно да хапваме и повече плодове и зеленчуци, който да донесат на организма ценни витамини и минерали - не забравяйте да включите в менюто ябълки, портокали, киви.

По време на коледните пости е сезона на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата, все още има патладжани. Освен това можете да хапвате и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, боб, които могат да се намерят замразени в повечето магазини.

Почти всички видове макаронени изделия са подходящи за пости. Все пак обърнете внимание на етикета, дали не е отбелязано наличието на яйца или други животински продукти.
Зехтинът както знаете има свойствата да изчиства организма от натрупаните мазнини, така, че използването му ще спомогне още повече за прочистването на организма от токсините.

Както стана ясно има дни, в които да се яде риба е позволено (на Никулден даже задължително). Това важи само за миряните - служителите на манастири и църкви, спазват строг пост. Ето и някои от рибите, които са с най-високо съдържание на белтъчни: риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва. Не забравяйте и разнообразието от безгръбначни мекотели, който в дните, когато не се спазва строг пост са разрешени: октоподи, калмари, рапани и миди.

Важно: От постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Проследете Коледните пости на Цвети - ден по ден
Коментари
2014-12-22 #28
asen.denev
благодарим за този саит много
2014-12-12 #27
стела
благодаря за съвета
2014-12-09 #26
Цвети
Привет, Елина В ограденото каренце в статията е написано, кога какво е разрешено. Успех!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Миди с бяло вино и лимони
· Миди с ориз
· Полезните морски дарове
· Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш
· Ден 13 - Постове и пости: Кварталният пазар и осъзнатият избор
· Ден 10 - Постове и пости: Прекрасното не идва за миг, а заради много мигове преди него
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Какво да похапваме пред телевизора
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
· Коледни пости - Ден 3:
Отново на пазар, една бърза пица и малко за смисъла на храната
· Баница с праз, гъби и амарант
· Сух пост – древна традиция за здраве
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
· Вита баница с леща и праз
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
· Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
· Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
· "Бог се роди, Коледа!"
· Кино коледно настроение с Hera.bg
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Да придадем на зимата душа и топлина
· Занимания за деца в снега
· Кога се налага да замълчим, за да запазим магията
· Месечният цикъл все още е тема табу
· Мазните храни, зимата и холестеролът
· Когато искаме да качим няколко килограма, но не знаем как
Неделя
7
Февруари 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Успение Богородично
На 15 август (28 август, по стар стил) по стара българска традиция се празнува Голяма Богородица или...
Задушница е
Пълно е с бели кокичета. Подали зелени листенца, крехък цвят... събужда ги зова на земята. Довчера...
За Новата година: да изчистим дома си от негативната енергия
Нова година, ново начало. Затова традицията повелява да я започнем на чисто. Тази задача обаче не се...
Илинден
Празника на св. пророк Илия отбелязваме на 20 юли. Според житието на светеца 900 години преди идването...
Топлият интериор през студената зима
Студът през мрачните зимни дни прониква не само в телата ни, но и в душите ни. Заедно с температурите...
Димитровден – Свети Димитър (Димитрий)
На 26 октомври църквата почита свети великомъченик Димитрий Мироточиви, родил се през III век в град...
Кокичето - нежна сила и чар
Наскоро моята свекърва ми подари, по- скоро за радост на децата, две саксии кокичета. Беше ги извадила...
Традиции и обичаи на Бъдни вечер
Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския календар. Самото му име произхожда от...
Моята първа Коледа
„Нещо странно се случва през последните дни. Мама и татко прекарват с мен целия си ден, гушкат ме и ми...
Фотографии на стената – модерен декор с ретро привкус
Фотоалбумът е вещ, която безвъзвратно събира прах в миналото, защото повечето от нас съхраняват снимките...
Как да пестим пари
„Много” и „малко” са относителни понятия, щом става дума за пари. За бедняка са много 10 лева, ако може...
Домашна картотека
Една от най-активните характеристики на всички листове и листчета е да се губят и дори понякога мистериозно...
Нестинарството - силата на вярата
Всички ние сме наблюдавали танца на нестинарка с боси крака върху горящи въглени. Чудим се, дали изпитва...
Декорации с миди, раковини и други морски съкровища
На плажа мидените черупчици са навсякъде около нас – даже не ги забелязваме. Децата ги събират с неутолима...
Игнажден
На 20 декември Православната църква отбелязва св. Игнатий. Наричат го Игнатий Богоносец, защото, когато...
43 идеи за декорация на дома с фолио
Иска ли ли сте да разкрасите дома си с някакъв мотив? Е, фолиото, може да се окаже една алтернатива на...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Езическите корени на Коледа
На Коледа целия християнски свят празнува раждането на Спасителя. В Библията обаче не е отбелязана датата,...
Азалията - розовото дърво
Растението принадлежи към рода Рододендрон (Rhododendron) от семейство Боровинкови (Ericaceae). Макар...
За и против завесата в банята
Завесата в банята е един практичен аксесоар. За много домакинства тя е сравнително евтин начин да оформят...
В ъгъла
Не, няма да се наказваме, спокойно! Иде реч за ъглите в дома ни и оползотворяването им най-ефективно,...
Коледни джуджета
Винаги има малко време за още коледна украса, нали? Направете си тези симпатични джуджета и споделете...
Честита Баба Марта! - II
Ясно като бял ден е, че всички древни вярвания, дошли от езическите времена, са „пригодени” към християнския...
Какво да сложим на масата на Бъдни вечер
Всички знаем, че на Бъдни вечер се поднасят нечетен брой ястия, но когато се стигне до планиране на менюто,...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Секънд хенд – опасно или полезно
Дрехи Полезно Тръпката при пазаруването на дрехи second hand идва от невероятно ниските цени,...
Системата FLY LADY – щастие и чист дом II
Огнищата на хаоса, които се изграждат чрез натрупване, са наречени горещи точки. Оставяте касовата бележка...
Великденски зайчета
Заекът е свързан с плодородието, прекрасен символ, с който да поканим прераждащата се Природа да изпълни...
Изяж и посади
Обичате екзотичните плодове, растенията и сте склонни към експерименти? Тогава тази статия е именно за...
Черешова задушница
В събота преди Петдесетница, църквата извършва заупокойна панахида за душите на умрелите. Този ден...
Есенно разчистване на гардероба
Септември месец е първият месец след летния период, който има буквата „Р” в името си. Според народните...
Кротонът – шареният аристократ у дома
Казват, че е капризен и не вирее на всяко място. Нищо чудно – все пак за такова многоцветно изящество,...
Орхидеите
Семейството на орхидеите е голямо. Познати са над 35 хил. вида, разпределени в 800 рода. Всички те, без...
Храбрият шивач: Подлепващото
Тъй като на места, когато показвам нещо, използвам подлепващо, реших да кажа и нещо повече за него, което...
Имените дни
Зимните месеци са времето, наситено с най-много именни дни. И това е естествено за някогашния живот на...
Петковден - Традиции и обичаи на българите
На Петковден – 14 октомври, църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Този ден обаче...
Теория и практика на доброто парти - II
Хапване и пийване – ако партито е „на крака”, храната да е шведска маса и определено не бива да насища,Нека...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Съхранение и сервиране на виното
Виното е напитка с фина душа и изисква своите грижи. Ако ценим достойнствата му и сме склонни да отделяме...
Детска стая с въображение - II
Дотук добре. Да речем, че имаме достатъчно свободно място и полето ни за изява е готово. Ето някои идеи,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook