Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Глогът - още здраве от есента


билката на здравото сърце


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Глогът е сред онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Той може да влезе в употреба и на най-придирчивите предпочитания – консумира се под формата на плод или чай, сокът от глог пък е концентрация на всичките здравословни ползи на този плод. Глогът се използва в домашната кулинария (за направата на торти и сладка), участва в състава на редица козметични лосиони, дори може да играе ролята на естетично украшение в дворното място и есенна аранжировка.

Произход и история

Първите сведения за глога датират още от далечното начало на първия век от новата ера. Твърди се, че билкарите открили полезните му свойства и лекували римските императори от сърцебиене с отварата от глог. По-късно, през XV-XVI век, е използван от заможните търговци и занаятчии в Западна Европа като ограда от жив плет за защита на домовете им (заради бодливите клони) и сякаш лечебната му слава му замира. Но с течение на вековете лечебното действие на глога се описва от билкари и лечители и така чак до нашето съвремие, когато червеният плод-билка има най-широко приложение.

Къде се среща и кога се берат плодовете му

Глогът е дърво от храстовиден тип, в разговорния език по-често е наричан храст. Среща се в цялата страна – естественото му разпространение е в горите и планините. Не е придирчив към почвата, може да се засади и в двора.

Плодовете му са напълно узрели и готови за
Съществува поверие, че глогът в дворното място носи здраве и благоденствие на семейството.
бране от началото на месец септември до късните дни на октомври. Те съдържат сериозна витаминозна бомба, която зарежда имунната система с витамините: A, B1, B2 и C – подходящи за подсилване на организма при прехода към същинската есен. Силно концентрирани в състава на глога са и наситените мастни киселини, отговарящи за равновесието на холестерола в кръвта. Останалите вещества и съединения - витамини, флавоноиди и други сложни киселини, имат силно антиоксидантно действие и уплътняващ кръвоносните съдове ефект.

Лечебно действие

Няколко основателни причини защо да приемаме глог:

Изцяло подпомага сърдечната дейност. Активното вещество проантоцианидин е най-мощният антиоксидант от всички известни и се съдържа само в съвсем малко храни и напитки - качественото червено вино, червените боровинки, гинко билоба и др. Приемът му е подходящ и за хора със смущения в сърдечния ритъм, сърдечна недостатъчност, запушени сърдечни артерии. Глогът улеснява работата на сърдечния мускул и изпомпването на кръвта, разширява кръвоносните артерии и редуцира аритмията. Действа като превенция срещу инфаркт.


Препоръчва се при хипертоници. Успешно понижава кръвното налягане и нивото на холестерола. Освен това не вреди на страдащите от ниско кръвно и анемия – и при високото, и при ниското кръвно налягане, глогът регулира и връща нивата му в приемливи граници.

Облекчава неразположението при подут корем и газове, резултатен е и при диария.

Препоръчва се при хора с наднормено тегло или такива, които просто желаят да свалят 2-3 килограма или да детоксикират организма си. Глогът подпомага стопяването на телесните мазнини, някои антицелулитни кремове съдържат глог поради същата причина. В комбинация със здравословен хранителен режим и умерена физическа активност, консумацията на глог дава много добри резултати против излишните килограми.

Помага при стрес и безсъние. Финансов, служебен, емоционален – стресът днес рядко подминава млади и възрастни. Всички сме чували за таблетките с екстракт от мента, глог и валериан, но и самостоятелен, глогът е силен в борбата със стреса. За да е максимален успокоителният ефект, е добре да се изпива по една чаша чай от глог преди лягане.

Запарката от глог

Вкусът на глога е кисело-сладък. Дали ще се консумират директно плодовете му, или ще се пие отварата от него, е въпрос на индивидуален вкус. Запарката от глог се приготвя лесно и бързо по следния начин:

Две супени лъжици глог се заливат с половин литър гореща вода и се варят от пет до десет минути. След това запарката се прецежда и е готова за пиене. При нужда може да се подслади с мед или кафява захар. Трудно е, а и никак не е задължително, да се изпие около половин литър наведнъж, затова свареното количество може да се раздели на равни части и да се приема 2-3 пъти дневно, препоръчително преди хранене.

Противопоказания

Не е подходящ за прием от малки деца;

Бременните трябва да са предпазливи с приеманите количества, а през първото тримесечие от бременността изобщо не трябва да консумира глог. За кърмещи жени също не е препоръчителен.

Въпреки че е изключително полезен за хора с проблеми със сърдечно-съдовата система, съвместният му прием с определени лекарства за сърце може да предизвика неблагоприятна реакция в организма. Затова консултацията с лекар е задължителна.

Суровоядска торта с шоколад и глог



Ето че и дъждовните, облачни месеци ни предлагат своята пъстра гама от витамини. Глогът се откроява със здравословните си ползи в различни аспекти на здравето. А наситеният червен цвят на плодовете му внася ведрост в ежедневието и сякаш гони умората от носталгията по жълтеникавите нюанси на капещите есенни листа.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Хънибуш - меденият чай
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· „Наесен с песен“ или посрещнете есента малко по-уверени, с пълен джоб ще добавим ние, от MiniZaem.bg
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
Петък
18
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
Здравословният егоизъм
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза....
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Как да се научим да контролираме тревожността си
Тревожността е състояние, което лесно може да се превърне в голям проблем, когато се свърже с други психологични...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Семейно по Коледа или не съвсем
Омръзнало ли ви е "у дома за Коледа"? Цялото това шетане, готвене, подготовка, пък после чистене и оправяне?...
Ароматът на щастието
Отдавна е установено, че ароматите имат огромна власт над нашата психика и здраве. Посредством обонянието...
Спорт за децата
Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия, която имат нужда да изразходват, тичайки,...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
7 нездравословни грешки, които допускаме всеки ден
Оптималното здраве е безкрайно пътуване, а не нещо, което може да поправите за една нощ. За него трябват...
За малката нужда, пиенето на вода и други дреболии в първи клас
Много са вълненията преди и в началото на първи клас. И най-подготвените родители не могат да отрекат,...
Посттравматичният стрес
Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Дори и в много малките дневни задължения и случки, организмът...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Да спрем да надскачаме себе си
Открай време ни е известно, че за жените е по- естествено да вършат няколко неща едновременно. Учените...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Кога да посетим своя гинеколог
Откровено казано посещението на гинеколог не е най-приятното занимание. Но дори да нямаме никакви оплаквания,...
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Прополисът - пчелният антибиотик
Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Размърдай зъбките. Брекети
Щастливи сме, че живеем точно в това време. Могат да се изброят много причини, но тук ще се спрем на...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Коя от 9-те вида интелигентност притежавате?
Мислим за интелигентността като за просто и ясно понятие: Учените, академичните преподаватели са интелигентни....
Ароматерапия за най-малките
Заради желанието да живеем природосъобразно – ние и нашите деца, все по-често заменяме синтетичните аромати...
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook