Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здравословно отношение към здравословното хранене - II


Млечните

Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия типаж ян хора. Въпросът е, че производството ги е видоизменило и в сегашния си вид повече вредят – създават слуз в организма, която затруднява работата му. Пресните млека по магазините са пастьоризирани, което ги прави дълготрайни, но ги лишава от полезните им качества. Обезмаслените съвсем не са за препоръчване, заради още по- драстичната обработка, която са преминали. Киселите млека са полезни, ако са истински. Сирене и кашкавал със сигурен произход, по- добре козе, в малки количества, също не би ни навредило. Млечните продукти създават киселинна среда в тялото, затова е добре да се комбинират със зеленчуци (алкални), а не с месо и хляб, както е обичайно. Някои хора имат непоносимост към млечните и не могат да ги разграждат, ако сте от тях, по- добре ги изключете напълно от менюто си. Калций може да си набавяте и от зеленчуците.

Сладичкото

Рафинираните въглехидрати не носят нищо на организма ни, директно се превръщат в мазнини и се трупат на най- неподходящите места. Ако се лекувате от заболяване, спирането на рафинираните въглехидрати ще подпомогне многократно лечението ви, но ако сте в добро здраве, хапвайте умерено с някои съвети на ум – винаги предпочитайте домашно приготвен кекс или торта, най- добре от баба или майка, приятелка, някой, който ви обича. Това е и повод да се научите да приготвяте сладости. Има и много рецепти за торти от ядки и сушени плодове, кокосово масло, мед, все полезни неща.

Ако няма възможност за нещо домашно или здравословно, идва ред на купешките пресни торти и пасти. Пакетирано сладко – кроасани, вафли, бисквити, шоколади (черният е изключение) и т.н., купувайте само в най- краен случай. В добавка към консервантите и оцветителите, мазнините, с които се приготвят, са нерезтворима утайка за организма. Рафинираните въглехидрати са още едни вредители на алкалната среда със силно киселинния си принос. Все пак, ако почерпят детето ви с вафли, не се спускайте като ястреб, здравето не е във вманиачаването, а в разумната информираност. Пък и забраненото е най- сладко...

Кафенцето

Едно на ден не пречи, освен ако не сте от хората, на които кафето влияе драматично.
Кафето и алкохолът са номер едно в таблицата за киселинообразуващи храни, така че пийте вода или фрешове, за да компенсирате. Лошото на кафето е в това, че го използваме за стимулант в неподходящи моменти и пренебрегваме сигналите на тялото за почивка. Кафето води и до пристрастяване, а всяка зависимост черпи от жизнената ни енергия. Ако спрем кафето и получим главоболие, значи сме били пристрастени. Все пак истинското кафе е за предпочитане пред безкофеиновото – такава напитка в природата няма, а химикалите, с които се извлича кофеина са по- вредни от самия кофеин в умерени дози.

Суровите храни

Суровоядството е спасило живота и здравето на много хора. Храните са максимално близко до естествения си вид, запазени са всички фибри, витамини, освен това липсват пакетираните храни с всичките си негативи, липсва „киселинното“ месо и другите животински продукти, като цяло алкалната среда се подпомага от многото зеленчуци и плодове. Високото съдържание на вода в храната пречи на дехидратирането, от което са заплашени всички с нарушен Ph баланс. Обезводняването, по последни данни е в основата на голяма част от болестите.

Има едно но... не всички успяват да смилат добре суровата храна. А вече говорихме за последствията от нарушеното храносмилане. Ако сте от тях, просто увеличете процента плодове и зеленчуци, макар и термично обработени, яжте зеленчукови супи, намалете месото и млечните, както и рафинираните въглехидрати – бяло брашно, бял хляб, бяла захар, бял ориз, бели спагети. В Аюрведа например, сурова и студена храна се препоръчват само през лятото, през зимата се ядат топли, готвени храни. Според китайската медицина суровата храна не е подходяща за ян тип личност, която описах, идеална е обаче за ин тип човек – с повече килограми, по- инертен, с начин на живот без много движение.

Винаги предпочитайте:

Прясно приготвена храна пред пакетирана или замразена.

Храна, приготвена от някой, който ви обича, пред купена.

Храна, растяща в родината, пред внесена от екзотични дестинации.

Храна, която обичате, пред официално обявена за полезна, която ненавиждате.

Насладата от храната пред самообвиненията, че ядете нещо вредно.

Хапване с приятна компания пред хапване сама.

Бавно ядене и сдъвкване на храната пред бързо ядене на големи хапки.

Хранене на празен стомах пред хранене на още пълен стомах заради самата идея.

Движението след ядене пред сядането и лягането.

Фреш или вода пред бутилирана безалкохолна напитка.

Домашни пържени картофки от пресен картоф пред купени от фаст фууд.


Само следете за баланса – ако днес сте били на гости и сте хапнали обилно, възстановете баланса на другия ден с лека храна. Ако не сте сигурна кои храни смилате добре, записвайте си за 10 дни какво сте яли и как сте се почувствали физически и емоционално след това. Понякога умът ни подлъгва, че нещо много ни се яде, а след това газовете и болките или спадът на енергията ни издават, че не е добро за нас.

Сладкото е добър пример – видът му и ароматът ни подлъгват колко го желаем, но след кратката еуфория внезапно ни се доспива и сме неработоспособни. Тялото е винаги честно. Яжте осъзнато, без механични навици, ако днес сте хапнали вредна храна, то нека това е осъзнат избор, утре може да изберете друго. И запомнете – няма отрови има дози.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
· "Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Тъгата ни превръща отново в деца...
· Бавно научавам...
· Когато се страхуваш се запитай...
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Вариантът Делта - какво се знае за индийската мутация на коронавируса
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
Понеделник
2
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Слабо известните витамини
В общи линии всички сме чували за витамините A, C, D, E, F, K, P и повечето от комплекса В, както и за...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Манипулаторите в нашето ежедневие
Манипулаторите около нас може да са различни типове, но всичко с тях се свежда до едно - някак успяват...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
Редът не е всичко или опит да оправдаем разпиляността
Вероятно, като родители не веднъж сте се ядосвали на разхвърляната стая на детето си или на разпилeните...
Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Остаряването не е само от възрастта
Замисляте ли се защо остарявате с различен темп от вашата съученичка от гимназията? Явно проблемът не...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
На всеки от нас рано или късно се случва да бъде предаден. Понякога дори от най-близкия си човек. И на...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич ...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Прилошаване по време на път
Ето, че идва сезонът на отпуските, почивките и на всякакви пътешествия до близо и далеч. За мнозина от...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook