Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Моят ватикански хляб


Как го приготвих - ден по ден


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие, от което е по-добре да избягам. В последствие реших да проверя какво ще ми каже интернет по темата.

Ватиканският хляб е в основата на стара италианска легенда и там го наричат "Веригата на сан Антонио". Всеки човек трябвало поне веднъж през живота си да направи такъв хляб, със заготовка, която му е дарена от близък. Когато измине седмицата в приготвяне на хляба, получената накрая смес се разделя на четири и трите части се раздават на свой ред, а с четвъртата се пече собствения хляб. Когато човек изпече своя Ватикански хляб, той има силата да сбъдва желания и да носи любов в дома. Информацията ми се стори интересна, а и става въпрос за нещо съвсем лесно, се съгласих да се захвана.

Получих сместа и реших да започна да готвя заедно с вас. Да направим заедно Ватикански хляб. И понеже знам, че „рецептата” ще ви се стори може би странна, ще започна от тук - опитах от приготвения вече хляб, преди да получа тестото за него. Беше уникално вкусен. Затова - не умувайте дълго, а се осмелете да станете част от ритуала и да сбъднете съкровеното си желание.

Приготвянето на тестото трае една седмица. Всеки ден се добавя по една основна суровина. По състав наподобява най-обикновен кекс, макар че на мен лично вкусът му ми се стори малко по-различен. Ще видим моят как ще се получи. Единственото, което трябва да направите, когато получите тестото, е да си намислите едно съкровено желание и да започнете с...готвенето, а то както казах вече, е повече от елементарно. Взимайки тестото, трябва да получите и лист с указанията - какво трябва да правите ден по ден.

Добре е да започнете от понеделник.

Да, днес е понеделник. За пореден път се взирам в получената смес и си заповядвам да не мисля колко неприятно мирише (на вкиснато). И все пак...взимам голяма стъклена купа (или керамична, ако нямате стъклена, но не е препоръчително да се доверявате да пластмасовата такава), изсипвам тестото в нея и отгоре добавям 250 грама захар. Не разбърквам. Покривам купата с найлоново фолио и оставям на закритата ми тераса. Не бива да съхранявате в хладилник- температурата трябва да е около 20 градуса. Това е всичко, което трябваше да свърша днес.

Вторник. Единственото, което правя днес, е да добавя към сместа 250 грама прясно мляко- предварително сварено и добре охладено. Отново не бъркам. Добре е да спазвате приблизително един и същи час на добавяне на съответния продукт.

Сряда. Отново е около 13 ч. и аз отново се занимавам с хляба. „Занимавката” е просто да изсипя 250 грама брашно в стъклената купа. Минават ми разни мисли през главата от сорта на „това след като стои толкова дни тук, дали ще се осмеля да го ям”, но все пак си припомням, че вече съм го опитвала и е било вкусно.

Четвъртък. Днес вадя миксера и разбърквам тази „странност”. В указанията не пише как да разбъркам. Някъде четох, че е добре да разбъркате с дървена лъжица и след това да си намислите желание. Аз пробвам, но се отказвам. Не смятам, че всичко това може да се разбие добре без помощта на миксер. А и не правя този хляб от суеверие, а просто, защото ми е любопитно как ще се получи. Пак ми мирише неприятно, но вече не мисля над това. В крайна сметка желанието си заслужава!

Петък. В предпоследния ден добавям повече продукти, отново без да разбърквам - 250 грама захар плюс 250 грама прясно мляко и още толкова брашно.

Събота. Днес разбърквам добре - отново ползвам миксера. След това разделям сместа на четири равни части- според указанията едната остава за мен, а другите три трябва да раздам на близки и приятели. Започвам вече да умувам на кого да дам. Всъщност, идеята не е просто да дадете, а и да е на някой близък на душата ви човек, който да го приеме от сърце.

Макар че, ако сте добронамерени дори към непознатия, това е основателна причина да му дадете тесто. Важното е да правите всичко с желание и вяра. Както вече споменах, на повечето хора сякаш не им се занимава и не вярват в подобни ритуали. По-добре не давайте тесто на такъв човек. Насила нищо не става, знаем, че всичко зависи от нагласата, нали? Е, моята е налице и сега започвам да майсторя същинския хляб.

В неделя ще пека. Към моята част добавям отново 250 грама брашно, сипвам и 250 мл олио. След това слагам три яйца, шепа орехи, около три шепи стафиди, едно пакетче ванилия и по половин чаена лъжичка от содата, канелата и бакпулвера. Накрая прибавям и един шоколад, начупен на малки парченца. Може също така да го рендосате или да го заместите с шоколадови пръчици. Разбърквам- отново с миксера. Прехвърлям в любимата си форма за печене, печката е загрята на 180 градуса, и след около 45 минути се сдобивам с готов Ватикански хляб!



Резултатът - всички вкъщи много го харесаха, тригодишната ми дъщеря най-вече. Сега започвам да умувам на кого да предложа тесто. Разбира се, без притеснения дали ще успея да го раздам на трима човека. При Ватиканския хляб не съществуват негативни мисли от сорта на „ако не успея да го раздам, ще ми се случи нещо лошо”. Дори да не откриете трима приятели или близки, на които им се занимава, в това няма нищо страшно. И на двама да дадете, и дори никого да не успеете да „навиете”, няма за какво да мислите.



Този хляб носи добро. Приемете го така. Не като суеверие. Не като задължение. А като нещо вкусно, което може да си приготвите съвсем лесно и след това да го похапнете с най-близките си хора. А вярвайки в магическата му сила, можем само да си доставим приятни емоции, нали така? Защо да отхвърляме нещо, което само по себе си носи положителен заряд? Затова - насладете се на вкуса и ...магията, която всъщност е единствено в нашите сърца! Няма ли я там, няма да я намерите и в хляба!
Коментари
2019-12-02 #39
Detelina Yordanova
От къде мога за си взема квас за да си напрамя хляб
2018-09-20 #38
Supermag
Благодаря!
2016-11-20 #37
Диди
Разтърсих се из италианските сайтове. Това не е хляб, а торта или сладкиш. Хляб на сант Антонио е наистина хляб, по точно питки и се прави на 13 юни.
Рецептата е позната като торта на сант Антонио или на Падре Пио.
или торта за приятелство когато се раздава.
Не трябва да се бърка с нищо метално, с миксер или с ръце, а само с дървена лъжица. Съдовете също не трябва да са метални или пластмасови. Ако няма подарена смес се прави, но процеса е 10 дни.
В рецептата има пропуснати съставки.
2016-01-30 #36
Катрин Атанасова
Здравейте, токущо разбрах за това чудо Ватиканския хляб и много искам да се включа, идеята да вложиш най-доброто от сърцето си и сякаш да материализираш най-съкровената си мечта е прекрасна и затрогваща. Чувствам се така сякаш съм на старта на пистата на щастието, а само до преди 15 мин. се намирах в дълбините на най-тъжните кътчета от душата си
Искам да ви попитам има някой все още от хляба и би ли ми дал
2016-01-18 #35
dani
Здравей Гери, утре ще ти се обадя да се разберем как да ти го пратя
2016-01-18 #34
Asia Atanasova
Здравейте имам 2 броя квас за Ватикански хляб
Ако има желаещи моля да оставят координати за връзка
2016-01-17 #33
Стоян
geri, ето я и обещаната препратка http://www.hera.bg/s.php?n=2866&cmt_id=10093 и понеже стана дума за кваса ще напиша още веднъж как да си го захване всеки един сам.
Пълнозърнесто брашно, вода, щипка захар, буркан и лъжица - това е всичко, което ви трябва. Брашното се разбърква с вода до получаването на нещо като боза, палачинково или кексово тесто, който както го разбира. Захарта може и да е излишна, но мен не ме бърка една щипка. Бърка се всеки ден, а когато видите, че сместта се втечнява добавяте малко брашно до същата консистенция - след 7-10 дена сте готови! Другото е написано в коментарите под статията.
2016-01-17 #32
geri
Дани,аз искам квас 0888824290
2016-01-16 #31
dani
имам квас за раздаване, който иска да си остави телефона
2016-01-10 #30
dani
когато го получа ще ти се обадя,можеш да си оставиш номера или да го идпратиш като ссм на моя номер
2016-01-10 #29
dani
аз ще ти дам
2016-01-10 #28
Silviq
Здравейте и аз си търся квас за ватикански хляб. Обръщам се към Ася и Дани, ще съм много благодарна, ако някоя от вас ми даде. От София съм. Благодаря предварително
2016-01-05 #27
Стефка
До Ася и dani:
Ще се свържа с Вас в неделя и ще се разберем.
2016-01-03 #26
Ася
Ася Стоянова, гр. София, тел. 0896853169
2015-12-31 #25
dani
Аз искам и ще съм ви много благодарна ако ми дадете .Телефон за кореспонденция 0889449006 и емейл dasey@abv.bg
2015-12-30 #24
Стефка
Здравейте,
към 11.01.2016 ще имам квас. Който иска да ми остави координати.
2015-12-20 #23
dani
Някой може ли да ми даде квас за хляба?аьхс
2015-12-07 #22
Илинка Ганчева
Моля за съдействие! Искам квас за Ватикански хляб.Ако някой има и може да ми изпрати нека ми пише.Благодаря предварително.
2015-12-06 #21
Иванова
Много моля,ако някой има квас за Ватикански хляб,да бъде така добър да ми даде.Благодаря предварително! тел.0885433349
2015-01-12 #20
Ани
Миналата година получих квас от моя приятелка, спазих рецептата както ми я даде тя, получи се страхотно. Независимо от факта, че съм скарана с рецептите с тесто! Имах големи резерви, но не съжалявам че го приготвих!
2014-12-13 #19
Гери
Аз съм от София и много моля, ако някой има квас да ми даде за което предварително благодаря.тел;0888824290
2014-12-09 #18
maria0608
Мниго моля,ако някой има квас повече да ми изпрати с куриер.Ще му бъда благодарна.Оставам с надежда. Мария
2014-11-04 #17
зеленоочка
Здравейте, искам да споделя с вас:
Днес е вторник и е вторият ден от правенето на моя ватикански хляб. Вчера моя позната ми предложи квас и приех. Каза: Ще ти го пратя по мъжа ми.
Получих го в 260-грамово бурканче от лютеница, на половина пълно.
Занесох го вкъщи миришеше си на квас, имаше балончета. Добавих 250 гр. захар - получи се гъста захарна смес. Миризмата на квас след час беше изчезнала, а преди това цялата кухня миришеше. Тази сутрин пак беше така - мисля, че втасването се пресече от многото захар.
Имам съмнения, че ми е дадено по-малко количество квас и захарта му е дошла вповече. По моя преценка, трябва да ми е раздадена поне 1 чаша квас.
Та, питам се, дали да продължавам с приготвянето? Ще се изхабят доста продукти, ако квасът вече на \\\"работи\\\".
Може ли да споделите мнение колко квас се получава за раздаване?
ПП - Получи се дълъг текст, извинете ме.
2014-09-10 #16
Ваня
ani аз искам ще ми дадеш ли тел. или e-mail да се разберем? 0886194387, vania8899@abv.bg
2014-09-09 #15
ani
някой иска ли квас аз прави и сега имат хората на който съм дала
2014-09-09 #14
Ваня
Здравейте, някой може ли да ми даде квас? От Варна съм, тел: 0886194387
2014-08-27 #13
Габи
Здравейте,
имам питане към тези, които вече са правили ватиканския хляб. Има ли проблем според вас да оставя получената част около 2 седмици в хладилника без да започвам с добавянето на захарта и останалите продукти? Защото аз ще отсъствам и няма да имам възможност да го направя, а според мен понеже е на принципа на правенето на квас не би трябвало да се развали за това време? Но чакам и вашето мнение. Предварително благодаря
2014-08-18 #12
Люси
Какво става, ако не успееш да раздадеш тестото на 3ма приятели. Аз днес получих смес и много се зарадвах, че ще направя такъв хляб и веднага се свързах с няколко близки приятелки за да им кажа, че ще дам, но те отказаха, после и на други и така докато разбрах, че никой няма желание го направи или мисли, че някакъв вид спам. Та се чудя ако не успея да го раздам, има ли проблем?
2014-08-05 #11
ани
Който иска смес имам готова от софия
2014-07-18 #10
Силви
Който иска смес ,в събота ще имам готова , от Добрич съм s.s.s._88@abv.bg
2014-07-16 #9
manuela
аз също го направих в неделя и е прекрасен.Имам и 1 част за раздаване.
2014-06-26 #8
katya
Някой предлага ли от хляба все още? Аз се интересувам
0882 882 838 Катя
2014-05-25 #7
Ваня Събкова
Имам квас 25,050( неделя.Ако някой иска нека звънне тел 0879049040 Ваня СофияВаня
2014-05-24 #6
silvia
Подбутвам темата.
Имам 3 части за раздаване, ако някой иска да пише. Вчера ги разделих и са в хладилника.
silv_nikolova@abv.bg
2014-05-10 #5
Станимир
Хлябът вероятно е вкусен, но не влагайте в него някаква християнска мистичност и няма връзка с Католическата Църква. Нито в Библията, нито в Учението на апостолската църква не се говори за ватикански хляб, следователно в него няма нищо християнско. Щом няма нищо християнско и същевременно се прави този хляб с някакво 'вярване', било за здраве, за късмет или друго, следователно е езическо, дори дяволско. Светците са на небето и ликовете им са в църквите, а не в бурканите и кухните. Свети Пио от Пиетрелчина и Свети Антон Падуански нямат нищо общо с тази демонична верига. Сатаната обича да си кръщава творенията по християнскому и да им придава църковни символи, за да залъгва и заблуждава слабите. Ако хлябът се казваше "Дяволски хляб" - колкото и вкусен да е, много малко от вас биха си го направили. Не вярвайте, че като си направите този хляб, ще бъдете по-здрави, по-късметлии, или ще ви се сбъдне желание. Бог е онзи, който дава всичко добро. И хиляда пъти да го омесите, раздадете и ядете- няма да се излекувате, но по-скоро сте сключили някакъв завет с дявола. Тъпо, не е вярно, нали... Колкото и да си мислите, че не сте имали никакво зло намерение, знайте, че договорите на дявола точно така изглеждат. И всичко това само за да разсърдите и обидите Бога, вашия Баща. Препоръчвам ви (убеден съм, че и Църквата препоръчва), когато някой ви предложи закваска в името на здраве, късмет, сбъднати желания, не се поддавайте и бъдете твърди - не взимайте! Не правете никакви ритуали! Обяснете на онзи, който ви дава закваската, че това не е добро и опасно както за него самия, така и за семейството му. Българският народ отново и отново е под атаката на дявола (затова сме и на това дередже) с цел да отхвърли кръщелните си обещания и да се отрече от своя Бог. Ето какво пише в псалм 143,15 "Блажен е онзи народ, чийто Господ е Бог". Кой е нашия Бог, приятели? Бурканът? Брашното ли? Късметът? - те ли дават живот?!!?

Истинският хляб е единствено Исус от Назарет, който е Христос. Ето какв
2014-05-09 #4
Цвети
Ох, с този хляб....когато ми го предложи мъж от компанията, за който никога не бих предполагала, че ще завърже престилката, вече се убедих каква мания е хаха Докладвайте после - сбъдна ли се желанието
2014-05-07 #3
Savage
Здравейте, аз тази седмица бъркам хляба, някой ако иска ще имам квас за раздаване в на 10 Май в Събота. Ако има желаещи да пишат на the_savage@abv.bg
2014-05-05 #2
Силвия Ганова
Точно днес и аз хапнах такъв хляб. Чудех се какво прави майка цяла седмица, че внася и изнася на терасата една купа и не споменава докато не стана. Е, много ми хареса. Беше вкусно, наистина. Ние не сме раздали от сместа, защото майка пожела само да опита какво ще се получи, без излишни надежди за друго. Получи се и то страхотно. Може и аз да опитам скоро Благодаря за рецептата.
2014-05-03 #1
Диана
Да и аз тръгнах с тази нагласа, но всички ми отказват и няма на кого да го раздам, ако някой иска нека ми пише
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Известните червенокоски в изкуството
· Кои са най-популярните имена сред родените през 2019 г. бебета?
· Снежен лабиринт в Полша, като излязъл от приказките
Петък
24
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook