Н 
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Shop.Hera.bg
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция


Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum, което буквално означава - гръцко сено. Макар това непретенциозно прозвище да не предполага асоциация с толкова полезни свойства и разнообразни употреби, чименът заслужава особено отношение не само в кулинарията, но и в грижата за здравето.

Сминдухът принадлежи към семейство Бобови, и достига до височина 60 см, като плодовете му са шушулки. Семената на растението са средни по размер, с неравна форма и са много разпространена съставка на различни подправки и смеси. Чименът присъства на гръцката, арменската, турската и арабската трапаза, а също така е и част от аюрведичната кухня. Една от най-широките му употреби е свързана със съхраняването на продукти от месо, тъй като семенцата са известни с антисептичните си свойства.

Чименът е богат на протеини и фибри и съдържа значително количество желязо, както и калий, фосфор, магнезий, калций, витамините А, С, В6 и фолиева киселина.
В ислямската традиция семенцата са ценно съкровище, за което пророкът Мохамед казва, че, ако хората са наясно с истинската му цена, биха плащали за неговото тегло със същото тегло злато. В китайската медицина сминдухът се използва главно като възстановяващо средство, както и като лекарство при сексуална немощ. В Древна Гърция Хипократ препоръчвал растението като билка при кашлица и заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища. Арабските лекари използвали сминдуха като съставка в мехлеми за рани и абсцеси, които се нанасяли върху болното място и успокоявали раздразнената и възпалена тъкан. Китайските лекари пък препоръчвали използвали чимена за вътрешен прием, за лечение на заболявания на пикочния мехур, бъбреците, при болки в мускулите и импотентност.

Кълновете от чимен си използват за пречистване на кръвта, бъбреците и черния дроб. Те са и подходящо средство за стимулиране на апетита и се препоръчват при анемия или физическа отпадналост. Имат почти незабележим горчив вкус, затова е добре да се консумират като добавка към някаква салата. Покълват за 2-3 дни, като преди това трябва да се накиснат за около 6-8 часа във вода. Как да си отгледаме сами кълнове.


Полезни свойства и употреба

Спектърът на действие на чимена и изключително широк, благодарение на това, че има подчертани противовъзпалителни свойства и действа успокояващо. Семената от чимен са известно лактогонно средство, както и стимулант на метаболизма.

Под различна форма чименът се използва като отхрачващо, антипиретично, общоукрепващо и антисклеротично средство. В билколечението често употребява във вид на запарка, която освобождава синусите, гърлото и горните дихателни пътища от излишна флегма и слуз.
Семената на сминдуха се използват по няколко различни начина – като настойка, смлени или във вид на запарка. Когато чименът се приема на прах или отвара се смята, че съставките на растението действат в по-голяма степен.

Дихателна система. Чименът е един от най-добрите домашни илачи при настинки и белодробни заболявания. Може да се ползва при грип, бронхит, ларингит, синузит, пневмония, както и при упорита кашлица. Препоръчват се 2 чаени лъжички семена да поврят за 5-10 минути на слаб огън, като след това отварата се приема 3-4 пъти на ден, по половин чаша. При желание може да се се смеси с нещо сладко, за да не нагарча.

Женско здраве. Семената от сминдух са доказано средство за увеличаване на кърмата при кърмачки. Душове с настойка от растението също така се използват при възпаление на влагалището и матката.

Стомашно-чревен тракт. Отварата от чимен пречиства стомаха, и червата от натрупаната слуз и токсини. Настойката може да се използва и за оздравителен ефект при язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника.

Бъбреци. Чаят от чимен не само почиства храносмилателния тракт, но действа пречистващо и на бъбреците. Като цяло сминдухът се смята за подходящо тонизиращо средство не само за за отделителната система, но и за цялото тяло.

Сминдухът за красотата:

Маска за коса (стимулира растежа на косата и помага при пърхот и други дерматологични проблеми на скалпа):
1 чаена лъжичка смлян чимен се смесва със зехтин и кимион. Можете да се добави и щипка смлян черен пипер. Готовата смес се втрива в корените на косата и главата се завива с кърпа. Така маската престоява до половин час, като след това се изплаква.

Почистваща маска за лице (препоръчва се при акне и различни дерматити):
1 чаена лъжичка чимен се смесва с 1 супена лъжица зехтин. Маската се нанася лицето, като се избягва областта около очите.


Противопоказания

При употребата на чимена като лекарство има някои неща, които трябва да бъдат взети предвид: може да доведе до прекомерно задържане на вода, както и до наддаване на килограми. В никакъв случай не бива да се употребява в първия триместър от бременността, както и при вагинални кръвотечения. Не се дава и на деца на възраст под две години.
Коментари
2016-11-09 #1
Емилия Атанасова
Здравейте Теодора, прочетох Вашата статия за сминдуха. Аз се занимавам с това растение и имам доста информация. Информацията е интересна, има някои неточности. Сминдух и чимен са синоними, това е едно и също растение. Пропуснали сте да споменете, че е основна съставка на "шарената сол" - традиционна българска подправка.
Поздрави - Емилия
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Маслата Zoya goes pretty - разглезваща грижа за кожата и косата
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Тониране на косата без химикали
· Мием ли косата си правилно?
· Остаряването не е само от възрастта
· Натурални средства за почистване на грим
· Аюрведичният чай на YogiTea за жени - баланс на женската енергия
· Защо да изберем екстракт от мурсалски чай?
· Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
· Повече за: Асафетида подправката - билка
· Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
· Световен ден на динята - 3 август
· Натурални средства за свеж дъх
· Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
· Кивито е с повече витамин С от цитрусите
· Безконтролното ползване на смарт устройства поврежда гръбначния стълб
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Полезните свойства на физалиса (инка бери)
· Искате да запазите мозъка си млад? Науката ни подсказва как
· Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Понеделник
23
Януари 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Микроелементът йод – защо ни е необходим
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
Детето има сополи. Звучи прозаично. Но, когато малкото бебе се дави в собствените си секрети, а кашлицата...
Кокосово олио вместо паста за зъби
Последно проучване на Техническия институт в Ирландия показва, че кокосовото олио може да почисти зъбите...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Как да изчисляваме калориите
Вече на повечето хранителни опаковки не само в магазините, но дори и в заведенията за бързо хранене,...
Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Днешният човек трябва да бъде забавляван. Телевизията особено силно ни напомня това – шоута, сериали,...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Посрещане на септември
Подобаващо посрещане на септември в градината. Събиране и на жълтата ни праскова. Следва да ги превърна...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Содата - всичко, което ( не ) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook