Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шербет или сорбе? Опитайте и двете



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му е захарта. У нас думата шербет е сякаш просто нарицателно за нещо сладко, без в действителност да се знае какво точно представлява това питие.

Ще откриете десетки варианти за приготвянето му, но поради твърде голямото разнообразие в съставките, съществува голям риск да не разберете коя точно е оригиналната рецепта на шербета. Често той се бърка със сорбето, което е нещо съвсем друго.

Шербетът - ориенталският специалитет

Някои казват, че това е първата безалкохолна напитка в света. Той е сладък, разхлаждащ и въпреки многото си варианти, едно е сигурно - той е задължително ледено студен.

Думата шербет ( на турски - şerbet ) е с арабски произход и корените на този сироп са „заровени” именно в Средния Изток. Рождената дата на тази напитка е средата на 17 век, но се твърди, че още през 3000 г. пр. Хр. арабите са приготвяли шербет. А негови варианти можем да открием и на други краища на древния свят. Съществува легенда, която гласи, че първият шербет е приготвен от император Нерон, който смесил шепа сняг, мед и вино. В древен Китай пък са го приготвяли от плодов сок, плодове и сняг. Египетските фараони смесвали плодови сокове с много лед.

Турската кухня обаче му дава истинската слава. В Османската империя този „сироп” е бил на особена почит - към кухнята на сладкарите е имало специално помещение за приготвянето му. Пиел се е след всяко ядене вместо вода и като десерт, прелюдия към наргилето. Към днешна дата, с оригинален шербет ще се почерпите почти навсякъде в Турция. Там е особено популярен червеният шербет, сервиращ се по сватбите - задължително ароматизиран с карамфил и билки.



Всъщност, в оригиналната си форма тази напитка представлява обикновен сладък сироп, приготвен с варене от вода и захар с добавени цветни есенции - роза, люляк, теменужки, нарцис, различни билки като мента и подправки - карамфил, кардамом, канела. Най-редкият вид шербет се е приготвял от водни лилии. У нас, като част от Османската империя, най-разпространен бил този с карамфил и канела.

Особено популярен е той обаче не толкова заради вкуса, а заради леда в него, който в онези времена е била твърде рядко срещан лукс.

А какво тогава е сорбе?

В края на 17 век с отварянето на Османската империя към Запада прочутият вече шербет започва да се предлага по улиците на Париж под пофренченото име сорбе, а впоследствие и в много други европейски градове. Сорбето, обаче, е твърде видоизменено в сравнение с шербета. Тук се включват по-плътни съставки - пасирани плодове, сладолед и дори вино. В оригиналната си форма сорбето е вид плодов сладолед, представляващ замразено плодово пюре с добавена захар. Казано по друг начин, тази френска разновидност на шербета е по-скоро воден сладолед, без наличието на мляко, което го прави идеален вариант за хора с алергия към лактоза. При сорбето също може да експериментирате като прибавите ядки и какао, например.

Дали ще добавите билки и екзотични подправки, или ще наблегнете на пасираните плодове, решавате вие. Шербетът в повечето случаи е въпрос на въображение и лесно може да се приготвя у дома - съставките зависят основно от вашите предпочитания. Сорбето пък е идеално за хора, които не харесват млякото в сладоледа или имат алергия към лактоза. Както и да го направите, ще получите нещо свежо, вкусно и сравнително здравословно за пиене - в зависимост от това какво ще забъркате.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· 28 май - Национален ден на парковете
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· 22 май - Международен ден на биоразнообразието
Събота
30
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook