Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме


Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване на съвсем малки бебета, при така популярните режими за детокс, при лекуване на редица болести или за отслабване. За какво обаче трябва да внимаваме, когато консумираме прясно изцедени сокове?

За фреша - само най-доброто качество

На първо място и може би най-логично е изискването соковете да се прави само с пресни, добре узрели и здрави плодове и зеленчуци. Забравете, че може да използвате загнили или продукти с по-ниско качество, такива трябва добре да се изрежат. Истината е, че макар и смлени и прецедени през центрофугата и на най-добрата сокоизстисквачка, соковете запазват в себе, както полезните, така и опасните за човешкия организъм токсини.

Затова старателното избиране, измиване и почистване на плодовете и зеленчуците преди изцеждането им е задължително. Когато поръчвате прясно изцеден сок в заведение или от улицата, не се притеснявайте да се уверите лично, дали сокът, който ще ви бъде сервиран, е действително направен от първокачествени продукти.

Ключовата роля на сокоизстисквачката

Следващият важен момент при направата на сокове е сокоизстисквачката. Няма да говорим за марка или модел, а затова кой тип сокоизстисквачки са оптималният избор по отношение на запазване на здравословните качества на приготвените с тях сокове. Всички сме запознати с високоскоростните, достъпни, центрофугиращи сокоизстисквачки.


За максимално извличане не полезните вещества от плодовете и зеленчуците, обаче, се препоръчват така наречените мачкащи или дъвчещи сокоизстисквачки. Те работят подобно на месомелачките, като смачкват продуктите при ниска скорост и чрез притискане извличат соковете, без да се стига до окисляването им, съответно и до загуба на голяма част от витамините и минералите в тях.

Те позволяват и запазването на пулпата - плодовото или зеленчуково месо, в която се крият голяма част от витамините. Особено подходящи са и за сокове от зеленолистни зеленчуци. За съжаление цената им е все още висока, не са така разпространени и са в пъти по-бавни от центорфугиращите сокоизстисквачки. Който и вид да изберете, пригответе се за старателно почистване. Задържалите се влакна загниват бързо и могат да вкарат токсини в следващия сок.

Кога и как да се консумират соковете?

Първо и най-важно правило е да консумираме соковете веднага след изцеждането им. Причината отново е съприкосновението с кислорода, който бързо отнема от полезния ефект на соковете. Витамин С е този витамин, който много бързо се разрушава от молекулите на кислорода. Изключение прави сокът от цвекло, за който и преди сме споменавали, че е добре да престои поне няколко часа преди употреба. За максимално усвояване е препоръчително соковете да се консумират отделно от друга храна.

Пресни сокове можем да пием по всяко време, но ако е на гладно, когато са и най-полезни, е добре да хапнем след около 30 минути. Плодовите киселини сериозно могат да увредят стомашната лигавица. Директно след хранене не биха се усвоили оптимално. Нека изчакаме час, час и половина поне.

В какви количества?

И тук мненията варират в двете крайности – от една чаша до количества от няколко литра дневно. Но дори и най-малкото количество прясно изцеден сок носи ползи на организма ни. За да се получи лечебен ефект, обаче, важи правилото – колкото по-големи количества системно, толкова по-добре. Както всички природни лекове, така и прясно изцедените сокове действат на принципа на натрупването, а здравословният ефект от приема им може да бъде видян едва след известно време и постоянство от наша страна.

И още...

Цитрусовите сокове не са подходящи за хора с чувствителни зъби, защото предизвикват ерозия на емайла. Това е една от основните причини за чувствителните зъби.

Препоръката соковете да се пият час, час и половина след хранене особено с отнася за соковете от сладки плодове. В противен случай рискувате да си навлечете подуване на стомаха и метеоризъм, в следствие на ферментацията на сладките плодове в стомаха и червата.

Хора с гастрит, язва, панкреатит трябва да избягват кисели сокове, защото консумацията им може да раздразни стомаха.

Сокът от грейпфрут е опасно да се съчетава с голяма група лекарствени продукти. Имайте го предвид при приема на дори най-безобидни на пръв поглед лекарства.

Поради високото си захарно съдържание сокът от грозде не се препоръчва за хора с диабет.

Безспорно, редовната консумация на поне чаша прясно изцеден плодов или зеленчуков сок на ден носи удоволствие, добро настроение и дългосрочни ползи на нашия организъм. В случай, че решите да приемате соковете с цел отслабване, детокс или лечение, препоръчваме задължителна консултация със съответните специалисти.
Коментари
2014-07-29 #1
Инна Георгиева
Аз лично обаче обичам да пия основно вода - плодовете ги хапвам - по-малко загуба на витамини.
Не опряско свързано, но понеже най-често се правят фрешове от портокал и грейпфрут, някакво изследване четох, в което казват, че повече проблеми със зъбите имат хора консумиращи храни, които не растат в същите ширини, да речем портокали в България
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
· Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
· Всички сме свързани
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Неделя
31
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Ако само знаеше...
В деня за борба срещу СПИН, нека се замислим за тези носители на вируса ХИВ, които нищо не подозират....
Да се огледаме в любимите хора
Когато за пръв път прочетох, че хората край нас са наше огледало, а партньорът ни винаги е правилният...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Доколко (не) можем да снижаваме очакванията си?
Казват, че ако нямаш високи очаквания, няма да се разочароваш. Очаквания хората да бъдат според представите...
Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и Витамин...
Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Днес много се говори за емпатията като за всеобща ценност в общуването, като основа за емоционалната...
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Законите на съдбата
Вярвате ли в съдбата или сте привърженици на твърдението, че само ние отговаряме за собствените си решения...
Даването и получаването като големи житейски уроци
Една от най-важните ни мисии в този живот е тази да даваме. Да даваме внимание, обич, разбиране, помощ,...
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
Мисия "Детски имунитет" II
Храненето. Едва ли за първи път чувате думите на Хипократ: „И нека храната бъде вашето лекарство и вашето...
Минералната вода - употреба в определени граници
Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка...
В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook