Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция


Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum, което буквално означава - гръцко сено. Макар това непретенциозно прозвище да не предполага асоциация с толкова полезни свойства и разнообразни употреби, чименът заслужава особено отношение не само в кулинарията, но и в грижата за здравето.

Сминдухът принадлежи към семейство Бобови, и достига до височина 60 см, като плодовете му са шушулки. Семената на растението са средни по размер, с неравна форма и са много разпространена съставка на различни подправки и смеси. Чименът присъства на гръцката, арменската, турската и арабската трапаза, а също така е и част от аюрведичната кухня. Една от най-широките му употреби е свързана със съхраняването на продукти от месо, тъй като семенцата са известни с антисептичните си свойства.

Чименът е богат на протеини и фибри и съдържа значително количество желязо, както и калий, фосфор, магнезий, калций, витамините А, С, В6 и фолиева киселина.
В ислямската традиция семенцата са ценно съкровище, за което пророкът Мохамед казва, че, ако хората са наясно с истинската му цена, биха плащали за неговото тегло със същото тегло злато. В китайската медицина сминдухът се използва главно като възстановяващо средство, както и като лекарство при сексуална немощ. В Древна Гърция Хипократ препоръчвал растението като билка при кашлица и заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища. Арабските лекари използвали сминдуха като съставка в мехлеми за рани и абсцеси, които се нанасяли върху болното място и успокоявали раздразнената и възпалена тъкан. Китайските лекари пък препоръчвали използвали чимена за вътрешен прием, за лечение на заболявания на пикочния мехур, бъбреците, при болки в мускулите и импотентност.

Кълновете от чимен си използват за пречистване на кръвта, бъбреците и черния дроб. Те са и подходящо средство за стимулиране на апетита и се препоръчват при анемия или физическа отпадналост. Имат почти незабележим горчив вкус, затова е добре да се консумират като добавка към някаква салата. Покълват за 2-3 дни, като преди това трябва да се накиснат за около 6-8 часа във вода. Как да си отгледаме сами кълнове.


Полезни свойства и употреба

Спектърът на действие на чимена и изключително широк, благодарение на това, че има подчертани противовъзпалителни свойства и действа успокояващо. Семената от чимен са известно лактогонно средство, както и стимулант на метаболизма.

Под различна форма чименът се използва като отхрачващо, антипиретично, общоукрепващо и антисклеротично средство. В билколечението често употребява във вид на запарка, която освобождава синусите, гърлото и горните дихателни пътища от излишна флегма и слуз.
Семената на сминдуха се използват по няколко различни начина – като настойка, смлени или във вид на запарка. Когато чименът се приема на прах или отвара се смята, че съставките на растението действат в по-голяма степен.

Дихателна система. Чименът е един от най-добрите домашни илачи при настинки и белодробни заболявания. Може да се ползва при грип, бронхит, ларингит, синузит, пневмония, както и при упорита кашлица. Препоръчват се 2 чаени лъжички семена да поврят за 5-10 минути на слаб огън, като след това отварата се приема 3-4 пъти на ден, по половин чаша. При желание може да се се смеси с нещо сладко, за да не нагарча.

Женско здраве. Семената от сминдух са доказано средство за увеличаване на кърмата при кърмачки. Душове с настойка от растението също така се използват при възпаление на влагалището и матката.

Стомашно-чревен тракт. Отварата от чимен пречиства стомаха, и червата от натрупаната слуз и токсини. Настойката може да се използва и за оздравителен ефект при язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника.

Бъбреци. Чаят от чимен не само почиства храносмилателния тракт, но действа пречистващо и на бъбреците. Като цяло сминдухът се смята за подходящо тонизиращо средство не само за за отделителната система, но и за цялото тяло.

Сминдухът за красотата:

Маска за коса (стимулира растежа на косата и помага при пърхот и други дерматологични проблеми на скалпа):
1 чаена лъжичка смлян чимен се смесва със зехтин и кимион. Можете да се добави и щипка смлян черен пипер. Готовата смес се втрива в корените на косата и главата се завива с кърпа. Така маската престоява до половин час, като след това се изплаква.

Почистваща маска за лице (препоръчва се при акне и различни дерматити):
1 чаена лъжичка чимен се смесва с 1 супена лъжица зехтин. Маската се нанася лицето, като се избягва областта около очите.


Противопоказания

При употребата на чимена като лекарство има някои неща, които трябва да бъдат взети предвид: може да доведе до прекомерно задържане на вода, както и до наддаване на килограми. В никакъв случай не бива да се употребява в първия триместър от бременността, както и при вагинални кръвотечения. Не се дава и на деца на възраст под две години.
Коментари
2016-11-09 #1
Емилия Атанасова
Здравейте Теодора, прочетох Вашата статия за сминдуха. Аз се занимавам с това растение и имам доста информация. Информацията е интересна, има някои неточности. Сминдух и чимен са синоними, това е едно и също растение. Пропуснали сте да споменете, че е основна съставка на "шарената сол" - традиционна българска подправка.
Поздрави - Емилия
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Камелия - една истинска източна красавица
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Правила за домашните ни маски
· Грешките в грима, които причиняват акне
· Разбивачи на митовете: истината за стриите
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Изследване: Хапваме повече по време на пандемията
· Промяната - не скокове, а стъпчици
Понеделник
18
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Да се предпазим от рака на гърдата
Всяка година, данни на СЗО, над 1 милион жени по света чуват тежката диагноза карцином на гърдата. Застрашена...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
COVID-19: Важно за родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища
Министерството на здравеопазването публикуват информация какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи...
Ужас! Забравям
Случва ви се понякога да тръгнете за съседната стая и насред нея да се спрете и да се зачудите какво...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Презервативите предпазват от поне 3 големи риска за здравето - използвайте ги!
Презервативите остават най-сигурният начин сексът да е безопасен. Използването им намалява драстично...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Зеленчуковите сокове
Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове...
Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може...
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
Как да отучим детето си от бързата храна - II
Да не забраняваме на детето да яде това, което иска. Не само защото забраненият плод е най-сладък. Просто...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
Здравословна закуска за ученика
Когато приключихме проекта "Здравословен обяд за ученика" получихме много положителни отзиви, че той...
Имате ли чувството за хумор?
Не го виждаш, не го чуваш, а може да ти потекат сълзи заради него. Що е то? Не, не е Батман с шапка невидимка....
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook