Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция


Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum, което буквално означава - гръцко сено. Макар това непретенциозно прозвище да не предполага асоциация с толкова полезни свойства и разнообразни употреби, чименът заслужава особено отношение не само в кулинарията, но и в грижата за здравето.

Сминдухът принадлежи към семейство Бобови, и достига до височина 60 см, като плодовете му са шушулки. Семената на растението са средни по размер, с неравна форма и са много разпространена съставка на различни подправки и смеси. Чименът присъства на гръцката, арменската, турската и арабската трапаза, а също така е и част от аюрведичната кухня. Една от най-широките му употреби е свързана със съхраняването на продукти от месо, тъй като семенцата са известни с антисептичните си свойства.

Чименът е богат на протеини и фибри и съдържа значително количество желязо, както и калий, фосфор, магнезий, калций, витамините А, С, В6 и фолиева киселина.
В ислямската традиция семенцата са ценно съкровище, за което пророкът Мохамед казва, че, ако хората са наясно с истинската му цена, биха плащали за неговото тегло със същото тегло злато. В китайската медицина сминдухът се използва главно като възстановяващо средство, както и като лекарство при сексуална немощ. В Древна Гърция Хипократ препоръчвал растението като билка при кашлица и заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища. Арабските лекари използвали сминдуха като съставка в мехлеми за рани и абсцеси, които се нанасяли върху болното място и успокоявали раздразнената и възпалена тъкан. Китайските лекари пък препоръчвали използвали чимена за вътрешен прием, за лечение на заболявания на пикочния мехур, бъбреците, при болки в мускулите и импотентност.

Кълновете от чимен си използват за пречистване на кръвта, бъбреците и черния дроб. Те са и подходящо средство за стимулиране на апетита и се препоръчват при анемия или физическа отпадналост. Имат почти незабележим горчив вкус, затова е добре да се консумират като добавка към някаква салата. Покълват за 2-3 дни, като преди това трябва да се накиснат за около 6-8 часа във вода. Как да си отгледаме сами кълнове.


Полезни свойства и употреба

Спектърът на действие на чимена и изключително широк, благодарение на това, че има подчертани противовъзпалителни свойства и действа успокояващо. Семената от чимен са известно лактогонно средство, както и стимулант на метаболизма.

Под различна форма чименът се използва като отхрачващо, антипиретично, общоукрепващо и антисклеротично средство. В билколечението често употребява във вид на запарка, която освобождава синусите, гърлото и горните дихателни пътища от излишна флегма и слуз.
Семената на сминдуха се използват по няколко различни начина – като настойка, смлени или във вид на запарка. Когато чименът се приема на прах или отвара се смята, че съставките на растението действат в по-голяма степен.

Дихателна система. Чименът е един от най-добрите домашни илачи при настинки и белодробни заболявания. Може да се ползва при грип, бронхит, ларингит, синузит, пневмония, както и при упорита кашлица. Препоръчват се 2 чаени лъжички семена да поврят за 5-10 минути на слаб огън, като след това отварата се приема 3-4 пъти на ден, по половин чаша. При желание може да се се смеси с нещо сладко, за да не нагарча.

Женско здраве. Семената от сминдух са доказано средство за увеличаване на кърмата при кърмачки. Душове с настойка от растението също така се използват при възпаление на влагалището и матката.

Стомашно-чревен тракт. Отварата от чимен пречиства стомаха, и червата от натрупаната слуз и токсини. Настойката може да се използва и за оздравителен ефект при язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника.

Бъбреци. Чаят от чимен не само почиства храносмилателния тракт, но действа пречистващо и на бъбреците. Като цяло сминдухът се смята за подходящо тонизиращо средство не само за за отделителната система, но и за цялото тяло.

Сминдухът за красотата:

Маска за коса (стимулира растежа на косата и помага при пърхот и други дерматологични проблеми на скалпа):
1 чаена лъжичка смлян чимен се смесва със зехтин и кимион. Можете да се добави и щипка смлян черен пипер. Готовата смес се втрива в корените на косата и главата се завива с кърпа. Така маската престоява до половин час, като след това се изплаква.

Почистваща маска за лице (препоръчва се при акне и различни дерматити):
1 чаена лъжичка чимен се смесва с 1 супена лъжица зехтин. Маската се нанася лицето, като се избягва областта около очите.


Противопоказания

При употребата на чимена като лекарство има някои неща, които трябва да бъдат взети предвид: може да доведе до прекомерно задържане на вода, както и до наддаване на килограми. В никакъв случай не бива да се употребява в първия триместър от бременността, както и при вагинални кръвотечения. Не се дава и на деца на възраст под две години.
Коментари
2016-11-09 #1
Емилия Атанасова
Здравейте Теодора, прочетох Вашата статия за сминдуха. Аз се занимавам с това растение и имам доста информация. Информацията е интересна, има някои неточности. Сминдух и чимен са синоними, това е едно и също растение. Пропуснали сте да споменете, че е основна съставка на "шарената сол" - традиционна българска подправка.
Поздрави - Емилия
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Камелия - една истинска източна красавица
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Правила за домашните ни маски
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Тенденции Есен 2019: Victoria Beckham
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Как идентичността ни определя нашето поведение?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Четвъртък
20
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Трикове за подобряване на зрението
В съвременният свят, където компютърът е най-добрия помощник на работа и най-интересното развлечение...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Отслабване, а не слабоумие
Както е известно, от начина ни на хранене зависят не само формите на тялото, но и ефективната работа...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Прополисът - пчелният антибиотик
Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират...
Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
За какво сигнализира обложеният език?
Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири...
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Обувки и здраве
От какво се ръководим при покупката на нови обувки? Най-често от модните тенденции, личния си стил, качеството...
Ябълката на раздора
Легендата разказва как богинята на раздора Ерида не била поканена на сватбата на Пелей и Тетида и от...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook