Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия


и рецептата за него

За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху пастата или пицата. Истината е, че за италианците доматеният сос е далеч по-назад в класацията, щом става въпрос за автентичен вкус. Така популярният вече и при нас сос Песто ала Дженовезе неизменно присъства на традиционната италианска трапеза. Като истински почитатели на италианската кухня, нямаше как да не му обърнем подобаващо внимание.

История на Песто Дженовезе

Песто Дженовезе ( Pesto alla Genovese), както ни подсказва името му, идва от Генуа, област Лигурия, на самия бряг на Средиземноморието. На такова място, известно с търговията и притегателен център на множество далечни култури, се раждат безброй уникални неща. От паметници на културата и архитектурата, през артистични шедьоври до уж прости, но и несравними по своя вкус и автентичност кулинарни рецепти. Една от тях е именно уханната зелена босилкова паста. Никъде няма данни кой и кога за пръв път е направил песто с босилек. Въпреки културните влияния в Генуа, в същината си пестото остава много просто, много характерно, и се е запазило като вкус до днес, заради простите си съставки, които са били достъпни и на най-бедните.

В състава си класическото песто Дженовезе съчетава няколко основни продукта: босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки и пармезан. Макар че босилекът е донесен от Азия и Африка в Европа от англичаните, той се е превърнал в символ на средиземноморската, и в частност южноиталианската кухня. За всеобщо учудване, уникалният вкус на пестото се дължи не толкова на съставките, които вече са достъпни по всички краища на света, колкото на пропорциите помежду им и специфичния начин на приготвяне.

Рецепта за оригинално Песто ала Дженовезе:

(подходяща за 4 порции сварена паста)
50 грама пресен босилек
½ чаша студенопресован зехтин
2 скилидки чесън
8 с.л. настъргано сирене пармезан
2 с.л. кедрови ядки
Няколко зрънца едра морска сол


В хаванче се счукват чесъна и солта. Прибавят се малко по малко предварително измитите и подсушени босилкови листа.

С внимателни, въртеливи движения се стриват и босилковите листа. Когато листата пуснат благоуханните си масла, е време да прибавите и кедровите ядки.

След като съставките са добре смачкани в хаванчето, се добавят настърганото сирене пармезан и на тънка струйка - зехтинът.

Приготвянето става на стайна температура, а консумацията е най-добре да стане веднага, за да се избегне окисляването и потъмняването на соса.

Ако случайно остане или направим по-голяма доза, може да го съхраняваме в плътно затворено бурканче в хладилник, но не повече от 2 дни. Другият вариант е замразяването.

Рецептата е различна във всяко едно семейство или ресторант, но пък точно тези малки разлики внасят в дегустирането на соса истинска тръпка. Традициите повеляват пестото да се приготвя в мраморно хаванче и без достъп до никакви метални инструменти. Съставките се счукват в хаванчето със специално чукало от чемшир. От думата pestello (чукало), впрочем, идва и наименованието на соса. Макар че при приготвянето му няма термична обработка, пестото изисква солидна доза търпение. Особено в случаите, в които се спазва традиционния начин на приготвяне на ръка. То естествено не липсвало на италианските домакини от областта Лигурия, които, докато чакали своите мъже да се приберат след дълго плаване, имали достатъчно време да се отдадат на трудоемки кулинарни магии.

Малко по-встрани от традициите стоят всички останали вариации на пестото. А те са наистина много: песто от сушени домати, с различни видове ядки, с каперси и аншоа, с рукола. Вариантите са наистина разнообразни и варират от наситен с аромат на чесън и босилек сос до съвсем олекотени варианти със заквасена сметана или сирене рикота, подходящи за гарниране на риба и зеленчуци. Босилекът в пестото може да бъде заместен с разнообразни зелени билки и подправки: магданоз, мента, кориандър, левурда (див чесън). Ядките също могат да варират от кедрови, както е в класическата рецепта, до по-достъпните - орехи, кашу, шам фъстък и бадеми. Общото помежду им е текстурата, начинът на приготвяне и това, че могат успешно да се съчетаят с различни видове паста, риба, зеленчуци, брускети и дори пица, вместо традиционния доматен сос. Безкрайни са възможностите за вариации не само в съставките, но и в начините на приготвяне и съчетаване с храните, а именно това прави пестото толкова уникално и харесвано.

За здравословните ползи от този продукт можем да се досетим още на пръв поглед, имайки предвид неговите изцяло натурални растителни съставки. Те идеално се вписват в рамките на така известната със здравословните си ползи средиземноморска диета, а босилекът сам по себе си е чудесен източник на витамини А и К и има силни антиоксидантни свойства. Суровите ядки в соса са незаменим източник на полезни мазнини и аминокиселини, а зехтинът е истински балсам за стомашно-чревния тракт.

Каквото и да кажем за полезните свойства на пестото ще е малко. Още по-трудно е да се говори и пише за неговите вкус и аромат. Пестото трябва да се опита, а когато това се случи или оставаш негов привърженик за цял живот, или просто няма да го опиташ втори път. Естествено, аз спадам към първата категория. За мен пестото е истинска феерия от чудни аромати и мой летен фаворит, намазан на тънка филийка домашен хляб с резен сладък летен домат. Здравословните му качества пък са безспорни и ме освобождават от всякакви угризения, независимо от високата му калорийна стойност.

Краят на лятото е моментът, в който не пропускам да набера от градината високите почти половин метър клонки босилек, да се заредя със завидни количества зехтин и чесън и да запретна ръкави, за да приготвя поне няколко дози от любимото ми кулинарно изкушение. И за да бъда максимално искрена – и аз, като повечето съвременни жени, не разполагам с всичкото време на света, затова при приготвяне на пестото често прибягвам до помощта на блендера и кухненския робот. Да, вярно е, че така отнемаме от чара на това да спазим кулинарните традиции на Средиземноморието, но пък удоволствието от това да приготвиш собственоръчно изкушаваща, уханна, домашна босилкова паста е наистина несравнимо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Брускети асорти
· За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Постна майонеза
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Песто от левурда
· Панирани пиперки с доматен сос
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Какво да похапваме пред телевизора
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Мазнините: добри, полезни, вредни - I
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любими есенни супи с тиква
Събота
19
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook