Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Разделно хранене - теория и практика


Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците му смятат, че води до чудесни резултати за организма – плавно отслабване, добър тонус и лекота, балансиране на хормоналните нива, красива кожа, здраве.

Досега не може да се каже единодушно кой първи е стигнал до ползите от този начин на хранене. Първите идеи в тази насока тръгват още в края на 19 век. Много лекари са свързвани с тази теория и всички са допринесли за нейната популяризация и развитие. Най- открояващите се имена са на д-р Уилям Хей, д-р Ръсел Такър Трол, д-р Айзък Дженингс, д-р Хърбърт Шелтън.

Основни принципи

Всъщност цялата система на разделното хранене е подчинена на два основни принципа, а от тях произтичат няколко други. От името става ясно, че ще разделяме храната. Всъщност говорим за разделянето й според хранителните групи вещества, които поемаме на едно хранене. Това са протеините, въглехидратите, мазнините и суровите плодове и зеленчуци. Всяка храна на масата ни е съставена от една или повече хранителни групи. Ако желаем да спазваме принципите на разделното хранене, е добре да прилагаме следните два принципа:

Разделяме протеините от въглехидратите

Не смесваме протеини с различен произход


Защо е нужно да разделяме храната? В стомаха ни, след попадане на определена храна, се отделя стомашен сок, за да започне нейното усвояване. Оказва се, че за разграждането на протеините и въглехидратите соковете, които се произвеждат, са напълно различни. Това означава, че стомахът ни е силно чувствителен орган, който „преценява” как да разгради определена храна. Ако смесим двете основни хранителни групи, част от веществата просто няма да бъдат усвоени, ще бъдат отделени или натрупани някъде за по-късно разграждане. Крайният резултат е добре познат - тежест, подуване, неусвоени калории, които се трупат на неподходящите места в подкожна мазнина.

Кои са хранителните групи



Основните хранителни групи са: протеини, въглехидрати, мазнини, всички сурови плодове и зеленчуци и вода. Когато знаем какво съдържа всяко ястие, много по-лесно прилагаме принципите на разделното хранене без да използваме таблици.

Протеини. Месото, рибата, яйцата и млечните храни са протеини (белтъчини). Към тази група спадат още маслините и варивата (боб, грах, леща). В последните съотношението между белтъчини с растителен произход и въглехидрати е различно, желателно е да се смесват само с други въглехидрати.

Въглехидрати. Към групата на въглехидратите причисляваме всички зърнени храни, картофи, царевица, захар и захарни изделия, като плодовете също съдържат високи нива на фруктоза.

Мазнини. Мазнините са неутрални група, като за здравословни се смятат сурово-пресованите масла от маслини, гроздови семки, сусам и др. Суровите ядки също са източник на добри мазнини.

Други - неутрални. Зеленчуците – сурови или сготвени, са неутрална група. Гъбите, макар че не са като нито една друга храна, също могат да бъдат тук. Плодовете също се смятат за неутрални, но някои съдържат високи количества фруктоза и това трябва да се има предвид при разделното хранене.

Водата също спада към неутралните храни.

Разделното хранене - практика в ежедневието

Като знаем кое от кое разделяме (протеини от въглехидрати) е много лесно да разберем и принципите на смесване на храните.

Може да смесваме въглехидрати с други въглехидрати, но не бива да приемаме протеини с различен произход.

Добре е да сервираме картофите с хляб и зеленчуци, но не и картофи с месо. Комбинацията на ориз с месо, на същия принцип, също не се препоръчва. Сиренето добавено към макарони или овесени ядки, пречи на усвояването им.

Не е добре да смесваме месо с риба, но можем да поднесем на масата различни видове месо или различни риби. Не трябва да се смесват яйца, риба и месо. Както и варивата като боба с месото или млякото.

Тъй като суровите или задушени зеленчуци са неутрални, ги хапваме с всичко. Към тях, ако желаем, добавяме месо или сирене, но не и на една и съща салата. Зеленчуците, в които няма скорбяла или високо съдържание на други въглехидрати, се препоръчват като гарнитура за месо или риба - броколи, моркови, гъби, пипер и др.

Ако искаме в един и същи ден да приемем от всички групи храни, е желателно между храненията да има минимален интервал от около 2-3 часа.

Мазнините, като зехтина или слънчогледовото олио, могат да се добавят към всичко. Мазнините от животински произход се смятат за тежка храна и, добавени към въглехидрати, ги правят трудно усвоими. Транс-мазнините като маргарина, се препоръчва да се избягват.

Плодовете, тъй като съдържат много плодова захар, се препоръчва да се приемат отделно, винаги на празен стомах. Никога след хранене, понеже предизвикват ферментация. Алкохолът има подобно действие.

Както много други диети, така и разделното хранене е въпрос на навик. Последователите му твърдят, че благодарение на него всички вещества в храната се усвояват напълно и нищо не се отлага на различни места от тялото. Изчезва чувството за тежест и подуването, храносмилателната и отделителната системи се връщат към нормалната си работа. Така много симптоми, които са се появили в следствие на затлачване на организма, отшумяват. А когато всички системи са в равновесие, ние се чувстваме здрави и изпълнени с енергия. Науката не дава категорични доказателства "за" и "против" разделното хранене. Затова, разтоварваща диета или основен режим на хранене, то е най- вече въпрос на избор.
Коментари
2015-01-02 #5
Натали
А някой може ли да ми предложи примерно меню с разделно хранене?
2014-12-29 #4
Пепи
От 5 месеца се оптвам да спазвам принципите на разделното хранене и резултатите не закъсняха-успях да свала 7кг. без да гладувам,чувствам се много жизнена и пълна с енергия,забравих какво е подут стомах/случва ми се единствено когато съгреша с някои храни/.Семейна съм с дете на 5год. и не мисля,че това е оправдание,за да не спазвам режима.И аз установих,че традиционните български ястия противоречат на разделното хранене,но мога с гордост да споделя,че менюто на цялото ни семейство се разнообрази страшно много,вече ядем пресни плодове и зеленчуци в много по-големи количества.Когато човек има воля и желание,винаги ще намери начин.Пожелавам много успех и постоянство на всеки,който е решил да поддържа здравето си чрез принципите на разделното хранене.
2014-10-21 #3
канна
Ако сте запалени по това хранене, трябва да ядете "по-изчистени" ястия - с 1, 2 продукта в тях. Ако го спазвате само Вие от цялото семейство ще трябва да клоните към суровоядство (салати и др. под.) или да "си шетате" повече. И накрая: резултатите ще дойдат след месеци, докато хран. режим Ви се превърне в начин на живот. По принцип мисля че периодизацията важи в геометрична прогресия за всяка следваща диета.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· Следите ли за здравето си?
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Вторник
23
Април 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Ха-хо, хи-хи терапия
Наричат я още смехотерапия, клоун терапия или терапия на широката усмивка. Всъщност името няма значение....
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Грижа за мазната кожа на лицето
Отстраняването на грима от мазната кожа вечер е особено важно. Мазната смаска, която е запушила порите...
Вечният цистит
Дойдат ли студените зимни дни, започват настинките, а с тях и досадните превантивни мерки, които взимаме,...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
Безсънието до детската люлка
Последните седмици от бременността често са свързани с безсъние. Положението на тялото, удобната възглавница...
Какъв тип си: „Круша” или „ябълка”
Нормалното тегло все още не е гаранция, че сме в здравословната норма. Оказва се, това не зависи от килограмите,...
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Страхът от бели престилки
С термина “страх от бели престилки” е обозначен проблем изключително мъчителен за родителите - когато...
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е на три години и - много! Това е задължителен ритуал...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook