Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Броколите – една от най-ценните храни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук остава в сянката на своя най-близък роднина карфиола и на други представители на семейството си – зелето и ряпата. Причина за това е фактът, че броколите не присъстват в традиционната българска кухня.

Интересно е обаче, че историята на този зеленчук започва съвсем наблизо – на територията на днешна Турция, където е култивиран за пръв път. В Европа обаче броколите проникват не по преките пътища, а по море до Италия, тогава център на Римската империя. Там бързо стават любима храна на римляните, но през следващите 2000 г. популярността им не напуска тези земи. Така до началото на ХХ век броколите са слабо познати в останалата част на света, но точно тогава настъпва превратният момент в тяхната история – открити са лечебните им свойства. Обявени за една от най-полезните храни в света те бързо се разпространяват в САЩ, Азия и останалата част на Европа.

Но да разберем на какво се дължи голямата слава на броколите?

На първо място съдържат големи количества вит. С, вит. К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6). Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. С този състав те надминават не само всички свои роднини, но излизат на челните места сред всички храни в света. Изключително подходящи са и за бъдещи майки, защото съдържат най-важните витамини и минерални вещества, необходими през бременността, и то в напълно натурална форма.

Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Това вещество от една страна предотвратява появата на рак на стомаха (като убива Хеликобактер пилори, която го причинява) и рак на кожата (като неутрализира вредното въздействие на ултравиолетовоте лъчи), а от друга спира растежа на вече зародилите се туморни клетки и при много от останалите видове рак. С това си действие сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент.

Въпреки своите незаменими свойства обаче, броколите са известни и като едни от най-омразните зеленчуци за малките деца. Те не се интересуват от това, колко полезна е дадена храна, а от това дали им е вкусна. Лошата слава на броколите в това отношение обаче се дължи най-вече на неправилното им приготвяне. С подходящата кулинарна обработка, те се превръщат в едни от най-вкусните блюда.
Коментари
2018-08-18 #12
Мария Ракаджиева
Здравейте, аз родих здраво бебе благодарение на салата от броколи и моркови ( може да добавите и майонеза и олио + малко сол ) , също така може и с
лимон !
СЪЩО ТАКА ПРЕПОРЪЧВАМ НА БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ ФИЛЕ ОТ РИБА " ПАНГАСИОС "
АКО СЕ ХРАНИТЕ ПО - ТОЗИ НАЧИН ... ВИЕ ЩЕ РОДИТЕ ЗДРАВО БЕБЕ И ЩЕ СЕ ГОРДЕЕТЕ С ТОВА !
УСПЕХ НА ВСИЧКИ , КОИТО СА ПОВЯРВАЛИ В ДУМИТЕ МИ !
Препоръчвам тази рецепта за хора с ниско кръвно налягане ! За по - малко от 12 часа нормализираха кръвното си налягане , което беше 75/50 !
Така , че това е истината за баланса и живота за хората !
Нищо не бланширам , просто ги ям сурови !
Работила съм в Италия !
Там наистина броколите се ядат много !
Може би заради това италианците живеят дълго , почти до 100 години ... Изглеждат младолики !
ЯЖТЕ БРОКОЛИ , ЗАЩОТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА !
С БРОКОЛИТЕ СИ ДОБАВЯМЕ ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ЖИЗНЕНОВАЖНИ ВИТАМИНИ , ЗА ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ И СИЛНИ !!!
УСПЕХ НА ВСИЧКИ !
2015-10-22 #11
калина
Много е вкусно,аз го правих на фурна
2011-10-19 #10
Светлана Чамова
Мерси, много сте полезни. Остава да се похваля, като направя нещо такова .
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Постна лазаня с тиквички и броколи
· Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Есента в градината
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пирамида на здравословното хранене
· Спрете киселините без лекарства
· Китайски полъх в храненето
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
· Исторически снимки, в които кърменето на открито е напълно нормално
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
Неделя
19
Август 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
Какво искам да постигна преди да умра
Когато сме малки, имаме толкова много мечти, желания, идеи, дори на възрастните да изглеждат глупави....
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Опасна ли е високата температура?
Когато видят, че чертичката на термометъра премине 37,5° повечето хора изпадат в паника и веднага посягат...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook