Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мармалад асорти


Ароматно съчетание на праскови, сливи и ябълки


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен - по-свеж и наситен с аромата на препечено. Това е времето, когато есента започва да загатва за вълнуващото си пристигане, но и лятото още не бърза да си ходи. Краят на август ухае на печен пипер, на сладко, на дом и топлина. Краят на август е време за зимнина.

Свекърва ми каза наскоро: „Имам малко сливи тази година, прасковите гният бързо, а ябълката роди много и от дъждовете повечето вече е на земята. Какво да ги правя – ни за сладко, ни за нищо” Предложих й да направи сладко от това, което има така или иначе, както й предложих помощта си, защото плодът може да е малко, но усилията – не са.

Това сладко е "асорти" и в него има сладки дребни ябълки, малко сливи и малко на брой, но много едри и ароматни праскови.

Харесвам идеята максимално да се възползваш от това, с което разполагаш . Ако тази година няма ягоди, така се е случило, ами няма да правим ягодово сладко. Ако има повече ябълки, ще правим с ябълки нещо. Така човеците усещаме ритъма на Природата и се увличаме от него, защото и без това сме се откъснали значително от нея.

Комбинацията е различна: ако имате повече ябълки, мармаладът ще е по-киселичък (е, може и с повече захар да не е толкова киселичък), ако има повече сливи – ще е сладък по един много есенен и сладко-препечен начин, който само сливата предава, а ако има повече праскови – ще е безумно ароматен. При нас взеха превес ябълките и комбинацията се оказа много приятна.

Единодушно решихме да няма много захар в сравнение с оригиналните рецепти и да има все пак индрише – ябълката много го харесва.

10 кг плодова маса
(нашето съотношение беше 5:3:2 – ябълки, праскови, сливи)
2 кг захар
2 с. л. лимонтозу
5-6 листенца индрише


Зимнина най-добре се прави на село - има място, има печка, има дърва, има атмосфера, ако щете. Пък и някоя съседка ще се отбие, ще даде акъл или ще обсъдим кога ли ще паднат първите слани. Такива неща, сладкодумни. Времето се разтяга, отвлича те, налагаш си един спокоен ритъм, който зимнината си изисква.

Слагаме плодовете, изчистени от костилки, семки, дръжки и изгнило нарязани на еднакви горе-долу парчета в голяма тенджера – в нашия случай калайдисана тава с уши и бъркалка, колкото е висока малката ми дъщеря. Люспите се запазват, за да се подобри вкуса.



Варим на умерен огън час и половина-два, докато плодовете не придобият общ кафеникав цвят и не се разкашкат. Въпросът е и по-твърдите парчета да омекнат достатъчно, че да бъдат претрити през гевгира.



Щом кашата е готова, оставяме настрана за около час да поизстине – все пак ще действаме с ръце. За да стане по-бързо и имате помощник, можете да разделите на няколко части. Докато изстива кашата, на печката изпекохме пипер– този пък вкус, печен на огън пипер, е несравним с нищо.

Кашата изсипахме с малко канче в гевгира и претрихме на ръка. Това е важно, за да стане еднородна сместа и да махнат люспите.



Фината каша връщаме отново на печката и слагаме захарта, но този път с непрекъснато бъркане – един човек трябва неотлъчно да е на печката, а друг – да бели опечения пипер – времето и правилното разделение на труда в този сезон е ценно нещо.



След като поври със захарта 10 минути, преценяваме със стария метод с чинийката, дали се е сгъстил достатъчно. Като се сложи мармалад в чинийка и тя се наклони, той не трябва да се разтича. Когато е готов, слагаме на всеки килограм захар, 2 в нашия случай, по 1 ч. л. лимонтозу. Спираме огъня и така може да поври докато спрат да излизат балончета. Огънят ни вече е достатъчно намалял и слагаме китка индрише, като разбъркваме един два пъти. Махаме индришето и мармаладът е готов за наливане.

От десетте килограма получихме наистина не мога да кажа какво количество, но приготвихме 20 конфитюрени бурканчета. Зависи много от големината на буркана.

На село зимнината винаги е плюс минус, на око и никога нищо не се повтаря. Много харесвам тази непредвидимост на зимнината.

Горещият мармалад изсипваме в бурканите, завинтваме добре и обръщаме надолу с капачката. След няколко часа, ги връщаме обратно и можем да кажем, че мармаладът асорти е напълно готов.

А накрая – намазахме на децата по една обикновена бисквита със останалото сладко, което не се събра в бурканите.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Здравословен обяд за ученика" - питателна тортиля, сини сливи и орехи
· Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
· Кекс със сладко
· Сладко от сини сливи
· Сините сливи
· Сладкиш със сини сливи
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
· 3 идеи с праскови за захранване на бебето
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
Понеделник
19
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook