Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как се пише мотивационно писмо


Сигурно имате опит като кандидат за работа и вече знаете, че по- сериозните фирми искат и мотивационно писмо към документите за кандидатстване. Как да се напише едно грабващо писмо е изкуство, доколкото е изкуство писането на текстове изобщо, но и много повече. Неговата прагматична цел – да направи впечатление на бъдещ работодател, го прави предизвикателство за всеки – и за опитните, и за начинаещите в търсенето на работа.

В същността си моитовационното писмо е отговор на въпроса: Защо искате да работите за нас и защо ние да ви наемем. Нищо повече, нищо по- малко. Но освен на пръв поглед очевидния отговор: "Заради тези и тези мои достойнства и защото ми трябват пари", работодателят иска да види и други особености, които трябва да имате предвид. Освен самата информация той ще прочете между редовете и за нивото ви на грамотност, логическата свързаност на мислите ви, оригиналната мисъл, черти от характера ви дори.

И така, преди да се захванете с писането на това писмо трябва да си поставите цел. А тя е да убедите четящия, че вие познавате компанията и искате да станете част именно от нея. Че имате качества и опит, с които изпъквате пред останалите кандидати. "Човешки ресурси" или мениджърът трябва да бъдат освен убедени с разума си, но и завладяни от личността ви със сърцето си.

Проучване преди писането

Четете внимателно обявата за работа – как точно се описва самата компания, каква длъжност е вакантна, как е описана тя и нейните задължения. Ако обявата е грамотно написана, тя ще ви подскаже какво точно да пише в писмото ви. Ако не е - направете си изводи за самата компания.

В случай, че няма подадена информация, направете си този труд и я проучете лично – предмет на дейност, обем продукция или оборот, развитие, пазари, сътресения. Така вие адекватно ще предложите себе си като бъдещ кадър.

След като съберете максимално информация, която впрочем ще ви е полезна и при интервюто, можете да се заловите със самото писане.

Общи правила за писането на мотивационно писмо

Подхождайте конкретно и по същество. Трябва да съберете писмото си на една страница - като включим дата, обръщение, различен шрифт, отделим абзаците - не остава много място за текст. Така че не си губете времето и мястото за писане със словоизлияния.

Избягвайте клишетата. Вярно е, че не може кой знае какво да се каже, но не ползвайте „млад и динамичен екип” , „Това, което ме привлече е факта, че обявената от Вас позиция е в областта, в която имам желание да се развивам.” Ако се колебаете, дали някоя мисъл е ваша или е натрапена, пуснете я за търсене в интернет да видите нейната уникалност. Често именно това се прави и от Човешки ресурси. Изразявайте своите мисли, това винаги крие риск, но е честно спрямо работодателя.

Никога не ползвайте готови мотивационни писма, независимо, дали са ваши при предишно кандидатстване на друго място, или чужди от интернет. Това прави най- неприятното възможно впечатление.

Началото винаги е трудно. Ето го най- лошият случай и в него откриваме поне три неща, които биха били различни в доброто мотивационно писмо:

„Уважаеми госпожо/ господине,
разбрах за обявената от Вас длъжност от обява в интернет.”,


Обърнете се към конкретен човек, ако е възможно да намерите името му;

Напишете самата длъжност. Има случаи, в които от едно място се търси повече от един човек и е добре още от самото начало да насочите вниманието на четящия. Той ще мисли за вас и длъжността едновременно от самото начало.

А ако сте разбрали за свободното място от някой конкретен човек, споменете го, стига да не го поставите в неудобно положение.

В първия абзац е добре да се говори от първо лице, но без твърде често „аз”, „аз”. Говорете за себе си, но повече за вашата квалификация, опит или качества, ако нямате нито едно от двете. Говорете за себе си и като част от екип.

Във втория говорете за компанията, като се почувства, че сте я опознали, но не и заради „изключително добрата й репутация”, а заради конкретни неща. Ако искате да станете част от нея, значи трябва да покажете, че това е съзнателен избор, а не кандидатствате наред, пък каквото стане. Другото би било безсмислено ласкателство, което не носи никаква информация и послание.

В третия абзац е добре да говорите как виждате себе си като бъдещ служител. С какво можете да подобрите дейността й, да генерирате идеи и нови проекти – насочеността по тази тема ви се подсказва от предварителната информация – от какво има нужда тази фирма в момента.

Заключението също трябва да е силно и в него да имате активна позиция. Вместо: "Оставам на разположение за въпроси" или "Ще очаквам да се свържете с мен”, по- скоро: „Идната седмица ще Ви потърся, за да чуя мнението Ви за моята кандидатура”

Доброто писмо е нищо без добро СВ ( автобиография ). Приложете същия висок стандарт и при него. Двете са неделими една от друга визитки на вашата личност.

Оформление и стил:

Използвайте силни активни глаголи, а не пасивни конструкции. "Успявам", "оптимизирам", "увеличавам", "организирам" са примери за силни глаголи.

Кратки изречения или главно с едно, максимум две подчинени със силни ключови думи, които приковават. Внимавайте и със суперлативите.

Акцентът е също важен – той трябва да падне върху едно от трите: опит, квалификация, качества – изберете едно за най- силен акцент, а другите да гравитират около него.

По- пестеливи в прилагателните и повече думи по същество.

Една страница е предостатъчна за едно мотивационно писмо, оформете ясно абзаците, но удебелявайте и играйте с шрифта умерено. Оставяйте междуредия и място между абзаците – текстът диша и се чете лесно.

Ако предавате писмото на ръка, нека хартията да има отличителна характеристика – плътност, лек нюанс на цвета – то трябва да се откроява сред останалите.

Никакви граматични грешки! Ако не сте сигурни в знанията си, обърнете се към някой, който е, но все някога ще ви хванат, ако имате големи пропуски. Не забравяйте това, особено ако длъжността е свързана с документация и често пращане на мейли.

И най- важното - бъдете искрени. Кандидатстването за работа в никакъв случай не е надлъгване. То е честно поставяне на условия за труд и заплащането му. Всяка лъжа или преувеличение винаги ще излезе наяве, ако не на интервюто, то по- късно и ще се отрази на бъдещата работа.

Човекът, който търси работа, е човек за продан. Това в никакъв случай не е обидно. Все пак – ще взимате заплата за труда си. Опитът, квалификацията, личните ви качества са само залог сделката да се осъществи. А за да се случи това, трябва мотивационното писмо, снимката, СВ-то, както и интервюто да ви продадат по най- добрия начин.

Прочетете още за:

Правилната снимка към СВ- то
Какво да очакваме от интервюто за работа
Виж още статии за:   Кариерата · Как да... · Етикет ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С какво още да поднесем виното?
· Правила на модерния (и не само) етикет
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Малки трикове за по-лесно и приятно общуване
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
Виж още статии за:   Кариерата · Как да... · Етикет ·
Петък
21
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Чуваме ли се какво говорим?
Може би някои прочитайки това заглавие биха си казали: „Че как да не се чувам, да не съм глух/а?”. В...
Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
Пасивната агресия се отнася до хора, които са враждебни към нас, но не показват открито или пряко...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Планове покрити с прах
Отлагането може да бъде изкуство, но може и да ни изиграе лоша шега. Когато не позволяваме на нещата...
Докосването - общуване, близост, доверие
„Докосването предшества зрението, предшества и речта. Това е първият език и той не лъже.” - Маргарет...
За малките неудобства
Колегата днес е наистина очарователен – слиза от новата си кола, носи се с големи крачки с лъскавите...
Техники за по-ефикасно учене, за които не сте се сетили
Често се случва учениците и студентите да изпитват затруднение в процеса на учене – училищните програми...
Уволнението - край или начало
В сегашната несигурна ситуация болшинството хора се страхуват да не загубят работата си, независимо дали...
Когато емпатията се превърне в проблем
Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава,...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
Работата. Или на път към себе си
Ключът към това, което сме призвани да правим в живота си лежи дълбоко в нас и в нещата, които обичаме...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
Надути или вярващи в себе си – къде е границата?
В общи линии хората се лутаме в крайностите – или сме твърде навирили нос, пропускайки всичко около себе...
Какво да очакваме от интервюто за работа
Който е ходил на интервю в по- голяма компания и, да речем, е кандидатствал за по- отговорна длъжност,...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
В търсене на смислена работа
Когато се изправим пред избора - "каква работа да започна?". Пред решението - "да напусна тази работа...
Корпоративният подарък за Коледа - необходимост за всеки бизнес
Служебните коледни подаръци са необходимото зло всяка година. Неотменим жест към настоящи партньори или...
Провалът – разочарование или мотивация
Когато се провалите в нещо, мотивирате ли се още повече за постигане на по-добри резултати, или разочарованието...
13 май - Европейски ден без асансьори
Европейската инициатива Ден без асансьори ще се проведе за втора поредна година на 13 май 2016 г.. Проектът...
Колегата - скатавка
Колегата-скатавка е истинска напаст, най-малкото защото останалите трябва да му свършат работата. Той...
Работеща мама
Първите три години са най-важните за психическото и интелектуалното развитие на вашето бебче. От този...
Само още 5 минути!
„Винаги закъсняваш“, „Чакам те от половин час“, „Хайде, де, какво направи?“, „Никога не си готова навреме“......
Как да се самомотивираме?
Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
Защо не бива да превръщаме хобито си в работа?
"Работи това, което обичаш, и няма да ти се наложи да работиш нито ден" Дали го е казал Конфуций, вече...
Общуването с колегите и удоволствието от работата
Повечето от нас имат своята работа, градят кариера, имат известни постижения в професията си, но колко...
Неформалното лидерство
В последно време доста се заговори за лидерството и лидерските качества. Все по-често тази „титла“ се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook