Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печено свинско бон филе



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо. Всички идват късно, говорят много, и си тръгват с натежали глави. Има много шетане, но споменът, който оставя за домакинята, е безценен.

На такива сбирки предпочитам да приготвям нещо засукано, но не претенциозно, за да не накарам родата да се почувства неудобно. Предвид повечето приказки, то трябва и да е нещо, което е вкусно и студено. Месото си е фаворит на мъжете, зеленчуците – повече на жените. Спрях се на печено свинско бон филе с гарнитура от сезонни зеленчуци.

Бон филето е най- крехкото месо на прасето и му се дължи подобаващото отношение – маринова се добре, престоява и се пече дълго на ниска температура. Задължително се изпича цялото парче месо.

Едно парче бон филе около 1200 гр
1 ч. л черен пипер, току що смлян
Щипка чубрица
Суха мащерка, може да замените и със стрък пресен розмарин
1 глава чесън, около 7-8 скилидки
6-7 листа дафинов лист -
Сол и зехтин
Алуминиево фолио


Приготовление:

Бонфилето подсушаваме и добре натъркваме със солта.

Нарязваме скилидките на филийки, начупваме дафиновия лист на по- едри парчета, достатъчни да овкусят месото, но и да могат да се махнат после.

В купичка смесваме пипера, мащерката, чесъна, дафиновия лист и зехтина.

Правим с ножа 3- 4 дупки от всички страни на дълбочина 2-3 см.

С четка за мазнина добре намазваме филето с приготвената марината.

Завиваме плътно с алуминиево фолио и оставяме в хладилника за поне 2 часа, а най- добре е да пренощува.

Преди печене махаме дафиновия лист – вкусът му е твърде силен, ако се пече долепено до месото. Чесъна можете да оставите, но някои махат и него.

Печем в тавичка с малко вода, която редовно доливаме, ако се налага, на 160 градуса поне 2 часа.

Щом мине това време, можем да отвием филето от фолиото и да го оставим на същата температура да се позапече.

За да не изсъхва при това печене, на всеки 10- 15 мин трябва да го поливаме със соса му. Така хем ще добие златист загар, хем ще остане сочно до края на печенето.

След като минат още 30 – 40 мин изключваме окончателно и покриваме леко с фолиото, докато изстива фурната, да не съхне месото. Това изобщо е от жизенено важно значение за свинското месо.

Поднесох моето бон филе в голяма чиния за сервиране в компанията на пресни печени картофи и гриловани зеленчуци – тиквичка и патладжан, които предварително залях с копър и чесън в 3-4- лъжици ябълков оцет.



Филето се поднася цяло, за по- ефектно, а на масата вече се нарязва с остър нож на парчета около 1 см дебелина.

Семейната сбирка продължи до късния следобед с много смях, приказки и спомени. Както си му е редът.

Коментари
2016-04-26 #1
MAGIA
Супер, само че това си е чисто контра филе, а не бон филе.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Свинско месо с бамя
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Вторник
24
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook