Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия


и рецептата за него

За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху пастата или пицата. Истината е, че за италианците доматеният сос е далеч по-назад в класацията, щом става въпрос за автентичен вкус. Така популярният вече и при нас сос Песто ала Дженовезе неизменно присъства на традиционната италианска трапеза. Като истински почитатели на италианската кухня, нямаше как да не му обърнем подобаващо внимание.

История на Песто Дженовезе

Песто Дженовезе ( Pesto alla Genovese), както ни подсказва името му, идва от Генуа, област Лигурия, на самия бряг на Средиземноморието. На такова място, известно с търговията и притегателен център на множество далечни култури, се раждат безброй уникални неща. От паметници на културата и архитектурата, през артистични шедьоври до уж прости, но и несравними по своя вкус и автентичност кулинарни рецепти. Една от тях е именно уханната зелена босилкова паста. Никъде няма данни кой и кога за пръв път е направил песто с босилек. Въпреки културните влияния в Генуа, в същината си пестото остава много просто, много характерно, и се е запазило като вкус до днес, заради простите си съставки, които са били достъпни и на най-бедните.

В състава си класическото песто Дженовезе съчетава няколко основни продукта: босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки и пармезан. Макар че босилекът е донесен от Азия и Африка в Европа от англичаните, той се е превърнал в символ на средиземноморската, и в частност южноиталианската кухня. За всеобщо учудване, уникалният вкус на пестото се дължи не толкова на съставките, които вече са достъпни по всички краища на света, колкото на пропорциите помежду им и специфичния начин на приготвяне.

Рецепта за оригинално Песто ала Дженовезе:

(подходяща за 4 порции сварена паста)
50 грама пресен босилек
½ чаша студенопресован зехтин
2 скилидки чесън
8 с.л. настъргано сирене пармезан
2 с.л. кедрови ядки
Няколко зрънца едра морска сол


В хаванче се счукват чесъна и солта. Прибавят се малко по малко предварително измитите и подсушени босилкови листа.

С внимателни, въртеливи движения се стриват и босилковите листа. Когато листата пуснат благоуханните си масла, е време да прибавите и кедровите ядки.

След като съставките са добре смачкани в хаванчето, се добавят настърганото сирене пармезан и на тънка струйка - зехтинът.

Приготвянето става на стайна температура, а консумацията е най-добре да стане веднага, за да се избегне окисляването и потъмняването на соса.

Ако случайно остане или направим по-голяма доза, може да го съхраняваме в плътно затворено бурканче в хладилник, но не повече от 2 дни. Другият вариант е замразяването.

Рецептата е различна във всяко едно семейство или ресторант, но пък точно тези малки разлики внасят в дегустирането на соса истинска тръпка. Традициите повеляват пестото да се приготвя в мраморно хаванче и без достъп до никакви метални инструменти. Съставките се счукват в хаванчето със специално чукало от чемшир. От думата pestello (чукало), впрочем, идва и наименованието на соса. Макар че при приготвянето му няма термична обработка, пестото изисква солидна доза търпение. Особено в случаите, в които се спазва традиционния начин на приготвяне на ръка. То естествено не липсвало на италианските домакини от областта Лигурия, които, докато чакали своите мъже да се приберат след дълго плаване, имали достатъчно време да се отдадат на трудоемки кулинарни магии.

Малко по-встрани от традициите стоят всички останали вариации на пестото. А те са наистина много: песто от сушени домати, с различни видове ядки, с каперси и аншоа, с рукола. Вариантите са наистина разнообразни и варират от наситен с аромат на чесън и босилек сос до съвсем олекотени варианти със заквасена сметана или сирене рикота, подходящи за гарниране на риба и зеленчуци. Босилекът в пестото може да бъде заместен с разнообразни зелени билки и подправки: магданоз, мента, кориандър, левурда (див чесън). Ядките също могат да варират от кедрови, както е в класическата рецепта, до по-достъпните - орехи, кашу, шам фъстък и бадеми. Общото помежду им е текстурата, начинът на приготвяне и това, че могат успешно да се съчетаят с различни видове паста, риба, зеленчуци, брускети и дори пица, вместо традиционния доматен сос. Безкрайни са възможностите за вариации не само в съставките, но и в начините на приготвяне и съчетаване с храните, а именно това прави пестото толкова уникално и харесвано.

За здравословните ползи от този продукт можем да се досетим още на пръв поглед, имайки предвид неговите изцяло натурални растителни съставки. Те идеално се вписват в рамките на така известната със здравословните си ползи средиземноморска диета, а босилекът сам по себе си е чудесен източник на витамини А и К и има силни антиоксидантни свойства. Суровите ядки в соса са незаменим източник на полезни мазнини и аминокиселини, а зехтинът е истински балсам за стомашно-чревния тракт.

Каквото и да кажем за полезните свойства на пестото ще е малко. Още по-трудно е да се говори и пише за неговите вкус и аромат. Пестото трябва да се опита, а когато това се случи или оставаш негов привърженик за цял живот, или просто няма да го опиташ втори път. Естествено, аз спадам към първата категория. За мен пестото е истинска феерия от чудни аромати и мой летен фаворит, намазан на тънка филийка домашен хляб с резен сладък летен домат. Здравословните му качества пък са безспорни и ме освобождават от всякакви угризения, независимо от високата му калорийна стойност.

Краят на лятото е моментът, в който не пропускам да набера от градината високите почти половин метър клонки босилек, да се заредя със завидни количества зехтин и чесън и да запретна ръкави, за да приготвя поне няколко дози от любимото ми кулинарно изкушение. И за да бъда максимално искрена – и аз, като повечето съвременни жени, не разполагам с всичкото време на света, затова при приготвяне на пестото често прибягвам до помощта на блендера и кухненския робот. Да, вярно е, че така отнемаме от чара на това да спазим кулинарните традиции на Средиземноморието, но пък удоволствието от това да приготвиш собственоръчно изкушаваща, уханна, домашна босилкова паста е наистина несравнимо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Брускети асорти
· За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Песто от левурда
· Панирани пиперки с доматен сос
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Какво да похапваме пред телевизора
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Мазнините: добри, полезни, вредни - I
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Торта със стар козунак без печене
Петък
10
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook