Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Глогът - още здраве от есента


билката на здравото сърце


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Глогът е сред онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Той може да влезе в употреба и на най-придирчивите предпочитания – консумира се под формата на плод или чай, сокът от глог пък е концентрация на всичките здравословни ползи на този плод. Глогът се използва в домашната кулинария (за направата на торти и сладка), участва в състава на редица козметични лосиони, дори може да играе ролята на естетично украшение в дворното място и есенна аранжировка.

Произход и история

Първите сведения за глога датират още от далечното начало на първия век от новата ера. Твърди се, че билкарите открили полезните му свойства и лекували римските императори от сърцебиене с отварата от глог. По-късно, през XV-XVI век, е използван от заможните търговци и занаятчии в Западна Европа като ограда от жив плет за защита на домовете им (заради бодливите клони) и сякаш лечебната му слава му замира. Но с течение на вековете лечебното действие на глога се описва от билкари и лечители и така чак до нашето съвремие, когато червеният плод-билка има най-широко приложение.

Къде се среща и кога се берат плодовете му

Глогът е дърво от храстовиден тип, в разговорния език по-често е наричан храст. Среща се в цялата страна – естественото му разпространение е в горите и планините. Не е придирчив към почвата, може да се засади и в двора.

Плодовете му са напълно узрели и готови за
Съществува поверие, че глогът в дворното място носи здраве и благоденствие на семейството.
бране от началото на месец септември до късните дни на октомври. Те съдържат сериозна витаминозна бомба, която зарежда имунната система с витамините: A, B1, B2 и C – подходящи за подсилване на организма при прехода към същинската есен. Силно концентрирани в състава на глога са и наситените мастни киселини, отговарящи за равновесието на холестерола в кръвта. Останалите вещества и съединения - витамини, флавоноиди и други сложни киселини, имат силно антиоксидантно действие и уплътняващ кръвоносните съдове ефект.

Лечебно действие

Няколко основателни причини защо да приемаме глог:

Изцяло подпомага сърдечната дейност. Активното вещество проантоцианидин е най-мощният антиоксидант от всички известни и се съдържа само в съвсем малко храни и напитки - качественото червено вино, червените боровинки, гинко билоба и др. Приемът му е подходящ и за хора със смущения в сърдечния ритъм, сърдечна недостатъчност, запушени сърдечни артерии. Глогът улеснява работата на сърдечния мускул и изпомпването на кръвта, разширява кръвоносните артерии и редуцира аритмията. Действа като превенция срещу инфаркт.


Препоръчва се при хипертоници. Успешно понижава кръвното налягане и нивото на холестерола. Освен това не вреди на страдащите от ниско кръвно и анемия – и при високото, и при ниското кръвно налягане, глогът регулира и връща нивата му в приемливи граници.

Облекчава неразположението при подут корем и газове, резултатен е и при диария.

Препоръчва се при хора с наднормено тегло или такива, които просто желаят да свалят 2-3 килограма или да детоксикират организма си. Глогът подпомага стопяването на телесните мазнини, някои антицелулитни кремове съдържат глог поради същата причина. В комбинация със здравословен хранителен режим и умерена физическа активност, консумацията на глог дава много добри резултати против излишните килограми.

Помага при стрес и безсъние. Финансов, служебен, емоционален – стресът днес рядко подминава млади и възрастни. Всички сме чували за таблетките с екстракт от мента, глог и валериан, но и самостоятелен, глогът е силен в борбата със стреса. За да е максимален успокоителният ефект, е добре да се изпива по една чаша чай от глог преди лягане.

Запарката от глог

Вкусът на глога е кисело-сладък. Дали ще се консумират директно плодовете му, или ще се пие отварата от него, е въпрос на индивидуален вкус. Запарката от глог се приготвя лесно и бързо по следния начин:

Две супени лъжици глог се заливат с половин литър гореща вода и се варят от пет до десет минути. След това запарката се прецежда и е готова за пиене. При нужда може да се подслади с мед или кафява захар. Трудно е, а и никак не е задължително, да се изпие около половин литър наведнъж, затова свареното количество може да се раздели на равни части и да се приема 2-3 пъти дневно, препоръчително преди хранене.

Противопоказания

Не е подходящ за прием от малки деца;

Бременните трябва да са предпазливи с приеманите количества, а през първото тримесечие от бременността изобщо не трябва да консумира глог. За кърмещи жени също не е препоръчителен.

Въпреки че е изключително полезен за хора с проблеми със сърдечно-съдовата система, съвместният му прием с определени лекарства за сърце може да предизвика неблагоприятна реакция в организма. Затова консултацията с лекар е задължителна.

Суровоядска торта с шоколад и глог



Ето че и дъждовните, облачни месеци ни предлагат своята пъстра гама от витамини. Глогът се откроява със здравословните си ползи в различни аспекти на здравето. А наситеният червен цвят на плодовете му внася ведрост в ежедневието и сякаш гони умората от носталгията по жълтеникавите нюанси на капещите есенни листа.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Събота
28
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лечение... с вода!
Никой от нас не би могъл да живее без вода. Самите ние сме съставени в по-голямата си част от нея. Но...
Тревожността
Тревоженето може да е от полза, когато ни подтиква към реакция и навременни действия при решаването на...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Йоните - енергия от въздуха
Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само от наличието или отсъствието на замърсители...
Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и...
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Как да разпознаем фалшивите приятели?
Все по-трудно се ориентираме за хората около нас - маските стават все по-сложни, нямаме време и енергия...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Признаци на хормонален дисбаланс
Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни от тези в сърдечно-съдовата например,...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
Да повървим за здраве
Няма никакво съмнение, че ходенето е най-лесното упражнение. Освен това е приятно, безплатно и едновременно...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
В дните, когато не сме особено щастливи, да си припомним това
Има дни, различни от другите. Понякога са безпричинно лековати, безгрижни. Сякаш всичко се нарежда, всички...
Семената от чиа - суперхрана без глутен
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Йога и за деца
Според някои изследвания и теории ние се раждаме с много умения и способности, които с времето закърняват...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Когато изразяваме мнение - осъждаме или обсъждаме?
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Заекването при децата - тревоги и решения
Заекването при децата е явление с все още неустановен произход. От една страна то е смущение в речевото...
Как идентичността ни определя нашето поведение?
В основата на нашата идентичност е това как сами виждаме себе си или как вярваме, че другите ни...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Полезните мазнини
В последните десетилетия човечеството е обхванато от истинска параноя към мазнините. Всички хора, загрижени...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!...
Споменът - бягство в/от него
Никой не бяга от хубавото. Затова и към „виртуалното пространство“ на хубавите спомени бягаме, когато...
Да спрем да надскачаме себе си
Открай време ни е известно, че за жените е по- естествено да вършат няколко неща едновременно. Учените...
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook