Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Спрете киселините без лекарства


Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш онова неприятно парене над стомаха, комбинирано с още по-ужасното оригване или поне нуждата от него. За съжаление обаче, твърде голяма част от нас страдат от стомашни киселини. И то по- често от едно преяждане в годината. Някои хора имат киселини ежедневно, от много храни. Често така се появява гастритът, а ако не се взимат мерки - и язвата.

Причините за киселини са много - чувствителен стомах, преяждане, пиене на течности на един дъх, някои бактерии, похапване на твърде тежки, мазни и пикантни храни, лошо храносмилане, прием на определени лекарства, бременност. За още по-голямо съжаление обаче, много често прибягваме до онова, което ще ни предложат в аптеката, а не до това, което можем да си приготвим сами вкъщи, за да облекчим това състояние. Знаете ли, че е напълно възможно да се избавите от киселините с определени билки, плодове и зеленчуци?

Top 10 на природните лечители срещу киселини

Аир (коренът)- значително намалява спазмите и повишената киселинност. Това водно растение помага още при газове и колики, подобрява храносмилането. Ще го намерите без проблем в специализираните аптеки, не е скъп и е много ефикасен.

Ангелика- тази билка е сравнявана дори с женшена. Перфектно действа на храносмилането и помага при колики. Успокояващото и действие се дължи основно на съдържанието на валерианова киселина. Имайте предвид, обаче, че в големи количества е отровна и може да повлияе върху кръвното налягане и дишането.

Джинджифил
Бял равнец- две до три чаши дневно от тази билка трайно ще ви избавят от неприятното парене и оригване.

Джинджифил – няма по-добър „защитник” на стомаха ви от киселини и бактерии. Приемайте го под формата на чай, като гледате да не надхвърляте 300-350 грама дневно.

Лайка – добрата стара лайка пречиства стомаха от всякакви микроби и помага при почти всякакъв вид стомашен дискомфорт- киселини, колити, гастрити, колики и газове.

Картофен сок - учените твърдят, че за разлика от антибиотиците, стомашните бактерии не развиват резистентност към сока от картоф, който успешно се бори с киселините и не притежава странични ефекти.

Мащерка – ако ви допада миризмата и вкуса на тази билка и подправка, можете спокойно да й се доверите. Тя не само ще ви лиши от киселините, а и ще потисне гаденето и дори ще премахне болките в стомаха ви.

Мента - успешно регулира стомашните киселини и има противовъзпалителен ефект, а и като че ли е най-приятната на вкус от горе изброените.

Содата е сочена за средство против киселини и газировката й създава предпоставка за нужното оригване и облекчение. В дългосрочен план обаче тя вреди на лигавицата на стомаха и реално с честата й употреба с тази цел я прави направо вредна.

Накрая можем да споменем и магданоза, и червения кантарион, но колкото и да се лекуваме с тези природни „дарове”, не бива да забравяме, че трябва да спазваме и някои хранителни навици, за да избегнем този проблем.

Как да се храним, за да нямаме киселини

Сдъвквайте добре храната - така отделяте повече слюнка и помагате на хранопровода да премахне киселините от стените си.

Не яжте набързо, на крак. Киселините много често започват още в студентските години, когато се храним без режим и с боклучава, евтина храна.

Приемайте по-малки порции храна на равни интервали от време. В никакъв случай не си позволявайте да гладувате по цял ден и да наваксвате с храната на вечеря.

Яжте повече зеленчуци, месо, риба, млечни продукти. Избягвайте мазните и пикантни храни. Следете за алкално- киселинния си баланс.

Постойте малко прави след като сте се нахранили. Не се сгъвайте, не лягайте и не извършвайте тежка физическа дейност.

Намалете стреса! Той също може да е виновник за неразположенията на стомаха ви. По- темпераментните хора, които често се подлагат на стрес, без да го неутрализират, често развиват дори язва направо на нервна почва.
Коментари
2018-12-08 #5
Ралица
Величка Вайчева,ако решите да пробвате терапия с шуслерови соли,комбинацията е от соли 1,7,8,9,може да включите и сол 23.Консумирайте и копър в по-големи количества
2018-12-06 #4
Величка Вайчева
Имам ужасни киселини в хранопровода. С установен рефлукс и хиетална херния съм. Помогнете.
2016-12-07 #3
Шан Ю
Хума също дейстса...
2016-10-31 #2
Ejko
Ебаси.. Айде спрете се де... Месото и млечните храни навсякъде ги дават киселинни! Лично на мен също ми повишават киселинноста!!!
2015-06-17 #1
Ралица
И шуслерова сол 9.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Содата - всичко, което (не) знаем за нея
· Да намалим омазняването на косата
· Вместо паста за зъби
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· Следите ли за здравето си?
· Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Какво представляват убежденията ни и как се формират?
· Стъпките към новото начало
· Дребните неща, които правят хората щастливи
Сряда
23
Януари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Ранната менопауза
Обичайно, когато мислим за менопаузата си представяме картини от третата възраст – спокойна пенсия, внуци,...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - II
Финансова нестабилност Дори и днес, когато двата пола са равноправни, мъжът обикновено е този, който...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
В търсене на изгубеното спокойствие
„Спокойният ум не може да бъде смутен или уплашен, а следва своя вътрешен ритъм в радост или несполука...
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
Какво стои зад популярния проект "Точка и запетая"?
Препинателният знак точка и запетая - ; - се поставя в едно изречение когато мисълта е завършена, но...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook