Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Непентес


Родината на непентеса (Nepenthes) са дъждовните тропични джунгли на югоизточна Азия, островите Калимантан и Суматра, Филипините и тропичните части на Австралия. Поради тази причина това хищно растение обича топли помещения с висока влажност на въздуха и почвата.

Познати са около 120 рода от тези лиани, характерни с метармофозата на листата им. Растението прави листна маса, в чийто край се появяват продължения приличащи на мустачета. Част от тях образуват "канички" с капаче, пълни с течност. Попаднало там каквото и да е дребно насекомо бива разградено от сока на растението - с което всъщност растението се храни.

В домашни условия каничките достигат до 10-20 см дължина, но в родината си се срещат и до 50 см. Растението произвежда сладък нектар, който привлича насекомите. Капачето изпълнява роля на площадка за насекомите и в естествена среда като чадърче срещу дъждовната вода. Вътрешните стени отделят восък, който прави стените изключително хлъзгави и не позволяват на поблазнителото се за нектар насекомо да се задържи. В допълнение вътрешността има множество власинки обърнати надолу, които спират тотално всякакъв опит за бягство.
В най-долната си част каничката отделя непетенсин - храносмилателен фермент подобен на киселина. Така, подхлъзналото се насекомо попада в течността и в рамките на до 10 часа, бива разградено. Някои цветари ще забележета, че попадналото насекомо, всякаш стои цяло в чашката, но това всъщност е само хитиновата му обвивка. Интересно е да се отбележи, че непентеса отделя и друг фермент, който макар и по-късно разгражда дори и тази обивка.

Непентесите са двудомни - т.е мъжките или женските цветове растат на различни растения, за това се размножават предимно чрез резници в почвена смес от едър пясък и торфен мъх - най-добре пролетта. Наличието на канички е знак, че растението се чувства много добре. В противен случай, то спира да прави канички, остава само листна маса, която най-често пожълтява от липсата на светлина и влажност във въздуха. Ако листната маса е станала голяма, можете да намалите част от клончетата като ги използвате за създаване на други растения. Вкореняват се за 2-3 месеца.

Цената на непетеса не е малка така, че ако сте решили да си вземете това растение е нужно да знаете, дали ще можете да му осигурите нужните условия:

Влажност на въздуха: 70-90% - влажността може да се постигне и чрез изпарители на вода. Пръскането с пулверизатор с преседяла вода също помага донякъде.
Светлина: Растението обича много светли места, но без жарко слънце.
Температура: През есенно-зимния период е добре да се поддържа температура от 15-20 градуса. За пролетно-летния - 20-26 градуса. Продължителната ниска температура води до смърт на растението.
Поливане: Обилно поливане, без застояване на вода - пръст нито много влажна, нито засушена. През периода на покой - от октомври до началото на пролетта се полива ден, два след видимо изсъхване на горния слой.
Торене: Можете да използвате обикновен комплексен тор, но разреден с трикратно по-малка концентрация, подхранването се извършва на 3-4 седмици. Избягвайте торове с повишено съдържание на азот - те могат да доведат до загниване на растението
Вредители: Растението рядко страда от външни вредители, защото биват изядени, но е възможно да бъде нападнато от въшки.


Много цветари сигурно се вълнуват от въпроса: Да давам ли насекоми на непентеса?
Растението само улавя нужната си храна, но няма да откаже от време на време от "десерт".

Виж още статии за:   Цветя и градина ·
Коментари
2011-08-03 #1
dradomir dragomirov
здравеите ....! благодаря ви за добрата и пална информация...???????????
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Далиите в градината – съвети за отглеждане и символика
· Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
· Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
Виж още статии за:   Цветя и градина ·
Неделя
8
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ярко жълти яйца за Великден с естествен оцветител - куркума
Миналата година успешно боядисах ярко червени яйца с люспи от лук и, честно казано, нямах търпение тази...
Великденски зайчета
Заекът е свързан с плодородието, прекрасен символ, с който да поканим прераждащата се Природа да изпълни...
24 май...какъвто трябва да бъде
България има единствения в света национален празник, посветен на писмеността, културата и просветата....
Да създадем бонсай - II част
Другата ви задача е да придадете характерна живописна форма на джуджето. Това може да стане като изкривите...
Когато нямаше Коледа
А имаше време, когато нямаше Коледа … Не съвсем, но поне не официално. Православната църква си отбелязваше...
Лазаровден
Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението, следван от Цветница...
Декоративни яйца с хартиени цветчета
Здравейте ! Това е великденската украса в нашия скромен дом. Всяка година добавяме по нещо ново към...
Коледни картички за родители и деца
Картичките, които сега ще ви покажем, са много лесни за изработка. Толкова лесни, че се правят и с деца....
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Игликата - дискретният чар на пролетта като билка
Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение... Нашите прадеди смятали растението...
Смисълът на християнските пости
Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден не се отвръщай от него,...
Писмото до Дядо Коледа
Ако все още не сте написали писмото до Дядо Коледа с най-малките членове на семейството, побързайте -...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook