Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Броколите – една от най-ценните храни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук остава в сянката на своя най-близък роднина карфиола и на други представители на семейството си – зелето и ряпата. Причина за това е фактът, че броколите не присъстват в традиционната българска кухня.

Интересно е обаче, че историята на този зеленчук започва съвсем наблизо – на територията на днешна Турция, където е култивиран за пръв път. В Европа обаче броколите проникват не по преките пътища, а по море до Италия, тогава център на Римската империя. Там бързо стават любима храна на римляните, но през следващите 2000 г. популярността им не напуска тези земи. Така до началото на ХХ век броколите са слабо познати в останалата част на света, но точно тогава настъпва превратният момент в тяхната история – открити са лечебните им свойства. Обявени за една от най-полезните храни в света те бързо се разпространяват в САЩ, Азия и останалата част на Европа.

Но да разберем на какво се дължи голямата слава на броколите?

На първо място съдържат големи количества вит. С, вит. К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6). Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. С този състав те надминават не само всички свои роднини, но излизат на челните места сред всички храни в света. Изключително подходящи са и за бъдещи майки, защото съдържат най-важните витамини и минерални вещества, необходими през бременността, и то в напълно натурална форма.

Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Това вещество от една страна предотвратява появата на рак на стомаха (като убива Хеликобактер пилори, която го причинява) и рак на кожата (като неутрализира вредното въздействие на ултравиолетовоте лъчи), а от друга спира растежа на вече зародилите се туморни клетки и при много от останалите видове рак. С това си действие сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент.

Въпреки своите незаменими свойства обаче, броколите са известни и като едни от най-омразните зеленчуци за малките деца. Те не се интересуват от това, колко полезна е дадена храна, а от това дали им е вкусна. Лошата слава на броколите в това отношение обаче се дължи най-вече на неправилното им приготвяне. С подходящата кулинарна обработка, те се превръщат в едни от най-вкусните блюда.
Коментари
2018-08-18 #12
Мария Ракаджиева
Здравейте, аз родих здраво бебе благодарение на салата от броколи и моркови ( може да добавите и майонеза и олио + малко сол ) , също така може и с
лимон !
СЪЩО ТАКА ПРЕПОРЪЧВАМ НА БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ ФИЛЕ ОТ РИБА " ПАНГАСИОС "
АКО СЕ ХРАНИТЕ ПО - ТОЗИ НАЧИН ... ВИЕ ЩЕ РОДИТЕ ЗДРАВО БЕБЕ И ЩЕ СЕ ГОРДЕЕТЕ С ТОВА !
УСПЕХ НА ВСИЧКИ , КОИТО СА ПОВЯРВАЛИ В ДУМИТЕ МИ !
Препоръчвам тази рецепта за хора с ниско кръвно налягане ! За по - малко от 12 часа нормализираха кръвното си налягане , което беше 75/50 !
Така , че това е истината за баланса и живота за хората !
Нищо не бланширам , просто ги ям сурови !
Работила съм в Италия !
Там наистина броколите се ядат много !
Може би заради това италианците живеят дълго , почти до 100 години ... Изглеждат младолики !
ЯЖТЕ БРОКОЛИ , ЗАЩОТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА !
С БРОКОЛИТЕ СИ ДОБАВЯМЕ ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ЖИЗНЕНОВАЖНИ ВИТАМИНИ , ЗА ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ И СИЛНИ !!!
УСПЕХ НА ВСИЧКИ !
2015-10-22 #11
калина
Много е вкусно,аз го правих на фурна
2011-10-19 #10
Светлана Чамова
Мерси, много сте полезни. Остава да се похваля, като направя нещо такова .
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Постна лазаня с тиквички и броколи
· Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Есенна поезия
· Казвам се Октомври. И съм тъжна
· Пирамида на здравословното хранене
· Спрете киселините без лекарства
· Китайски полъх в храненето
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Вторник
18
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Как да предпазим децата да не се превърнат в консуматори
Едва ли има родител, който не познава досадата от непрекъснатите детски искания за нови покупки - играчки,...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Полезните продукти, които могат да ни навредят
Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването...
Постите - пречистване на душата и тялото
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook