Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Не изхвърляйте семките на гроздето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които сякаш не обичаме, защото малко или много ни развалят удоволствието от похапването, всъщност са по-полезни и от самия плод? Освен че можем да ги консумираме натурално, без да ги отделяме от гроздето, те са суровина на популярното олио от гроздови семки, както и активна съставка на много козметични продукти. Почитателите на натуралната козметика могат да заложат на екстракта от гроздови семки, който да приложат в грижата за кожата.

Днес се смята, че гроздовите семки, като неделима част от производството на вино, са онази тайнствена съставка, която прави френската нация, консумираща толкова мазни и калорични храни, една от най-здравите и красивите в света. Още преди няколко века, французите разбрали за полезността не само на гроздето, а и на семките му. Тогава ги ползвали за лечение на трудно зарастващи рани и скорбут. Днес ефективността им е напълно доказана чрез множество изследвания.

Съдържание и полезно действие на гроздовите семки

Все още е малко известно, че именно гроздовите семена и люспи съдържат широка гама от протеини, въглехидрати и полифеноли (биофлавоноиди), които са мощни антиоксиданти. Антиоксидантният ефект на полифенолите е над 20 пъти по-силен от този на витамин Е и около 50 пъти по-силен от този на витамин C. В най-голямо количество в гроздовите семки е фенолът процианидин, наричан още "тайният витамин против стареене". Ресвератролът е другият фенол, съдържащ се в гроздовите люспи и семена, който действа изключително благоприятно върху организма ни.

Благодарение на процианидина сме видимо по-млади - кожата е ни е еластична и свежа, както и предпазена от вредните слънчевите лъчи. Стените на вените, капилярите и артериите са заздравени, а още едно полезно свойство за кръвоносната система е и намаляването на "лошия" холестерол и неговото натрупване по съдовете. Като всеки антиоксидант, но далеч по-силен от повечето, процианидинът се смята за успешна профилактика срещу рак.

Интересен факт за ресвератрола е, че той е произвеждан от растенията само когато те са подложени на външна атака - т.е. в нормалния растеж и зреене на гроздето. Това означава, че колкото по-пръскано е то, за да бъде предпазено от различни заболявания, толкова по-малко ще бъде съдържанието на ресвератрол в него.

Досега проведените изследвания с ресвератол свидетелстват, че той действа много благоприятно на клетъчното и тъканното здраве - основа на здравето като цяло. Той се намира повече в люспите на гроздето, отколкото в семките, но и двете се съчетават много благоприятно в младото червено вино от непръскано грозде, особено в сорта Каберне Совиньон. Количества от него понижават кръвната захар и имат влияние върху състоянието при диабет 2. Ресвератолът премахва свободните радикали, може да е профилактика на раковите заболявания, но досега не е известно да повлиява на развито заболяване.

Екстрактът от гроздови семки и козметиката

В гроздовите семки има още и линолова киселина, която спомага за забавянето на възпалителните процеси. Не случайно те влизат в състава на множество кремове за лице - не само поради факта, че ви осигуряват по-млада кожа, а и поради това, че лекуват много успешно акне и други кожни проблеми. Антиоксидантите в гроздовите семки са причина те да са основна съставка в повечето антиейдж продукти. Маслото от гроздови семки е едно от малкото, които действат на акнето, без да омазняват кожата, а напротив - свива порите и коригира себума.

Олио от гроздови семки

Студено пресованото олио от гроздови семки в кулинарията е една от най-полезните мазнини изобщо. То има най-високата температура на кипене измежду растителни масла - цели 225 градуса и това го прави подходящо за пържене, за разлика от тях. Дори и при високи температури то запазва полезните си свойства Лекият му вкус отива на салати и рецепти, където има много мазнина - като домашната майонеза например.
Коментари
2017-09-30 #3
Минчо Танев
Гроздето е голяма работа . Не напразно народа му казва "Царна плодовете ". Аз съм на 78г. Цял живот съм страдал от гастрити , язви ... Гроздето ми причиняваше болки в стомаха . От известно време със съпругата консумираме по 2-3 кг. дневно- ядем на провала . Произвеждаме си го , ядем и нищо ни няма . Не можем да усетим големите ползи от него /защото можеби дето сме одъртели , ама.../Сега нищо не ме боли , кръвното е като на бебе , няма запеци -ЯЖТЕ МНОГО ГРОЗДЕ и се небойте - полезно е !
2014-10-06 #2
Цвети
Привет! Още в началото на статията пише, че се консумират с гроздето или се ползват като екстракт - една от полезните растителни мазнини. Единствено на хора със стомашни проблеми, язва особено, не се препоръчват суровите семки, но те имат и редица ограничения в менюто, с които би било добре да са запознати. Друг начин на усвояване на ползите на семките не е известен.
2014-10-05 #1
Пейо Иванов
Само гдето не става дума как се консумират семките! Счукват ли се, стриват ли се, варят ли се, запарват ли се, за да се пие отварата или що? Консумирани с плода дразнят лигавицата на стомаха!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Календар на сезонните плодове
· Сладко от круши и грозде
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Минимализмът и възрастта
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Как се състаряваме преждевременно - външния вид
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Вторник
2
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Копривата - някои добре опазени тайни
Като чуем "коприва" всички се сещаме за шоковия ефект от допира с иначе нежните й, мъхести листенца....
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Привързаното родителство - следвай родителския си инстинкт
Както много актуални тенденции в днешно време, привързаното родителство е уж нещо ново, но всъщност е...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Непосилната монотонност на ежедневието
Отново понеделник. Ставам и тръгвам на работа. Дългото пътуване в автобуса. На отиване и връщане. Време...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Кошмарните женски дни
Когато наближат едни определени дати от месеца, направо ми се реве. Буквално! И често се случва – при...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
5 типа приятели, от които да се отървем незабавно
Намирането на добър приятел е като влюбването. Душа, с която да се свържеш. Душа, която е близка до твоята,...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Защо да ставаме рано сутрин?
Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и всички? Колко познато! На не малка част от нас...
Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
Ракът е най-ужасната болест. Той е коварен, защото се промъква незабелязан, а когато го забележим,...
Опера посред нощ – хъркането
Не вярвам, че има човек, на който да не му се налагало да дели стая с хъркащ човек. В моето детство хъркането...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook