Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме


Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване на съвсем малки бебета, при така популярните режими за детокс, при лекуване на редица болести или за отслабване. За какво обаче трябва да внимаваме, когато консумираме прясно изцедени сокове?

За фреша - само най-доброто качество

На първо място и може би най-логично е изискването соковете да се прави само с пресни, добре узрели и здрави плодове и зеленчуци. Забравете, че може да използвате загнили или продукти с по-ниско качество, такива трябва добре да се изрежат. Истината е, че макар и смлени и прецедени през центрофугата и на най-добрата сокоизстисквачка, соковете запазват в себе, както полезните, така и опасните за човешкия организъм токсини.

Затова старателното избиране, измиване и почистване на плодовете и зеленчуците преди изцеждането им е задължително. Когато поръчвате прясно изцеден сок в заведение или от улицата, не се притеснявайте да се уверите лично, дали сокът, който ще ви бъде сервиран, е действително направен от първокачествени продукти.

Ключовата роля на сокоизстисквачката

Следващият важен момент при направата на сокове е сокоизстисквачката. Няма да говорим за марка или модел, а затова кой тип сокоизстисквачки са оптималният избор по отношение на запазване на здравословните качества на приготвените с тях сокове. Всички сме запознати с високоскоростните, достъпни, центрофугиращи сокоизстисквачки.


За максимално извличане не полезните вещества от плодовете и зеленчуците, обаче, се препоръчват така наречените мачкащи или дъвчещи сокоизстисквачки. Те работят подобно на месомелачките, като смачкват продуктите при ниска скорост и чрез притискане извличат соковете, без да се стига до окисляването им, съответно и до загуба на голяма част от витамините и минералите в тях.

Те позволяват и запазването на пулпата - плодовото или зеленчуково месо, в която се крият голяма част от витамините. Особено подходящи са и за сокове от зеленолистни зеленчуци. За съжаление цената им е все още висока, не са така разпространени и са в пъти по-бавни от центорфугиращите сокоизстисквачки. Който и вид да изберете, пригответе се за старателно почистване. Задържалите се влакна загниват бързо и могат да вкарат токсини в следващия сок.

Кога и как да се консумират соковете?

Първо и най-важно правило е да консумираме соковете веднага след изцеждането им. Причината отново е съприкосновението с кислорода, който бързо отнема от полезния ефект на соковете. Витамин С е този витамин, който много бързо се разрушава от молекулите на кислорода. Изключение прави сокът от цвекло, за който и преди сме споменавали, че е добре да престои поне няколко часа преди употреба. За максимално усвояване е препоръчително соковете да се консумират отделно от друга храна.

Пресни сокове можем да пием по всяко време, но ако е на гладно, когато са и най-полезни, е добре да хапнем след около 30 минути. Плодовите киселини сериозно могат да увредят стомашната лигавица. Директно след хранене не биха се усвоили оптимално. Нека изчакаме час, час и половина поне.

В какви количества?

И тук мненията варират в двете крайности – от една чаша до количества от няколко литра дневно. Но дори и най-малкото количество прясно изцеден сок носи ползи на организма ни. За да се получи лечебен ефект, обаче, важи правилото – колкото по-големи количества системно, толкова по-добре. Както всички природни лекове, така и прясно изцедените сокове действат на принципа на натрупването, а здравословният ефект от приема им може да бъде видян едва след известно време и постоянство от наша страна.

И още...

Цитрусовите сокове не са подходящи за хора с чувствителни зъби, защото предизвикват ерозия на емайла. Това е една от основните причини за чувствителните зъби.

Препоръката соковете да се пият час, час и половина след хранене особено с отнася за соковете от сладки плодове. В противен случай рискувате да си навлечете подуване на стомаха и метеоризъм, в следствие на ферментацията на сладките плодове в стомаха и червата.

Хора с гастрит, язва, панкреатит трябва да избягват кисели сокове, защото консумацията им може да раздразни стомаха.

Сокът от грейпфрут е опасно да се съчетава с голяма група лекарствени продукти. Имайте го предвид при приема на дори най-безобидни на пръв поглед лекарства.

Поради високото си захарно съдържание сокът от грозде не се препоръчва за хора с диабет.

Безспорно, редовната консумация на поне чаша прясно изцеден плодов или зеленчуков сок на ден носи удоволствие, добро настроение и дългосрочни ползи на нашия организъм. В случай, че решите да приемате соковете с цел отслабване, детокс или лечение, препоръчваме задължителна консултация със съответните специалисти.
Коментари
2014-07-29 #1
Инна Георгиева
Аз лично обаче обичам да пия основно вода - плодовете ги хапвам - по-малко загуба на витамини.
Не опряско свързано, но понеже най-често се правят фрешове от портокал и грейпфрут, някакво изследване четох, в което казват, че повече проблеми със зъбите имат хора консумиращи храни, които не растат в същите ширини, да речем портокали в България
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
· Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
· Всички сме свързани
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· За една по-спокойна почивка
· 10 неща от бита, които трябва да сменяме често
· 5 възела, които е полезно да научите
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
· Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
· Как чрез думите сами си причиняваме нещастие и болести?
· Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Сряда
24
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Нещата, които не можем да променим
Стотици статии ни съветват как да променим себе си и как всичко в този живот зависи от нас самите. Самоусъвършенстването...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
"Здравословен обяд за ученика" - хапки-сърца, овесени бисквити и кисело мляко с касис
Това е ден четвърти от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика"....
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Заболявания и лекарства, от които се пълнее
Често сме чували хора с наднормено тегло, да „оправдават” излишните си килограми с реални или мними заболявания....
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Слабо известните витамини
В общи линии всички сме чували за витамините A, C, D, E, F, K, P и повечето от комплекса В, както и за...
Да се предпазим от първите вирусни атаки
Имунната система ни помага да се преборим с външни вредители, с различни бактериални атаки и лоши климатични...
Зрелостта настъпва, когато...
Когато спреш да се сравняваш с другите. Когато спреш да променяш другите, а се опиташ да променяш...
Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата дейност се увеличава все повече и то...
Как да отучим детето си от бързата храна - I
Обикновено не отдаваме голямо значение на това, с какво се храни нашето дете. През деня ние сме на работа,...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
Стрес, стрес, стрес... Чуваме думата ежедневно и сме запознати, както с позитивното, така и с негативното...
Водораслите - новото 3 в 1
В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
Да се научим да разтоварваме емоционалния си багаж
Как да разберем, че имаме твърде много емоционален багаж ли? Постоянно лошото настроение, безразличието,...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
16 стъпки към духовно израстване
1. Не съди хората. Не говори лошо за човек в негово отсъствие. Той също е частичка от божественото съвършенство,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook