Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Модерните професии на 21 век


Те не съществуваха допреди четиринадесет години, когато професията на програмиста или фрийленсъра звучеше объркващо и беше трудно да си представим какво конкретно включва трудовата му характеристика. Днес технологиите промениха разбирането ни за всичко - от социалните ни роли и умения, до избора на професия. Това са част от новите професии на 21 век, които са на върха на търсенето и заплащането.

Гейм тестер. Няма да повярвате, но вече и в България има такава професия. Добра новина за любителите на виртуалните забавления – имат възможност да печелят пари, докато играят на най-различни игри, предназначени за настолни, персонални или мобилни устройства. Гейм тестерите докладват за грешки от всякакъв тип в определена игра: героят не реагира на команда, музиката прекъсва, екранът насича движението – изобщо всичко нередно в процеса на преминаване през различните нива на играта. Геймърите описват с подробности всяка нередност, която са забелязали, за да могат програмистите да поправят грешките. Пълен или четиричасов работен ден, прекаран пред монитора във виртуалната реалност на най-новата игра. Ако до скоро това е била мечтата на голяма част от геймърите, днес е професия с немалка заплата.

Специалист по зелена енергия. През последните години ни заляха „зелената вълна“ и принципите на еко културата. Опазването на околната среда и воденето на здравословен (доколкото е възможно) начин на живот, се превърнаха в мода най-вече сред младите хора. Бумът на „зеленото“ отвори и редица работни места в областите на слънчевата енергия и биогоривата. Експертът по зелена енергия разработва методи за производство на възобновяема енергия и убеждава представителите на бизнеса да включат екологични продукти в портфолиото на компаниите си. Тъй като зеленият сегмент основно набляга на налагането на алтернативни източници на енергия, той е благоприятно поле за изява на химици, физици, инженери - все професии, които доскоро тънеха в пренебрежение.

Професионален блогър. Тук можем да разграничим два типа блогъри:

• Популярни или непопулярни личности, които поддържат личен блог, изразявайки мнения, коментари или анализи по актуални теми и проблеми от различно естество. По-голямата част от блогърите, попадащи в тази категория, са любители, но има и такива, за които е равноправна професия – те получават доходи най-вече от дарения и рекламни банери в блога си.

• Наети от организации със стопанска или идеална цел служители, които пишат статии за фирмени и корпоративни блогове. Копирайтърите много успешно се вписват в тази ниша. Тук блогърите акцентират върху фирмената политика, визия, мисия, развитието на фирмата, миналото й и казуси от най-различен аспект. Преди 4-5 години тази длъжност беше характерна за западните страни, но днес търпи развитие и у нас. Все по-често се срещат обяви от компании, търсещи фирмени блогъри. Обичайните изисквания са: лидерски качества, познания по брандинг и PR.

Специалист социални мрежи. Още една професия, срещу която по-възрастните хора не вярват, че се предлага заплата. Но вече отмина периодът, в който социалните мрежи се употребяваха основно за споделяне и разглеждане на снимки. Днес почти всички организации имат страница в една или във всички популярни мрежи: Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn и т.н. Специалистът по социални мрежи, освен че трябва да е отлично запознат с функциите им, се грижи за: актуализиране на информация за компанията, търговската марка, предлаганите продукти и услуги, анализи на резултатите от реализирани кампании в мрежите и други статистики, разработване на стратегии за използването на социалните мрежи в интерес на фирмата, наблюдение на страниците на конкуренти и партньори и не на последно място - реклама. Погрешно е схващането, че работата на специалиста по социални мрежи се изчерпва със споделянето на снимки и картички, тя е далеч по-обширна и нейното ядро е стратегията, която компанията се опитва да наложи на сегмента, върху който се е фокусирала.

Медиатор. Това е друга сфера на дейност, породена от динамиката на съвременното битие. Да изоставим за малко технологиите и да погледнем отношенията помежду ни. Оказва се, че и за тях имаме нужда от специалист. Медиаторът е безпристрастен професионалист, който разрешава спорове между две страни – той се явява третата, независима страна, целяща финализирането на възникнал конфликт. Фокусът на медиатора е насочен към сключването на споразумение между спорещите страни, което да не е в противовес със законите в страната. Чрез медиацията се избягва преминаването през съдебен процес, който, освен че е стресиращ, е и в пъти по-скъп от услугите на медиатора. Работата не изисква непременно юридическо и/или психологическо образование, но със сигурност биха били от полза. Обикновено медиаторът има отлични комуникативни умения, богат житейски опит, гъвкавост, емоционална интелигентност и... неизчерпаема доза търпение. У нас вече има и Професионална асоциация на медиаторите в България.

Лайф коуч. Интересен занаят, който в български вариант буквално означава "треньор по живеене или персонален треньор на живота". Тя е новост не само за страната, но и в световен мащаб. Лайф коучът помага на клиентите си и ги напътства при професионални, личности или семейни кризи.
Той е терапевтът, който ще ви накара да крещите на публично място, ако имате проблеми с изразяването на собственото си мнение на висок глас например. Той провокира клиентите си да тръгнат в правилната житейска посока, въпреки трудностите, които си мислят, че не могат да преодолеят или когато не срещат подкрепа сред близките си. Сеансите или срещите са лични и напълно конфиденциални във формална или неформална обстановка – от кабинет, офис и кафене до парк, море и гора. Необходимите компетенции на един лайф коуч са в областта на психологията и междуличностната комуникация. Той може да предлага лични консулатции или да организира семинари по личностно развитие за широк кръг хора.

Генетичен съветник. Това е „бебето“ сред професиите на 21 век. Генетичните съветници консултират бременни или семейства, които планират зачеване. Те дават оценка на вероятността за предаване на генетични заболявания или вродени дефекти при плода. След като са се запознали с индивидуалния случай на отделния пациент и са направили необходимите изследвания и тестове, генетичните съветници следят плода през целия период на бременността и информират бъдещите родители за болестите и честотата на генетични заболявания, предавани през поколенията. При установени отклонения или причина за тревога, специалистът по генетика дава съвет, но не и план на конкретно действие или назначаване на манипулация. Хората, работещи в тази сфера са квалифицирани професионалисти в областта на медицината и генетиката.

Професия "прегръщач". Меко казано странна професия, водеща началото си от страната на неограничените възможности – САЩ. Вероятно пионерът в тази ниша е стигнал до заключението, че днешният свят е прекалено забързан, труден, несправедлив и суров. И е решил да предлага платената услуга на релаксиращата, топла, нежна прегръдка. Има строги правила в този бранш – само гушкане с дрехи и никакъв секс. Областите на интимните части от тялото е забранено да се докосват. По-голямата част от клиентите са самотни, наскоро изоставени, възрастни или депресирани хора. В България все още няма данни за такъв тип дейност. В по-големите градове периодично се организират кампании на „безплатната прегръдка“, когато доброволци стоят на възлови места в центъра и парковете, прегръщайки спонтанно минувачите.

Днес пазарът на труда ражда актуални и високоплатени професии, за които българските училища и университети вероятно още дълги години няма да подготвят кадри. Затова вероятната успешна формула за реализация е: класическо висше или средно образование – икономист, инженер, педагог, психолог, лингвист и т.н. плюс частен курс или специализация в някоя от най-новите и обещаващи професии. Днешните дни наложиха максимата, че не е най-важно престижното и класическо обучение, а упоритостта и стремежа към усвояване на нова информация и технологии. Защото в условията на пазарна икономика, бързо развиващи се технологии и непрестанно променящи се условия, не оцеляват най-силните, а най-приспособимите – точно както и в природата.
Виж още статии за:   Кариерата · Виртуалното пространство ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Повече увереност в епохата на социалните мрежи
· Работа от вкъщи и малко дете? Мисията е трудна, но възможна
· Изборите в живота ни като възможност за израстване
· Малки трикове за по-лесно и приятно общуване
Виж още статии за:   Кариерата · Виртуалното пространство ·
Неделя
24
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Искам да започна собствен бизнес. Но как?
На определен етап от живота си на мнозина им минава през ум мисълта: „Какво би станало да започна собствен...
Докосването - общуване, близост, доверие
„Докосването предшества зрението, предшества и речта. Това е първият език и той не лъже.” - Маргарет...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Как да се справим със завистта и да я превърнем във вдъхновение
Ако трябва да сме искрени, всеки от нас в даден момент от живота си е изпитвал чувство на завист - това...
Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
Пасивната агресия се отнася до хора, които са враждебни към нас, но не показват открито или пряко...
Помощ, мърморко!
Шумът от много мърморещи хора не е страшен само ако можем да го игнорираме. Мърморковците, които днес...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
Дори и да не го признаваме, на всеки от нас е приятно да се чувства харесван, независимо дали ще е от...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Как темпераментът определя професията ни
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените разговори и запознанствата или пък обичате...
Лято в офиса
Традиционно асоциираме летните жеги с море, плажове и дебели планински сенки. Но различната реалност...
В търсене на смислена работа
Когато се изправим пред избора - "каква работа да започна?". Пред решението - "да напусна тази работа...
Какво бихте казали на по-младото си "аз"?
Имали ли сте понякога чувството, че в определен момент от живота ви определен съвет би го променил напълно?...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Лицемерието като потребност
Познавате ли хора, които винаги са мили, усмихнати и добронамерени? Всеки път ви правят комплименти,...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Медитация за заети жени
Животът изглежда като надпревара. Бързаме ли, бързаме. Но с кого се надпреварваме всъщност? Със самите...
Какво ще кажат хората?
Колко пъти сте чували този въпрос да излиза от устата на майка ви, баба ви или друг близък човек? Колко...
Служебен роман
Всички знаем, че не бива да въртим любов там, където си вадим хляба. Не за друго, а защото бурните страсти...
Общуването с колегите и удоволствието от работата
Повечето от нас имат своята работа, градят кариера, имат известни постижения в професията си, но колко...
Можем ли да казваме "Не!"
„Не“ - звуча кратко и ясно, като отрязано с нож. Категорично и без сянка от възможна промяна на мнението....
Как да си спечелим уважение?
Да бъдеш обичан е много хубаво и приятно, но има нещо още по-важно от любовта – уважението. Без него...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Правила на модерния (и не само) етикет
Мислим си, че живеем във време, в което всеки си прави, каквото си иска, и вече етикет не съществува?...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook