Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печено свинско бон филе



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо. Всички идват късно, говорят много, и си тръгват с натежали глави. Има много шетане, но споменът, който оставя за домакинята, е безценен.

На такива сбирки предпочитам да приготвям нещо засукано, но не претенциозно, за да не накарам родата да се почувства неудобно. Предвид повечето приказки, то трябва и да е нещо, което е вкусно и студено. Месото си е фаворит на мъжете, зеленчуците – повече на жените. Спрях се на печено свинско бон филе с гарнитура от сезонни зеленчуци.

Бон филето е най- крехкото месо на прасето и му се дължи подобаващото отношение – маринова се добре, престоява и се пече дълго на ниска температура. Задължително се изпича цялото парче месо.

Едно парче бон филе около 1200 гр
1 ч. л черен пипер, току що смлян
Щипка чубрица
Суха мащерка, може да замените и със стрък пресен розмарин
1 глава чесън, около 7-8 скилидки
6-7 листа дафинов лист -
Сол и зехтин
Алуминиево фолио


Приготовление:

Бонфилето подсушаваме и добре натъркваме със солта.

Нарязваме скилидките на филийки, начупваме дафиновия лист на по- едри парчета, достатъчни да овкусят месото, но и да могат да се махнат после.

В купичка смесваме пипера, мащерката, чесъна, дафиновия лист и зехтина.

Правим с ножа 3- 4 дупки от всички страни на дълбочина 2-3 см.

С четка за мазнина добре намазваме филето с приготвената марината.

Завиваме плътно с алуминиево фолио и оставяме в хладилника за поне 2 часа, а най- добре е да пренощува.

Преди печене махаме дафиновия лист – вкусът му е твърде силен, ако се пече долепено до месото. Чесъна можете да оставите, но някои махат и него.

Печем в тавичка с малко вода, която редовно доливаме, ако се налага, на 160 градуса поне 2 часа.

Щом мине това време, можем да отвием филето от фолиото и да го оставим на същата температура да се позапече.

За да не изсъхва при това печене, на всеки 10- 15 мин трябва да го поливаме със соса му. Така хем ще добие златист загар, хем ще остане сочно до края на печенето.

След като минат още 30 – 40 мин изключваме окончателно и покриваме леко с фолиото, докато изстива фурната, да не съхне месото. Това изобщо е от жизенено важно значение за свинското месо.

Поднесох моето бон филе в голяма чиния за сервиране в компанията на пресни печени картофи и гриловани зеленчуци – тиквичка и патладжан, които предварително залях с копър и чесън в 3-4- лъжици ябълков оцет.



Филето се поднася цяло, за по- ефектно, а на масата вече се нарязва с остър нож на парчета около 1 см дебелина.

Семейната сбирка продължи до късния следобед с много смях, приказки и спомени. Както си му е редът.

Коментари
2016-04-26 #1
MAGIA
Супер, само че това си е чисто контра филе, а не бон филе.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Свинско месо с бамя
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Вторник
22
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
15 декември - Международен ден на чая
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 г. насам от страните производителки на...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook