Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Глогът - още здраве от есента


билката на здравото сърце


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Глогът е сред онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Той може да влезе в употреба и на най-придирчивите предпочитания – консумира се под формата на плод или чай, сокът от глог пък е концентрация на всичките здравословни ползи на този плод. Глогът се използва в домашната кулинария (за направата на торти и сладка), участва в състава на редица козметични лосиони, дори може да играе ролята на естетично украшение в дворното място и есенна аранжировка.

Произход и история

Първите сведения за глога датират още от далечното начало на първия век от новата ера. Твърди се, че билкарите открили полезните му свойства и лекували римските императори от сърцебиене с отварата от глог. По-късно, през XV-XVI век, е използван от заможните търговци и занаятчии в Западна Европа като ограда от жив плет за защита на домовете им (заради бодливите клони) и сякаш лечебната му слава му замира. Но с течение на вековете лечебното действие на глога се описва от билкари и лечители и така чак до нашето съвремие, когато червеният плод-билка има най-широко приложение.

Къде се среща и кога се берат плодовете му

Глогът е дърво от храстовиден тип, в разговорния език по-често е наричан храст. Среща се в цялата страна – естественото му разпространение е в горите и планините. Не е придирчив към почвата, може да се засади и в двора.

Плодовете му са напълно узрели и готови за
Съществува поверие, че глогът в дворното място носи здраве и благоденствие на семейството.
бране от началото на месец септември до късните дни на октомври. Те съдържат сериозна витаминозна бомба, която зарежда имунната система с витамините: A, B1, B2 и C – подходящи за подсилване на организма при прехода към същинската есен. Силно концентрирани в състава на глога са и наситените мастни киселини, отговарящи за равновесието на холестерола в кръвта. Останалите вещества и съединения - витамини, флавоноиди и други сложни киселини, имат силно антиоксидантно действие и уплътняващ кръвоносните съдове ефект.

Лечебно действие

Няколко основателни причини защо да приемаме глог:

Изцяло подпомага сърдечната дейност. Активното вещество проантоцианидин е най-мощният антиоксидант от всички известни и се съдържа само в съвсем малко храни и напитки - качественото червено вино, червените боровинки, гинко билоба и др. Приемът му е подходящ и за хора със смущения в сърдечния ритъм, сърдечна недостатъчност, запушени сърдечни артерии. Глогът улеснява работата на сърдечния мускул и изпомпването на кръвта, разширява кръвоносните артерии и редуцира аритмията. Действа като превенция срещу инфаркт.


Препоръчва се при хипертоници. Успешно понижава кръвното налягане и нивото на холестерола. Освен това не вреди на страдащите от ниско кръвно и анемия – и при високото, и при ниското кръвно налягане, глогът регулира и връща нивата му в приемливи граници.

Облекчава неразположението при подут корем и газове, резултатен е и при диария.

Препоръчва се при хора с наднормено тегло или такива, които просто желаят да свалят 2-3 килограма или да детоксикират организма си. Глогът подпомага стопяването на телесните мазнини, някои антицелулитни кремове съдържат глог поради същата причина. В комбинация със здравословен хранителен режим и умерена физическа активност, консумацията на глог дава много добри резултати против излишните килограми.

Помага при стрес и безсъние. Финансов, служебен, емоционален – стресът днес рядко подминава млади и възрастни. Всички сме чували за таблетките с екстракт от мента, глог и валериан, но и самостоятелен, глогът е силен в борбата със стреса. За да е максимален успокоителният ефект, е добре да се изпива по една чаша чай от глог преди лягане.

Запарката от глог

Вкусът на глога е кисело-сладък. Дали ще се консумират директно плодовете му, или ще се пие отварата от него, е въпрос на индивидуален вкус. Запарката от глог се приготвя лесно и бързо по следния начин:

Две супени лъжици глог се заливат с половин литър гореща вода и се варят от пет до десет минути. След това запарката се прецежда и е готова за пиене. При нужда може да се подслади с мед или кафява захар. Трудно е, а и никак не е задължително, да се изпие около половин литър наведнъж, затова свареното количество може да се раздели на равни части и да се приема 2-3 пъти дневно, препоръчително преди хранене.

Противопоказания

Не е подходящ за прием от малки деца;

Бременните трябва да са предпазливи с приеманите количества, а през първото тримесечие от бременността изобщо не трябва да консумира глог. За кърмещи жени също не е препоръчителен.

Въпреки че е изключително полезен за хора с проблеми със сърдечно-съдовата система, съвместният му прием с определени лекарства за сърце може да предизвика неблагоприятна реакция в организма. Затова консултацията с лекар е задължителна.

Суровоядска торта с шоколад и глог



Ето че и дъждовните, облачни месеци ни предлагат своята пъстра гама от витамини. Глогът се откроява със здравословните си ползи в различни аспекти на здравето. А наситеният червен цвят на плодовете му внася ведрост в ежедневието и сякаш гони умората от носталгията по жълтеникавите нюанси на капещите есенни листа.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Неделя
7
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Зимно меню за здрави хора
Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Колко вида кураж има и как да го развием, за да бъдем успешни?
„Кураж е необходим не само за смелите дела, но също така и за продуктивните дейности и мислене.“ - Фридрих...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
10 начина да бъдем по-добри към себе си
Да практикуваш "любов към себе си" не значи да се държиш себично или да даваш пари за литература за самопомощ,...
Тайната на дългата младост
Всъщност някаква супер тайна няма, но има няколко важни неща, които са от първостепенно значение. Някои...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ Много често се случва...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Обсебени ли сте от връзката си?
Случвало ли ви се е да не знаете дали обичате някого или не? Чувствате се много силно привлечени от него,...
Пролетта дойде. А сега накъде?
Пролетта - толкова красива, свежа, благоуханна и така дълго чакана. След пъстрата, но меланхолична есен,...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Уморена ли е душата ви?
Можем ли да кажем, че душата се е уморила? Не можем. Този вид умора е такъв, че остава незабелязан. Ден...
Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
Детето има сополи. Звучи прозаично. Но, когато малкото бебе се дави в собствените си секрети, а кашлицата...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Това така срамно изпускане на урина
Случвало ли ви се е да изпуснете малко урина, когато се засмеете рязко или кихнете? Положителният отговор...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Аромат на крака - II
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения в потоотделянето, които...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Сложната простота на майчиното мляко
Майчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити...
Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести. По...
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Видео за вдъхновение: Силно послание към днешните жени
Ако сега съм млада жена, не съм сигурна дали бих се справила. С всичките тези неща, които имате - възможностите,...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Толкова ли е страшна самотата?
Когато хората се приберат по домовете си и суматохата по улиците заглъхне; когато колите се кротнат в...
От здравия зъб до кариеса
Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
Коремните преси, лицевите опори, клековете - това са основните упражнения за добра форма, всеизвестно...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Водораслите - новото 3 в 1
В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook