Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция


Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum, което буквално означава - гръцко сено. Макар това непретенциозно прозвище да не предполага асоциация с толкова полезни свойства и разнообразни употреби, чименът заслужава особено отношение не само в кулинарията, но и в грижата за здравето.

Сминдухът принадлежи към семейство Бобови, и достига до височина 60 см, като плодовете му са шушулки. Семената на растението са средни по размер, с неравна форма и са много разпространена съставка на различни подправки и смеси. Чименът присъства на гръцката, арменската, турската и арабската трапаза, а също така е и част от аюрведичната кухня. Една от най-широките му употреби е свързана със съхраняването на продукти от месо, тъй като семенцата са известни с антисептичните си свойства.

Чименът е богат на протеини и фибри и съдържа значително количество желязо, както и калий, фосфор, магнезий, калций, витамините А, С, В6 и фолиева киселина.
В ислямската традиция семенцата са ценно съкровище, за което пророкът Мохамед казва, че, ако хората са наясно с истинската му цена, биха плащали за неговото тегло със същото тегло злато. В китайската медицина сминдухът се използва главно като възстановяващо средство, както и като лекарство при сексуална немощ. В Древна Гърция Хипократ препоръчвал растението като билка при кашлица и заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища. Арабските лекари използвали сминдуха като съставка в мехлеми за рани и абсцеси, които се нанасяли върху болното място и успокоявали раздразнената и възпалена тъкан. Китайските лекари пък препоръчвали използвали чимена за вътрешен прием, за лечение на заболявания на пикочния мехур, бъбреците, при болки в мускулите и импотентност.

Кълновете от чимен си използват за пречистване на кръвта, бъбреците и черния дроб. Те са и подходящо средство за стимулиране на апетита и се препоръчват при анемия или физическа отпадналост. Имат почти незабележим горчив вкус, затова е добре да се консумират като добавка към някаква салата. Покълват за 2-3 дни, като преди това трябва да се накиснат за около 6-8 часа във вода. Как да си отгледаме сами кълнове.


Полезни свойства и употреба

Спектърът на действие на чимена и изключително широк, благодарение на това, че има подчертани противовъзпалителни свойства и действа успокояващо. Семената от чимен са известно лактогонно средство, както и стимулант на метаболизма.

Под различна форма чименът се използва като отхрачващо, антипиретично, общоукрепващо и антисклеротично средство. В билколечението често употребява във вид на запарка, която освобождава синусите, гърлото и горните дихателни пътища от излишна флегма и слуз.
Семената на сминдуха се използват по няколко различни начина – като настойка, смлени или във вид на запарка. Когато чименът се приема на прах или отвара се смята, че съставките на растението действат в по-голяма степен.

Дихателна система. Чименът е един от най-добрите домашни илачи при настинки и белодробни заболявания. Може да се ползва при грип, бронхит, ларингит, синузит, пневмония, както и при упорита кашлица. Препоръчват се 2 чаени лъжички семена да поврят за 5-10 минути на слаб огън, като след това отварата се приема 3-4 пъти на ден, по половин чаша. При желание може да се се смеси с нещо сладко, за да не нагарча.

Женско здраве. Семената от сминдух са доказано средство за увеличаване на кърмата при кърмачки. Душове с настойка от растението също така се използват при възпаление на влагалището и матката.

Стомашно-чревен тракт. Отварата от чимен пречиства стомаха, и червата от натрупаната слуз и токсини. Настойката може да се използва и за оздравителен ефект при язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника.

Бъбреци. Чаят от чимен не само почиства храносмилателния тракт, но действа пречистващо и на бъбреците. Като цяло сминдухът се смята за подходящо тонизиращо средство не само за за отделителната система, но и за цялото тяло.

Сминдухът за красотата:

Маска за коса (стимулира растежа на косата и помага при пърхот и други дерматологични проблеми на скалпа):
1 чаена лъжичка смлян чимен се смесва със зехтин и кимион. Можете да се добави и щипка смлян черен пипер. Готовата смес се втрива в корените на косата и главата се завива с кърпа. Така маската престоява до половин час, като след това се изплаква.

Почистваща маска за лице (препоръчва се при акне и различни дерматити):
1 чаена лъжичка чимен се смесва с 1 супена лъжица зехтин. Маската се нанася лицето, като се избягва областта около очите.


Противопоказания

При употребата на чимена като лекарство има някои неща, които трябва да бъдат взети предвид: може да доведе до прекомерно задържане на вода, както и до наддаване на килограми. В никакъв случай не бива да се употребява в първия триместър от бременността, както и при вагинални кръвотечения. Не се дава и на деца на възраст под две години.
Коментари
2016-11-09 #1
Емилия Атанасова
Здравейте Теодора, прочетох Вашата статия за сминдуха. Аз се занимавам с това растение и имам доста информация. Информацията е интересна, има някои неточности. Сминдух и чимен са синоними, това е едно и също растение. Пропуснали сте да споменете, че е основна съставка на "шарената сол" - традиционна българска подправка.
Поздрави - Емилия
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Камелия - една истинска източна красавица
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Правила за домашните ни маски
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Салицилова киселина в полза на красивата кожа
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
· Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Неща, които вече не ме впечатляват
· Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Неделя
15
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете....
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Прости думи за отслабването, добрата форма и самочувствието
Почти всяка жена има опит с краткосрочни диети. Някои от нас съвсем бегъл, други – дългогодишен. В повечето...
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Депресията - спиралата на безнадежността
Често чуваме от околните или самите ние го повтаряме: „Нещо съм депресиран тези дни” Неприятно събитие...
Зеленчуковите сокове
Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове...
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
Прополисът - пчелният антибиотик
Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Естествено... като дишането
Поемането на дъх, издишването му, това е най- дълбоко вкорененият човешки инстинкт. От вдишването на...
Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
Детето има сополи. Звучи прозаично. Но, когато малкото бебе се дави в собствените си секрети, а кашлицата...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
В дните, когато не сме особено щастливи, да си припомним това
Има дни, различни от другите. Понякога са безпричинно лековати, безгрижни. Сякаш всичко се нарежда, всички...
Необичайни признаци за дехидратация
Лято е, а телата ни имат нужда от повече течности. И ако за някои хора жаждата е напълно нормално и често...
Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook