Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция


Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum, което буквално означава - гръцко сено. Макар това непретенциозно прозвище да не предполага асоциация с толкова полезни свойства и разнообразни употреби, чименът заслужава особено отношение не само в кулинарията, но и в грижата за здравето.

Сминдухът принадлежи към семейство Бобови, и достига до височина 60 см, като плодовете му са шушулки. Семената на растението са средни по размер, с неравна форма и са много разпространена съставка на различни подправки и смеси. Чименът присъства на гръцката, арменската, турската и арабската трапаза, а също така е и част от аюрведичната кухня. Една от най-широките му употреби е свързана със съхраняването на продукти от месо, тъй като семенцата са известни с антисептичните си свойства.

Чименът е богат на протеини и фибри и съдържа значително количество желязо, както и калий, фосфор, магнезий, калций, витамините А, С, В6 и фолиева киселина.
В ислямската традиция семенцата са ценно съкровище, за което пророкът Мохамед казва, че, ако хората са наясно с истинската му цена, биха плащали за неговото тегло със същото тегло злато. В китайската медицина сминдухът се използва главно като възстановяващо средство, както и като лекарство при сексуална немощ. В Древна Гърция Хипократ препоръчвал растението като билка при кашлица и заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища. Арабските лекари използвали сминдуха като съставка в мехлеми за рани и абсцеси, които се нанасяли върху болното място и успокоявали раздразнената и възпалена тъкан. Китайските лекари пък препоръчвали използвали чимена за вътрешен прием, за лечение на заболявания на пикочния мехур, бъбреците, при болки в мускулите и импотентност.

Кълновете от чимен си използват за пречистване на кръвта, бъбреците и черния дроб. Те са и подходящо средство за стимулиране на апетита и се препоръчват при анемия или физическа отпадналост. Имат почти незабележим горчив вкус, затова е добре да се консумират като добавка към някаква салата. Покълват за 2-3 дни, като преди това трябва да се накиснат за около 6-8 часа във вода. Как да си отгледаме сами кълнове.


Полезни свойства и употреба

Спектърът на действие на чимена и изключително широк, благодарение на това, че има подчертани противовъзпалителни свойства и действа успокояващо. Семената от чимен са известно лактогонно средство, както и стимулант на метаболизма.

Под различна форма чименът се използва като отхрачващо, антипиретично, общоукрепващо и антисклеротично средство. В билколечението често употребява във вид на запарка, която освобождава синусите, гърлото и горните дихателни пътища от излишна флегма и слуз.
Семената на сминдуха се използват по няколко различни начина – като настойка, смлени или във вид на запарка. Когато чименът се приема на прах или отвара се смята, че съставките на растението действат в по-голяма степен.

Дихателна система. Чименът е един от най-добрите домашни илачи при настинки и белодробни заболявания. Може да се ползва при грип, бронхит, ларингит, синузит, пневмония, както и при упорита кашлица. Препоръчват се 2 чаени лъжички семена да поврят за 5-10 минути на слаб огън, като след това отварата се приема 3-4 пъти на ден, по половин чаша. При желание може да се се смеси с нещо сладко, за да не нагарча.

Женско здраве. Семената от сминдух са доказано средство за увеличаване на кърмата при кърмачки. Душове с настойка от растението също така се използват при възпаление на влагалището и матката.

Стомашно-чревен тракт. Отварата от чимен пречиства стомаха, и червата от натрупаната слуз и токсини. Настойката може да се използва и за оздравителен ефект при язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника.

Бъбреци. Чаят от чимен не само почиства храносмилателния тракт, но действа пречистващо и на бъбреците. Като цяло сминдухът се смята за подходящо тонизиращо средство не само за за отделителната система, но и за цялото тяло.

Сминдухът за красотата:

Маска за коса (стимулира растежа на косата и помага при пърхот и други дерматологични проблеми на скалпа):
1 чаена лъжичка смлян чимен се смесва със зехтин и кимион. Можете да се добави и щипка смлян черен пипер. Готовата смес се втрива в корените на косата и главата се завива с кърпа. Така маската престоява до половин час, като след това се изплаква.

Почистваща маска за лице (препоръчва се при акне и различни дерматити):
1 чаена лъжичка чимен се смесва с 1 супена лъжица зехтин. Маската се нанася лицето, като се избягва областта около очите.


Противопоказания

При употребата на чимена като лекарство има някои неща, които трябва да бъдат взети предвид: може да доведе до прекомерно задържане на вода, както и до наддаване на килограми. В никакъв случай не бива да се употребява в първия триместър от бременността, както и при вагинални кръвотечения. Не се дава и на деца на възраст под две години.
Коментари
2016-11-09 #1
Емилия Атанасова
Здравейте Теодора, прочетох Вашата статия за сминдуха. Аз се занимавам с това растение и имам доста информация. Информацията е интересна, има някои неточности. Сминдух и чимен са синоними, това е едно и също растение. Пропуснали сте да споменете, че е основна съставка на "шарената сол" - традиционна българска подправка.
Поздрави - Емилия
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Правила за домашните ни маски
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Мием ли косата си правилно?
· Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
· Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
· 5 причини да си завъдим индрише у дома
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
· Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
· Видове главоболие и как да се справим с тях
· Уморена ли е душата ви?
· Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
· В капана на идеализираните представи за нас самите
Понеделник
24
Юли 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Шунгитът - черният лечебни минерал от недрата на земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook