Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия


и рецептата за него

За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху пастата или пицата. Истината е, че за италианците доматеният сос е далеч по-назад в класацията, щом става въпрос за автентичен вкус. Така популярният вече и при нас сос Песто ала Дженовезе неизменно присъства на традиционната италианска трапеза. Като истински почитатели на италианската кухня, нямаше как да не му обърнем подобаващо внимание.

История на Песто Дженовезе

Песто Дженовезе ( Pesto alla Genovese), както ни подсказва името му, идва от Генуа, област Лигурия, на самия бряг на Средиземноморието. На такова място, известно с търговията и притегателен център на множество далечни култури, се раждат безброй уникални неща. От паметници на културата и архитектурата, през артистични шедьоври до уж прости, но и несравними по своя вкус и автентичност кулинарни рецепти. Една от тях е именно уханната зелена босилкова паста. Никъде няма данни кой и кога за пръв път е направил песто с босилек. Въпреки културните влияния в Генуа, в същината си пестото остава много просто, много характерно, и се е запазило като вкус до днес, заради простите си съставки, които са били достъпни и на най-бедните.

В състава си класическото песто Дженовезе съчетава няколко основни продукта: босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки и пармезан. Макар че босилекът е донесен от Азия и Африка в Европа от англичаните, той се е превърнал в символ на средиземноморската, и в частност южноиталианската кухня. За всеобщо учудване, уникалният вкус на пестото се дължи не толкова на съставките, които вече са достъпни по всички краища на света, колкото на пропорциите помежду им и специфичния начин на приготвяне.

Рецепта за оригинално Песто ала Дженовезе:

(подходяща за 4 порции сварена паста)
50 грама пресен босилек
½ чаша студенопресован зехтин
2 скилидки чесън
8 с.л. настъргано сирене пармезан
2 с.л. кедрови ядки
Няколко зрънца едра морска сол


В хаванче се счукват чесъна и солта. Прибавят се малко по малко предварително измитите и подсушени босилкови листа.

С внимателни, въртеливи движения се стриват и босилковите листа. Когато листата пуснат благоуханните си масла, е време да прибавите и кедровите ядки.

След като съставките са добре смачкани в хаванчето, се добавят настърганото сирене пармезан и на тънка струйка - зехтинът.

Приготвянето става на стайна температура, а консумацията е най-добре да стане веднага, за да се избегне окисляването и потъмняването на соса.

Ако случайно остане или направим по-голяма доза, може да го съхраняваме в плътно затворено бурканче в хладилник, но не повече от 2 дни. Другият вариант е замразяването.

Рецептата е различна във всяко едно семейство или ресторант, но пък точно тези малки разлики внасят в дегустирането на соса истинска тръпка. Традициите повеляват пестото да се приготвя в мраморно хаванче и без достъп до никакви метални инструменти. Съставките се счукват в хаванчето със специално чукало от чемшир. От думата pestello (чукало), впрочем, идва и наименованието на соса. Макар че при приготвянето му няма термична обработка, пестото изисква солидна доза търпение. Особено в случаите, в които се спазва традиционния начин на приготвяне на ръка. То естествено не липсвало на италианските домакини от областта Лигурия, които, докато чакали своите мъже да се приберат след дълго плаване, имали достатъчно време да се отдадат на трудоемки кулинарни магии.

Малко по-встрани от традициите стоят всички останали вариации на пестото. А те са наистина много: песто от сушени домати, с различни видове ядки, с каперси и аншоа, с рукола. Вариантите са наистина разнообразни и варират от наситен с аромат на чесън и босилек сос до съвсем олекотени варианти със заквасена сметана или сирене рикота, подходящи за гарниране на риба и зеленчуци. Босилекът в пестото може да бъде заместен с разнообразни зелени билки и подправки: магданоз, мента, кориандър, левурда (див чесън). Ядките също могат да варират от кедрови, както е в класическата рецепта, до по-достъпните - орехи, кашу, шам фъстък и бадеми. Общото помежду им е текстурата, начинът на приготвяне и това, че могат успешно да се съчетаят с различни видове паста, риба, зеленчуци, брускети и дори пица, вместо традиционния доматен сос. Безкрайни са възможностите за вариации не само в съставките, но и в начините на приготвяне и съчетаване с храните, а именно това прави пестото толкова уникално и харесвано.

За здравословните ползи от този продукт можем да се досетим още на пръв поглед, имайки предвид неговите изцяло натурални растителни съставки. Те идеално се вписват в рамките на така известната със здравословните си ползи средиземноморска диета, а босилекът сам по себе си е чудесен източник на витамини А и К и има силни антиоксидантни свойства. Суровите ядки в соса са незаменим източник на полезни мазнини и аминокиселини, а зехтинът е истински балсам за стомашно-чревния тракт.

Каквото и да кажем за полезните свойства на пестото ще е малко. Още по-трудно е да се говори и пише за неговите вкус и аромат. Пестото трябва да се опита, а когато това се случи или оставаш негов привърженик за цял живот, или просто няма да го опиташ втори път. Естествено, аз спадам към първата категория. За мен пестото е истинска феерия от чудни аромати и мой летен фаворит, намазан на тънка филийка домашен хляб с резен сладък летен домат. Здравословните му качества пък са безспорни и ме освобождават от всякакви угризения, независимо от високата му калорийна стойност.

Краят на лятото е моментът, в който не пропускам да набера от градината високите почти половин метър клонки босилек, да се заредя със завидни количества зехтин и чесън и да запретна ръкави, за да приготвя поне няколко дози от любимото ми кулинарно изкушение. И за да бъда максимално искрена – и аз, като повечето съвременни жени, не разполагам с всичкото време на света, затова при приготвяне на пестото често прибягвам до помощта на блендера и кухненския робот. Да, вярно е, че така отнемаме от чара на това да спазим кулинарните традиции на Средиземноморието, но пък удоволствието от това да приготвиш собственоръчно изкушаваща, уханна, домашна босилкова паста е наистина несравнимо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Брускети асорти
· За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Постна майонеза
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Песто от левурда
· Панирани пиперки с доматен сос
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Какво да похапваме пред телевизора
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Мазнините: добри, полезни, вредни - I
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Любимите сладки на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
Понеделник
27
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook