Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Модерните професии на 21 век


Те не съществуваха допреди четиринадесет години, когато професията на програмиста или фрийленсъра звучеше объркващо и беше трудно да си представим какво конкретно включва трудовата му характеристика. Днес технологиите промениха разбирането ни за всичко - от социалните ни роли и умения, до избора на професия. Това са част от новите професии на 21 век, които са на върха на търсенето и заплащането.

Гейм тестер. Няма да повярвате, но вече и в България има такава професия. Добра новина за любителите на виртуалните забавления – имат възможност да печелят пари, докато играят на най-различни игри, предназначени за настолни, персонални или мобилни устройства. Гейм тестерите докладват за грешки от всякакъв тип в определена игра: героят не реагира на команда, музиката прекъсва, екранът насича движението – изобщо всичко нередно в процеса на преминаване през различните нива на играта. Геймърите описват с подробности всяка нередност, която са забелязали, за да могат програмистите да поправят грешките. Пълен или четиричасов работен ден, прекаран пред монитора във виртуалната реалност на най-новата игра. Ако до скоро това е била мечтата на голяма част от геймърите, днес е професия с немалка заплата.

Специалист по зелена енергия. През последните години ни заляха „зелената вълна“ и принципите на еко културата. Опазването на околната среда и воденето на здравословен (доколкото е възможно) начин на живот, се превърнаха в мода най-вече сред младите хора. Бумът на „зеленото“ отвори и редица работни места в областите на слънчевата енергия и биогоривата. Експертът по зелена енергия разработва методи за производство на възобновяема енергия и убеждава представителите на бизнеса да включат екологични продукти в портфолиото на компаниите си. Тъй като зеленият сегмент основно набляга на налагането на алтернативни източници на енергия, той е благоприятно поле за изява на химици, физици, инженери - все професии, които доскоро тънеха в пренебрежение.

Професионален блогър. Тук можем да разграничим два типа блогъри:

• Популярни или непопулярни личности, които поддържат личен блог, изразявайки мнения, коментари или анализи по актуални теми и проблеми от различно естество. По-голямата част от блогърите, попадащи в тази категория, са любители, но има и такива, за които е равноправна професия – те получават доходи най-вече от дарения и рекламни банери в блога си.

• Наети от организации със стопанска или идеална цел служители, които пишат статии за фирмени и корпоративни блогове. Копирайтърите много успешно се вписват в тази ниша. Тук блогърите акцентират върху фирмената политика, визия, мисия, развитието на фирмата, миналото й и казуси от най-различен аспект. Преди 4-5 години тази длъжност беше характерна за западните страни, но днес търпи развитие и у нас. Все по-често се срещат обяви от компании, търсещи фирмени блогъри. Обичайните изисквания са: лидерски качества, познания по брандинг и PR.

Специалист социални мрежи. Още една професия, срещу която по-възрастните хора не вярват, че се предлага заплата. Но вече отмина периодът, в който социалните мрежи се употребяваха основно за споделяне и разглеждане на снимки. Днес почти всички организации имат страница в една или във всички популярни мрежи: Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn и т.н. Специалистът по социални мрежи, освен че трябва да е отлично запознат с функциите им, се грижи за: актуализиране на информация за компанията, търговската марка, предлаганите продукти и услуги, анализи на резултатите от реализирани кампании в мрежите и други статистики, разработване на стратегии за използването на социалните мрежи в интерес на фирмата, наблюдение на страниците на конкуренти и партньори и не на последно място - реклама. Погрешно е схващането, че работата на специалиста по социални мрежи се изчерпва със споделянето на снимки и картички, тя е далеч по-обширна и нейното ядро е стратегията, която компанията се опитва да наложи на сегмента, върху който се е фокусирала.

Медиатор. Това е друга сфера на дейност, породена от динамиката на съвременното битие. Да изоставим за малко технологиите и да погледнем отношенията помежду ни. Оказва се, че и за тях имаме нужда от специалист. Медиаторът е безпристрастен професионалист, който разрешава спорове между две страни – той се явява третата, независима страна, целяща финализирането на възникнал конфликт. Фокусът на медиатора е насочен към сключването на споразумение между спорещите страни, което да не е в противовес със законите в страната. Чрез медиацията се избягва преминаването през съдебен процес, който, освен че е стресиращ, е и в пъти по-скъп от услугите на медиатора. Работата не изисква непременно юридическо и/или психологическо образование, но със сигурност биха били от полза. Обикновено медиаторът има отлични комуникативни умения, богат житейски опит, гъвкавост, емоционална интелигентност и... неизчерпаема доза търпение. У нас вече има и Професионална асоциация на медиаторите в България.

Лайф коуч. Интересен занаят, който в български вариант буквално означава "треньор по живеене или персонален треньор на живота". Тя е новост не само за страната, но и в световен мащаб. Лайф коучът помага на клиентите си и ги напътства при професионални, личности или семейни кризи.
Той е терапевтът, който ще ви накара да крещите на публично място, ако имате проблеми с изразяването на собственото си мнение на висок глас например. Той провокира клиентите си да тръгнат в правилната житейска посока, въпреки трудностите, които си мислят, че не могат да преодолеят или когато не срещат подкрепа сред близките си. Сеансите или срещите са лични и напълно конфиденциални във формална или неформална обстановка – от кабинет, офис и кафене до парк, море и гора. Необходимите компетенции на един лайф коуч са в областта на психологията и междуличностната комуникация. Той може да предлага лични консулатции или да организира семинари по личностно развитие за широк кръг хора.

Генетичен съветник. Това е „бебето“ сред професиите на 21 век. Генетичните съветници консултират бременни или семейства, които планират зачеване. Те дават оценка на вероятността за предаване на генетични заболявания или вродени дефекти при плода. След като са се запознали с индивидуалния случай на отделния пациент и са направили необходимите изследвания и тестове, генетичните съветници следят плода през целия период на бременността и информират бъдещите родители за болестите и честотата на генетични заболявания, предавани през поколенията. При установени отклонения или причина за тревога, специалистът по генетика дава съвет, но не и план на конкретно действие или назначаване на манипулация. Хората, работещи в тази сфера са квалифицирани професионалисти в областта на медицината и генетиката.

Професия "прегръщач". Меко казано странна професия, водеща началото си от страната на неограничените възможности – САЩ. Вероятно пионерът в тази ниша е стигнал до заключението, че днешният свят е прекалено забързан, труден, несправедлив и суров. И е решил да предлага платената услуга на релаксиращата, топла, нежна прегръдка. Има строги правила в този бранш – само гушкане с дрехи и никакъв секс. Областите на интимните части от тялото е забранено да се докосват. По-голямата част от клиентите са самотни, наскоро изоставени, възрастни или депресирани хора. В България все още няма данни за такъв тип дейност. В по-големите градове периодично се организират кампании на „безплатната прегръдка“, когато доброволци стоят на възлови места в центъра и парковете, прегръщайки спонтанно минувачите.

Днес пазарът на труда ражда актуални и високоплатени професии, за които българските училища и университети вероятно още дълги години няма да подготвят кадри. Затова вероятната успешна формула за реализация е: класическо висше или средно образование – икономист, инженер, педагог, психолог, лингвист и т.н. плюс частен курс или специализация в някоя от най-новите и обещаващи професии. Днешните дни наложиха максимата, че не е най-важно престижното и класическо обучение, а упоритостта и стремежа към усвояване на нова информация и технологии. Защото в условията на пазарна икономика, бързо развиващи се технологии и непрестанно променящи се условия, не оцеляват най-силните, а най-приспособимите – точно както и в природата.
Виж още статии за:   Кариерата · Виртуалното пространство ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Наръчник на УНИЦЕФ подкрепя развитието на медийна грамотност у младежите
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Време да бъдем по-добри...и в социалните мрежи
· Малки трикове за по-лесно и приятно общуване
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
Виж още статии за:   Кариерата · Виртуалното пространство ·
Вторник
21
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Практика на деловото запознанство
Вълнувате се заради събеседване за работа или важна за кариерата ви бизнес среща? И в двата случая имате...
Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
Пасивната агресия се отнася до хора, които са враждебни към нас, но не показват открито или пряко...
Как темпераментът определя професията ни
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените разговори и запознанствата или пък обичате...
Защо емоционалната интелигентност е важна за бизнеса?
Откакто се е появил този термин - "емоционална интелигентност", той се свързва предимно със социалната...
Как да правите това, което обичате? (и обратно)
Ако можехте да избирате дали да прекарате следващия час работейки, или разхождайки се по улиците на Париж,...
Колко е важно самоуважението на работното място?
Много от днешните работодатели натрапват на служителите си идеята, че едва ли не им оказват висше благоволение...
Законът за компенсацията - как действа и за какво ни помага?
Законът за компенсацията е един от 12-те Универсални закона, който гласи, че сме компенсирани...
Какво знаем за позицията подбор на кадри?
Вече за да бъде одобрен за определена работна позиция, кандидатстващия минава през така да се каже огъня...
Защо след 35-те ни години е трудно да се сприятеляваме?
Изследване, публикувано в The Royal Society, показва, че пикът на новите приятелства, нашата най-голяма...
Как да си спечелим уважение?
Да бъдеш обичан е много хубаво и приятно, но има нещо още по-важно от любовта – уважението. Без него...
Първото впечатление
Първото впечатление, което ще оставиш в хората е като гилотина. Те просто отсичат – да, харесва ми или...
Планове покрити с прах
Отлагането може да бъде изкуство, но може и да ни изиграе лоша шега. Когато не позволяваме на нещата...
Как да развием устойчивостта си, за да бъдем по-успешни?
„Животът не става по-лек или по-опростен, ние ставаме по-силни и по-устойчиви.“ - Стив Мараболи ...
В търсене на смислена работа
Когато се изправим пред избора - "каква работа да започна?". Пред решението - "да напусна тази работа...
Вълк-единак или колективен играч?
Като вълк-единак или колективен играч сме в живота? Това е наш избор, но само донякъде. Той се предопределя...
Изкуството да направиш комплимент на мъж
Няма човек, който да е неподвластен на комплимента. Ако има такива, то просто не са получавали точния...
Работата. Завои и застои
I. Застои (Защо се задържаме на работа, която не харесваме) Времето прекарано в работа представлява...
Общуване според темперамента - II
Холериците са бързи, поривисти и стремителни, но рязко сменят своите настроения и губят самообладание....
Жертва сте на слухове?
Безспорно слуховете са най-старото информационно средство в света и независимо дали ни харесва или не,...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
Откровено за трудните разговори
„Бъдете достатъчно смели да започнете разговор, който си заслужава.“- Маргарет Уитли Във всички...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Изкуството на малкия разговор на работното място
Започването на кратък разговор с почти или напълно непознат човек може да се окаже по-трудно, отколкото...
Защо трябва да ценим повече интровертите около себе си?
Знаете ли какво е общото между Барак Обама, Джоан Роулинг и Одри Хепбърн? Те са считани за интровертен...
На везните: свободно време срещу по-добро заплащане
Първият въпрос, който ни хрумва би бил: „Задължително ли се стига дотам?” Да, понякога можем да ги поставим...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook