Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Минералната вода - употреба в определени граници


Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка е от изключителна важност за здравето ни. Консумацията на минерална вода е ежедневие в много домакинства. Но, всъщност, тя не е подходяща за всекидневен прием. Като всеки продукт от магазинната мрежа, трябва да се отнасяме към употребата й с внимание и най-вече – да четем етикетите.

На етикета задължително трябва да има номера и датата на издаване на лиценза от Министерството на здравеопазването на съответната марка вода, добре e и да има сертификатите за качество от типа ISO. Това гарантира, първо - проверен произход и второ - контрол на добива и на пакетирането в бутилки.

Минералната вода се добива при голяма дълбочина на земните недра и висока температура на извличане. Тя съдържа микроелементи: желязо, флуор, натрий и други разтворими химични елементи. Именно концентрацията на разтворените вещества във водата определя класифицирането на различни нива минерализация.


Полезни и вредни нива на минерализация

В търговската мрежа на българския пазар се срещат три степени на обща минерализация – много ниска, ниска и висока. Нивото на минерализация задължително трябва да е изписано на етикета на бутилката.

При много ниската минерализация (до 50 mg/l ), организмът ни най-добре преработва съдържащите се вещества във водата и тя не натоварва допълнително функциите на органите. Но съдържанието на полезни минерални соли е недостатъчно, затова трябва да се редува с по-високо минерализирани води.

Най-подходяща и с най-благоприятно влияние върху тялото ни е водата с ниска минерализация ( до 500 mg/l ). За щастие, по-голямата част от различните марки бутилирани води предлагат продукт със степен на минерализация от 200 mg/l до 350 mg/l.

Високата минерализация ( над 1000 mg/l) на водата затруднява усвояването й от тялото. Дори да пием по 1-2 литра дневно от нея, тя няма да „утоли жаждата“ на организма– той ще се нуждае от хидратация, въпреки количеството на консумираните течности. А високото ниво на минерализация се отразява неблагоприятно на дейността на органите и най-вече – натоварва бъбреците. Консумацията й е препоръчителна след консултация с личния лекар.

Изборът на точната минерализация е особено важен за възрастните хора, особено ако имат хронични и други тежки заболявания на храносмилателната и най- вече отделителната система. Препоръчителна е консултация с лекар. При децата до 7 години се препоръчва минерализацията на водата да е до 100 mg/l, най-вече заради крехката им отделителна система, а за деца под 3 години - не се препоръчва изобщо, но може да се предлага трапезна или изворна вода.


Какво още ни казват етикетите?

Оказва се, че не само общата минерализация е от значение за тялото ни. Възможно е например една минерална вода да е с ниска обща минерализация, но с високо съдържание на някоя от химичните съставки. Добрата новина е, че имаме възможност да контролираме това, което влиза в тялото ни, защото всичко по закон трябва да е изписано на етикета.

Флуорът (F) е от съществено значение за ползите от минералната вода – предотвратява развитието на кариеси и остеопороза, но с уговорката, че е в допустимите граници. Ако на етикета срещу F e изписана по-голяма цифра от 1,5 mg/l означава, че е надвишена максималната стойност на химичния елемент. А рисковете на консумацията на силно флуорирана вода са: изтъняване на зъбния емайл, жълтеникаво оцветяване по зъбите, нарушаване на здравината и устойчивостта на костите. Особено спорен е флуорът за детските зъби. На бутилките с по-високо съдържание на флуор задължително трябва да е изписано, че водата не е подходяща за ежедневна употреба от деца до 7 години.

Натрият (Na) e полезен за отделителната система и регулярното кръвно налягане. Оптималното количество на натрий във водата е до 40-45 mg/l, за малките деца – до 20 mg/l. Ако на етикета е посочена по-висока стойност, най-предпазливи спрямо консумацията трябва да са хипертониците.

Калият ( К ) е елемент, важен за правилното функциониране на нервната система, проводимостта на невроните. Той спомага за оптималната функция на мускулите, сред които е най- важният - сърцето. Една добра доза калий би била между 0, 40 - 0, 60 mg/l. Хората с проблеми на функцията на бъбреците трябва да внимават за количеството калий и като цяло е добре да се консултират.

Това са само част от елементите, като най- много трябва да се внимава с флуора. Освен тях, в минералните води има и други химични елементи и съединения.

pH е символ за степента на киселинност и алкалност на минералната вода. По-висока стойност от 7 гарантира регулация на различните стомашно-чревни смущения и киселинност в корема. Ако pH e по-малко от 7 водата се приема за киселинна, тогава се засилва дискомфортът при гастрит и други чревни неразположения. Ако на етикета срещу pH е цифрата 7, то водата е неутрална и може да се консумира без притеснение от хората, страдащи от стомашни смущения.

Електропроводимостта също се отбелязва на етикета. Това е количеството на минерални соли и останалите елементи във водата. Тя не бива да надвишава 2000 µs/cm, което значи, че такава водя би била твърде наситена.

Силно се препоръчва от лекарите да си почиваме от минералната вода, като редуваме приема й с друга вода, добивана от естествени извори – трапезна и изворна. Други алтернативи са различните начини за филтриране на питейната вода.

Здравето е най-големият подарък за нашето тяло. Водата е негов приятел, но може да се превърне и във враг. Затова, за да бъдем ведри, хидратирани и тонизирани, трябва да обръщаме повече внимание в детайли на качествата и състава на водата – напитката, която приемаме ежедневно и без която не можем.
Коментари
2014-07-10 #2
Ася Асенова
Ами то без надпис на етикета... Нямат никакво право. Отново опираме до бюрократичните спънки, нали? Комисия за защита на потребителя?
2014-07-10 #1
Цветана Лилова Каменова
Всичко е много вярно!И това,че трябва да се знаят тези неща,но има нещо друго и то е,че не сме сигурни в тези етикети.Напоследък даже ни доставят вода с бели етикети.Просто стикер.Много се шири мнението,че водата не винаги е минерална?!?!?Поне в нашият град избора на дистрибутори не е много голям.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да се справим със задържането на вода в организма?
· Избягвайте тези напитки в жегите
· На Световния ден на водата - 22 март: "Спести вода, спести живот"
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
· Нещата, които не можем да променим
· Зрелостта настъпва, когато...
Петък
24
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нарцисистите около нас
Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Върбинка против умора, изтощение и стрес
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
Ракът е най-ужасната болест. Той е коварен, защото се промъква незабелязан, а когато го забележим,...
10 октомври - Световен ден на психичното здраве
10 октомври се отбелязва като Световен ден на психичното здраве за първи път през 1992 г. През 2017 година...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Заземяване - да ходим боси
В началото на 90-те години на миналия век Клинтън Обер, след серия от здравословни проблеми, свързани...
Лято е, но да не се отпускаме
Към късното лято, малко изморени, малко прегрели, ние тотално се отпускаме. Че режимът е нарушен, така...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Зумба за забавление и тонус
Ако трябва да бъда честна, когато е ставало дума за фитнес, винаги съм се насилвала да проявя самодисциплина...
Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Водораслите - новото 3 в 1
В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
Анорексия или просто диета
Тя е в подрастваща възраст и не харесва тялото си. На масата рови в чинията и пресмята калориите по схема,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook