Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Панирани пиперки с доматен сос



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно вярвам, че ако искаме да се храним добре и да сме здрави, трябва да се съобразяваме с природната цикличност. Да хапваме регионални сезонни храни, а зимата, когато нищо на расте – да ползваме грижливо направената зимнина.

Твърде сложна увертюра към едно твърде просто ястие, някой ще каже. Да, може би е така, но точно това ястие отразява една такава философия на хранене. Всичко в нея е сезонно и расло в градината на свекърва ми. Гледано с любов, дарявано ни с любов и с любов е приготвено от мен за моето семейство.



Рецептата е много проста и вярвам, повече от вас я знаят, но, щом преди време споделих своето любимо пролетно ястие, сега е ред на тази емблематична лятна манджа:

Паниран пипер с доматен сос

8 Печени пиперки (според броя на хората)
Две яйца и галета за паниране

За соса:
Два големи, добре узрели домата
7-8 скилидки чесън
Връзка магданоз
Сол, мазнина


Добре е да изпечем пипера на тенекия, чушкопек, най-добре - на печка на дърва. Вкусът му е съвсем различен. Изпекох ги на селската печка, докато правихме мармалада асорти. Завих ги във вестник и найлонова торбичка, да се задушат и белят по-лесно.

Веднага като се прибрахме от село, се захванах с тази любим манджа. Но по същество.

Сосът става по-бавно, затова започваме с него.

Обелваме доматите и ги настъргваме. Обелваме и чесъна и го намачкваме с широката част на ножа.

Запържваме чесъна в мазнината и добавяме доматите. Като поврат 15-20 минути, леко да се сгъсти, слагаме наситнения магданоз, посоляваме и захлупваме. На хората с чувствителен стомах препоръчва да сложат 1 ч. л. захар в доматения сос. Умишлено не го варя дълго, за да се запази пресния вкус на августовския домат.

Пиперките панирам в тиган със загрята мазнина в последователност – галета, яйце, галета. Образува се безподобна хрускава коричка. Оставям ги да се поизцедят на кухненска хартия.

В чиния за сервиране слагам пиперките и заливам със соса.

Всичко това отнема 30 минути – рецепта чудесна, бърза и с аромат на отиващото си лято.

И от опит - най е вкусна на село с парче заводски хляб под асмата.
Коментари
2014-08-30 #1
Силвия Ганова
Е, не е истина! Решавам да надникна в секцията кулинария и първото нещо, което виждам е чушки в доматен сос, а точно днес готвих такива и то (срам не срам) за първи път в живота ми. Само, че аз не ги запържих моите, по лични съображения, но мисля, че добре се получиха . Е, поне нямаше оплаквания от домашните любимци вкъщи А, добавих и лук, а към доматения сос сложих черен пипер и червен. На места срещнах рецептата и с босилек.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Песто от левурда
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Как да: Приготвим сушени домати
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Есенна зеленчукова супа
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Рязана долма
· Печени зеленчуци на грил
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пикантни чили догс
· Как да направим плато сирена?
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Събота
28
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook