Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Не изхвърляйте семките на гроздето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които сякаш не обичаме, защото малко или много ни развалят удоволствието от похапването, всъщност са по-полезни и от самия плод? Освен че можем да ги консумираме натурално, без да ги отделяме от гроздето, те са суровина на популярното олио от гроздови семки, както и активна съставка на много козметични продукти. Почитателите на натуралната козметика могат да заложат на екстракта от гроздови семки, който да приложат в грижата за кожата.

Днес се смята, че гроздовите семки, като неделима част от производството на вино, са онази тайнствена съставка, която прави френската нация, консумираща толкова мазни и калорични храни, една от най-здравите и красивите в света. Още преди няколко века, французите разбрали за полезността не само на гроздето, а и на семките му. Тогава ги ползвали за лечение на трудно зарастващи рани и скорбут. Днес ефективността им е напълно доказана чрез множество изследвания.

Съдържание и полезно действие на гроздовите семки

Все още е малко известно, че именно гроздовите семена и люспи съдържат широка гама от протеини, въглехидрати и полифеноли (биофлавоноиди), които са мощни антиоксиданти. Антиоксидантният ефект на полифенолите е над 20 пъти по-силен от този на витамин Е и около 50 пъти по-силен от този на витамин C. В най-голямо количество в гроздовите семки е фенолът процианидин, наричан още "тайният витамин против стареене". Ресвератролът е другият фенол, съдържащ се в гроздовите люспи и семена, който действа изключително благоприятно върху организма ни.

Благодарение на процианидина сме видимо по-млади - кожата е ни е еластична и свежа, както и предпазена от вредните слънчевите лъчи. Стените на вените, капилярите и артериите са заздравени, а още едно полезно свойство за кръвоносната система е и намаляването на "лошия" холестерол и неговото натрупване по съдовете. Като всеки антиоксидант, но далеч по-силен от повечето, процианидинът се смята за успешна профилактика срещу рак.

Интересен факт за ресвератрола е, че той е произвеждан от растенията само когато те са подложени на външна атака - т.е. в нормалния растеж и зреене на гроздето. Това означава, че колкото по-пръскано е то, за да бъде предпазено от различни заболявания, толкова по-малко ще бъде съдържанието на ресвератрол в него.

Досега проведените изследвания с ресвератол свидетелстват, че той действа много благоприятно на клетъчното и тъканното здраве - основа на здравето като цяло. Той се намира повече в люспите на гроздето, отколкото в семките, но и двете се съчетават много благоприятно в младото червено вино от непръскано грозде, особено в сорта Каберне Совиньон. Количества от него понижават кръвната захар и имат влияние върху състоянието при диабет 2. Ресвератолът премахва свободните радикали, може да е профилактика на раковите заболявания, но досега не е известно да повлиява на развито заболяване.

Екстрактът от гроздови семки и козметиката

В гроздовите семки има още и линолова киселина, която спомага за забавянето на възпалителните процеси. Не случайно те влизат в състава на множество кремове за лице - не само поради факта, че ви осигуряват по-млада кожа, а и поради това, че лекуват много успешно акне и други кожни проблеми. Антиоксидантите в гроздовите семки са причина те да са основна съставка в повечето антиейдж продукти. Маслото от гроздови семки е едно от малкото, които действат на акнето, без да омазняват кожата, а напротив - свива порите и коригира себума.

Олио от гроздови семки

Студено пресованото олио от гроздови семки в кулинарията е една от най-полезните мазнини изобщо. То има най-високата температура на кипене измежду растителни масла - цели 225 градуса и това го прави подходящо за пържене, за разлика от тях. Дори и при високи температури то запазва полезните си свойства Лекият му вкус отива на салати и рецепти, където има много мазнина - като домашната майонеза например.
Коментари
2017-09-30 #3
Минчо Танев
Гроздето е голяма работа . Не напразно народа му казва "Царна плодовете ". Аз съм на 78г. Цял живот съм страдал от гастрити , язви ... Гроздето ми причиняваше болки в стомаха . От известно време със съпругата консумираме по 2-3 кг. дневно- ядем на провала . Произвеждаме си го , ядем и нищо ни няма . Не можем да усетим големите ползи от него /защото можеби дето сме одъртели , ама.../Сега нищо не ме боли , кръвното е като на бебе , няма запеци -ЯЖТЕ МНОГО ГРОЗДЕ и се небойте - полезно е !
2014-10-06 #2
Цвети
Привет! Още в началото на статията пише, че се консумират с гроздето или се ползват като екстракт - една от полезните растителни мазнини. Единствено на хора със стомашни проблеми, язва особено, не се препоръчват суровите семки, но те имат и редица ограничения в менюто, с които би било добре да са запознати. Друг начин на усвояване на ползите на семките не е известен.
2014-10-05 #1
Пейо Иванов
Само гдето не става дума как се консумират семките! Счукват ли се, стриват ли се, варят ли се, запарват ли се, за да се пие отварата или що? Консумирани с плода дразнят лигавицата на стомаха!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Календар на сезонните плодове
· Сладко от круши и грозде
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Защо след 35-те ни години е трудно да се сприятеляваме?
· Грешките на жените около 30-те им години
· Какво бихте казали на по-младото си "аз"?
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Тайните на домашната лимонада
· Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Исоп против кашлица и възпаления
Вторник
12
Декември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Това кошмарно главоболие
Главоболието може да ни извади от строя, да ни направи неработоспособни, агресивни към околните, но и...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Храни, които да избягваме по време на бременност
Правилното хранене е жизненоважно за нашия организъм. Често намираме причина да забравяме това. По време...
Децата и слънцето
Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Минералната вода - употреба в определени граници
Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка...
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Ранната менопауза
Обичайно, когато мислим за менопаузата си представяме картини от третата възраст – спокойна пенсия, внуци,...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Безсрамно за срамните болести
А сега преглътни това, което ядеш, допий си кафето и ако си от тези, които се изчервяват, стане ли дума...
Погледни го от добрата му страна
Kолкото и невероятно да звучи, във всяка ситуация, дори и най-драматичната, неизменно има и по нещо положително....
Месечният цикъл все още е тема табу
Този период от месеца когато жената е в месечния си цикъл е обвит с митериозност и сякаш никой не говори...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook