Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здравословно отношение към здравословното хранене - I


Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици. Аз също тръгнах по този път преди години без дори да предполагам колко предизвикателства ме очакват. В началото си мислех, че е само въпрос на силна воля да изхвърля от менюто си всички набедени храни, начело с месото, което поглъщах при всяко ядене през деня и просто обожавах.

Първите ми опити завършваха неуспешно след втората седмица и чак след година за пръв път плахо изрекох, че съм вегетарианка. Увеличих драстично млечните продукти и същевременно все попадах на противоречиви теории за месото. Включително, един много уважаван от мен автор на книги за себепознание, с когото имах честта да се запозная, ми каза, че човекът яде от хилядолетия месо и насилственото му извеждане от менюто може да увреди мозъка ни. Добавям и теорията за кръвните групи – моята е на хищник.

Така, продължавайки да се терзая и да ям все повече млечни, „случайно“ прочетох и за огромната вреда от тези продукти. Намалих ги и като няма какво, увеличих зрънцата. Всеки ден ядях елда, киноа, боб, ориз, булгур. Ежедневните храносмилателни оплаквания третирах като настройване към новия ритъм. Не стига това, но добавих и фреш от грейпфрут за детоксикация, въпреки че организмът ми открай време не приема цитруси.

Два месеца по- късно, когато от постоянните киселини и липса на енергия буквално ми се ревеше, започнах да чувам постоянно за лечебно гладуване и суровоядство. И ето я следващата ми стъпка... Два дни глад, а после сурови зеленчуци и плодове, смутита, спрях и кафето, сладкото, чашата вино. След два месеца бях 45 кг., прекарала три вирусни инфекции, с постоянни храносмилателни смущения и чудовищно раздразнение от ограниченията. Постоянно мислех за храна и постепенно започнах да включвам разни „забранени“ храни, последвано от несекващи самообвинения.

След поредните две вирусни инфекции, прекарани на легло, буквално захвърлих всички книги, светила и съвети и започнах да се храня както ми се иска. Не се почувствах по- добре, дори напротив, но постепенно нещата се хармонизираха и от едната, през другата крайност достигнах баланса. Съвсем не говоря против здравословното хранене, получих много ползи от него покрай перипетиите си – чиста кожа, прочистен организъм от токсини, но най- ценното, което получих беше урокът за уникалността на всеки и ще споделя наблюденията си с вас:


Основата - храносмилането

Осемдесет процента от клетките на имунната система се намират в храносмилателния тракт, затова няма нищо по- важно от това да смиламе храната, която приемаме, всичко друго е второстепенно. И най- полезната храна се превръща в отрова, ако не може да се разгради и усвои. Ако имате добро храносмилане, здравето ви ще е добро, дори и другите да не одобряват диетата ви. Лесното усвояване на храната се подпомага още от добрия метаболизъм, физическа активност и от хармонично отношение към живота. Непреработените емоции и животът в негативизъм съответно нарушават храносмилането. Ако сте в стрес, яжте по малко, по- често и то храни с един или два компонента и най- вече - решавайте проблемите си.

Месото

Част от вегетарианците са такива по морални съображения, други вярват в силната токсичност на месото
– колкото по- нагоре по хранителната верига, толкова повече токсини. Месото съдържа и вещества, които се отлагат по артериите. Животните се отглеждат по незнаен начин и хранят незнайно с какво, а ние го поглъщаме с тях. Много месо в менюто възпрепятства усвояването на калций от организма, а и прави средата в тялото киселинна – основа за развитие на всички болести (здравословната среда е леко алкална). В допълнение, стресът от начина на живот и умъртвяването се крият в мускулите на животното, в метафизичен план приемаме и тази негативна енергия.

Все пак, ако обичаме месо, два – три пъти в седмица може спокойно да си хапваме без притеснения, гарнирано с повече зеленчуци. А ако имаме възможност да ядем месо със сигурен произход, още по- добре. Месото дори се препоръчва за слаби като физика и тревожни като натура хора, с деен ум, защото внася качествена ин енергия в тяхната повече ян личност. Като цяло, активното ежедневие, работа на високи обороти в конкурентна среда са все ян характеристики и внасянето на ин баланс е много важно за женското здраве.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Сърцето ти е направено много по-силно от хората или нещата, които са го разбивали
· На тази дата: 10 октомври - Световен ден на психичното здраве
· Да възпитаваме, а не да дресираме децата си
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Неща, които вече не ме впечатляват
Сряда
16
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Овес за здраве и красота
Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт...
Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
Тази билка се среща в цялата ни страна - по тревистите места, край храсталаците и в горите на всичките...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Радиацията на мобилните телефони - I
Отживелица е ежедневието на 90-те, когато, налагайки се да говориш по телефона, звъниш от вкъщи от телефон...
Начините да избягаш
Когато не живее добре, човек използва заместители. Те са неговите бягства от липсващите му хармония и...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Дали и на 60 не ни се танцува
Замисляли ли сте се над това какво всъщност означава да си стар и кога в действителност настъпва старостта?...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook