Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здравословно отношение към здравословното хранене - I


Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици. Аз също тръгнах по този път преди години без дори да предполагам колко предизвикателства ме очакват. В началото си мислех, че е само въпрос на силна воля да изхвърля от менюто си всички набедени храни, начело с месото, което поглъщах при всяко ядене през деня и просто обожавах.

Първите ми опити завършваха неуспешно след втората седмица и чак след година за пръв път плахо изрекох, че съм вегетарианка. Увеличих драстично млечните продукти и същевременно все попадах на противоречиви теории за месото. Включително, един много уважаван от мен автор на книги за себепознание, с когото имах честта да се запозная, ми каза, че човекът яде от хилядолетия месо и насилственото му извеждане от менюто може да увреди мозъка ни. Добавям и теорията за кръвните групи – моята е на хищник.

Така, продължавайки да се терзая и да ям все повече млечни, „случайно“ прочетох и за огромната вреда от тези продукти. Намалих ги и като няма какво, увеличих зрънцата. Всеки ден ядях елда, киноа, боб, ориз, булгур. Ежедневните храносмилателни оплаквания третирах като настройване към новия ритъм. Не стига това, но добавих и фреш от грейпфрут за детоксикация, въпреки че организмът ми открай време не приема цитруси.

Два месеца по- късно, когато от постоянните киселини и липса на енергия буквално ми се ревеше, започнах да чувам постоянно за лечебно гладуване и суровоядство. И ето я следващата ми стъпка... Два дни глад, а после сурови зеленчуци и плодове, смутита, спрях и кафето, сладкото, чашата вино. След два месеца бях 45 кг., прекарала три вирусни инфекции, с постоянни храносмилателни смущения и чудовищно раздразнение от ограниченията. Постоянно мислех за храна и постепенно започнах да включвам разни „забранени“ храни, последвано от несекващи самообвинения.

След поредните две вирусни инфекции, прекарани на легло, буквално захвърлих всички книги, светила и съвети и започнах да се храня както ми се иска. Не се почувствах по- добре, дори напротив, но постепенно нещата се хармонизираха и от едната, през другата крайност достигнах баланса. Съвсем не говоря против здравословното хранене, получих много ползи от него покрай перипетиите си – чиста кожа, прочистен организъм от токсини, но най- ценното, което получих беше урокът за уникалността на всеки и ще споделя наблюденията си с вас:


Основата - храносмилането

Осемдесет процента от клетките на имунната система се намират в храносмилателния тракт, затова няма нищо по- важно от това да смиламе храната, която приемаме, всичко друго е второстепенно. И най- полезната храна се превръща в отрова, ако не може да се разгради и усвои. Ако имате добро храносмилане, здравето ви ще е добро, дори и другите да не одобряват диетата ви. Лесното усвояване на храната се подпомага още от добрия метаболизъм, физическа активност и от хармонично отношение към живота. Непреработените емоции и животът в негативизъм съответно нарушават храносмилането. Ако сте в стрес, яжте по малко, по- често и то храни с един или два компонента и най- вече - решавайте проблемите си.

Месото

Част от вегетарианците са такива по морални съображения, други вярват в силната токсичност на месото
– колкото по- нагоре по хранителната верига, толкова повече токсини. Месото съдържа и вещества, които се отлагат по артериите. Животните се отглеждат по незнаен начин и хранят незнайно с какво, а ние го поглъщаме с тях. Много месо в менюто възпрепятства усвояването на калций от организма, а и прави средата в тялото киселинна – основа за развитие на всички болести (здравословната среда е леко алкална). В допълнение, стресът от начина на живот и умъртвяването се крият в мускулите на животното, в метафизичен план приемаме и тази негативна енергия.

Все пак, ако обичаме месо, два – три пъти в седмица може спокойно да си хапваме без притеснения, гарнирано с повече зеленчуци. А ако имаме възможност да ядем месо със сигурен произход, още по- добре. Месото дори се препоръчва за слаби като физика и тревожни като натура хора, с деен ум, защото внася качествена ин енергия в тяхната повече ян личност. Като цяло, активното ежедневие, работа на високи обороти в конкурентна среда са все ян характеристики и внасянето на ин баланс е много важно за женското здраве.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
· Как да се научим да бъдем по-любящи?
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Даването и получаването като големи житейски уроци
· Доколко (не) можем да снижаваме очакванията си?
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
Сряда
26
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Първа помощ при ужилване
При нормални обстоятелства човек може да понесе до 500 ужилвания от насекоми, но ако е алергичен дори...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Да събудим сексуалността си
Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
Събуди се!
Да се излежаваме, да спим до късно, да си почиваме в леглото – за тези неща май на никого не са му нужни...
Невъзможното щастие в обещанието за още нещо
Изкуството е това - то съдържа ключета. Малки и тайни, големи и категорични, обемни и грапави или изплъзващи...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook