Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мармалад асорти


Ароматно съчетание на праскови, сливи и ябълки


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен - по-свеж и наситен с аромата на препечено. Това е времето, когато есента започва да загатва за вълнуващото си пристигане, но и лятото още не бърза да си ходи. Краят на август ухае на печен пипер, на сладко, на дом и топлина. Краят на август е време за зимнина.

Свекърва ми каза наскоро: „Имам малко сливи тази година, прасковите гният бързо, а ябълката роди много и от дъждовете повечето вече е на земята. Какво да ги правя – ни за сладко, ни за нищо” Предложих й да направи сладко от това, което има така или иначе, както й предложих помощта си, защото плодът може да е малко, но усилията – не са.

Това сладко е "асорти" и в него има сладки дребни ябълки, малко сливи и малко на брой, но много едри и ароматни праскови.

Харесвам идеята максимално да се възползваш от това, с което разполагаш . Ако тази година няма ягоди, така се е случило, ами няма да правим ягодово сладко. Ако има повече ябълки, ще правим с ябълки нещо. Така човеците усещаме ритъма на Природата и се увличаме от него, защото и без това сме се откъснали значително от нея.

Комбинацията е различна: ако имате повече ябълки, мармаладът ще е по-киселичък (е, може и с повече захар да не е толкова киселичък), ако има повече сливи – ще е сладък по един много есенен и сладко-препечен начин, който само сливата предава, а ако има повече праскови – ще е безумно ароматен. При нас взеха превес ябълките и комбинацията се оказа много приятна.

Единодушно решихме да няма много захар в сравнение с оригиналните рецепти и да има все пак индрише – ябълката много го харесва.

10 кг плодова маса
(нашето съотношение беше 5:3:2 – ябълки, праскови, сливи)
2 кг захар
2 с. л. лимонтозу
5-6 листенца индрише


Зимнина най-добре се прави на село - има място, има печка, има дърва, има атмосфера, ако щете. Пък и някоя съседка ще се отбие, ще даде акъл или ще обсъдим кога ли ще паднат първите слани. Такива неща, сладкодумни. Времето се разтяга, отвлича те, налагаш си един спокоен ритъм, който зимнината си изисква.

Слагаме плодовете, изчистени от костилки, семки, дръжки и изгнило нарязани на еднакви горе-долу парчета в голяма тенджера – в нашия случай калайдисана тава с уши и бъркалка, колкото е висока малката ми дъщеря. Люспите се запазват, за да се подобри вкуса.



Варим на умерен огън час и половина-два, докато плодовете не придобият общ кафеникав цвят и не се разкашкат. Въпросът е и по-твърдите парчета да омекнат достатъчно, че да бъдат претрити през гевгира.



Щом кашата е готова, оставяме настрана за около час да поизстине – все пак ще действаме с ръце. За да стане по-бързо и имате помощник, можете да разделите на няколко части. Докато изстива кашата, на печката изпекохме пипер– този пък вкус, печен на огън пипер, е несравним с нищо.

Кашата изсипахме с малко канче в гевгира и претрихме на ръка. Това е важно, за да стане еднородна сместа и да махнат люспите.



Фината каша връщаме отново на печката и слагаме захарта, но този път с непрекъснато бъркане – един човек трябва неотлъчно да е на печката, а друг – да бели опечения пипер – времето и правилното разделение на труда в този сезон е ценно нещо.



След като поври със захарта 10 минути, преценяваме със стария метод с чинийката, дали се е сгъстил достатъчно. Като се сложи мармалад в чинийка и тя се наклони, той не трябва да се разтича. Когато е готов, слагаме на всеки килограм захар, 2 в нашия случай, по 1 ч. л. лимонтозу. Спираме огъня и така може да поври докато спрат да излизат балончета. Огънят ни вече е достатъчно намалял и слагаме китка индрише, като разбъркваме един два пъти. Махаме индришето и мармаладът е готов за наливане.

От десетте килограма получихме наистина не мога да кажа какво количество, но приготвихме 20 конфитюрени бурканчета. Зависи много от големината на буркана.

На село зимнината винаги е плюс минус, на око и никога нищо не се повтаря. Много харесвам тази непредвидимост на зимнината.

Горещият мармалад изсипваме в бурканите, завинтваме добре и обръщаме надолу с капачката. След няколко часа, ги връщаме обратно и можем да кажем, че мармаладът асорти е напълно готов.

А накрая – намазахме на децата по една обикновена бисквита със останалото сладко, което не се събра в бурканите.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладко от сини сливи
· Сините сливи
· Сладкиш със сини сливи
· "Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
· Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
· Кекс със сладко
· 3 идеи с праскови за захранване на бебето
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
Неделя
24
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Как да направим плато сирена?
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook