Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коварният мононатриев глутамат


Какво се крие под кодовото име Е 621

В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава на обществото. Стана ли му ясно на средностатистическия потребител как конкретно влияят Е- тата върху организма на човек? Те съвсем не са безобидни и определено има нужда да се дискутира по въпроса.

Навярно многобройни са хората, които се питат как да предпазят децата си от отровата, която се слага в устата им. Днес ще се опитаме да ви поднесем темата без излишни официалности, сложни биологично-непонятни теории и химично-опасни експерименти. Какво означава Е 621, в кои продукти се съдържа и какво причинява на органите ни?

Какво всъщност представлява Е 621?

Мононатриевият глутамат е горд представител на групата на вредните Е-та. Той е вид овкусител, сол на натрия и глутаминовата киселина. По произход идва от Китай и Япония, но в началото органично е извличан от някои водорасли, за да се предаде допълнителен вкус към иначе безвкусни храни. С всяко десетилетие обаче на Запад количествата му в различните храни се увеличават главоломно и затова има причина:

Е 621 предизвиква непреодолим апетит към храните, към които се добавя.


Употребата му в хранителните продукти води до състояние, познато на наркоманите – пристрастяване към конкретния вид храна или напитка, в която е използван. И това не са плодове и зеленчуци, а чипсове, снаксове, най-различни разновидности на пакетираните храни и подправки и бързите закуски. Реално съставката няма вкус и мирис, действието й се изразява в това, че неимоверно стимулира човешкия апетит към т. нар. 5 ти вкус - "умами". Реакцията на организма спрямо тези храни е както към сладкото - "Искам още и още."

Според американския юрист Джонатан Иморд, въпросният глутамат може да причини и по- дълбоки поражения: наднормено тегло, главоболие, повишено кръвно налягане, сърцебиене, Алцхаймер, увреждане на мозъчни клетки и дори рак.

В кои продукти се съдържа мононатриевият глутамат?

На родния пазар най-често мононатриевият глутамат може да се намери в следните храни:

Соеви сосове или соеви протеини, инстантни спагети

Китайска храна, полуфабрикати от веригите за бързо хранене и не само

Желатинови изделия или желатин на прах;

Хидролизирани протеини;

Всички кубчета-бульони, фиксове и готовите смеси от подправки;

Незначителна е употребата му в сладкишите, като част от опакованите храни, но те и без това също не присъстват в класацията на най-здравословните храни. Много хора смятат, че понеже количествата на Е 621 в пакет чипс или сандвич от 100 гр, са малки, той не може да нанесе значителна вреда. Но има твърде много хора, за които пакетираната храна е ежедневие, не четат етикетите, хранят се на крак с полуфабрикати и дори не се замислят. Натрупването на толкова много изкуствени добавки вече може да доведе до опасните последици.

А всъщност най-тревожното е, че в повечето случаи Е 621 не се изписва на опаковките.


Законът и Е 621

Какво казва законодателството по въпроса? До ден днешен няма официални медицински изследвания, които да потвърждават щетите, които нанася Е 621, макар много учени да работят по въпроса - той е разрешен. Българското законодателство също приема Е 621 за легален. И все пак - всички дискутират по темата, но няма да видите официален доклад за вредното влияние върху населението, просто защото такъв не съществува. А продажбите на фирмите производители скачат.


Как да намалим влиянието на Е 621

Реално няма как да опазим здравето си и същото на близките ни от субстанция, която не се изписва на етикетите. Но не сме изцяло безсилни:

Да избягваме пакетирани храни, особено чипсове и снаксове с екзотични вкусове. Както казахме, съставката често не се изписва. Ако се чудите, какво да похапвате пред телевизора, ето някои идеи.

Важно е да приемаме поне по литър, литър и половина вода дневно и редовно да си правим очистителни режими.

Друга полезна препоръка е да се обърнем към естествените изсушени подправки и да редуцираме (доколкото е възможно) употребата на бульони и пакетирани подправки;

Добре е да се стимулира приемът на витамини – основно B6, който играе важна роля за превръщането на храната в енергия и улеснява тялото при смилането и асимилацията на мазнини и протеини;

И най-приятната част – можем лесно да заменим пакетираните храни със сезонни плодове и зеленчуци, жива или домашно приготвена храна.
Коментари
2019-11-30 #17
Рос
Добре де ,като е толкова опасна ,защо се използва в огромни количества в азиатската кухня , на който континент са най здравите и дълголетни хора на земята ?
2018-03-19 #16
Pvel
гост, неуместно е да приемаш за чиста монета нещо, писано в сайта на Нестле. Точно на тези, които са най-големия консуматор на палмово масло в света, съответно унищожители на тропическите гори, точно тези, които използваха грозна рекламна кампания за да продават боклуците си в бедните страни и да правят кърмачетата зависими от тях, съдени не веднъж, бойкотирани и т.н. на тях не вярвам! Ето, четете: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D1%82_Nestl%C3%A9
2017-05-08 #15
KPOFT
Това са пълни глупости........Запознайте се малко по подробно с нещата преди да пишете или ПРЕвеждате някакви глупости само за да имате кой да ви влиза в сайтовете.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Четвъртък
23
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и...
Сушените плодове лекуват - II част
Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние...
Остаряването не е само от възрастта
Замисляте ли се защо остарявате с различен темп от вашата съученичка от гимназията? Явно проблемът не...
Оризовата вода
Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Защо трябва да махнем телефона си от спалнята вечер?
За много хора вече целият им живот е съсредоточен в телефона. Оправданията, че ни помага за работа и...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
На закрито - какъв въздух дишаме?
Съгласете се, че прекарваме значително време на закрито. В офиса, където отвсякъде дебнат зиморничави...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Подправки за красива фигура
Ето, че дойде лятото и вече се оглеждаме за по-ефирни дрехи. За жалост, някои от нас, са понатрупали...
Естествено... като дишането
Поемането на дъх, издишването му, това е най- дълбоко вкорененият човешки инстинкт. От вдишването на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook