Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шербет или сорбе? Опитайте и двете



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му е захарта. У нас думата шербет е сякаш просто нарицателно за нещо сладко, без в действителност да се знае какво точно представлява това питие.

Ще откриете десетки варианти за приготвянето му, но поради твърде голямото разнообразие в съставките, съществува голям риск да не разберете коя точно е оригиналната рецепта на шербета. Често той се бърка със сорбето, което е нещо съвсем друго.

Шербетът - ориенталският специалитет

Някои казват, че това е първата безалкохолна напитка в света. Той е сладък, разхлаждащ и въпреки многото си варианти, едно е сигурно - той е задължително ледено студен.

Думата шербет ( на турски - şerbet ) е с арабски произход и корените на този сироп са „заровени” именно в Средния Изток. Рождената дата на тази напитка е средата на 17 век, но се твърди, че още през 3000 г. пр. Хр. арабите са приготвяли шербет. А негови варианти можем да открием и на други краища на древния свят. Съществува легенда, която гласи, че първият шербет е приготвен от император Нерон, който смесил шепа сняг, мед и вино. В древен Китай пък са го приготвяли от плодов сок, плодове и сняг. Египетските фараони смесвали плодови сокове с много лед.

Турската кухня обаче му дава истинската слава. В Османската империя този „сироп” е бил на особена почит - към кухнята на сладкарите е имало специално помещение за приготвянето му. Пиел се е след всяко ядене вместо вода и като десерт, прелюдия към наргилето. Към днешна дата, с оригинален шербет ще се почерпите почти навсякъде в Турция. Там е особено популярен червеният шербет, сервиращ се по сватбите - задължително ароматизиран с карамфил и билки.



Всъщност, в оригиналната си форма тази напитка представлява обикновен сладък сироп, приготвен с варене от вода и захар с добавени цветни есенции - роза, люляк, теменужки, нарцис, различни билки като мента и подправки - карамфил, кардамом, канела. Най-редкият вид шербет се е приготвял от водни лилии. У нас, като част от Османската империя, най-разпространен бил този с карамфил и канела.

Особено популярен е той обаче не толкова заради вкуса, а заради леда в него, който в онези времена е била твърде рядко срещан лукс.

А какво тогава е сорбе?

В края на 17 век с отварянето на Османската империя към Запада прочутият вече шербет започва да се предлага по улиците на Париж под пофренченото име сорбе, а впоследствие и в много други европейски градове. Сорбето, обаче, е твърде видоизменено в сравнение с шербета. Тук се включват по-плътни съставки - пасирани плодове, сладолед и дори вино. В оригиналната си форма сорбето е вид плодов сладолед, представляващ замразено плодово пюре с добавена захар. Казано по друг начин, тази френска разновидност на шербета е по-скоро воден сладолед, без наличието на мляко, което го прави идеален вариант за хора с алергия към лактоза. При сорбето също може да експериментирате като прибавите ядки и какао, например.

Дали ще добавите билки и екзотични подправки, или ще наблегнете на пасираните плодове, решавате вие. Шербетът в повечето случаи е въпрос на въображение и лесно може да се приготвя у дома - съставките зависят основно от вашите предпочитания. Сорбето пък е идеално за хора, които не харесват млякото в сладоледа или имат алергия към лактоза. Както и да го направите, ще получите нещо свежо, вкусно и сравнително здравословно за пиене - в зависимост от това какво ще забъркате.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· 12 февруари - Ден на Дарвин
· Трифон Зарезан в миналото
· На тази дата: 30 януари - роден е цар Борис III
Вторник
18
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook