Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мармалад асорти


Ароматно съчетание на праскови, сливи и ябълки


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен - по-свеж и наситен с аромата на препечено. Това е времето, когато есента започва да загатва за вълнуващото си пристигане, но и лятото още не бърза да си ходи. Краят на август ухае на печен пипер, на сладко, на дом и топлина. Краят на август е време за зимнина.

Свекърва ми каза наскоро: „Имам малко сливи тази година, прасковите гният бързо, а ябълката роди много и от дъждовете повечето вече е на земята. Какво да ги правя – ни за сладко, ни за нищо” Предложих й да направи сладко от това, което има така или иначе, както й предложих помощта си, защото плодът може да е малко, но усилията – не са.

Това сладко е "асорти" и в него има сладки дребни ябълки, малко сливи и малко на брой, но много едри и ароматни праскови.

Харесвам идеята максимално да се възползваш от това, с което разполагаш . Ако тази година няма ягоди, така се е случило, ами няма да правим ягодово сладко. Ако има повече ябълки, ще правим с ябълки нещо. Така човеците усещаме ритъма на Природата и се увличаме от него, защото и без това сме се откъснали значително от нея.

Комбинацията е различна: ако имате повече ябълки, мармаладът ще е по-киселичък (е, може и с повече захар да не е толкова киселичък), ако има повече сливи – ще е сладък по един много есенен и сладко-препечен начин, който само сливата предава, а ако има повече праскови – ще е безумно ароматен. При нас взеха превес ябълките и комбинацията се оказа много приятна.

Единодушно решихме да няма много захар в сравнение с оригиналните рецепти и да има все пак индрише – ябълката много го харесва.

10 кг плодова маса
(нашето съотношение беше 5:3:2 – ябълки, праскови, сливи)
2 кг захар
2 с. л. лимонтозу
5-6 листенца индрише


Зимнина най-добре се прави на село - има място, има печка, има дърва, има атмосфера, ако щете. Пък и някоя съседка ще се отбие, ще даде акъл или ще обсъдим кога ли ще паднат първите слани. Такива неща, сладкодумни. Времето се разтяга, отвлича те, налагаш си един спокоен ритъм, който зимнината си изисква.

Слагаме плодовете, изчистени от костилки, семки, дръжки и изгнило нарязани на еднакви горе-долу парчета в голяма тенджера – в нашия случай калайдисана тава с уши и бъркалка, колкото е висока малката ми дъщеря. Люспите се запазват, за да се подобри вкуса.



Варим на умерен огън час и половина-два, докато плодовете не придобият общ кафеникав цвят и не се разкашкат. Въпросът е и по-твърдите парчета да омекнат достатъчно, че да бъдат претрити през гевгира.



Щом кашата е готова, оставяме настрана за около час да поизстине – все пак ще действаме с ръце. За да стане по-бързо и имате помощник, можете да разделите на няколко части. Докато изстива кашата, на печката изпекохме пипер– този пък вкус, печен на огън пипер, е несравним с нищо.

Кашата изсипахме с малко канче в гевгира и претрихме на ръка. Това е важно, за да стане еднородна сместа и да махнат люспите.



Фината каша връщаме отново на печката и слагаме захарта, но този път с непрекъснато бъркане – един човек трябва неотлъчно да е на печката, а друг – да бели опечения пипер – времето и правилното разделение на труда в този сезон е ценно нещо.



След като поври със захарта 10 минути, преценяваме със стария метод с чинийката, дали се е сгъстил достатъчно. Като се сложи мармалад в чинийка и тя се наклони, той не трябва да се разтича. Когато е готов, слагаме на всеки килограм захар, 2 в нашия случай, по 1 ч. л. лимонтозу. Спираме огъня и така може да поври докато спрат да излизат балончета. Огънят ни вече е достатъчно намалял и слагаме китка индрише, като разбъркваме един два пъти. Махаме индришето и мармаладът е готов за наливане.

От десетте килограма получихме наистина не мога да кажа какво количество, но приготвихме 20 конфитюрени бурканчета. Зависи много от големината на буркана.

На село зимнината винаги е плюс минус, на око и никога нищо не се повтаря. Много харесвам тази непредвидимост на зимнината.

Горещият мармалад изсипваме в бурканите, завинтваме добре и обръщаме надолу с капачката. След няколко часа, ги връщаме обратно и можем да кажем, че мармаладът асорти е напълно готов.

А накрая – намазахме на децата по една обикновена бисквита със останалото сладко, което не се събра в бурканите.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
· Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
· Кекс със сладко
· Сладко от сини сливи
· Сините сливи
· Сладкиш със сини сливи
· 3 идеи с праскови за захранване на бебето
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
· Море
Понеделник
19
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Точно в 16 часа, 31 минути преди да настъпи астрономическата есен, спрях с чистенето вкъщи, с което се...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Как да направим плато сирена?
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook