Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони


Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но и лете, като студен чай, вкусът му определено си заслужава. Най-големите му производители са Китай и Тайланд. Сухата маса, от която се прави чаят каркаде, срещан още под наименованието „червен чай", всъщност е сушеното цвете хибискус и по- точно от вида Hibiscus sabdarifa.

Малко повече за хибискуса
Пресни ягоди в желе от каркаде и лайм сорбе. Изкусутелно, нали?

В Индия е задължителен като „присъствие” в сватбените венци, защото безспорно е много красив. Красивите хаитянки се закичват точно с това цвете и го нижат на гирлянди, с които приветстват туристите. Наричат го още "китайска" или "суданска роза", но всъщност няма общо с розата, а е от семейство Слезови. Хибискусът е храстовидно растение с големи, изящни цветове обагрени в пищна и наситена палитра. Някои видове живеят над сто години. Отглежда се в почти всички тропически страни и е един от най-уникалните представители на флората, всепризнат заради множеството си здравословни ползи и употреба в кулинарията.

Египетският хибискус се счита за най-добър, но съществуват над 300 сорта, които се използват за направата не само на чай, но и на сиропи, вина, желета, салати дори. Употребяват се още като натурален оцветители на различни хранителни продукти, в бои за коса и др. У нас това растение се среща основно като саксийно цвете и е много любимо, заради колоритните си цветове и непретенциозно отглеждане - дайте му светлина и то ще цъфти цяло лято.

Съставът му най- общо е: полизахариди, флавоноиди, гликозиди, но забележете: 13 аминокиселини, задължителни за човешкия организъм. Още в него има: пектин, лимонена и винена киселина, на които дължи възкиселия си вкус, много минерали, пектин и витамин С. Чаят, ако наистина искате да е полезен, трябва да е направен от билката, т.е. суха маса каркаде, запарена според указанието на опаковката. Не се вари и отлично си подхожда с мед или тръстикова захар.

Лятото е сезонът, в който каркадето "се развихря" - студен чай с лед, с ароматни добавки като мента, джинджифил или канела, в комбинация с други чайове, а дори и с ром. Той тонизира перфектно и наистина утолява вездесъщата лятна жажда.

Полезни свойства на чая от каркаде:

Най- интересното около него е, че топлият чай повишава кръвното налягане, а студеният - го понижава. Това го прави предпочитана напитка за всички възрасти и сезони.

Но той още:

• Подобрява обмяната на веществата, има лек диуретичен ефект;
• Притежава антидепресивни свойства;
• Намалява вредния холестерол;
• Действа възстановяващо на черния дроб;
• Намалява риска от инсулт и инфаркт;
• Укрепва кръвоносните съдове;
• Понижава висока температура;
• Предпазва бъбреците, възстановява черния дроб от вредни влияния;
• Засилва имунитета, ефикасен е при простудни състояния и грип, особено като допълнение в богат билков чай;
• Препоръчва се за детоксикация, силен антиоксидант е и бори махмурлука.


Противопоказания:

Този чай не се препоръчва на хора със завишена киселинност на стомаха, както при гастрити и язви.

Е, вече сте наясно, че еликсирът, наречен каркаде, си заслужава не само заради приятния му вкус. Затова- не го пренебрегвайте като лечебно средство - и зиме, и лете.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· Ръж
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Неделя
7
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
В тълковния речник на българския език срещу потенциал е записано: „съвкупност от необходими за реализирането...
Лечебната дилянка е една от най-древните билки
В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от най-прославените билки. В Средновековна Швеция пък се...
За женското приятелство....с любов!
Много е говорено и писано за мъжкото приятелство – как мъжете умеят без много приказки и обяснения да...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
7 април - Световен ден на здравето
На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Днес празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Орехови листа за цяр
Безспорно орехът е една от най-ценните ядки. Като един от чудодейните дарове на природата, той ни е доказал...
Една дъвка, моля!
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри Светът е пълен...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Музиката в ежедневието – оръжие на оптимизма?
„Музиката пряко имитира страстите и състоянията на душата. Слушаме ли музика, която изразява една определена...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook